Selektor Brazila Tite (©AFP)
Selektor Brazila Tite (©AFP)

Tite: Ne znam kako igra Kazemiro, ne pratim toliko Real; Gvardiola? Imamo vrhunske brazilske stručnjake

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.04.22. | 14:21

"Tek ćemo proučiti grupu na Svetskom prvenstvu, kolega Kleber će uskoro početi", ističe selektor Brazila

Sudbina je ponovo spojila Srbiju i Brazil u mundijalskoj grupi. Za razliku od smotre organizovane u Rusiji pre četiri godine, ovoga puta će Orlovi i Karioke odigrati prvi, a ne poslednji meč u uvodnoj fazi turnira. U Grupi G su i Švajcarska i Kamerun, pa je opšti utisak da će biti jedna od najinteresantnijih na Svetskom prvenstvu u Kataru. Selektor našeg prvog protivnika Tite govorio je za špansku Marku, otkrio da Brazilci još nisu počeli konkretnije da se spremaju za turnir, a pričao je u detalje o brojnim pulenima, ujedno i nekim od najvećih zvezda svetskog fudbala.

Poznato je i da će po okončanju Mundijala dići sidro i posle šest godina napustiti klupu Selesaa. Zadržao se iako je dosad osvojio samo jedan trofej Kopa Amerike. Ističe da ove godine želi da ide do kraja sa Brazilom na planetarnoj smotri.

Izabrane vesti

"To je već stvar prošlosti. Ovde se radi u ciklusima koji se moraju poštovati i ja sam svoj završio. Doći će neki novi stručnjak i to je život. Neću trošiti energiju na to da li je bolje da ostanem... Moram da osvojim Svetsko prvenstvo! Neke stvari moraju da budu prirodne i spontane. Morate da dišete i promene su nekad dobre. Kako će neko nov stići umesto mene, tako ću i ja biti novajlija na nekom drugom projektu", priča Tite za Marku.

Želi da ide utakmicu po utakmicu i izbegava da preuzme ulogu favorita.

"Najvažnije je da budemo fokusirani kako bi radili najbolji posao svakog dana. Vrhunski rezultati su stvar rutine, a ne gledanja u budućnost".

O rivalima iz Grupe još nije dobio izveštaj, iako je posle žreba napomenuo da su Srbija i Švajcarska selekcije koje su se smotre domogle ispred Portugalije i Italije.

"Imamo još mnogo da učimo, Kleber će uskoro početi. Iz Dohe sam otišao u Boliviju, nisam ni video svoje ćerke, a morao sam da letim za Englesku".

Istakao je i da je ispratio mečeve Lige šampiona između Mančester Sitija i Atletika, kao i Čelsija i Real Madrida.

"Bilo je pravo zadovoljstvo gledati treninge tih ekipa i njihove mečeve. Još 2014. godine smo pričali sa Ančelotijem i otvorio nam je vrata Real Madrida. Vodili smo važne razgovore sa njim i to je ključ kada dođe Svetsko prvenstvo. Proveo sam sedam ili osam dana u Madridu".

Samo u Realu igra nekoliko reprezentativaca, a najvažniji je u ovom trenutku Vinisijus Žunior.

"Napredovao je u Madridu u poslednje dve godine, još više u državnom timu, ali nije bio redovan jer mu je bio potreban određeni period da se adaptira. Sada izgleda bolje, izgubio je na kilaži, a pričao sam i sa Ančeltijem o tome kako ga koristi u Madridu, da bi te igre preneo i u reprezentaciju. Pričali smo o raznim napadačkim situacijama, jedan na jedan situacijama, kreativnom procesu. Sjajna je stvar kada dva trenera razmenjuju mišljenja i žele samo najbolje igraču".

Za Militaa ističe da je mnogo napredovao i stavlja ga uz rame sa Tijagom Silvom i Markinjosom.

"Znam da kada izaberem dvojicu od njih trojice neću pogrešiti. Na vrlo su visokom nivou: Markinjos je izvanredan, Tijago najbolji na svetu, a Militao je izuzetno napredovao i potvrdio kvalitet, što je impresivno".

Uprkos tome što je imao priliku da gleda Real na delu u Ligi šampoina, priznaje da nije često pratio rezultate Blankosa u tekućoj sezoni. Tako se i začudio kada je novinar Marke konstatovao da Kazemiro igra jednu od najgorih sezona.

"Zaista? Ne pratim Real toliko, ne gledam sve utakmice, ali verujem vašem mišljenju. Ako pričamo o reprezentaciji, tu je na visokom nivou".

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA BITI POBEDNIK GRUPE G - 7.00

Brazil često smenjuje kapitene, a smatra se da je to tako kako bi se skinuo pritisak sa Nejmara.

"Ne, ne... Ponekad je Alves tu, pa Silva - igrači sa iskustvom. Imamo i Markinjosa i Kazemira koji poseduju isksustvo i karakteristike lidera. Imam igrače koji imaju odličnu komunikaciju sa medijima, neki su povučeniji, drugi su tehnički najbolji i preuzimaju odgovornost na terenu, poneki tu lidersku crtu korist u kontakt igri", rekao je Tite i istakao da su kapiteni ove generacije Dani Alves i Tijago Silva.

Nejmar je često na udaru medija zbog slabih izdanja, čestih izostanaka, povreda... Tite ističe da nije takav u reprezentaciji.

"Ne mogu da pričam o tome šta drugi kažu za Nejmara. Ja cenim naš odnos, vreme koje smo proveli zajedno, treninge, i kvalitet koji pokazuje kada je sa nama. Što se tiče njegovog ponašanja mogu vam reći da nikada nismo imali problem".

Spekuliše se da bi Pep Gvardiola mogao da ga nasledi na klupi.

"Ostalo je još mnogo vremena. Postoje i brojni sjajni brazilski stručnjaci. Da li ih preferiram? Nije moje pravo da pričam o tome, ali da", jasan je selektor Brazila.



tagovi

TiteFudbalska reprezentacija BrazilaVinisijus ŽuniorKarlo AnćelotiEder MilitaoTijago SilvaMarkinjosDani AlvesNejmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara