Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stepi o Jovićevom povratku: Dragi Bog mu je dao veštinu, nadam se da je ispucao sve greške u Madridu

Vreme čitanja: 7min | pet. 15.01.21. | 08:23

Iskusni fudbalski stručnjak se u intervjuu za Mozzart Sport osvrnuo na drugi mandat srpskog napadača u Frankfurtu

Posle godinu i po dana provedenih u najvećem klubu na svetu, ali u poziciji daleko od idealne, Luka Jović je odlučio da napravi zaokret u karijeri, da podvuče crtu i promeni nešto. Odluka prilikom odabira sledećeg koraka pala je na proverenu sredinu, klub u kojem je i skrenuo pažnju široke fudbalske javnosti. Sa velikim željama i visokim ciljevima srpski napadač drugi put u karijeri zadužio je dres Ajntrahta iz Frankfurta, ali ovaj put u znatno drugačijem položaju i samo kao pozajmljeni igrač što će ponovno dokazivanje učiniti težim i zahtevnijim.

Nova šansa, za povratak na vrhunsku scenu možda i poslednja, ispraćena je širom sveta, a o trenutnom statusu i poziciji srpskog napadača za MOZZART Sport govorio je Dragoslav Stepanović, iskusni strateg sa bogatim iskustvom u Nemačkoj.

Izabrane vesti

"Dobro je da se Jović odlučio na iskorak nakon 18 meseci kod trenera koji ga je želeo, a nije dobio šansu da igra. Bilo je krajnje vreme da uradi nešto, odnosno da promeni klub i krene iz početka. Žao mi je da je toliko vremena proveo stagnirajući, ali Real zove samo jednom i ne može da se bira. To je toliki klub da čim dođe ponuda i odgovor je automatski pozitivan. U Madridu je napravio toliko grešaka da je to neverovatno. Zaboravio je da se koncentriše na ono što je najvažnije - da trenira, da igra i da poštuje aktuelne zakone usled pandemije ove čudne bolesti kojom je lako zaraziti se. Nadam se da je napravio toliko grešaka da su sve one ostale u Španiji, te da dolaskom u Ajntraht za njega počinje nova era", rekao je čuveni srpski trener.

Jović je u aktuelnoj sezoni šansu dobio na samo pet utakmica tokom kojih je stigao da zabeleži tek 208 minuta, a posao su mu znatno otežale povrede kao i dešavanja van fudbalskog terena koja su mu očigledno značajno skretala pažnju sa fudbala.

"Zarazio se koronom, napravio je ona čudesa, nije poštovao zakone, nije razmišljao mnogo o fudbalu već je mislima bio usmeren na druge stvari. Mislio je da je samo to važno, a da je dovoljno da on na terenu stoji na mestu gde treba i da će uvek da daje golove. Zaboravio je da ima 23 godine i u tom periodu karijera već sporije raste i polako zastaje. Ovo je poslednji momenat da ponovo počne i da pokaže da li je u mogućnosti da vrati formu u kojoj je nekada imao. Nadam se da će uspeti na putu do cilja. Sada je sve na njemu. Želim mu da ga povrede zaobiđu i da živi sportski, jer posle 18 meseci želja je veoma velika, jedino što ona ne sme da bude veća od mogućnosti".

Hiter i Jović, Foto: ReutersHiter i Jović, Foto: Reuters

Posebnu ulogu u Jovićevom povratku na željeni kolosek imaće Adi Hiter, austrijski trener pod čijom je komandom centarfor i beležio najbolje rezultate.

"Neophodno je da sve radi polako, ali mislim da će Adi Hiter, trener koji je pomogao mnogim igračima uspeti da vrati Jovića na pravi kolosek. Austrijski trener pomogao je i Kostiću koji je ispao sa Štutgartom i Hamburgom, a potom došao i igra toliko dobro da mislim da bi mogao da igra i za reprezentaciju Nemačke. Siguran sam da se i Kostić raduje Jovićevom povratku, jer će imati kome da centrira. Oni se odlično razumeju i upravo na Kostićeve centaršuteve je Jović postigao pregršt pogodaka".

Recept za uspeh nije tajna, međutim preduslov za njegovo ostvarenje je naporan rad i mnogo odricanja.

"Hiter je Luki dao šansu da sa Rebićem i Sebastijanom Aleom napravi trojku koja je funkcionisala fenomenalno. Profitirao je kroz igru celog tima i želja mi je da i u drugom mandatu uz pomoć istog trenera stigne gde je bio. Međutim, kada se igrač vraća u klub u kojem je imao mnogo uspeha mora da zna da prethodne igre ne vrede ništa. Čak sada mora više da pruži. Samim tim neminovno dolazi pritisak, jer se svi sećaju kako je igrao. Luka mora da se koncentriše na utakmice i na treninge. Moraće da radi kao nikad do sada. Ajntraht je u poslednja četiri kola počeo da se penje ka vrhu tabele i njihova želja je plasman u Ligu Evrope, što čini ovu situaciju pozitivnom. Jović treba da bude zahvalan Ajntrahtu i dobrim igrama koje je pokazao pre dve godine jer je na osnovu njih dobio novu šansu".

Konkurenciju na mestu špica Srbinu će predstavljati letošnje pojačanje Andre Silva koji je takođe doživeo preporod u Frankfurtu, a Stepanović ističe da igranje jednog napadača ne isključuje drugog. Uostalom, i njegovom prvom mandatu nije baš bilo planirano da igra i sa Sebastijenom Aleom i Anteom Rebićem, ali...

"Slučajno se desilo, usled pojedinih povreda, da je Hiter odlučio da igra sa tri napadača te su su Rebić, Ale i Jović jednu utakmicu počeli zajedno. Bilo je to baš na susretu na kojem je Luka dao pet golova, tada je počela njegova dobra igra. Taj trio je pokazao da se odlično razume i sjajno sarađuje. Imali su brzinu sa Rebićem, odličan prijem i dobru igru glavom Alea i Jovića koji je sve to znao da pretoči u golove. U Ajntrahtu već postoji centarfor Andre Silva koji je postigao 14 golova i pitanje je hoće li se Hiter opredeliti na igru sa jednim ili dva centarfora i koji će imati prednost. Silva je odličan igrač kojem je takođe pomogao Hiter. Nije igrao dobro u Milanu i Selti. Kad je došao ovde nisam verovao da će pokazati bilo šta, ali se pretvorio u pravog centarfora i šteta je da igra sam u špicu. Jović bi mogao da igra sa njim u paru. Ne zaboravimo i to da se Tumbaković odlučio protiv Mađarske i Rusije da Mitrović i Jović igraju zajedno i pokazalo se da je Luka možda i bolji centarfor. Mitrović je učinio mnogo, prebacivao je loptu, dodavao, skakao... A Jović ima to nešto, instinkt da reši situaciju, da gol. Prikladan je za Silvu, da igra u tandemu, čak i u napadačkom triju. Luka da ne igra centarfora mogao bi da bude pravi plejmejker. On nije najsrećniji kad mora mnogo da trči, ali kada bi morao to da igra ne bi mu bio problem. Ima ideje kada prima loptu, sa lakoćom se okreće i predaje je i to je zaista veština koju mu je dao dragi Bog".

Dragoslav Stepanović, Foto: ReutersDragoslav Stepanović, Foto: Reuters


Narednih šest meseci biće prilika da napadač Reala popravi učinak koji je ostavio u Madridu na tokom godinu i po dana, na 32 utakmice tokom kojih je upisao po dva gola i asistencije.

"Navijači Ajntrahta su oduševljeni, i ja sam takođe. Mislim da je Luka tako dobar igrač da je sposoban da i bez dobre igre tima sebi napravi šansu i da gol što smo videli u utakmicama za reprezentaciju protiv Mađarske i Rusije. Uvek je na pravom mestu i u pravom momentu da završi ono što je neko započeo. Posle godinu i po dana tokom kojih nije igrao postavlja se pitanje u kakvoj je formi. U reprezentaciji smo videli da je njegova želja toliko velika da je to neverovatno. Bio je svuda, na svakom mestu. Poslužilo ga je to da je Mladenović tako dobro centrirao da mu je olakšao posao. Jovićev povratak u formu pre odlaska u Real bio bi dobar i za našu reprezentaciju kojoj je potreban takav igrač".

Otežavajuća okolnost za Jovića i Ajntraht je cena Srbina na fudbalskoj pijaci i činjenica da zbog nje u ugovoru o pozajmici nije definisana otkupna cena napadača.

"Obično kad se nekome daje šansa onda se pravi ugovor sa opcijom otkupa na kraju tog perioda, ali pošto je Luka veoma skup, a i situacija sa koronom je takva da svakom utakmicom bez gledalaca tim gubi tri-četiri miliona evra, ugovorom nije predviđena otkupna klauzula. Takav dogovor nije dobar za Jovića jer će ukoliko se vrati u Real morati ponovo da se dokazuje, kao i ukoliko ga Madriđani budu prodavali na leto".

Iskusni fudbalski stručnjak se na kraju osvrnuo i na status Dejana Joveljića, srpskog napadača pod ugovorom u Ajntrahtu koji je tokom jeseni pogocima za Volfzberger potvrdio da je je u usponu forme.

"Joveljić je postigao 10-15 golova u Zvezdi, ali pregršt njih u momentima kad je Zvezda već vodila. Ovde nije pokazao ono što se očekivalo. Pisali su ovde mediji jednom prilikom da postiže golove za Volfzberger, ali nije zastupljen previše u štampi. Bilo bi dobro da odigra još godinu dana na pozajmici i sazri jer je u njega uloženo skoro pet miliona. I za njega je dobro da igra, a ukoliko bi došao da sedi na klupi pored dva centarfora, to je izgubljeno vreme što se vidi iz Jovićevog primera u Realu. Nemoguće je za dva, pet ili dvadeset minuta da pokaže sve ono što zna i kroz samo jednu ili dve utakmice da stekne kontinuitet", kazao je Stepanović.

Piše: Ivan Džodić


tagovi

Luka JovićAdolf HiterDragoslav Stepanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara