Zvezdan Terzić (©Starsport)
Zvezdan Terzić (©Starsport)

Terzić: Koji je to ludak verovao u dve LŠ i dva proleća? Držaću predavanje na Hajdelbergu o ovim uspesima

Vreme čitanja: 6min | pet. 18.12.20. | 14:17

„Dejan će biti veliki trener, Mrkela je jedan od najboljih direktora u istoriji srpskog fudbala. Moglo je samo bolje u detaljima“, poručuje generalni direktor crveno-beli

Iza Crvene zvezde je vrlo uspešna godina. Srpski šampion drugi put u poslednje četiri sezone domogao se evropskog proleća, suvereno gazi ka još jednom naslovu prvaka naše zemlje. Dovoljno razloga za zadovoljstvo u kancelarijama svih u Ljutice Bogdana, najviše prvog operativca kluba Zvezdana Terzića.

Bilo je kriznih perioda tokom ove ove kalendarske godine, ali su se na kraju čuli samo idilični tonovi. Dovoljno da Zvezdan Terzić još jednom sublmira ozbiljan staž na Marakani. U opšrinom obraćanju medijima Terzić je govorio o svim temama, kao i tome da li je Zvezda pod njegovom komandom od 2014. godine mogla još više. Mada brojke su neumoljive - pored dva proleća, tu su i dve Lige šampiona.

Izabrane vesti

„Sigurno je moglo bolje, ali bolje u detaljima. Ne verujem da smo mogli više od dva puta da se plasiramo u Ligu šampiona, ili dočekamo proleće u Evropi. Ne znam koji bi to ludak među zvezdašima pomislio? Osvojili smo tri titule u nizu, bežali smo večitom rivalu po 30 bodova. Globalno, ne vidim šta smo to mogli mnogo bolje“, rekao je Terzić.

Naravno, žal za nekim stvarima postoji...

Morali smo da bolje odigramo utakmice sa Partizanom i prođemo Omoniju. Ali svi zaboravljaju da smo mi bili uskraćeni za revanš u Beogradu. Na Kipru smo ostvarili odličan rezultat, protiv šampiona zemlje koja je ispred nas na UEFA renkingu. To se sve zaboravlja“.

Nije bilo potrebno Terziću postavljati veliki broj pitanja.

Zvučaću prepotentno, ali Zvezda se mučila pre mog dolaska. Sad svi podrazumevaju da budemo šampioni, traži se stalno Liga šampiona, ulazak u Evropu. Mi imamo budžet 30.000.000 evra, to je dnevno 80.000 evra. Svakog jutra nam treba toliko novca. To je mnogo za Srbiju, ali malo za Evropu. I onda dolazimo do raskoraka“.

To je jednostavno Crvena zvezda. I kada je sve sjajno navijači traže više i bolje. Razume tu potrebu Terzić, ali mu smetaju pojedine kritike.

Ja vam kažem da je Mrkela je jedan od najboljih sportskih direktora u Srbiji, i ne samo sada, nego u istoriji našeg fudbala. Mudar, pametan čovek, koji prepoznaje zahteve modernog fudbala. Ali mi smo zemlja apsurda. Ovde se kritikuje Mrkela, a hvale se sportski rezultati Crvene zvezde. Neću to više da ponavljam. Sve što se desi loše, kriv sam ja. Birao sam i Mrkelu i Stankovića“.

Poseban deo obraćanja Terzić je posvetio Dejanu Stankoviću.

Od kada sam u klubu promenili smo četvoricu trenera. Svi su ostavili veliki pečat, počev od Lalatovića, koji je afirmisao veliki broj mladih igrača. Miodrag Božović je osvojio titulu sa rekordnom prednošću, Vladana Milojevića da ne pominjem. Sada smo stali iza Dejana Stankovića. On će biti veliki trener, zapamtite to. Morali smo da ga istrpimo, bilo je tu i teških situacija. Pre neki dan je došao kod mene u kancelariju i rekao: ’Direktore, jel vidite kako napredujem’. To je sve normalno. Ja ne mogu sebe da prepoznam u odnosu na pre 20 godina. Sebe danas i pre 20 godina, edukujemo se. Napredujem, kada dođem kući uveče, presipitujem se šta sam i gde mogao bolje“.

Malo o načinu rada u Crvenoj zvezdi.

Nijedan igrač nije doveden u Zvezdu bez saglasnosti stručnog štaba. Ili dok se ne usaglase sportski direktor i trener. Naravno, imam pravo veta, da kažem da mi se neki igrač ne sviđa. Nisam ja hirurg, ni pilot, već bivši igrač. Sve što sam u životu napravio, uradio sam na osećaj. Ja verujem da su svi igrači i iz prošlog prelaznog roka zaslužili da dođu u Zvezdu“.

Pojasnio je.

Taj Radživ van la Para je pet godina igrao u Engleskoj, Hose Kanjas je odigrao veliki broj utakmica u Evropi. Imao je uticaj. Bio je konstantan u kvalifikacijama. Ali Zvezda traži sve i odmah. Nema vremena za čekanje. Nije se snašao i to je to. Kao i mnogi drugi. Sad bi nam i Žander mnogo značio. Ta njegova fizika, moć. Međutim, ovde ljudi vole da daju paušalne ocene“.

Potom je Terzić napravio elaboraciju mandata u Zvezdi.

Volim da podsećam da ne bi zaboravili, kada sam došao u junu 2014. godine, rekao sam da ne tražim ni podršku ni novac, već vreme. Samo vreme da napravim moćnu i veliku Crvenu zvezdu. Nadam se da smo u tome uspeli, svedoci smo da smo napravili najveće uspehe u poslednjih 25 godina. Posebnu dimenziju uspesima daje pozicija sa koje smo krenuli. Drago mi je što su ovi uspesi prepoznati izvan granica Srbije. Dobio sam poziv sa univerziteta Hajdelberg da držim predavanje na temu uspeha Crvene zvezde. A svi iz akademskog sveta znaju šta znači taj univerzitet“.

Još malo o brojakama...

Mi smo klubu doneli 130.000.000 evra iz inostranstva. Ne znam koja kompanija je u Srbiji imala takve rezultate. U budžet Republike Srbije uplatili smo 25.000.000 evra iz tekućeg poslovanja, bez uzimanja kredita, u infrastrukturu smo uložili 7.000.000 evra. Napravili smo plus od 20.000.000 evra. Podigli smo se na UEFA listi i klupskom koeficijentu, blizu smo drugog mesta za srpskog predstavnika u Ligi šampiona. Stvorili smo takmičarski konkuretan tim, ali i ekipu koja ima ozbiljnu tržišnu vrednost. Predvodio sam Crvenu zvezdu u 320 utakmica, osvojili smo četiri šampionske titule, verujem u petu titulu. Igrali smo četiri grupne faze i dva puta izborili proleće u Evropi. Doveli smo velikane poput PSŽ-a, Napolija, Liverpula, sada Milana. Na ime UEFA solidarnosti doneli smo klubovima u Srbiji 8.000.000 evra. Možemo reći da smo napravili održiv sistem i to nije floskula. I kada jednog dana odemo iz Zvezde, naslednicima smo ostavili kapitalno nasleđe. Tu pre svega mislim na UEFA koeficijente i povlašćen položaj u tri runde evropskih takmičenja. Imamo blago u omladinskoj školi. U februaru će biti održana Skupština kluba, radimo na pravljenju strašteškog plana kluba i na koji način Zvezda treba da postane održiv sistem“.

Poseban deo Zvezdan Terzić je posvetio razvoju igrača. Odnosno apostrofirao da će prodaja dece kluba biti glavni izvor finansiranja Crvene zvezde u narednom periodu.

Svi nas kritikuju što prodajemo mlade igrače. Moramo da budemo svesni da evropsko tržište prepoznaje samo mlade. Njihova percepcija je jasna, tj. tamošnjih klubova. Oni se pitaju šta će neki igrač u Srbiji ako ima 24 godine? Moramo da se organizujemo na taj način, da veliki procenat prihoda ostvarujemo od transfera. Toga moraju svi da budu svesni. Ako zakasnimo u prodaji, njihova cena će da padne“.

Zvezda je ovu jesen iskoristila da dodatno afirmiše decu kluba, debitovao je Marko Lazetić.

Posebno smo zadovoljni tom idejom. Dejan Stanković je prepoznao šta je prioritet. Ako hoćemo mir u svlačionici, redovne plate i prihode, moraćemo da imamo mlade igrače. Naravno, uz balans i starije momke. Uz ove momke priključićemo Odadu, Stankovića i Bačanina. Dakle, na proleće ćemo imati desetoricu momaka. I tokom ove zime teško će neko od njih napustiti klub. Potrudićemo se da tako bude“.

Ipak, Zvezdi je potreban novac. Nije krio Terzić da će plate da se režu.

U velikoj meri smo obezbedili finansijsko poslovanje kluba. I potrudiću se da od klinaca niko ne ode do leta. Nadam se i učiniću sve da tako bude. Oni se zbog korone nisu razvili koliko treba, očekujem da još napreduju na proleće i da podignu sebi cenu. Moguće da će otići neko od starijih. Neka zvezdaška javnost mirno spava. Prodajemo, ali dovodimo bolje. Odlaze nam igrači već godinama, a mi pravimo sve bolje rezultate. Imamo spremne zamene za te odlaske“, rekao je Terzić.


tagovi

Zvezdan Terzić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara