Protest navijača Beitara (©AFP)
Protest navijača Beitara (©AFP)

Sveti grad na nogama: Navijači u ratu protiv uprave posle prodaje Beitara Arapinu iz Emirata

Vreme čitanja: 6min | sub. 02.01.21. | 08:02

Klub iz Jerusalima, šestostruki šampion Izraela, posrće u novom prvenstvu. Trenutno je tek na 12. mestu, a bukti rat posle kupovine 50 odsto vlasništva od strane člana vladajuće porodice iz Abu Dabija, šeika Hamada bin Kalife Al Nahjana. Desno orijentisane pristalice kluba, posebno najtvrđe jezgro grupe „Familija“ ne miri se sa trenutnom situacijom

Jerusalim je Sveti grad, istorijski važan za tri religije – judaizam, hiršćanstvo i islam. Ovaj drevni grad na Bliskom istoku, nalazi se među brdima Judeje, između Sredozemnog i Mrtvog mora, prestonica je Izraela, mada i Palestinska narodna samouprava istočni deo Jerusalima smatra svojom glavnim gradom. Sveta zemlja je defakto pod vlašću Izraela. Jerusalim je najsvetiji grad Judaizma i duhovni centar jevrejskog naroda.

Beitar je klub iz Jerusalima koji je šest puta bio šampion Izraela, poslednji put 2009. godine, isto toliko vicešampion, sedam puta je osvajao Kup Izraela i dva puta Superkup ove zemlje. Ove sezone klub posrće. U elitnoj ligi od 14 klubova, Beitar se nalazi na tek 12. mestu, a bez pobede je prethodna tri kola i predstoji mu verovatno borba za opstanak.

Izabrane vesti

Ovaj klub od 4. septembra prošle godine s klupe predvodi rođeni Novosađanin Slobodan Drapić. On je igrao u Izraelu, a pre osam godina je bio pomoćnik Avramu Grantu u Partizanu. Vodio je veliki broj klubova u Izraelu. Kapiten Beitara je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Idan Vered. Najpoznatiji igrač ovog kluba je veteran Tal Ben Haim (38), nekadašnji fudbaler Čelsija, Mančester Sitija, Vest Hema, Portsmuta, Kvins Park Rendžersa, Toronta, Standarda iz Liježa, Čarltona i Makabija iz Tel Aviva.

Beitar nije običan klub za Jevreje, on je za stanovnike Jerusalima mnogo više od toga. Menora je u grbu kluba, koja predstavlja logotip ranog revizionističkog cionističkog pokreta Betar. Navijači ovog kluba su desno orijentisani, a karakteriše ih otvorena netrpeljivost, pa i mržnja prema arapskom svetu.

Klub je u haosu poslednjih nedelja, a razlog je rat navijača Beitara protiv uprave kluba posle odluke da 50 odsto Beitara ode u ruke biznismena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, člana vladajuće porodice u Abu Dabiju, šeika Hamada Bin Kalifa Al Nahjana.

On je pre nešto više od tri nedelje postao suvlasnik Beitara. Naravno, aranžman nije samo sportske prirode nego se i umešala i politika. Ovaj ugovor o prelasku polovine vlasništva kluba iz Jerusalima u ruke arapskog investitora je jedan od prvih diplomatskih plodova pomirenja između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata pošto su dve zemlje pod patronatom SAD-a i bivšeg predsednika Donalda Trampa potpisali sporazum o uspostavljanju formalnih veza. Taj dogovor izazvao je protivljenje navijača Beitara, pogotovo najtvrđeg jezgra navijačke grupe „Familija“ poznata po desničarskim stavovima. Često su na utakmicama navijači kluba iz Jerusalima uzvikivali „Smrt Arapima“. Zbog toga su mnogo puta bili kažnjavani.

Moša Hogeg sa šeikom Hamadom (desno) i njegovim sinom Mohamedom (©Printscreen)Moša Hogeg sa šeikom Hamadom (desno) i njegovim sinom Mohamedom (©Printscreen)

U saopštenju Beitara posle ove transakcije navodi se da će šeik Hamad da uloži oko 90 miliona evra u narednih 10 godina. Klub iz Jerusalima je od 2018. godine bio u rukama mladog izraelskog biznismena Mošea Hogega (39), specijalizovanog za trgovinu kriptovalutom. Šeik Hamad i Hogeg su želeli ovim ugovorom da pokažu svetu da Jevreji i Arapi mogu zajedno.

"Naša poruka je da smo svi jednaki. Želimo da pokažemo maloj deci da smo svi jednaki i da možemo zajedno da radimo i radimo lepe stvari“, rekao je izraelski biznismen kome ostaje 50 odsto deonica kluba.

Navijač Beitara je premijer ove zemlje Benjamin Netenijahu, a zanimljivo da je predsednik Izraela Ruven Rivlin nekada bio menadžer u klubu. Navijači Beitara su se hvalili da nijedan Arapin nikada nije oblačio žuto-crni dres kluba iz Jerusalima, mada su u prošlosti četvorica muslimana branili boje Beitara. Goram Ajoijev, fudbaler iz Tadžikistana, bio je prvi igrač islamske vere koji je branio boje Beitara. Posle njega za ovaj kub su igrali i Albanac Viktor Pako, kao i dvojica Rusa iz Čečenije, Zaur Sadajev i Džabrail Kadijev. Dolazak dvojice Čečena rezultatirao je žestokim protestima navijača, a čak su bile i zapaljene prostorije kluba. Dvojica fudbalera su trpeli stalne prozvke od strane tvrdokornih navijača kluba iz Jerusalima.

Kratko je za ovaj klub igrao i fudbaler iz Nigera Ndal Ibrahim, koji je stigao na pozajmicu iz Makabija iz Tel Aviva 2005. godine. Odigrao je samo četiri utakmcie u žuto-crnom dresu, ali je morao da napusti klub pod pritiskom navijača.

„Familija“ je protiv integrisanja Arapa u klub.

"Dogovor sa šeikom Hamadom je okrenuo mnoge navijače protiv kluba“, rekao je je jedan od simpatizera Beitara, Moar Ifrah“, za britanski Gardijan.

On je u razgovor za ovaj ugledni dnevnik sa Ostrva rekao da on podržava ulazak bogatog investitora, svestan da bi Beitar novcem iz arapskog sveta mogao da doživi bum kao što je u Engleskoj imao Mančester Siti. Ifrah je istakao da ima osećaj da ekstremne grupa navijača Beitara nikada neće da prihvate ulazak arapskih miliona u Beitar.

Nedelju dana pre potpisivanja ugovora, početkom decembra prošle godine, navijači Beitara iz grupe „Familija“ optuženi su za ispisivanja antiarapskih slogana na zidinama stadiona Tedi koji se nalazi u oblasti Malha, u jugozapadnom delu Jerusalima. Na ovom stadionu koji može da primi 34.000 gledalaca igra i reprezentacija Izraela. Jedan od grafita bio je i „J*** se bin Kalifa“. Policija je reagovala i uhapsila četvoro navijača Beitara zbog ispisivanja rasističkih slogana.

Član „Familije“, koji je želeo da bude anoniman, za Gardijan je rekao da prodaja Beitara ugrožava jeverejstvo ne samo kluba nego i Jerusalima, podeljenog između dva narode različite vere i viševekovnih mržnjom i ratovima, Jevreja i Arapa. Među prvim izjavama šeika Hamada je ona da „su vrata kluba otvorene za sve talente, bez obzira na veru i naciju“. Ona indirektno najavljuje da bi narednih godina i igrači iz arapskog sveta mogli da obuku žuto-crni dres kluba iz Svetog grada.

Navijači Beitara (©AFP)Navijači Beitara (©AFP)

Navijači Beitara dospeli su u žižu javnosti, ne samo u Izraelu, posle dokumentarnog filma „Zauvek čistunci“. Ona prikazuje ekstremnu grupu „Familija“. Posle tog filma autorka Maija Zinštajn, rekla je da je dobila mnogo pretnje, pre svega na Fejsbuku. Morala je čak da kaže majci da se sakrije na određeno vreme.

"Jedan mi je poručio: ’Sledeći film biće o tvojoj sahrani’“, istakla je autorka filma.

Ona je navela da je dokumentarac ipak uticao da većina navijača Beitara sebe ne doživljava kao rasiste.

"Mislim da je svako ko voli Beitar, a ko je gledao film, gledao je sebe i osećao se posramljeno“.

Navijači Beitara na treningu tima (©AFP)Navijači Beitara na treningu tima (©AFP)

Ovo je pomoglo grupu istomišljenika koji su osnovali grupu navijača Beitara koja sebe naziva „većina koji ne ćute“. Ona na utakmicama Beitara prethodnih godina skandira protiv "Familije". Jedna od članica ove grupe, 30-godišnja Efi Gorodecer rekla je da je i sama uzvikivala ksenofobne slogane, ali je shvatila da je to otrovno i da se sada bori protiv toga.

Teški dani su pred Beitarom. Situacija oko kluba sigurno utiče i na igrače da ne pruže maksimum na terenu. Prošle sezone je Beitar bio treći sa 15 bodova manje od šampiona Makabija iz Tel Aviva koji je predvodio s klupe Vladimir Ivić. Vicešampion Izraela bio je Makabi iz Haife. U ovom šampionatu Izraela posle 26 kola najboljih šest ekipa nastavljaju borbu za titulu, a ostali se bore za opstanak. Beitar je na pet bodova od šestoplasiranog Kirjata Šmone, pa i dalje ima vremena da se poredak na tabeli poboljša.

IZRAEL – 14. KOLO

Subota

14.00: (2,65) Hapoel Tel Aviv (2,65) Hapoel Kfar Saba (3,05)

16.20: (1,28) Makabi Haifa (5,00) Hapoel Hadera (10,0)

17.30: (2,70) Kirjat Šmona (2,85) Ašdod (2,80)

18.15: (2,80) Makabi Netanja (3,15) Hapoel Ber Ševa (2,45)

19.00: (2,10) Beitar (3,10) Hapoel Haifa (3,50)

Nedelja

18.00: (2,60) Bnei Jehuda (2,95) Šaknin (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Izrael 1IzraelBeitar Jerusalim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara