Dušan Jovančić, Vagner Lav, Nebojša Kosović i Antonio Rukavina (@MN Press, @Reuters, ©Shutterstock)
Dušan Jovančić, Vagner Lav, Nebojša Kosović i Antonio Rukavina (@MN Press, @Reuters, ©Shutterstock)

Skener najbolje lige Kazahstana: Neuništivi Rukavina, Vagner Lav prva zvezda, brojni srpski pečalbari, Kairat brani krunu, Astana oslabljena

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.03.21. | 06:05

Kreće i elitni šampionat ove države bivšeg SSSR-a. Igraće čak 13 naših internacionalaca. Tobol osvojio Superkup prošle nedelje, a pojačanje za ovaj tim je Dušan Jovančić, nekadašnji vezista Crvene zvezde. Srđan Blagojević drugu sezonu na klupi Kaspij Aktaua

Najbolji srpski klubovi prethodnih godina često su u letnjim mesecima odmeravali snage sa ekipama iz Kazahstana i uglavnom imali uspeha. Navijačima Crvene zvezde u neprijatnom sećanju ostao je Kairat iz Almatija koji je eliminisao crveno-bele već na startu kvalifikacija za Ligu Evrope 2015. godine.

U subotu startuje Premijer liga Kazashtana. Za razliku od prethodne sezone kada je u eliti bilo samo 11 klubova, sada ih ima 14. Novi članovi postali su Aktobe, Atirau, Akžajik Uralsk i Turan. Igraće se dvokružni sistem, odnosno 26 kola. Šampion ide u prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, dok će tri tima da se bore za učešće u premijernom izdanje UEFA Lige konferencija. Iz elite ispadaju dve najgore ekipe.

Izabrane vesti

Prošle nedelje je odigran Superkup Kazahstana, a pehar je otišao u vitrine Tobola koji je u finalu bio bolji od Astane posle boljeg izvođenje jedanaesteraca. Posle 90 minuta bilo je 1:1. Gol s bele tačke u penal seriji postigao je Dušan Jovančić koji će biti veliko pojačanje za vicešampiona Kazahstana. Nije se nekadašnji fudbaler Crvene zvezde snašao u Turskoj, pa je posle nešto više od šest meseci napustio Rize. Igraće do kraja godine kao pozajmljeni igrač.

Lav predvodi napad šampiona

Kairat je prošle godine uspeo da prekine šestogodišnju dominaciju Astane. Tim iz Almatija je imao sedam bodova više od Tobola i devet od tima iz Nur Sultana i stigne do treće titule u istoriji. Na kormilu tim je treću godinu mladi beloruski stručnjak Aleksej Špilevski. Prva zvezda u Kazahstanu je brazilski veteran Vagner Lav. Vremešni napadač je stigao prošlog leta iz Korintijansa. Osim što je igrao za najveće klubove u Brazilu, proslavio se u Evropi u dresu CSKA iz Moskve.

10.00: (1,20) Kairat Almati (6,00) Žetsu (12,0)

Ove godine u šampionski tim stigla su dvojica stranaca. Napadač iz Konga sa nemačkim pasošem Streli Mamba pojačao je Kairat iz člana Cvajte Paderborna za 700.000 evra, dok je iz poljskog šampiona Legije došao Španac Hose Kante. U timu iz Almatija igra i srpski internacionalac, nekadašnji fudbaler niškog Radničkog Rade Dugalić, dok je prošle sezone jedan od ključnih igrača bio Nebojša Kosović, crnogorski reprezentativac koji je u Kairat stigao iz Partizana.

Astana sa Rukavinom, ostala bez Kipranina Sotirua

Došao je i kraj vladavine Astane u Kazahstanu. Posle šest vezanih kruna prošle sezone je osvojeno tek treće mesto. Antonio Rukavina ima već 37 godina, ali je i dalje važan šraf tima koji s klupe predvodi ruski stručnjak Andrej Tihonov. Ove zime Astana je ostala bez najboljeg igrača, Kipranina Pjerosa Sotirua koji je za 800.000 evra prešao u bugarskog prvaka Ludogorec. U timu nije više ni Srbin Uroš Radaković kome je istekla pozajmica u timu iz Nur Sultana. Klub je napustio i Islanđanin Runar Mar Sigurjonson koji je pojačao rumunskog prvaka Kluž. Nekadašnji šampion na papiru je slabiji nego prošle sezone.

Jovančić s Tobolom u napadu na titulu

Vicešampion Kazahstana Tobol mogao bi ove sezone da se umeša u borbu za krunu. Stigao je Dušan Jovančić koji će iskustvom da pojača srednji red osvajača superkupa ove zemlje. Na klupi sedi Jermen Grigori Babajan. Boje ovog kluba brani Portugalac Karlos Fonseka koji je stigao iz Irtiša, a nekada je igrao za bugarske klubove Černomorec i Slaviju iz Sofije.

Ordabasi je prethodnih godina bio redovni učesnik kvalifikacija za Ligu Evrope, ali je prošle sezone osvojeno tek peto mesto i nije izboreno učešće u međunarodnom takmičenju. Na kormilu je novi trener, Belorus Aleksandr Sednev koji je vodio Ruk iz Bresta, ali i kazahstanski Aktobe. Šahtor Karagandi je prošle sezone bio četvrti. Od Žetsua se očekuje da ne mora da brine za opstanak, dok će ostali timovi da se zadovolje da izbegnu poslednja dva mesta koje vode u niži rang.

11.00: (3,05) Atirau (3,00) Šahtjor Karagandi (2,40)

Prema specijalizovanom portalu Transfermarkt, najvrednije fudbalere ima šampion Kairat (22.680.000), a slede Astana (13.500.000), Tobol (11.380.000), Ordabasi (10.600.000)...

U elitnoj ligi Kazahstana igraće 65 odsto domaćih fudbalera. Najviše stranaca ima iz Rusije (24), a zatim sledi Srbija (13), Ukrajina (11), Belorusija (8), Jermenija (7)... Šampion Kairat iz Almatija je najmlađi tim u ligi s prosekom godina od 23, dok najstariju ekipu ima Atirau sa 28.

Srbi u Kazahstanu

U Premijer ligi Kazahstana igraće čak 13 srpskih fudbalera. Osim pomenutih Antonija Rukavine i Dušana Jovančića, igraće i - Rade Dugalić (Kairat Almati), Aleksandar Simčević (Ordabasi), Bojan Dubajić (Aktobe), Vuk Mitošević (Šahtjor Karagandi), Marko Milošević, Nikola Cuckić i Stefan Bukorac (Kaspij Aktau), Nenad Adamović (Taraz), Danijel Stojković (Atirau), Stefan Živković i Milan Stojanović (Turan).


tagovi

KazahstanKazahstan 1FK AstanaAstanaKairatOrdabasi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara