©Starsport
©Starsport

Spas u zadnji čas: Radnički ostaje superligaš

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.06.23. | 20:37

Doterane do ivice ambisa, Nišlije u revanšu baraža pobedile sa 3:0, nadoknadile poraz iz Inđije (1:3) i izbegle blamažu na stogodišnjicu kluba

Superligaški fudbal igraće se u Nišu i naredne sezone. Da ste se, kojim čudom, uspavali pre nekih desetak meseci i danas probudili, s pravom biste se upitali: šta je tu vest? Ali, s obzirom na način na koji je Radnički pronašao izlaz iz lavirinta potpuno košmarne sezone, reč je o udarnoj sportskoj informaciji.

Doterane do samog ruba provalije, sa dva gola zaostatka iz prve utakmice baraža protiv Inđije (1:3), Nišlije su, u situaciji „do or die“, u revanšu uspele da preokrenu stvari u svoju korist, pobede sa 3:0 i u foto-finišu izvade teško prebrojive fleke. Nije ovo nikakav podvig, nije vreme za pohvale, već, naprotiv, baš sada za kritike, analize, podnošenje računa i preuzimanje odgovornosti (čitav stadion posle meča skandirao je „Uprava napolje“), ali budući da je ipak izbegnuta velika blamaža na stogodišnjicu kluba, makar večeras slaviće se na Čairu.

Izabrane vesti

Inđija se pravo niotkuda našla na korak od elite, budući da je pre mesec dana, četiri kola pre kraja plej-ofa Prve lige, bila na osmom mestu na tabeli. Imao je tim iz Srema i dosta sreće u prvom meču baraža, da bukavlno iz tri šuta postigne tri gola, ali, kad se podvuče crta, ipak ne i kvaliteta da nadmaši Radnički i obezbedi svoju četvrtu sezonu u društvu najboljih. U još jednoj utakmici punoj burnih dešavanja, koju su i jedni i drugi završili sa po deset igrača na terenu, Škrbić, Belaković i Saša Marjanović su golovima doneli trijumf vredan opstanka.

Radnički sa najjačim adutima na talonu – kao što smo i najavili povratak Rosića na gol posle više od mesec dana, Varge i Petrova u postabvu posle odrađenih kartona u prvom meču. Inđija sa samo jednom promenom u odnosu na prvi meč. Janjić je počeo, ali nije završio prvo poluvreme, ispostaviće se da će zaslužiti dva žuta kartona i u 43. minutu ostaviti svoj tim brojčano inferioran na terenu. Ali ne dugo, jer će uslediti Škrbićevo pomračenje uma.

Smušeno su počele Nišlije utakmicu, nisu uspele da povežu redove, gosti su bili nešto otresitiji, a čak i konkretniji, budući da se u 11. minutu Radosavljević iznenada našao u zicer poziciji da, kao i u prvom susretu, načne rivala, ali je Rosić pravovremeno istrčao i sačuvao svoj tim.

Taman kada su prisutni na stadionu konstatovali kako je Radnički bacio četvrtinu utakmice, a da ništa opipljivo nije uradio, pao je vodeći gol. Jamkam je centrirao sa desne strane, lopta je preletela Petrova na prvoj sttaivi, ali je pala tačno na nogu Miljanu Škrbiću, koji iz takvih situacija ne greši i postiže svoj sedmi gol ove polusezone.

Isti igrač pogodio je prečku neposredno nakon što je Janjić isključen, ali je i Radnički u finišu prvog poluvremena ostao oslabljen na terenu, pošto je zbog povrede van igre morao Bazil Jamkam, a ulazak Make Gakua na poziciju štopera i prekomanda Varge na mesto desnog beka predstavljala je iznuđenu improvizaciju.

Samo minut i po igre u drugom poluvremenu bilo je dovoljno domaćinu da udvostruči vođstvo i anulira minus iz Inđije. Stojanović je sjajno probio svog čuvara po levom krilu, a na upotrebljiv centaršut sjajno je odreagovao Nemanja Belaković i glavom poslao loptu tamo gde golman Čupić nije mogao da je stigne.

Ali, Radnički ne bi bio Radnički kada ekspresno sebi ne bi pucao u nogu. Sve mu je išlo na ruku, gostima je voda ušla u uši, a onda, u jednoj gužvi kraj aut linije, Škrbić potpuno nepotrebno udara protivničkog igrača i sasvim opravdano dobija direktan crveni karton. Igrača više Nišlije su imale, ukupno, manje od deset minuta!

Ipak, nastavio je Radnički sa kontinuiranim napadima, Čupić je izvadio loptu koju su svi već videli u golu, nakon pokušaja Petrova glavom na centaršut Belakovića, a onda je Sava Petrov srušen na samoj ivici kaznenog prostora. Videlo se to iz aviona, sudija Milanović ipak je reagovao tek na intervenciju iz VAR sobe. Dok je on gledao snimak, trajao je dogovor između Belakovića i Saše Marjanovića ko će izvesti penal. Loptu je, ipak, uzeo kapiten, a Čupić se nije ni pomerio nakon njegovog udarca – 3:0 na pola sata pre kraja utakmice.

Dugo je Radnički držao stvari pod svojom kontrolom, vršilac dužnosti trenera Vladimir Đorđević komandovao je ekipi da ide napred, u pravom trenutku osvežio ekipu krilnim igračima Mićinom i Cvetkovićem, ali u završnici nije moglo bez uzbuđenja, a spasilac je ponovo bio Dragan Rosić, koji se ukazao ispred Desančića kada je već bila viđena kapitulacija i zaustavio izuzetnu priliku gostiju.

Jeste bilo previjanja i krađe vremena, ali da li baš za devet minuta nadoknade? Toliko su se „pekli na žeravici“ domaći navijači, koji su u pristojnom broju popunili tribine, pružili jaku podršku ekipi, a zastao im je dah kada je rezervista Stanojević za nekoliko centimetara prebacio prečku. U finišu crveni karton i za trenera Đorđevića, a onda poslednji zvižduk Milanovića za veliko olakšanje u Nišu. Biće na superligaškoj mapi i 12. sezonu zaredom...

MOZZART BET SUPERLIGA BARAŽ - DRUGI MEČ

RADNIČKI – INĐIJA 3:0 (1:0), prvi meč 1:3

/Škrbić 24, Belaković 47, Saša Marjanović 62p/

Niš. Stadion Čair.

Gledalaca: 5.000.

Sudija: Miloš Milanović (Ćuprija).

Žuti kartoni: Varga, Stefan Marjanović, Pavlović, Belaković, Pejović, Rosić (Radnički), Janjić, Nedeljković (Inđija).

Crveni kartoni: Milan Janjić (Inđija) u 43, Miljan Škrbić (Radnički) u 49. i Vladimir Đorđević (trener Radničkog) u 90+9. minutu.

RADNIČKI (4-2-3-1): Rosić 8 – Jamkam 7 (od 41. Maka Gaku 6.5), Stefan Marjanović 6.5, Varga 6.5, Stojanović 7.5 – Pejović 6.5, Pavlović 6.5 (od 89. Ajdar -) – Petrov 7, Saša Marjanović 6.5 (od 75. Mićin -), Belaković 7.5 (od 75. Cvetković -) – Škrbić 6.5.

INĐIJA (4-2-3-1): Čupić 6 – Kukolj 5 (od 83. Đuričković -), Rađen 5.5, Mijailović 5.5, Vuković 5 (od 69. Stanojević 6) – Janjić 5, Desančić 6 – Đurić 5.5 (od 69. Stevanović 5.5), Nedeljković 5.5 (od 83. Gajilović -), Radosavljević 5.5 (od 69. Srbijanac 5.5)– S. Stojanović 5.

Igrač utakmice: Dragan Rosić (Radnički) 8.


tagovi

Radnički NišFK Inđija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara