Fil Foden vs Žoao Feliks (©Reuters)
Fil Foden vs Žoao Feliks (©Reuters)

Sitiju naredne dve nedelje odlučuju sezonu, Atletiko se vratio da osvoji i drugu polovinu Mančestera

Vreme čitanja: 5min | uto. 05.04.22. | 11:43

Tim Pepa Gvardiole ulazi u ključni period kada se rešavaju mnoga pitanja, igrači Čola Simeonea pre samo 20 dana dobili Junajted na Old Trafordu

Reći da je Gvardiolin Siti sinonim fudbalske estetike, a Simeoneov Atletiko na suprotnom kraju ove skale stvar je subjektivnih osećanja, predstojeći četvrtfinalni dvomeč između šampiona Engleske i Španije (TV Arena sport, 21.00) najkraće može da se formuliše kao sudar dva najveća fudbalska fanatika i prevazilazi njihove taktičke filozofije.

Dvojica iz grupe najvećih stručnjaka svih vremena, u ovom trenutku najplaćenijih! Klubovi sa samog vrha piramide današnje fudbalske hijerarhije, dva vladara najjačih domaćih liga na svetu. Sitiju počinje dvonedeljni ciklus u kojem se rešava sezona, Atletiko se vraća sa željom da osvoji i drugu polovinu Mančestera, odnosno da se živ vrati u Madrid. Ulog je ogroman.

Izabrane vesti

21.00: (1,40) Mančester Siti (4,80) Atletiko Madrid (9,50)

Rivalstvo između Pepa i Čola postaje sve veće. Dva su različita sveta u pogledima fudbalske taktike, a opet geniji u svom poslu. Stara je i nekima možda dobro poznata anegdota vezana za dvojicu poznanika još iz igračkih dana. Godina je 2009, Gvardiola je tek počeo svoj mandat u Barseloni, Simeone još radi u Argentini i još neko vreme neće preuzeti Atletiko. U trening centru Barselone usledio je sudbonosni susret...

“Došao je (Simeone) da vidi kako radimo i treniramo. Pričali smo o tome kako mi u Barseloni izvlačimo loptu iz poslednje linije i prebacujemo je napred, kako pravimo visoki presing, kako napadamo protivnika na malom prostoru. Tada mi je rekao nešto što je bilo izuzetno dobro i što možda najbolje oslikava njegov trenerski karakter. Rekao mi je: 'Ništa mi se to ne sviđa, nije to za mene'. Pomislio sam: 'Ovaj će biti baš dobar'. Vidite gde je sada“, rekao je svojevremeno Gvardiola.

Simeone je kasnije stigao u Španiju i izgradio sve ono što je u svojoj biti taktički Anti-Pep – bez visokog presinga, sa duboko pozicioniranom odbranom, napadom u prostor i gotovo smrtonosnom tranzicijom. Atletiko je na konturama ovakve igre osvojio dve titule prvaka Španije, dve Lige Evrope i dvaput bio finalista Lige šampiona. Do poslednjeg finala, sada već davne 2016. godine, stigao je tako što je dobio upravo Pepov Bajern u polufinalu. To su dva od samo tri meča u kojima su se dvojica trenera nadmudrivali. Bajernova mašinerija je tada bila apsolutni favorit. Atletiko je sa minimalnim trijumfom na srušenom stadionu Visente Kalderon otišao u Minhen gde je izdržao baražnu paljbu domaćina. Bajern je uputio 34 udarca, 12 u okvir gola, uz 600 tačnih dodavanja i posed lopte od 68 odsto. Atletiko je prošao dalje.

Gvardiola i Simeone (©Reuters) Gvardiola i Simeone (©Reuters)

Samo Simeone zna koliko puta je Atletiko bio unapred otpisan i kako je to uticalo na psihu celog tima, odnosno kako bi protivnik na kraju završio. U danu prvog četvrtfinalnog meča na Etihadu Mančester Siti je na papiru taj koji je jednom nogom već u polufinalu, ali ako je Pep nešto naučio iz prethodnih grešaka to je da nikako unapred ne otpisuje Rohiblankose koji su s godinama postali simbol ratničkog fudbala. Uprkos svemu što se desilo u proteklih šest godina, slabijim rezultatima u prvom delu ove sezone koja je rezultat blage krize identiteta, Mančester Siti danas nikako ne sme da potceni Atletiko Madrid. I dalje aktivni niz od šest pobeda u Primeri – sedam u poslednjih osam utakmica – dokaz je kako prolaze oni koji veruju da će protiv ovog tima biti lako.

Simeoneova mantra možda će biti poznata engleska izreka “resist and resist and know all the time that in the end the bee will sting (izdrži, izdrži i znaj da će te na kraju pčela ubosti)“, ali na kraju dana za sve se pita Mančester Siti.

Pep Gvardiola je svestan šta njegov Siti čeka u narednom periodu. Po dve utakmnice u kojima će odmeriti snage sa Atletikom i Liverpulom gde se verovatno za Siti rešava sezona. Posle Atletika, na Etihad u nedelju stiže najveći takmac za titulu, posle čega naredne srede Siti ide u Madrid, da bi se tri dana kasnije na Vembliju ponovo sudarili Građani i Redsi u polufinalu FA kupa. Atletiko se nalazi u najboljem momentu dosadašnje sezone, Siti teško da će moći da dobije sve četiri utakmice. Ali i dalje je za korak ispred večerašnjeg rivala.

Sitiju će večeras mnogo nedostajati Ruben Dijas i Kajl Voker koji još odrađuje suspenziju od tri utakmice zbog izbacivanja protiv Lajpciga, baš kao što Atletiku fali Hose Marija Himenez. Gvardiola će na teren poslati najbolje što ima, trozubac Marez-Sterling-Foden nema alternativu, baš kao ni trojka Bernardo-Rodri-De Brujne iza. Rodri će držati sidro na sredini, kako bi Bernardo i De Brujne mogli da kreiraju za svoje ofanzivce. Simeone i pored toga što je tokom vikenda iznenadio Alaves sa formacijom 4-4-2 sigurno neće eksperimentisati večeras. Zato se očekuje da na Etihadu taktička postava bude 3-5-2, kao protiv Mančester Junajteda pre 20 dana, ali sa Felipeom i Kondogbijom među starterima. Grizman i Feliks su se sada pronašli i Portugalac je Francuza učinio još boljim, prvenstveno po uticaju koji ima na utakmice što se najbolje vidi kroz golove – sedam u poslednjih sedam utakmica. Konačno su kliknuli i sada izgledaju odlično zajedno.

Mančester Siti i Atletiko Madrid se nikada dosad nisu susreli u takmičarskim utakmicama. Atletiko je dobio Junajted u Mančesteru pre samo tri sedmice, Siti je slavio protiv španskih klubova u tri od poslednja četiri meča. Isto tako dobio je 64 odsto nokaut sudara u Ligi šampiona otkako je Gvardiola na klupi. Fudbal baziran na posedu protiv fudbala gde se prvo gleda odbrana.

Sve ovo samo obećava pravi spektakl.

-----------------------

MANČESTER SITI – ATLETIKO MADRID (TV Arenasport, 21.00)

Stadion: Etihad, Mančester.

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

MANČESTER SITI (4-3-3): Ederson – Kanselo, Stouns, Laport, Zinčenko – Bernardo, Rodri, De Brujne – Marez, Sterling, Foden.

ATLETIKO MADRID (3-5-2): Oblak – Savić, Felipe, Reinildo – Ljorente, Koke, Kondogbija, De Paul, Lodi – Feliks, Grizman.

-----------------------

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE

Utorak:

21.00: (8,00) Benfika (4,70) Liverpul (1,45)

21.00: (1,40) Mančester Siti (4,80) Atletiko Madrid (9,50)

Sreda:

21.00: (2,15) Čelsi (3,35) Real Madrid (3,80)

21.00: (5,60) Viljareal (4,00) Bajern Minhen (1,67)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Atletiko MadridMančester SitiDijego SimeonePep GvardiolaĐosep Pep GvardiolaLiga šampiona

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara