Momo Jansane, napadač Šerifa (©AFP)
Momo Jansane, napadač Šerifa (©AFP)

Šerif prošle godine izbacio Zvezdu i Dinamo, ove Zrinjski, a sad su na red došli Slovenci

Vreme čitanja: 4min | sre. 20.07.22. | 11:41

Prvak Moldavije u prvoj utakmici 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona od 20.15 časova gostuje Mariboru

U Tiraspolju su verovatno već počeli da slave kada god Šerif na žrebu za evropske kvalifikacije izvuku neki tim iz bivše SFR Jugoslavije. Prošle godine su Moldavci eliminisali Crvenu zvezdu i Dinamo iz Zagreba, a ove su u kvalifikacijama za Ligu šampiona bili bolji od Zrinjskog iz Mostara sa ukupnih 1:0. Sada će ponovo na nekadašnje Jugoslovene, večeras od 20.15 časova će im u 2. kolu biti rival Maribor.

Prvi meč se igra na Ljudskom vrtu u Sloveniji, a od Šerifa možemo da očekujemo oproban recept, već viđen u prethodne dve sezone. Moldavci su sva tri balkanska kluba eliminisali tako što su na gostovanjima odigrali nerešeno, uz izrazito defanzivan pristup, a kod kuće pobedili.

Izabrane vesti

Prošle godine je u Beogradu Šerif odigrao 1:1, pa savladao crveno-bele kod kuće sa 1:0. Dinamo je potom prvo doživeo debakl u Moldaviji, poražen je sa 3:0, ada zatim kod kuće nije uspeo ni do počasnog pogotka – 0:0. Ovog leta je Šerif prvo odigrao 0:0 u Mostaru, a zatim je u Kišinjevu (zbog rata u Ukrajini ne može da bude domaćin na svom stadionu) trijumfovao sa 1:0, posle autogola Igora Savića.

Trener Zrinjskog Sergej Jakirović, koji je prethodno vodio Maribor, upozorio je Slovence i savetovao ih da nauče na njegovim greškama.

Momo Jansane je veoma agresivan, disciplinovam i drži svoju poziciju. Teško je razviti kontranapad protiv Šerifa jer je on uvek tu da sve zaustavi. U defanzivi moram da pomenem i Stjepana Radeljića, koji je igrao dobro na obe strane terena protiv nas. On jeizuzetno visok fudbaler, ima dva metra, a pored njega igra Kiki sa 194 centimetara. Možda im je desna strana malo slabija u odbrani od leve, Brazilac Guedes igra desno i mislim da tu možete da pobedite Moldavce”, otrkio je Jakirović Slovencima.

20.15: (2,80) Maribor (2,85) Šerif (2,90)

Maribor nije baš briljirao na početku sezone. U 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona je eliminisao Šahtjor iz Soligorska, mada mu je pomoglo to što Belorusi nisu mogli da budu domaćini na svom terenu zbog političke situacije na istoku Evrope. Na Ljudskom vrtu je bilo 0:0, a potom je Maribor u Turskoj relativno lako slomio otpor Šahtjora i savladao ga sa 2:0.

Međutim, posle toga su Ljubičasti doživeli kiks u domaćem prvenstvu. U Maribaru ih je u subotu deklasiralo Radomlje sa 3:0.

Motivacija nam svakako ne nedostaje, ali možda nam je samopouzdanje malo uzdrmano. Svesni smo da ovakam meč kao protiv Radomlja ne sme više da nam se ponovi. Nadam se da poraz neće uticati previše na igrače koji budu istrčali na teren u sredu, ali svakako nije dobar rezultat za ohrabrenje”, kazao je vezista Maribora Aleks Pihler.

Ljubičasti su pre pet dana ostali bez važnog igrača Antoana Makumbua, koji je prešao u Kaljari. Ovaj 24-godišnji vezista iz Konga je prethodno igrao protiv Šahtjora. Trener Radovan Karanović neće moći da računa večeras ni na Marka Božića, koji ima problem sa povredom.

Malo je vremena da zamenimo igrače na koje više ne možemo da računamo. Neće biti lako naći novo rešenje posle odlaska Makumbua, ali uz zajednički trud verujem da ćemo uspeti u tome. Potrebno nam je samo da navijači razumeju proces i imaju strpljenje za transformacije kroz koje tim prolazi. Povreda Božića takođe je problem, možda ćemo morati da promenimo malo formaciju. Očekujemo da rival neće nigde da žuri, da će igrati sa puno discipline, možda malo defanzivnije. Šerif je favorit, ali imamo dobru polaznu osnovu”, poručio je Karanović.

Pobednik ovog dvomeča će u 3. kolu igrati sa boljim iz duela HJK Helsinkija i Viktorije Plzen. Susret u Finskoj je u posebnoj pažnji kod kladilaca, jer će u Mozzartu kvota na pobedu Čeha da bude uvek najveća na svetu.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 2. KOLO

Utorak

Pjunik - Didelanž 0:1 (0:0)

/Hađi 72 pen/

Karabag - Cirih 3:2 (2:0)

/Borges 17, Vađi 36 i 65 - Kamberi 65, Krejezi 87 pen/

Žalgiris - Malme 1:0 (0:0)

/Ourega 49/

Ludogorec - Šamrok 3:0 (2:0)

/Sotiriju 26, 35, Šinto 90+4/

Midtjland - AEK Larnaka 1:1 (0:0)

/Svjatčenko 84 - Đurčo 81/

Linfild - Bodo Glint 1:0 (0:0)

/Milar 83/

Dinamo -Škupi 2:2 (1:1)

/Ademi 44, Petković 86 - Inasio 25, Čepaz 89/

Sreda

18.00: (3,90) HJK Helsinki (3,40) Viktorija Plzen (2,00)

19.00: (2,85) Makabi Haifa (3,10) Olimpijakos (2,60)

20.00: (2,80) Dinamo Kijev (3,25) Fenerbahče (2,55)

20.00: (1,45) Ferencvaroš (4,30) Slovan Bratislava (7,75)

20.15: (2,80) Maribor (2,85) Šerif (2,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

MariborŠerifkvalifikacije za Ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara