Radost Gereta Bejla (©Reuters)
Radost Gereta Bejla (©Reuters)

Šta bi Vels da mu nije Bejla: Golfer pretvorio loptu u topovsko đule i skinuo Vei herojski plašt (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.11.22. | 21:59

Amerika dominirala veći deo utakmice i u završnici ostala bez pobede, glupost Rima je skupo koštala - 1:1

Talenat obično preskače jednu generaciju ili ga nema u podjenakoj količini. Ne razlikuje se po tome ni porodica Vea, nema Timoti dodar majstora kakav je imao otac Žorž. I verovatno nikada neće dogurati do zvezdanog sazvežđa i društva Ronalda, Ronaldinja, Zidana, Mesija, Kristijana u kom mu se otac nalazi. Ali, nekadašnji as Milana, Pari Sen Žermena i Monaka ima razloga da bude ponosa na Timotija – uspeo je da ga nadmaši makar u nečemu.

Pamti istorija Žorža Veu kao jednog od velikana koji nisu videli Mundijal, nisu se našli u trci za „boginju“. Sa Liberijom su mu vrata bila zatvorena, Timoti se opredelio da ne igra za zemlju iz koje vuče korene, već tamo gde je rođen – u Americi. Glavni pomoćnik Kapetana Amerike trkom je pretočio maestralno dodavanje Kristijana Pulišića u pogodak, nosio je herojski plašt i desetak minuta delilo ga je od uloge junaka u možda i najvažnijom utakmici za Jenkije u grupnoj fazi, a onda je „golfer“ katapultirao đule iz topa u levoj nozi za spas Velšana i eksploziju na tribinama – 1:1 (1:0).

Izabrane vesti

Kasno su se Velšani setili da igraju fudbal, mučili su se da odbace okove na premijeri i ko zna gde bi bili da im nije Gereta Bejla. Od golfa više voli samo domovinu, vratio je Vels posle više od šest decenija na planetarnu smotru i ne namerava da ostane upamćen samo po tome. Već i da poslednji ples bude spektakularan, da još koji pust pusti magiju i da se više nikada ne dovodi u pitanje ko je Velsu dao najviše: Rajan Gigs, Ijan Raš ili on.

Punu dekadu u zemlji nomada postoji jedna ikona, jedno fudbalsko božanstvo i taj i slične epitete zaslužio je s punim pravom. Kad god je stani-pani, kad god škripi i u napadu ne postoji rešenje – Geret Bejl izmisli gol. Protiv Amerikanaca je imao i „asistenciju“, zakopao je svoje Tim Rim i po ko zna koji put se potvrdilo da su štoperi rak-rana Jenkijima. Imaju aerodinamične bekove, imaju Kristijana Pulišića i Timotija Veu da prave lom po krilima, pa i Džoša Sardženta koji je počeo da rešeta u Čempionšipu i probija se. Ali, imaju i štopere koji su u stanju da sve unište.

Doživeo je Rim pomračenje, pao mu je mrak na oči. Geret Bejl leđima je bio okrenut golu, pokupio ga je sa obe noge u kaznenom prostoru. A, onda je prva violina Velsa namestila loptu na kreč i raspalila svom silinom. Ni dva golmana ne bi skinula penal, kamoli Tarner, koji je imao nekoliko izvanrednih odbrana i jedno vreme držao Amerikancima glavu iznad vode.

Odesekao se Vels na premijeri, neretko je bio sabijen na svoju polovinu. U prvom poluvremenu loptu čestito nije ni video. Zaključali su je vezisti Amerike, oterali Arona Remzija daleko od gola i isekli dodavanja za Gereta Bejla i indisponiranog Danijela Džejmsa, kog je Rob Pejdž vrlo brzo zamenio. Nije postojao Velsa do isteka jednog časa, kada su Ben Dejvis i Kifer Mur imali sjajne prilike. Zujala je lopta pored okvira gola i tek tada je Vels shvatio da može da igra protiv jedne od najmlađih reprezentacija koja je pravljena za velika dela na idućem Mundijalu, i da nije trebalo da bude u strahu.

Umogome su Amerikanci visokim presingom poterali Velšane od gola u prvom poluvremenu, kao osice su Kristijan Pulišić, Džoš Sardžent i Timoti Vea napadali defanzivce. Pod pritiskom su izabranici Roba Pejdža posezali za jednostavnijim rešenjima – slali su duge lopte po cenu gubitka poseda, a i kada bi prelazili pola, na lakat ili sa obe noge bi ih dočekali Seržinjo Dest i Veston Mekeni. Dugo nisu mogli da igraju od noge do noge, dok su Jenkiji „štrikali“.

Prednjačio je Kapetan Amerika, ofanzivac Čelsija je zalamanjem čuvara unosio nemir u protivničku odbranu, kojoj nije bilo svejedno ni kada je Timoti Vea zasekao, a Rodon umalo pogodio svoju mrežu. Ili tridesetak sekundi kasnije kada je Džoš Sardžent tukao direktno u stativu iz izgledne pozicije. Iz bojažljive reakcije usledio je i gol Lilovog napadača… presečena lopta, povukao je napred Kristijan Pulišić i čekao da Timoti Vea „pojede“ prostor ispred sebe. Video ga je krajičkom oka, majstorskom loptom koja je imala oči presekao odbranu Velsa na dva dela, a sin osvajača Zlatne lopte je bio hladnokrvan. Tačno ono što nije čitave klupske sezone dok je kuburio sa povredama i mučio se da izađe iz senke Džonatana Dejvida.

Sjaj u oku momka liberijskih korena nestao je u finišu kada je oko 4.000 Velšana poskočilo na tribinama i počelo da kliče ikoni koju je ta zemlja iznedrila.

SAD - VELS 1:1 (1:0)

/Vea 36 - Bejl 82pen/

Doha

Stadion: Ahmad bin Ali

Sudija: Al Džasim (Katar)

Žuti kartoni: Dest, Mekeni, Rim, Akosta (SAD), Bejl, Mepam (Vels)

SAD (4-3-3): Tarner - Dest (od 74. Jedlin), Rim, Cimerman, Robinson - Mekeni (od 66. Aronson), Adams, Musa (od 74. Akosta) - Pulišić, Vea (od 88. Moris), Sardžent (od 74. Rajt).

VELS (3-4-3): Henesi - Mepam, Rodon, Dejvis - Roberts, Ampadu (od 95. Morel), Remzi, Vilijams (od 79. Džonson) - Vilson (od 90+3. Tomas), Bejl, Džejms (od 46. Mur).

SVETSKO PRVENSTVO, 1. KOLO

Grupa B

Ponedeljak

Engleska - Iran 6:2 (3:0)

/Belingem 35, Saka 43, 62, Sterling 45+1, Rašford 71, Griliš 90 - Taremi 65, 103/

SAD - Vels 1:1 (1:0)

/Vea 36 - Bejl 82/



tagovi

Katar2022reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaFudbalska reprezentacija VelsaGeret BejlAron RemziTimoti VeaKristijan Pulišić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara