Simo Krunić, Žarko Lazetić, Dejan Joksimović i Dušan Đorđević (Foto: ©MN Press)
Simo Krunić, Žarko Lazetić, Dejan Joksimović i Dušan Đorđević (Foto: ©MN Press)

Superligaška struka saglasna: Imamo reprezentaciju za velika dela

Vreme čitanja: 8min | ned. 20.11.22. | 15:00

Šefovi stručnih štabova ekipa iz Mozzart Bet Superlige saglasni da je predstojeće Svetsko prvenstvo prilika da Orlovi naprave značajniji iskorak

Dan otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru je osvanuo, početak svetske fudbalske smotre zakazan je za danas, a čast da prvi izađu na teren uz domaćina imaju reprezentativci Ekvadora. Čitav događaj centralna je tema u svetu sporta, ali i šire, međutim u Srbiji svi sa nestrpljenjem čekaju četvrtak i 20 časova za kada je zakazan duel Orlova i Brazila.

Početak Mundijala bio je povod da kroz razgovor sa stratezima u Mozzart Bet Superligi steknemo utisak kakva su očekivanja domaće trenerske struke, iz reči Dušana Đorđevića, Sima Krunića, Dejana Joksimovića i Žarka Lazetića nedvosmisleno je moguće zaključiti - vreme je da Srbija ispiše istoriju.

Izabrane vesti

"Uvek su posebno zanimljive južnoameričke reprezentacije, pre svih Brazil i Argentina. Verujem da će i na ovom Svetskom prvenstvu biti među reprezentacijama u fokusu, ali se zbog činjenice da su nam Brazilci rivali u grupi više nadam uspehu Argentine. Posebno će zanimljivo biti kako će se selekcije prilagoditi na aktuelni termin održavanja takmičenja, značajan faktor će biti i upravo ko će se koliko brzo i u kojoj meri i adaptirati", istakao je na početku razgovora Dušan Đorđević.

Šef stručnog štaba Napretka naglasio je da od afričkih zemalja ne očekuje značajniji iskorak, a potom se osvrnuo na potencijalna pozitivna iznenađenja.

"Uz reprezentacije koje su konstantno konkurenti za finale, poput Nemačke, Španije, Francuske, verujem da iz drugog plana od evropskih selekcija zapažen rezultat može da napravi Holandija, možda čak i Belgija. Naravno, optimista sam i po pitanju Srbije, atmosfera je fenomenalna što se vidi i raduje. Tokom kvalifikacija i utakmica Lige nacija sve je izgledalo bajkovito, možda čak i iznad očekivanja. Iz trenerskog ugla me veoma zanima kako će Orlovi delovati u Kataru, dešavalo se više puta da smo na vrlo dobar način stizali do plasmana na takmičenje, ali bismo potom stali. Prolazak grupe bio bi već fenomenalan uspeh. A posle toga, šta god da napravimo".

Kada su u pitanju igrači koji bi mogli da izbiju u prvi plan Đorđević je fokus usmerio upravo na Orlove.

"Iskusniji igrači su postavili visoko lestvicu, od Tadića očekujem mnogo, ali svi igraju na fenomenalnom nivou. Verujem da naši mlađi fudbaleri poput Ilića i Lukića mogu da zablistaju, a nadam se da je možda vreme i za Sergeja. Dugo je u Laciju, na određenom je nivou u kontinuitetu i stalno se priča o njegovom transferu. Neka igrama u Kataru napravi još jedan iskorak za taj transfer u Juventus o kojem se govori", rekao je stručnjak koji je pre uspeha koje ostvaruje sa Kruševljanima zapažene rezultate imao sa Čukaričkim i Radnikom iz Surdulice.

Još uvereniji u uspeh Orlova je aktuelni šef stručnog štaba Surduličana Simo Krunić. Strateg koji je uz bogato iskustvo u klupskom fudbalu imao priliku da bude i deo stručnih štabova reprezentacije, ne skriva optimizam i veru u tim Dragana Stojkovića.

"Od serije očekujem da bude pozitivno iznenađenje, samim tim se nadam da će baš naši reprezentativci biti ti koji će zablistati i individualno. Imamo odličnu reprezentaciju koja može da parira svakom rivalu, čak i onim najboljim. Imali smo dobru atmosferu i rezultate i sa Antićem, ali ovaj tim ima ono što je nedostajalo prethodnim generacijama, a to je neverovatan stepen zajedništva. Atmosfera je fenomenalna i uspesi nisu slučajni, uz to imamo mnogo veoma kvalitetnih igrača. Kada sagledamo sve to jasno je da ne treba da se zadovoljimo prolaskom grupe. Sve osim ozbiljnog rezultata u eliminacionoj fazi bi predstavljalo razočaranje".

Na pomen rivala Krunić ističe da zaslužuju potovanje, ali da Orlovi nisu u podređenom položaju bez obzira na ime sa druge strane.

"Očigledna je moć koju ima naša reprezentacija. Svi pričamo o Brazilu, a zapravo Brazilci trebaju nas da se plaše. Posedujemo kvalitetne igrače, svetske klase i kao što sam već rekao očekujem da Srbija dogura daleko. Pratiću sve reprezentacije, uvek se pojavit i neko iznenađenje, ali kad gledamo prošlost uvek su u prvom planu Argentitnia, Brazil... Nemačka takođe uvek daleko dogura, a kvalitetne su i Španija i branioc trofeja Francuska", istakao je Krunić.

JOKSIMOVIĆ: VOLIM NAČIN NA KOJI BRAZILCI DOŽIVLJAVAJU FUDBAL

Poput većine pristalica našeg nacionalnog tima i ostalih kolega sa superligaške scene, i šef struke kragujevačkog Radničkog 1923 Dejan Joksimović veruje u dobar rezultat Orlova na Svetskom prvenstvu u Kataru. Joksimović takođe smatra da je došao pravi trenutak da jedna izuzetno talentovana i kvalitetna generacija naših fudbalera zablista punim sjajem na najvećoj fudbalskoj pozornici.

"Mislim da odlične igre koje smo prikazali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, gde smo u konkurenciji rivala kakav je Portugal zauzeli prvo mesto u grupi, kao i u Ligi nacija, gde smo izborili plasman u A diviziju, predstavljaju dovoljan razlog za optimizam. Čini mi se da je ta izuzetno talentovana generacija igrača rođenih 1994. i 1995. godine, koja je beležila velike uspehe u mlađim reprezentativnim kategorijama, a koja trenutno čini okosnicu našeg nacionalnog tima, konačno sazrela i mislim da je ovo Svetsko prvenstvo u Kataru idealna prilika da ti momci demonstriraju sav svoj potencijal. Siguran sam da će selektor Dragan Stojković Piksi, kao neko ko je pre svega bio fenomenalan igrač, a potom i veoma uspešan trener, tu svoju urođenu harizmu, pozitivnu energiju i samopouzdanje uspeti da prenese na igrače i da će nam to doneti dobar rezultat u Kataru", istakao je strateg Radničkog.

Joksimović napominje da bi trebalo malo spustiti tu euforiju koja je već uzela priličnog maha, i da se ide polako, stepenik po stepenik, pa dokle se već stigne.

"Kad god smo imali neka prevelika očekivanja, to se uglavnom uvek završavalo ogromnim razočarenjem. Najbitnije je da prvo uspešno prođemo grupnu fazu, što neće biti nimalo lako, a nakon toga je već sve moguće. Dosta toga zavisiće i od kostura, odnosno sa kojim selekcijama ćemo se ukrstiti u toj eliminacionoj fazi, mada je Svetsko prvenstvo samo po sebi takvo takmičenje gde sve staje u jednu utakmicu, u kojoj ne odlučuje samo kvalitet, već još niz drugih faktora".

Kada je reč o favoritu za osvajanje Mondijala, Joksimović u prvi plan ističe selekciju Brazila, prema kojoj još od detinjstva gaji određene simpatije.

"Volim taj način na koji oni kao nacija doživljavaju fudbalsku igru. Pri tom, zaista je impresivno kada se pogleda koliko su sjajnih fudbalera dali u prošlosti. Mislim da trenutno po imenima imaju možda čak i najbolji tim na Svetskom prvenstvu, koji je igrama i rezultatima u ovom periodu između dva Mondijala nagovestio velike domete u Kataru. Naravno, u grupu najužih favorita za osvajanje Svetskog prvenstva treba svakako ubrojati i Nemce, zatim Argentince i Francuze, mada nije isključeno i da neka reprezentacija iz, uslovno rečeno, "drugog plana" napravi iznenađenje i umeša se u borbu za trofej".

Strateg Kragujevčana veruje da će epitet najprijatnijeg iznenađenja na Svetskom prvenstvu u Kataru poneti naša reprezentacija, koja po njegovom mišljenju ima sve preduslove da napravi dobar rezultat na predstojećem takmičenju.

"Ako je Hrvatska u prošlosti uspevala da dogura do same završnice Svetskog prvenstva, onda ne vidim razlog da to ove godine ne budemo mi. Mislim da je idealan trenutak za tako nešto, ako se ima u vidu kvalitet naše reprezentacije i rezultati koje je beležila u prethodnom periodu. Zato sam ubeđen da ćemo biti jedno od prijatnijih iznenađenja na ovom prvenstvu"

Svaku planetarnu smotru obeležio je sumrak nekog od favorita u grupnoj fazi takmičenja. Nešto slično treba očekivati i u Kataru, mada je, prema rečima trenera kragujevačkog superligaša, u ovom momentu jako teško prognozirati ko će se od vodećih reprezentacija okliznuti već na samom startu prvenstva.

"Teško je prognozirati tako nešto u trenutku kada Svetsko prvenstvo još uvek nije ni počelo. Činjenica je da većina igrača dolazi umorna posle obaveza u svojim klubovima, što će se sasvim sigurno imati uticaja na njihove igre na ovom prvenstvu. Svakako da će tu biti i prijatnih i neprijatnih iznenađenja, kao što je to uostalom bio slučaj i na prethodnim svetskim prvenstvima".

Joksimović nije mogao ni da precizira ko će od igrača poneti zvanje vodećeg strelca, a ko najboljeg mladog igrača na turniru.

"Mislim da najboljeg strelca prvenstva treba tražiti među onim selekcijama od kojih se očekuje da doguraju do same završnice takmičenja. E sad, da li će to biti Nejmar, Mesi ili možda Mbape, zaista ne bih licitirao sa imenima. Što se tiče mladih igrača, naša reprezentacija u svojim redovima ima zaista pregršt mladih i talentovanih igrača koji već sada igraju značajne uloge u brojnim evropskim klubovima, tako da ne bi bilo neko veliko iznenađenje da upravo neko od njih odskoči na ovom turniru. Od ostalih reprezentacija, Francuzi su recimo izbacili dosta kvalitetnih mladih igrača poslednjih godina, Španci su takođe dosta podmladili reprezentaciju, Brazil i Argentina imaju par izuzetno talentovanih mladih igrača, tako da ćemo videti".

Na kraju razgovora, Joksimović je otkrio i koje mu se Svetsko prvenstvo posebno urezalo u sećanju.

"Verovatno zbog uspeha naše reprezentacije, meni je nekako posebno upečatljivo ostalo Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine. Smatram da smo tada imali sve preduslove da ostvarimo veliki rezultat, i kvalitetan stručni štab, i dobre igrače, i odličnu atmosferu u ekipi i logistiku. Jedino što nam je nedostajalo je taj faktor sreće, koji nas je sprečio da eliminišemo Argentinu sa velikim Maradonom u četvrtfinalu. Da smo uspeli da prođemo Argentinu, siguran sam da bi nam onda i vrata finala bila široko otvorena", prisetio se Joksimović.

LAZETIĆ: PORTUGALIJA UKOLIKO IZNENADI, BIĆE TO NEGATIVNO

Sa značajnom dozom optimizma ka Svetskom ptvenstvu u Kataru gleda i Žarko Lazetić, šef stručnog štaba TSC-a.

"Očekujem od Srbije da nastavi da igra kao do sada, onako kako igraju otkad je selektor Piksi. Pre svega su vratili kult reprezentacije, igrači dolaze srećni na okupljanja. Igramo fudbal kao što je igrao selektor dok je on bio reprezentativac, dok su nas zvali Evropski Brazilci. Suviše je ozbiljan posao i jako prvenstvo da bih se bavio prognozama, cilj je pre svega da pružimo makismalnu podršku i da prođemo veoma komplikovanu grupu. Ukoliko prođemo grupu, onda idemo od utakmice do utakmice, pa šta uradimo. A ovaj tim je pokazao da je sve moguće", rekao je strateg TSC-a.

Lazetić je potom odgovorio na pitanje ko bi od igrača Srbije mogao da se istakne i dospe u prvi plan.

"Iskristalisalo se u timu dosta toga, bilo bi nepošteno da ne spomenemo Mitrovića koji je rešavao koliko već utakmica i odveo nas na Svetsko prvenstvo golom protiv Portugala. Dečko je zaslužio da od njega očekujemo sve. Glavni kvalitet Srbije je tim, a u svakoj liniji tima imamo nekog ko bi mogao da bude u prvom planu. Mislim da će Milenković da bude otkrovenje, da potvrdi svoju klasu. Očekujem od Sergeja da bude karakter i da nas odvede dokle bi svi želeli. Napadački tandem Mitrović-Vlahović, kakav nema mnogo reprezentacija u svetu je takođe bitan."

Prognoza eventualnog osvajača i potencijalnog negativnog iznenađenja bila je povod da Lazetić pogled usmeri ka Pirinejskom poluostrvu.

"Ne mogu da prognoziram osvajača. Navijam za Srbiju naravno, mada se zna ko su favoriti uvek: Brazil, Francuska, Argentina... Ove godine preferiram Španiju zbog Luisa Enrikea, a kao potencijalnog favorita iz senke vidim Belgiju. Portugal ne vidim više u tom vrhu, koliko god im je doneo Ronaldo, ako budu iznenađenje ove godine bi mogli da budu negativno", kazao je šef stručnog štaba TSC-a.

PIŠU: Miloš PASULJEVIĆ, Vanja UZELAC i Ivan DŽODIĆ


tagovi

Žarko LazetićDejan JoksimovićSimo KrunićDušan ĐorđevićKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara