Mirčea Lučesku, Viktor Cigankov, Tete i Roberto De Zerbi (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Mirčea Lučesku, Viktor Cigankov, Tete i Roberto De Zerbi (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Skener najbolje lige Ukrajine: Šahtjor bacio rukavicu Dinamu – De Zerbi i pojačanja od 40.000.000 evra

Vreme čitanja: 8min | pet. 23.07.21. | 10:23

Ekipa iz Donjecka ove sezone spremna da preotme krunu Kijevljanima. Najveća promena je na klupi, stigao je nekadašnji trener Sasuola. Šampion u nepromenjenom sastavu. Ostali ni blizu dva velikana. Černomorec je postao nezvanična filijala najtrofejnijeg kluba u zemlji

Posle surove četvorogodišnje vladavine Šahtjora red je došao na Dinamo. Najtrofejniji klub u zemlji konačno je uspeo da prekine niz tima iz Donjecka koji je osvojio 13 titula u poslednjih 20 godina. Kijevljani su prošlog leta rukovodili krilaticom "ako ne možeš da ga pobediš, onda ga dovedi". Kao grom iz vedra neba proteklog leta je odjeknula vest da će vremešni 75-godišnji Rumun Mirčea Lučesku, tvorac najvećih uspeha Šahtjora, da sedne na klupu najvećeg rivala. Navijači Dinama su protestovali, tražili odlazak iskusnog trenerskog vuka, ali je vlasnik Igor Mihajlovič Surkis odbio pritiske. Lučesku je seo na klupu i titula je opet u vitrinama, 16. put od samostalnosti ove nekadašnje republike bivše SSSR-a.

Subota, 18.30: (1,20) Šahtjor (6,75) Inhulec (14,0)

Izabrane vesti

Kao u Srbiji, i u Ukrajini dva kuba će da odluče o kruni. Ostali su svetlosnim godinama iza i teško će ugroziti večiti tandem ukrajinskog fudbala. Legendarni Andrej Ševčenko je odveo plavo-žute do četvrtifinala Evropskog prvenstva ove godine, ali taj trend rasta ne prate i klubovi. Kriza je poslednjih godina. Osim ulaganja Šahtjora, odnosno prebogatog vlasnika Rinata Ahmetova, na prste jedne ruke mogu se izdvojti transferi za koje je plaćeno obeštećenje. Ni Dinamo ove sezone nije mnogo pazario, ostao je skoro isti šampionski tim koji će drugu godinu da predvodi Mirčea Lučesku.

Liga broji 16 klubova. Dve najbolje ekipe igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, trećeplasirani i četvrtoplasirani tim, kao i pobednik Kupa Ukrajine pokušaće da dođu do Lige konferencije. Iz elite ispadaju dva tima, dok će dva da igraju baraž za opstanak. U odnosu na prošlu sezonu novi članovi elite su Veres, Metalist 1925 i Černomorec Odesa. Olimpik iz Donjecka je ispao usled finansijskih problema, dok je Minaj ostao u eliti iako je prošle sezone bio najgori tim.

Marlos (©Reuters)Marlos (©Reuters)

Najviše stranaca ima Šahtjor čak 14, dok Dinamo ima devetoricu. Jedina ekipa koja nema inostrane fudbalere je Desna iz Černigeva. Tim iz Donjecka po proceni portala Transfermarkt ima najvrednije fudbalere na tržištu – 179.200.000 evra, a Dinamo je procenjen na 133.800.000. Sledi velika praznina, a sledeća je Zorja iz Luganjska sa samo 18.400.000, skoro 10 puta manje od Šahtjora.

Subota, 16.00: (3,50) Veres (3,45) Kolos (2,10)

Vicešampion Ukrajine i ove sezone je beskućnik. Ne može da igra na velelepnoj Donbas areni jer je to područje pod vlašću proruskih snaga posle oružanog sukoba dve velike zemlje pre nekoliko godina. Šahtjor će igrati na Olimpijskim stadionu u Kijevu kao i i prvak Dinamo. Oba tima su pre sezone uložila zajednička sredstva u novu podlogu na najvećem stadionu u zemlji.

Najmlađi tim u eliti ima Černomorec iz Odese (prosek 22,7), a najiskusniji Ingulec (27,5). Najviše stranih fudbalera dolazi iz Brazila, čak 24, a sledeći su Hrvati sa sedmoricom. U ligi ove sezone igra samo jedan srpski internacionalac. U pitaju je nekadašnji igrač BSK Borče, Mladenovca i Proletera Miloš Stamenković koji brani boje Ruha iz Ljvova. Iskusni 31-godišnji defanzivac je stigao u ovaj klub iz kazahstanskog Irtiša u septembru prošle godine.

LUČESKU SA STARIM SNAGAMA NA NOVU KRUNU

Žerson Rodriges (©AFP)Žerson Rodriges (©AFP)

Rumunski stručnjak na klupi Dinama dobio je samo dva pojačanja ovog leta. Iz CSKA iz Moskve je na jednogodišnju pozajmicu stigao Ilja Škurin, dok je krilni napadač Denis Antuh plaćen Kolosu samo 126.000 evra. Kijevljani nisu prihodovali ni evro od obeštećenja. Klub su napustili igrači koji su bili u drugom planu. Lučesku će se osloniti na stare snage – Viktora Cigankova, Žersona Rodrigesa, Karlosa de la Penju, Benjamina Verbiča, Mikolu Šaparenka, Denisa Popova, Sergeja Sidorčuka... Na startu sezone Dinamo će biti lišen usluga povređenih Mikite Burda, Vlodimira Kosteviča, Artjoma Besedina i Ibrahima Kargba.

ŠAHTJOR – SAMBA OSTAJE, TRI MEGA POJAČANJA I ITALIJAN NA KLUPI

Bogati vlasnik Šahtjora Rinat Ahmetov želi da vrati primat svog tima. Iz Sasuola je stigao mladi italijanski stručnjak Roberto De Zerbi. Ovaj 42-godišnji trener napravio je bum prošle sezone sa timom koji je igrao dopadljiv fudbal u Seriji A, na gol više. To mu je bila ulaznica za superbogati tm iz Donjecka koji je sada privremeno stacioniran u prestonici Kijevu.

Nije se štedelo na pojačanjima, a zna se da Šahtjor tradicionalno oslanja na Brazilce. Ima ih čak 12, a tu su jo trojica koja su uzela ukrajinski pasoš. De Zerbi je iz Sasuola doveo defanzivca Marlona za 12.000.000 evra, a najveći novac izdvojen je za Pedrinja koji je plaćen Benfiki čak 18.000.000 evra. Iz Ajaksa je za 10.000.000 stigao reprezentativac Burkine Faso Lasina Traore. Zalog za budućnost je kaparisanje mladog supertalentovanog 17-godišnjeg Karioku Vinisujusa Tobijasa koji je plaćen Internasionalu 6.000.000 evra, ali bi tek naredne zime treba da se pridruži brojnoj brazilskoj koloniju u redovima Rudara.

Marlon (©Reuters)Marlon (©Reuters)

Trener De Zerbi prijavio je 30 igrača za Premijer ligu Ukrajine. Na spisku su i mladi Mihail Mudrik, Efim Konoplja i Artjom Bondarenko. Tu su i trojica pojačanja – Marlon, Pedrinjo i Lasina Traore. Nije prijavljen Žunior Moraes koji se i dalje oporavlja od teške operacije kolena. On će još nekoliko meseci biti van terena. Ismail, Markos Antonio i Marlos su imali lakše povrede u prethodnom periodu, ali su se vratili na treninge. Van tima su Sergej Krivcov i Fernando koji bi trebalo da budu spremni za početak avgusta i dvomeč sa belgijskim vicešampionom Genkom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Cilj kluba je plasman u grupnu fazu najjačeg klupskog takmičenja u Evropi, pa na početku sezone domaće prvenstvo će biti u drugom planu.

DINAMO POSLAO 12 IGRAČA U ČERNOMOREC

Rival Crvene zvezde pre nekoliko godina u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Černomorec, vratio se u elitu. Klub iz Odese je postao nezvanična filijala šampiona Dinama. Naime, Kijevljani su poslali čak 12 igrača u povratnika u elitni rang. Stigao je i nekadašnji trener mladog tima Dinama Jurij Mozov. Ova saradnja dva kluba nimalo se nije svidela navijačima ovog kluba koji su organizovali proteste.

Zorja iz Luganjska je prethodnih godina bila u vrhu ukrajinskog fudbala iako je i ovaj tim izgnanik. Ne može da igra na stadionu u svom gradu. Vorskla je dovela Valerija Bondarenka iz Šahtjora i trebalo bi da bude u vrhu, kao i Kolos, tim iz sela Kovalivke u Kijevskoj oblasti. Prošle godine je ovaj maleni klub uspeo prvi put u istoriji da izbori plasman u Evropu.

Djipro-1 je imao ponudu Trabzona za napadača Artjoma Dobvika, ali je ukrajinski tim tražio 5.000.000 evra što je odbilo zasad turski klub. Na klupi tima iz Dnjipro Petrovskog sedi nekadašnji trener zagrebačkog Dinama Igor Jovićević. On je doveo u klub dvojicu zemljaka iz redova Modrih, Nevena Đurašeka i Marija Ćužea.

KOMPLETAN PRELAZNI ROK U UKRAJINSKOJ ELITI

DINAMO

DOŠLI: Ilja Škurin (CSKA Moskva, jednogodišnja pozajmica), Denis Antuh (Kolos, 126.000)

OTIŠLI: Georgi Cataišvili (Černomorec), Mikel Dulend (NEC Najmegen), Fran Sol (Eibar), Mikita Kravčenko (Dnjipro-1), Sergej Buleca (Zorja Luganjsk).

ŠAHTJOR

DOŠLI: Trener Roberto de Zerbi, Pedrinjo (Benfika, 18.000.000), Marlon (Sasuolo, 12.000.000), Lasina Traore (Ajaks, 10.000.000), Vinisijus Tobijas (Internasional, 6.000.000)

OTIŠLI: Eduard Sobol (Briž, 3.500.000), David Kočolova (Kopenhagen, 2.500.000), Vjačeslav Čurko (Kolos), Bogdan Butko (?), Valerij Bondarenko (Vorskla Poltava)

ZORJA LUGANJSK

DOŠLI: Maksim Imerokov (Desna), Sergej Buleca (Dinamo Kijev), Igor Snurnicin (Olimpik Donjeck), Ahmed Alibekov (Dinamo Kijev), Kristijan (Gremio Esportivo)

OTIŠLI: Vladlen Jurčenko (?), Dmitro Ivanisenja (Samara), Joel Abu Hana (Legija), Nikola Vasilj (Sankt Pauli), Andrej Ciknakis (DAC Dunajska Streda)

VORSKLA POLTAVA

DOŠLI: Aderinsola Habib Eseola (Kairat Almati), Valerij Bondarenko (Šahtjor), Andrej Bacula (Dinamo Minsk), Jonas Tam (Desna), Vladislav Vakula (Šahtjor), Jurij Kozirenko (Isloh)

OTIŠLI: Vladislav Kulah (?), Pape Aloan Ndiaje (?), Denis Vasin (Krivbas), Vadim Sapaj (kraj karijere), Pavlo Rebenjok (kraj karijere)

DNJIPRO-1

DOŠLI: Neven Đurašek (Dinamo Zagreb, pozajmica), Mario Ćuže (Dinamo Zagreb, pozajmica), Valerij Lukevič (Oleksandrija), Valentin Kojokaru (Farul Konstanca), Mikita Kravčenko (Dinamo Kijev)

OTIŠLI: Lukas Tejlor (PAOK), Oleksej Hobljenko (Krivbas), Andrej Curukov (Metalist), Daglas (Giresunspor), Bogdan Satnavski (Krivbas), Jurij Vakulko (Riga), Oleksandr Safronov (Desna)

KOLOS

DOŠLI: Anatolij Nurijev (Minaj), Vjačeslav Čurko (Šahtjor), Nika Sičinava (Ingulec), Aleksandr Pavlovec (Rostov, pozajmica), Taras Sakiv (Minaj), Dijego Santos Karioka (Vitebsk, 120.000)

OTIŠLI: Pavlo Orihovkij (Ruh Ljvov), Dmitro Hliobas (?), Denis Antuh (Dinamo Kijev, 126.000), Oleksej Zozulja (PFK Ljvov), Jevgen Seleznjov (?)

PFK LJVOV

DOŠLI: Sergej Politilo (Olimpik Donjeck), Oleksej Zazulja (Kolos), Vladislav Hameljuk (Olimpik Donjeck)

OTIŠLI: Donatas Kazlauskas (Akademika Klinčeni), Ivan Lobaj (Karpati Ljvov), Filip Pahtman (Zira), Velves (Zira), Jurij Zaharkiv (Žetisu)

OLEKSANDRIJA

DOŠLI: Trener Jurij Gura, Andrej Curikov (Metalist), Jurij Koruna (Ruh Ljvov), Vlodimir Odarjuk (Mikolaiv), Klaudio Spineli (Đenova), Sergej Grin (Zorja Luganjsk), Burama Fomba (Kindija)

OTIŠLI: Dmitro Grehiškin (Genčlerbirligi), Valerij Luhevič (Dnjiporo-1), Jevgen Banada (Metalist), Pavlo Pašaev (?), Artjom Sitalo (Ingulec)

DESNA

DOŠLI: Jevgen Čimbaljuk (Olimpik Donjeck), Jevgen Selin (Anortozis), Tatas Zavijski (Olimpik Donjeck), Oleksandr Safronov (Dnjipro-1), Vadim Žuk (Girnjik Sport).

OTIŠLI: Vladislav Ogirja (Poilisija), Maksim Jimerekov (Zorja Luganjsk), Kontantin Dima (?), Kjonas Tam (Vorksla), Jevegn Past (Dnjiprp-1)

MARIUPOLJ

DOŠLI: Bogdan Vinjuk (Šahtjor), Stanislas Mikicev (Černomorec), Mikita Tubajevski (Šahtjor), Mihajlo Hromej (Šahtjor)

OTIŠLI: Jevgen Galčuk (Ingulec), Oleksej Bikov (Lokomotiva Plovdiv, pozajmica), Danilo Sagutkin (Akron Toljati), Eldar Kulijev (?), Igor Tisčenko (Jarud)

RUH LJVOV

DOŠLI: Pavlo Orikovski (Kolos), Jurij Pankiv (Oleksandrija), Fabriso Alvarenga (Olimpik Donjeck), Orest Kuzuk (Pafos)

OTIŠLI: Bobur Abdiholikov (Energezik BGU), Mikola Kuharevič (Troa, 300.000), Erik Gliha (Olimpija Ljubljana), Ragnar Sigurdson (Filkir), Jurij Kopina (Oleksandrija)

INGULEC

DOŠLI: Jevegn Galčuk (Mariupolj), Pavlo Polegenko (Desna), Artjom Sitalo (Oleksandrija), Vladislav Šaraja (Aljans), Dmitro Pospolov (Černomorec)

OTIŠLI: Nikita Sičinava (Kolos), Denis Balan (?), Vlodimir Krunski (?), Oleksandr Kučerenko (?)

VERES

DOŠLI: Artjom Kičak (Olimpik Donjeck), Jevgenij Pašić (Olimpik Donjeck), Dmitro Klots (Sabah), Sergej Šestakov (Diožđer), Mihail Gečev (Sfintul)

OTIŠLI: Dmitro Povoroznjuk (kraj karijere)

METALIST1925

DOŠLI: Vitalij Jermakov (Desna), Rostislav Rusin (Ruh Ljvov), Jevgen Protasov (Volin), Maksim Zaderaka (Ararat Jerevan)

OTIŠLI: Vitalij Kolcov (SKA Habarovsk), Maksim Cvirenko (Girnjik Sport), Denis Đakov (Vovčansk), Denis Nduekve (Kramatorsk)

ČERNOMOREC

DOŠLI: Trener Jurij Moroz, Vladsialv Kučeruk (Dinamo Kijev), Jevgenij Isaenko (Dinamo Kijev), Danil Skorko (Dinamo Kijev), Denis Kuzuk (Dinamo Kijev), Jevgenij Smirni (Dinamo Kijev), Georgij Citašvili (Dinamo Kijev), Mikola Mihaljenko (Dinamo Kijev), Jurij Tlumak (Dinamo Kijev), Vadim Maščenko (Dinamo Kijev), Bogdan Biloševski (Dinamo Kijev), Jaroslav Nadoljski (Dinamo Kijev)

OTIŠLI: Dmitro Pospelov (Ingulec), Stanislas Mikicej (Mariupolj)

MINAJ

DOŠLI: Trener Vasil Kobin, Igor Gončar (Pjunik Jerevan)

OTIŠLI: Anatolij Nurijev (Kolos), Mislav Matić (?), Taras Sakiv (Kolos), Maksim Lopirjonok (Čerkasi), Vasil Pinjaško (?)

PREMIJER LIGA UKRAJINE - 1. KOLO

Petak

18.30: Ljvov – Mariupolj

Subota

16.00: (3,50) Veres (3,45) Kolos (2,10)

18.30: (1,20) Šahtjor (6,75) Inhulec (14,0)

Nedelja

16.00: (3,20) Metalis 1925 (3,10) Ruh Ljvov (2,40)

18.30: (1,88) Desna (3,50) Černomorec (4,30)

18.30: Zorja - Oleksandrija

Ponedeljak

18.30: Vorskla - Dnjipo-1

Odloženo

Dinamo Kijev – Minaj

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Mirčea LučeskuRoberto De ZerbiDinamo KijevŠahtjor DonjeckOleksandrijaVorskla

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara