Katai i Ivanić ©Star Sport
Katai i Ivanić ©Star Sport

Šta bi tek bilo da nije pauzirao? Katai stigao Ivanića na vrhu liste strelaca, a propustio je 14 utakmica

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.03.21. | 10:08

Majstor iz Srbobrana dostiže vrhunac forme u ključnom delu sezone za srpskog šampiona

Crvena zvezda je jesenas i na početku proleća pokazala snagu i bez Aleksandra Kataija, ali ne treba biti preveliki poznavalac fudbala da bi se jasno uočilo koliku dozu samopouzdanja majstor iz Srbobrana donosi ekipi Dejana Stankovića, svakim sekundom provedenim na terenu. Katai je protekle večeri obradovao svog šefa struke činjenicom da je bez problema odradio meč od 90 minuta, prvu kompletnu utakmicu još od okršaja sa Inđijom na stadionu Rajko Mitić 8. novembra, i tako nagovestio pravu formu u idealnom trenutku za svoju ekipu.

Katai se sa dva gola protiv Šapčana izjednačio na vrhu liste strelaca ekipe sa fenomenalnim Mirkom Ivanićem. Došao je do brojke od 14 postignutih golova na 24 meča u svim takmičenjima. Zvezdina desetka je od kraja novembra do kraja februara, zbog zdravstvenih poteškoća, propustila 14 utakmica u svim takmičenjima, pa se u ovom trenutku samo može nagađati kakav bi bio učinak jednog od lidera ove generacije srpskog šampiona, da je sve vreme bio na terenu.

Izabrane vesti

Stanković je napravio dobru procenu sa njegovim povratkom. Aktivirao ga je poslednjih 20 minuta u Milanu, a potom mu je dao po 45 minuta u mečevima sa Proleterom, TSC-om i Čukaričkim. Taj period na terenu mu je bio dovoljan za dva postignuta gola, a onda je dao još dva protiv Mačve.

"Ovo je bila sjajna utakmica. Od početka smo diktirali tempo i osećam da se polako vraćam u formu posle dužeg vremena. Veoma mi je bitno zbog čitave ekipe. Drago mi je da dostižem nekadašnju formu i da to sve krunišem postignutim pogocima. Nadam se da ću tako nastaviti i u narednom periodu", rekao je Katai posle meča sa Šapčanima.

Katai je došao do cifre od 11 postignutih golova u prvenstvu na 16 zabeleženih nastupa, ali i svega 994 provedena minuta na terenu. Dakle, majstor iz Srbobrana na terenu u domaćem prvenstvu prosečno provodi nešto više od 62 minuta, a prosečno postiže gol na oko 90 minuta. Ukupno, Katai je ove sezone na terenu proveo 1.626 minuta, na 24 meča (prosek 67,7 minuta po utakmici), a golove je postizao u proseku na svakih 116.

To što su Katai i Ivanić najbolji strelci, a mnogi bi rekli i igrači ekipe Dejana Stankovića, potvrđuje koliku važnost njih dvojica imaju kada je u pitanju igra srpskog šampiona, i tek kada se ponovo budu u potpunosti "udružili" na terenu, Zvezda će postati još plemenitija u organizaciji akcija i dodatno ubojita u napadu. Ivanić je svojih 14 golova postigao na 34 utakmice, proveo je 2.458 minuta na terenu, pa se dolazi do postignutog gola u proseku na svakih 175,5 minuta. Ipak, odnos Ivanićeve igre i značaja za ovaj tim proteklih meseci se nije ogledao kroz brojke, već kroz liderstvo na terenu. Sjajni vezista iz Bačkog Jarka je upravo u periodu Kataijeve pauze izneo najveći teret na svojim plećima, maksimalno je uzvratio Stankoviću za ogromno poverenje i postao ključni igrač srpskog šampiona u ovoj sezoni.

Katai je na treće mesto liste strelaca poslao Mohameda el Fardu Bena, koji je postigao 13 golova u ovoj sezoni (u proseku na 171 minut), ali je kod napadača sa Komora uvek prisutan utisak da on protivničke mreže trese samo onda kada je to najpotrebnije. Na četvrtom mestu u ovom trenutku je odsutni Dijego Falčineli sa devet datih golova na 23 nastupa, dok je na petom mestu preporođeni Milan Pavkov, sa sedam. Ipak, golgeter iz Begeča kao da je tek započeo svoj golgeterski niz. Stanković je tokom zimskih priprema uspeo u potopunosti da mu povrati izgubljeno samopouzdanje, pomogao mu je da "namesti glavu" i to Pavkov vraća na sjajan način. Zvezdina devetka je ovog proleća postigla pet od sedam golova, od čega jedan Milanu u prvom meču 1/16 finala Lige Evrope. Pavkov je ove sezone, zaključno sa utakmicom protiv Mačve proveo na terenu 762 minuta, pa u ovom trenutku prosečno postiže golove na 127 minuta. Ipak, taj prosek je naglo počeo da popravlja u prethodna dva meseca i dodatno će ga "spustiti" ukoliko nastavi u ovom ritmu do kraja sezone.

Crvena zvezda je ušla u žestok ritam utakmica, do reprezentativne pauze očekuju je još dva meča (Voždovac 15. mart, Mladost 20. mart), a do večitog derbija sa Partizanom 7. aprila odigraće ukupno četiri utakmice. Stankovićev osnovni cilj će biti da ekipu održi na optimalnom nivou do ključnog meča sa najvećim rivalom, iako ne može da utiče na celokupnu situaciju, a pre svega pandemiju virusa korona.


tagovi

Aleksandar Katai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara