Ilustracija (©Twitter/Superliga Grčke)
Ilustracija (©Twitter/Superliga Grčke)

Svaka čast UEFA rang listi, ali zna se koje je najbolje prvenstvo na Balkanu

Vreme čitanja: 8min | pet. 18.08.23. | 11:19

Superliga Grčke, takmičenje gde 57 odsto timova čine stranci i u kojem igraju trojica srpskih reprezentativaca, počinje danas (20 časova) duelom Volosa i PAS Lamije. Klubovi su tokom leta zbirno potrošili blizu 20.000.000 evra na pojačanja, od čega Olimpijakos ni evro, a četiri ekipe gotovo ravnopravno konkurišu za titulu

Kada je počinjalo, za crnogorsko prvenstvo smo napisali da je najlošije na Balkanu, a sada za šampionat Grčke isto tako tvrdimo da je najkvalitetniji na našem brdovitom poluostrvu. Uoči nove sezone, koju će zvanično otvoriti večeras od 20 časova Volos i Lamija, četiri kluba gotovo ravnopravno konkurišu za titulu – branilac trona AEK, najtrofejniji Olimpijakos, odavno posrnuli Panatinaikos i jedini od kandidata klub koji nije iz Atine, PAOK.

Ozbiljan kvalitet sve četiri ekipe su već dokazale ovog leta na međunarodnoj sceni, iako su u blagom hendikepu da samo njima (i Kipranima) prvenstvo kreće kasnije. U kvalifikacijama za Ligu šampiona Panatinaikos je izbacio Dnjepar 1 i Olimpik iz Marselja, a AEK je blizu pobede nad zagrebačkim Dinamom (u prvom meču u Hrvatskoj slavio sa 2:1). U borbi za Ligu Evrope Olimpijakos je bio bolji od Genka i tako zakazao dvomeč sa Čukaričkim, a u kvalifikacijama za Ligu konferencije PAOK je rutinski preslišao Hajduk iz Splita (3:0).

Izabrane vesti

Jedini grčki klub koji je eliminisan iz Evrope je Aris, posle penala ga je savladao Dinamo Kijev, ali on svkakao ne spada u krug favorita za titulu. Novog prvaka tražićemo među pomenutim kvartetom.

Uostalom, 83 od ukupno 87 šampionata osvojila je neka od te četiri ekipe. Olimpijakos daleko najviše, 47, prati ga Panatinaikos sa 20, AEK ima 13, a PAOK tri (poslednju osvojio 2019. godine). Izuzeci su samo Aris sa tri trofeja (prvak 1928, 1932. i 1946. godine) i AEL iz Larise (1988).

20.00: (2,45) Volos (3,10) PAS Lamija (3,15)

Prema UEFA rang-listi grčko prvenstvo trenutno nije najbolje od balkanskih, Mozzart Bet Superliga Srbije je ispred njega, ali to je samo trenutni zbir koeficijenata. Objektivno, kada bi se 14 najboljih srpskih klubova sastalo sa svojim parnjakom iz Grčke, koliko bismo tu pobeda izvukli? Hrvati su se već pokazali (loše) protiv Grka ovog leta… Naravno, Čukarički će uskoro imati priliku da nas demantuje, dok ćemo na susrete poput Crvena zvezda - AEK, TSC - Panatinaikos, Partizan - PAOK i Vojvodina - Aris morati malo da pričekamo. (Tehnički, Turska je delom takođe na Balkanu, ali u ovoj priči ne računamo na tamošnju Superligu iz objektivnih razloga – većina klubova dolazi sa Male Azije).

Glavni kvalitet u grčkom šampionatu donose stranci. Tamo je 242 fudbalera bez grčkog pasoša (13 sa srpskim), što čini 57,2 odsto čitave lige! Nijedan od 14 prvoligaša nema manje od 11 stranaca na svom platnom spisku. Čak ni novi prvoligaši Kifisijas (11) i Panseraikos (13).

AEK je ozbiljno rešen da se domogne Lige šampiona i u tu svrhu uložio je ovog leta 11.150.000 evra na pojačanja. Više od pola te cifre odneo je Orbelin Pineda, koji je i prošle sezone nastupao za Atinjane na pozajmici iz Selte. Meksičkog vezistu Španci su naplatili 6.500.000 evra.

Iz Primere je u Grčku došao ovog leta i Ezekel Ponse, AEK ga je platio Elčeu 3.500.000 evra, od Arisa je otkupljen 20-godišnji štoper Konstantinos Hrisopulos za 800.000, a iz Angole je doveden talentovani napadač Zini za 350.000. Meksički reprezentativac Rodolfo Pizaro, koji je izgubio mesto u startnoj postavi Intera iz Majamija posle dolaska Serhija Busketsa i Lionela Mesija, došao je u AEK kao slobodan igrač.

Kada svima njima pridodamo igrače poput Mijata Gaćinovića, Cicana Stankovića, Đibrila Sidibea, Domagoja Vide, Nordina Amrabata, Paola Fernandesa, Serhija Arauha, Stivena Cubera, Niklasa Elijasona, Damijana Šimanskog, Toma van Virta i ostale starosedeoce, jasno je koliko jakim timom raspolaže argentinski strateg Matijas Almejda.

Vicešampion Panatinaikos prošle sezone je bio apsolutni hit prvenstva, u finišu je ispustio titulu, ali deluje da je ove godine zreo i za taj poslednji korak. Na šampionsko slavlje zeleni deo Atine čeka još od 2010. godine.

Kao čovek koji bi konačno mogao da mu donese istakao se srpski strateg Ivan Jovanović, koji je od tima koji je godinama tavorio na sredini tabele i retko izlazio na međunarodnu scenu napravio ekipu za najviše domete. Jedan pehar je već uneo u vitrine, Kup Grčke, čime je sebi kupio mir kakav je retko viđen u Panatinaikosu.

Ivan Jovanović na konferenciji za medije (©YouTube)Ivan Jovanović na konferenciji za medije (©YouTube)

Naime, Jovanoviću je ovo treća sezona na klupi zelenih, a ako ostane do kraja ugovora, odnosno do sledećeg leta postaće trener sa najdužim neprekinutim stažom u Panatinaikosu u poslednjih 50 godina! Trenutno je to Huan Ramon Roča, koji je u periodu od marta 1994. do oktobra 1996. vezao 944 dana. Jovanovića deli 166 dana da ga stigne, a ugovor mu ističe za 317 dana.

Za sada 61-godišnjem Lozničaninu nedostižan je samo legendarni Mađar Ferenc Puškaš, koji je u periodu od 1970. do 1974. godine vezao 1526 dana na klupi Panate. Čisto poređenja radi, da biste jasnije videli koliko malo strpljenja ima uprava zelenih, u 21. veku ih je pre Jovanovića barem na jednoj takmičarskoj utakmici vodilo 30 različitih trenera!

I prošle sezone je Panata imala dobar tim, ali ovog leta se ozbiljno pojačala. Stigla su dvojica srpskih reprezentativaca Filip Mladenović i Filip Đuričić, bez dileme na Jovanovićevo insistiranje, a poseban bonus je što su obojica došli bez obeštećenja. Klub je tako uštedeo za Tonija Viljenu iz Espanjola (3.000.000 evra), Vilijana Araa iz Fenerbahčea (2.500.000) i Erika Palmera Brauna iz Troe (1.500.000). Pored njih, zelenu opremu su zadužili i hrvatski internacionalac Tin Jedvaj, pozajmljen iz Lokomotive Moskve, odnosno povratnik Zeka, koji je prethodnih šest sezona igrao za Kopenhagen.

Panatinaikos sada ima 24 stranca, isto kao i Olimpijakos i Aris. S tim da je Olimpijakos malo smanjio njihov broj u odnosu na prošlu sezonu, posle razlaza sa Janom Emvilom, Metjuom Valbuenom, Filipom Cinkernagelom, a nešto pre njih i Šimeom Vrsaljkom i Marselom.

Posle neuspešne sezone i zauzimanja trećeg mesta, crveno-beli su napravili mali zaokret u transfer politici. Ovog leta nisu dovodili zvučna pojačanja, koja su se kao po pravilu uglavnom pokazivala kao promašaji. Poput Marsela, koji je direktno došao iz Real Madrida i mislio je da će prvenstvo Grčke da odradi peške, samo na osnovu imena. Ipak, brzo je video da je Superliga Grčke preozbiljno takmičenje za to, raskinut je ugovor i on se vratio u Fluminense.

Gazdi Olimpijakosa Evangelosu Marinakisu ove sezone je u fokusu više bio njegov drugi klub Notingem Forest, koji je opstao u Premijer ligi. U Engleskoj je trošio svoj novac, a novom treneru Atinjana Dijegu Martinezu nije kupio nijednog igrača. Posle sezone u kojoj je spiskano 18.500.000 evra na obeštećenja pojačanja, ovog leta crveno-beli su sve igrače doveli bez ugovora. Iako je samo od transfera Olega Rjabčuka (Spartak Moskva), Henrija Onjekurua (Adana Demir), Cinkernagela (Klub Briž), Mamadua Kanea (Pafos) i Zimera Bitićija (Antalija) uzeto 13.500.000 evra.

Iz Viljareala je došao Visente Ibora, iz Granade Kvini, iz Pumasa Nikolas Freire, a iz Verone je angažovan Panajotis Retsos. Nije Olimpijakos izgledao spektakularno dobro protiv Genka, prošao je dalje golom pozajmljenog igrača Sportinga Sotirisa Aleksandropulosa u 96. minutu. Videćemo ga već sledećeg četvrtka protiv Čukaričkog. Možda Martinezovom timu samo treba nekoliko utakmica da uđe u ritam.

Andrija Živković (©Reuters)Andrija Živković (©Reuters)

Najmanje šanse od timova iz velike četvorke kladionice daju šansu PAOK-u. Ipak, ne sme se zaboraviti da je u sezoni 2021/2022 solunski klub igrao četvrtfinale Lige konferencije, te da je njegova Tumba teško osvojiva tvrđava pred kojom su padali često i mnogo jači timovi. O značaju srpskog reprezentativca Andrije Živkovića za PAOK smo već mnogo puta pisali, kvalitet omalenog Nišlije su u četvrtak uveče uživo videli i Splićani. Od ranije crno-beli dres nose i austrijski internacionalac Štefan Švab, Španac Hoan Sastre, Portugalac Vierinja… Ovog leta su angažovana dva premijerligaška pojačanja, Abdul Rahman Baba iz Čelsija i Vilijam Trust Ekong iz Votforda. Stigao je i ruski internacionalac Magomedov Ozdoev iz Karagumruka, kao i Ali Samata iz Fenerbahčea. Podsetimo, u PAOK-u je godinama već i nekadašnji golman Partizana Živko Živković, s tim da je on trenutno rezerva Hrvatu Dominiku Kotarskom.

Grčki mediji su ovog leta spekulisali da bi mogao da im se pridruži još jedan Srbin Nemanja Maksimović. Moguće je da je u nekom momentu klub i pregovarao sa Hetafeom, ali da do dogovora nije došlo. Toliko su mediji priželjkivali Maksimovića u crno-belom, da je na kraju morao pred njih da izađe sam Andrija Živković i da im kaže da njegov saigrač iz reprezentacije ipak neće doći.

Kada već pišemo o Srbima u Grčkoj, trenutno je tamo 13 fudbalera. Ipak, valjalo bi sačekati kraj prelaznog roka pre povlačenja konačne crte, jer pitanje je primera radi da li će Lazar Ranđelović ostati u Olimpijakosu, kada nije bio u protokolu nijednom za dvomeč sa Genkom.

Pored njega i pomenutih Andrije i Živka Živkovića, Gaćinovića, Đuričića i Mladenovića, u Grčkoj s još sedam srpskih fudbalera. Miloš Deletić, Nemanja Glavčić i Ivan Kostić su saigrači u Volosu, Zoran Tošić igra za PAS Lamiju, a za Kifisijas Ognjen Ožegović. Kosta Aleksić je član Panseraikosa, dok za Panetolikos igra Nikola Stajić, bivši štoper Radničkog iz Niša.

U grčkom šampionatu ove sezone gledaćemo devetoricu (od 14) inostranih trenera. Pored Jovanovića još jedan Srbin radi u Superligi, Milan Rastavac je na klupi Asterasa. Argentinci Matijas Almejda i Gabrijel Širer vode AEK i Panetolikos, Velšanin Kris Kolman je na klupi Atromitosa, a Litvanac Valdas Dambrauskas OFI Krita. PAOK vodi Rumun Razvan Lučesku, Olimpijakos Španac Dijego Martinez, dok je šef stručnog štaba Panseraikosa Urugvajac Pablo Garsija.

Sistem takmičenja Superlige Grčke nije promenjen u odnosu na prošlu godinu. Učestvovaće 14 ekipa, a posle 26 kola tabela će biti podeljena na dva dela. Šest najboljih će se boriti za titulu u dvokružnom plej-ofu (bez podele bodova), ostalih osam će u plej-autu igrati za opstanak. Najslabija dva tima posle sedam dodatnih utakmica će ispasti iz lige.

Dobar sistem takmičenja, vatreno navijanje, poznati igrači na terenu i veliki broj srpskih fudbalera… Sve u svemu, ima mnogo razloga da pratimo ove sezone najbolju ligu na Balkanu.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

GRČKA 1 – 1. KOLO

Petak

20.00: (2,45) Volos (3,10) PAS Lamija (3,15)

Subota

19.00: (2,20) PAS Janjina (3,25) Kifisijas (3,45)

Nedelja

18.30: (2,50) OFI Krit (3,30) Aris (2,85)

19.00: (1,30) PAOK (5,20) Asteras (11,0)

21.00: (1,20) Olimpijakos (6,75) Panseraikos (14,0)

Odloženo:

AEK Atina – Panetolikos

Panatinaikos – Atromitos

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Grčka 1OlimpijakosPanatinaikosAEK AtinaPAOKAndrija ŽivkovićMijat GaćinovićFilip ĐuričićIvan JovanovićFilip MladenovićMilan RastavacOgnjen OžegovićZoran TošićAris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara