Erik Lamela (©Reuters)
Erik Lamela (©Reuters)

Svaki njegov minut van terena je greh prema fudbalu

Vreme čitanja: 6min | pon. 15.03.21. | 08:04

Erik Lamela fenomenalnim pogotkom u derbiju Severnog Londona još jednom primorao celokupnu fudbalsku javnost da se pozabavi njegovim vanserijskim darom

Ne voli mnogo da trči. Pa šta? Ne pojavljuje se u defanzivi. Pa ni to nije previše važno. Ima kratak fitilj i sklon je povredama. To mu je stvaralo mnogo problema u karijeri. Ali onda kada mu date loptu u noge, sa njom može da učini šta god poželite, a najčešće uradi ono što ne možete ni da zamislite. E to je Erik Lamela.

Sve ove prethodno pomenute činjenice uticale su na to da nekadašnja velika nada River Plejta evropskom fudbalu tokom prethodnih deset godina ne podari ono što je od njega taj isti fudbal zaslužio. Svi treneri koji su ga vodili tokom karijere verovatno će reći da nije bilo mnogo većih fudbalskih majstora koje su bili u prilici da vide na treninzima, ali gotovo nijedan nije uspeo iz njega da izvuče maksimum. Nema sumnje, bilo je mnogo i do Argentinca, njegove lenjosti i nestašnog temperamenta. Ali ne možemo da se odupremo utisku da je svaki njegov minut van terena bio apsolutni greh prema fudbalu i istinskim zaljubljenicima u najvažniju sporednu stvar na svetu.

Izabrane vesti

Lamela spada u one fudbalske romantike koji ne mare za lični učinak. Nije mu važno da postigne običan pogodak, kojim bi pojačao ličnu statistiku, važno je da onda kada lopta zapara protivničku mrežu, to bude potez za pamćenje. Da je tako, jasno potvrđuje i činjenica da mu je onaj sinoćni bio prvi u ovoj sezoni Premije lige. Ali kod njega brojke ne igraju nikakvu ulogu, jer će se onaj potez, ona njegova rabona ispod zemlje, što je završila u donjem levom uglu gola Bernda Lena, prepričavati godinama. Ostaće zauvek zapisana među najlepšim detaljima u istoriji derbija Severnog Londona. Ove sezone je samo pet puta bio starter, nije ga Žoze Murnjo planirao ni u 202. međusobnom meču sa ljutim protivnikom, ali je ušao u 19. minutu umesto povređenog Sona i potvrdio klasu.

"Ovo je bio jedan od najboljih golova koje sam ikada video u Premijer ligi. Gledali smo one sa 30 metara, viđali sjajne timske pogotke, viđali sjajne makazice, ali nikada nismo videli ništa slično. Uradio je to pre nekoliko godina u Ligi Evrope, ali pokazati takvu drskost u derbiju Severnog Londona. Apolustna svetska klasa", zadivljen je bio Hari Rednap.

To je bila istinska prilika da još jednom svima na najvećoj pozornici pokaže kakav je majstor. I pokazao je, iako je na kraju od heroja postao jedan od tragičara, kada je laktom, u jeku nemoći svog tima, udario Gabrijela, a arbitar Majkl Oliver mu pokazao put u svlačionicu. Poznati engleski arbitar se strogo držao pravila i nije oprostio nepromišljen potez jednom od najboljih igrača na terenu, pa će Lamela morati na novu prinudnu pauzu, iako je ovaj pogodak mogao da kruniše i nadogradi u nekim narednim mečevima. Svi ti pehovi, povrede i nestašluci, nekako su i obeležili njegovu čitavu karijeru. Ali i to je Erik Lamela.

Rabona protiv Arsenala ne da nije bila prva u njegovoj karijeri, već samo jedna u nizu. Od takvih golova već su pravljene video kompilacije, na kojoj se nalazi i pomenuta, takođe spektakularna, protiv Asterasa u Ligi Evrope 2014. Ali ona sinoćna je predstavljala vrhunac, savršenstva, potez kakav je svojstven samo istinskim fudbalskim genijalcima.

"NE" BARSELONI SA 12 GODINA, ISPADANJE SA RIVEROM I SJAJAN POTEZ VALTERA SABATINIJA

Lamela sa 12 godina u dresu Rivera (©Reuters)Lamela sa 12 godina u dresu Rivera (©Reuters)

Mnogi fudbalski analitičari Lamelu su već prozvali "pupoljkom koji nikada nije procvetao". Sa njegovim vanserijskim mogućnostima celokupna javnost u Argentin bila je upozata još u ranom detinjstvu. Tako se 2004. godine našao u poznatoj TV reporaži, koja je rađena sa mladim talentima Buenos Ajresa. Lamela je imao samo 12 godina i već osvojene trofeje u mlađim selekcijama River Plejta, a prilikom izjave nije krio da želi da zaigra u najvećim evropskim klubovima.

"Najviše bih voleo da zaigram u Španiji, jer se tamo govori moj jezik. Mislim da sam rođen da igram fudbal. San mi je da osvojim Svetsko prvenstvo, kao Maradona. On je imao sve, snagu, brzinu i tehniku. Kompletan igrač", rekao je tad momak sa kosom vezanom u rep.

Barseloni nije bilo potrebno mnogo da reaguje. Katalonski gigant je Lamelinoj porodici na sto stavio ponudu sličnu onoj koja je prethodno bila dogovorena sa roditeljima Lionela Mesija. Eriku je ponuđen razvoj u La Masiji, ali je Barselona dobila negativan odgovor, kako od porodice, tako i od Rivera, koji nisu želeli tako brzo da se odreknu svog velikog dragulja.

Lamela je River debitovao već 2008. godine, kada imao 16 godina, a potom ubrzo postao standardni prvotimac. Ipak, sve se promenilo u sezoni 2010/2011, kada je River doživeo šokantnu, istrijsku eliminaciju iz najvišeg ranga takmičenja argentinskog fudbala. Gigant sa Monumentala tada više nije mogao da zadrži najveće zvezde, pa je ekspresno regaovao tadašnji sportski direktor Rome Valter Sabatini. Vučica, koja je tada dobila nove vlasnike, Lamelu je dovela iz Rivera za obeštenje od 17.000.000 evra.

Iako je karijeru počeo u Romi na izuzetan način, golom u Palermu, gde je izazvao i aplauze legendarnog kapitena Vučice Frančeska Totija, Lameli je na Apeninima ubrzo problem počeo da stvara neprijatan karakter. Najlepše trenutke proveo je kod Zdenjeka Zemana, jer mu je prijao taj ultraofanzivni fudbal vremešnog češkog stratega. Postigao je 15 golova na 36 utakmica Serije A, pa je bio trenutak za novi iskorak u karijeri.

Premijer liga je sa sobom donela i dodatna očekivanja, a Lamela je tokom ovih osam godina tek na mahove uspevao da iskaže sav svoj potencijal. Posao težak 30.000.000 evra predstavljao je tog avgusta 2013. godine najskuplju investiciju u istoriji kluba, pa su takva bila i očekivanja celokupne javnosti. Ipak, u prvoj sezoni uspeo je da ostvari samo devet nastupa u Premijer ligi, u decembru je doživeo povredu leđa i potpuno nestao sa radara. Navijači Pevaca su počeli čak i da se podsmevaju Argentincu, pa su pravili i plakate na kojem prijavljuju njegov nestanak. Posle toga nije bilo lako povratiti izgubljeno poverenje.

Povrede su se potom ređale jedna za drugom, pa je 2016. godine imao ozbiljan problem sa kukom, koji ga je odvojio više od godinu dana sa terena. Imao je dve operacije i pauzirao 400 dana, Totenhem je u međuvremenu morao da jača vezni red, pa je bilo sve teže vratiti se u tim. Njegov sunarodnik Poketino donekle je uspevao da sa Lamelom uspostavi odnos poverenja, ali je nakon dolaska Žozea Murinja, postao igrač za sporedne uloge. Ove sezone najčešće je započinjao sa klupe. To je u ostalom bio i slučaj u jučeranjem derbiju Severnog Londona, ali je situacija sa povredom Sona primorala Portugalca da reaguje pre vremena i Lamelu pošalje na teren već u 19. minutu. Samo 14 minuta kasnije viđen je gol sezone u Premijer ligi, ali i jedan od naboljih poteza u evropskom fudbalu u poslednjih nekoliko meseci.

Iako je u Evropi sada več čitavu deceniju, Lamela tek ima 29 godina i još dovoljno prostora da nadonadi sve što je propustio u prethodnim godina. Niko nikada nije sumnjao u njegove vanserijske kvalitete i mogućnost da priredi magične poteze, ali je svima ozbiljno smetalo to što ih češće nije primenjivao na delu. Možda je sve samo bio plod loše sreće, povreda i pojedinih nepromišljenih poteza, ali onaj potez od juče samo je pokazo da su ti propušteni trenuci predstavljali pravu napravdu prema istinskim ljubiteljima fudbalske igre.

 


tagovi

Erik Lamela

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara