Gabrijel Barbosa Gabigol, Hulk i Rafael Vejga (©Reuters, ©Shutterstock)
Gabrijel Barbosa Gabigol, Hulk i Rafael Vejga (©Reuters, ©Shutterstock)

Tamo gde fudbal nije sport, ni igra, već religija – kreće Brazileirao

Vreme čitanja: 18min | sub. 09.04.22. | 13:18

Brazilska Serija A: Atletiko Mineiro brani duplu krunu. Palmeiras naoštren da posle dve vezane titule u Kopa Libertadores osvoji tron u domaćem prvenstvu. Flamengo ima tim za velika dela. Iz drugog plana vrebaju Korintijans i sve jači Bragantino. Sao Paulo, Santos i Internasional u krizi

Njegovo veličanstvo fudbal popularan je širom sveta, ali nigde se ne igra sa takvom strašću kao u Južnoj Americi. Večito je pitanje – Argentina ili Brazil? Ko je bolji? Dok Gaučosi igraju Liga kup, u zemlji kafe i sambe završeni su lokalni šampionati, a večeras (21.30), duelom Fluminensea i Santosa na kultnoj Marakani, kreće elitna liga sa 20 klubova – Serija A ili Brazileirao kako je popularan naziv.

Možda najbolji timovi iz najveće južnoameričke države nisu kvalitetni kako oni u Evropi, sigurno su platežno daleko ispod velikana sa Starog kontinenta, ali ima neka magija u Brazilu. Tamo se rađaju klinci s urođenom tehnikom, darom za dribling, vic, potez. Dok većina zemalja imaju nekoliko velikana, u Brazilu sve pršti od trofejnih klubova, bilo da se radi o titanima iz Rija, Sao Paula, Porto Alegrea, Belo Orizontea… Malo je i 20 klubova, u drugoj ligi učestvuju trostruki šampion Južne Amerike Gremio, dvostruki osvajač Kopa Libertadores Kruzeiro i Vasko da Gama koji je jednom bio najbolji na Zelenom kontinentu.

Izabrane vesti

Šampionat je planiran da se završi 13. novembra, a onda sledi centralni sportski događaj ove godine u svetu sporta, Mundijal u Kataru.

Srbija će na Svetskom prvenstvu igrati protiv Selesaa, a selektor Tite ima i u Brazilu kandidate za najbolji tim – Gabrijela Barbosu Gabigola, Evertona Ribeira, golmana Vevertona… Talenti niču kao pečurke posle kiše i često su lak plen za najbolje klubove u Evropi. Prošle godine je Mančester Siti uzeo Kaikija iz Fluminensea, Juventus Kaja Žorža iz Santosa, Zenit Jurija Alberta iz Internasionala… Nekadašnje zvezde koje su žarile i palile na Starom kontinetu – Hulk, David Luiz, Filipe Luis i drugi, u smiraj karijere su odlučili da pre penzije pikaju loptu tamo gde su i počeli.

Atletiko Mineiro je prošle sezone osvojio duplu krunu. Najboljih šest klubova, kao i pobednik Kupa Brazila, igraće u Kopa Libertadores, sledećih šest timova po plasmanu moraće da se zadovolji drugom lige Južne Amerike, Kopa Sudamerikanom, dok četiri tima ispadaju. Novi članovi elite su Botafogo, Avai, Gojas i Koritiba.

Palmeiras je najtrofejniji klub u zajedničkoj ligi sa 10 titiula, Santos ima osam, Flamengo i Korintijans po sedam, a Sao Paulo šest. Ukupno je bilo 17 državnih prvaka. Najviše timova dolaze iz najvećeg grada Sao Paula – pet, a slede tri tima iz Rio de Žaneira.

Klubovi u Brazilu poznati su po čestim smenama trenera. U odnosu na početak prošle sezone na kormilu su preživeli samo Maurisio Barbijeri iz Bragantina i Abel Fereira iz Palmeirasa. Sedmorica stranaca vode timove u brazilskoj eliti. Trojica su Portugalci – Abel Fereira (Palmeiras), Vitor Pereira (Korintijans) i Luis Kastro (Botafogo), trojica Argentinaca – Antonio Mohamed (Atletiko Mineiro) i Fabijan Bustos (Santos) i Huan Pablo Vojvoda (Fortaleza) i Urugvajac Aleksandar Medina (Internasional).

Zanimljivo, nijedan fudbaler u Seriji A nije Evropljanin, ako ne računamo Marlosa koji ima ukrajinski pasoš. On je stigao u Atletiko Paranaense iz Šahtjora. Napadač Sao Paula Eder ima italijansko državljanstvo, igrao je i za Azure, ali radi se o fudbalerima koji su rođeni u Brazilu. Najviše stranaca ima pobednik Kopa Sudamerikane Atletiko Paranaense, čak osmoricu. Sedam igrača sa stranim pasošima ima osvajač duple krune, Atletiko Mineiro. Povratnik u elitu, Gojas, jedini je tim bez inostranih fudbalera.

Prema proceni Transfermarkta, najvrednije igrače ima dvostruki uzastopni prvak Južne Amerike, Palmeiras – 167.650.000 evra. Slede Flamengo – 159.100.000, Atletiko Mineiro – 123.650.000, Korintijans – 87.400.000. Najskromniji tim ima Avai, samo 8.980.000. Avai ima i najstariji tim (prosek godina 28,6), a najmlađi je Bragantino (23,5).

ŠAMPIONSKI TIM OSTAO NA OKUPU, PROMENJEN KORMILAR

Ignjasio Fernandez (©Reuters)Ignjasio Fernandez (©Reuters)

Kreće potera za Atletiko Mineirom. Posle najbolje sezone u istoriji kluba, osvojene duple krune prvi put u istoriji, titule šampiona posle pola veka, iskusni stručnjak Kuka je napustio kormilo iz ličnih razloga, a na klupi je stigao Argentinac Rikardo Antonio Mohamed Matijević, nekadašnji trener Urakana, Kluba Amerike, Selte iz Viga i Montereja. Nadimak mu je El Turko, a ima libansko, sirijsko i hrvatsko poreklo. Već je osvojio dva trofeja sa ekipom iz Belo Orizontea.

Posle duple krune osvojen je i Superkup Brazila, a pošle nedelje je u finalu šampionata Mineiro pobeđen i gradski rival Kruzeiro sa 3:1, uz dva gola Hulka i Argentinca Ignjasio Naća Fernandeza. Na startu Kopa Libertadores savladana je kolumbijska Tolima u gostima sa 2:0 i nagoveštena još jedna sezona iz snova.

Nije bilo mnogo promena u timu. Okosnica šampionske ekipe je ostala na okupu. Prva zvezda je Hulk. Nekadašnji brazilski reprezentativac, bivši as Porta, Zenita i kineskog Šangaja, blistao je prošle sezone u Seriji A. Sa 19 golova je bio najbolji strelac elitne lige Brazila. Partner u špicu mogao bi da mu bude Čileanac Eduardo Vargas ili Keno, dok je Dijego Kosta napustio Atletiko. Nekadašnji as madridskog Atletika i Čelsija i dalje nema klub.

Na sredini terena dirigent je Argentinac Naćo Fernandez, bivši as River Plejta. Tu su i Džeferson Savarino, Savio, Žair, Otavio... Štoper Žunior Alonso je prodat Krasnodaru za 8.000.000 evra, ali će on do kraja godine ostati na pozajmici u taboru crno-belih. Zvučno pojačanje stiglo je iz Italije u vidu urugvajskog veterana, Dijega Godina. Bivši štoper madridskog Atletika i Intera pojačaće odbranu. Iz komšijske Amerike stigao je najbolji strelac Ademir koji će pojačati konkurenciju u napadu crno-belih iz Belo Orizontea.

FLAMENGO POSRĆE SA SOUZOM, KUKA ČEKA KAO ZAPETA PUŠKA, GABIGOL PRVA ZVEZDA

Đorđijan de Araskaeta (©Reuters)Đorđijan de Araskaeta (©Reuters)

Prošle godine je najbliži Atletiko Mineiru bio Flamengo. Bio je u igri za titulu sve do samog finiša šampionata, Atletiko je napravio razliku tek kada se tim iz Rio de Žaneira definitivno predao, u poslednja tri kola (osvojio samo bod). Na kraju je razlika između njih bila velikih 13 bodova, ali to ne oslikava realno stanje kvaliteta te dve ekipe.

Kada je postalo jasno da od titule nema ništa, Flamengovu klupu je napustio Renato Portalupi. Šampionat je priveo kraju Maurisio Souza, a za novu sezonu je angažovan Paulo Souza. Dolazak Portugalca je bio dosta kontroverzan, pošto je Souza morao da da otkaz na mestu selektora Poljske, neposredno pred početak baraža za Mundijal. Verovatno je dobio lep novac za to, ali utisak je da je napravio veliku grešku u koracima.

23.55: (5,20) Atletiko GO (3,70) Flamengo (1,70)

Od dolaska ovog januara već je „uspeo“ da izgubi dva trofeja. Flamengo je najpre izgubio u Superkupu Brazila od Atletiko Mineira, a zatim i u finalu šampionata Karioka od Fluminensea. Da je izgubio i u 1. kolu Kopa Libertadoresa od Sporting Kristala u Peruu, Souza ne bi ni dočekao priliku da debituje u Seriji A. Ovako, kultni tim sa Marakane je slavio sa 2:0, pa je Portugalac „preživeo“. Barem privremeno, mada brazilski mediji uveliko spekulišu o tome da bi Kuka mogao da preuzme Flamengo.

Reč je o treneru koji je prošle godine kreirao tu senzaciju sa Atletikom. Posle osvojene duple krune ipak nije ostao u klubu, raskinuo je ugovor „iz ličnih razloga“, zbog čega je klubu morao da plati obeštećenje od 480.000 evra. Brazilski navijači bi voleli da ga vide kao zamenu za Titea u reprezentaciji, posle Mundijala u Kataru, ali Kuka je sam istakao da bi više voleo da ostane u klupskom fudbalu. U Brazilu su realne opcije za njega samo Flamengo i Korintijans.

Zvezda crveno-crnih je i ove sezone Gabrijel Barbosa. Popularni Gabigol, koji je prošle godine na 18 mečeva u Seriji A dao 12 golova, a na 13 u Kopa Libertadoresu 11 pogodaka, nije želeo da promeni sredinu ove zime. Nije se ni očekivalo tako nešto, pošto ima ugovor sa Flamengom do kraja 2024. godine. Ove sezone je u šampionatu Karioka postigao osam golova na 11 utakmica. Dakle, nastavlja u istom ritmu.

Nije Barbosi smetalo ni to što je njegov saigrač iz napada Mičel otišao ove zime u Al Hilal za 7.600.000 evra. Zamenio ga je iskusni Marinjo iz Santosa, a Flamengo je tokom minulog prelaznog roka doveo još defanzivnog vezistu Tijaga Maju iz Lila (4.000.000 evra), štopera moskovske Lokomotive Pabla (2.800.000) i štopera Bragantina Fabrisija Bruna (2.500.000).

PALMEIRAS JAK KAO ZEMLJA, RENESANSA SA ABELOM FEREIROM

Gustavo Skarpa (©Reuters)Gustavo Skarpa (©Reuters)

Kada pričamo o najužem krugu favorita, ne možemo da ne izdvojimo Palmeiras. Dvostruki uzastopni šampion Južne Amerike je i najtrofejniji brazilski klub, sa 10 titula. Poslednju je osvojio još 2018. godine, prošle je bio tek treći sa čak 18 bodova zaostatka za Atletiko Mineirom.

Abel Fereira, kao jedan od dvojice najdugovečnijih trenera u Seriji A (duže je samo Maurisio Barbijeri na klupi Bragantina), može da se pohvali da je osvojio sve moguće trofeje osim brazilskog šampionata. Fereira je Palmeirasu doneo za prethodnih godinu i po dana dva Kopa Libertadoresa, Rekopu Sudamerikanu, Kup Brazila i Paulistao. Državni šampionat Pauliste osvojio je prošlog vikenda trijumfom nad Sao Paulom sa zbirnih 5:3. Nadoknadili su Zeleni poraz od 3:1 iz prvog meča, na svom stadionu su slavili sa 4:0.

Navijači Palmeirasa će sa nestrpljenjem da čekaju jul. Tada će Endrik da Souza da napuni 16 godina, te će steći pravo da potpiše profesionalni ugovor sa Zelenima i da stupi u konkurenciju za seniorski fudbal. Za sada ovaj levonogi napadač može da igra samo za omladince, gde je igrama impresionirao čitav Brazil.

Ove sezone u Kopinji, takmičenju za mlade fudbalere, postiže golove na svakih 49 minuta. To je bilo dovoljno da se čak tri puta u poslednjih mesec dana nađe na naslovnoj strani Marke. Privukao je uveliko pažnju skauta Real Madrida, iako još uvek nije odigrao ni minut u seniorskom fudbalu. Naravno, ne očekuje se da već sa 16 godina dobije neku bitnu ulogu, ali sigurno će debitovati čim mu se ukaže prilika. Stručnjaci kažu – Endrik je nova velika stvar koja će se desiti brazilskom fudbalu.

Nedelja, 02.00: (1,50) Palmeiras (4,00) Seara (7,50)

Za sada su ipak neki drugi igrači zvezde Verdaa. Palmeiras krasi spoj iskustva (Dudu, Rafael Vejga, Gustavo Skarpa, golman Veverton) i neverovatnog talenta (20-godišnji vezista Danilo, 19-godišnji krilni napadač Gabrijel Veron, 21-godišnji vezista Gabrijel Menino, 18-godišnji napadač Đovani). Tokom zimskog prelaznog roka otišli su veterani Luiz Adrijano (Antalija), Felipe Melo i Vilijan (obojica Fluminense), Patrik de Paula se preselio u Botafogo za 6.000.000 evra, a Migel Borha u kolumbijski Junior za duplo manju svotu. U suprotnom smeru, na Alijanc Park, stigli su Kolumbijac Eduard Atuesta iz Los Anđeles FK-a, štoper Murilo Kerkeira iz moskovske Lokomotive, Žailson se vratio iz Kine, mladi napadač Botafoga Rafael Navaro je pojačao konkurenciju u špicu, a veteran Marselo Lomba na golu...

Ove sezone je Palmeiras odigrao već 21 utakmicu, a primio je samo 11 golova. To dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Prošle sezone je Fereira postavio za cilj da se osvoji 80 (od mogućih 114) bodova. Verovao je da će to da bude dovoljno za titulu. Nije mogao ni da pretpostavi da će Atletiko Mineiro da bude tako dobar i da završi sezonu sa 84 poena. Doduše i Palmeiras je bio daleko od Fereirinog cilja, uprkos dobrom početku. Posle prve polusezone je bio drugi na tabeli sa četiri boda zaostatka za Atletikom, ali u nastavku, kada su se vodile ključne borbe u Kopa Libertadoresu prvenstvo je moralo da bude žrtvovano.

PAŽNJA, PAŽNJA! BRAGANTINO ĆE BITI HIT ŠAMPIONATA

Jtalo (©Reuters)Jtalo (©Reuters)

Bragantino raste iz godinu u godinu. Iza kluba iz Braganse stoji poznati brend Red Bul. Nema i dalje trofej, a prošle godine je bio blizu. Igrao je finale Kopa Sudamerikane, ali je poklekao od Atletiko Paranaensea. Prvi put su Bikovi igrali Kopa Libertadores i na premijeri pre četiri dana lako su dobili urugvajskog velikana Nasional sa 2:0 pogocima Jtala i Žozea Urtada.

Politika Bikova je jasna – razvijati talente, a onda ih prodavati u Evropu. Poslednji biser za koji je inkasiran veliki novac bio je Klaudinjo, koji je letos za 12.000.000 evra pojačao ruskog šampiona Zenit iz Sankt Peterburga. On je bio olimpijski reprezentativac, a kuca na vrata i najboljeg tima Selesaa. Trener je mladi stručnjak, najdugovečniji u brazilskoj eliti, Maurisio Barbijeri.

Klub je pod finansijskom injekcijom Red Bula, pa je došao u situaciju da može da „čerupa“ najpopularnije klubove u Brazilu. Ove godine, uloženo je više od 13.000.000 evra u pojačanja, a najzvučniji su Helinjo, krilni napadač iz Sao Paulo plaćen 4.000.000 evra i štoper Natan iz Flamenga, za koga je inkasirano 3.500.000. Mladi Ekvadorad Žoze Urtada, plaćen 3.100.000 Independijente del Valjeu odmah je počeo da se isplaćuje timu iz Braganse, u gradu u blizini Sao Paula. Lukas Evanđelista je prodat Nantu, ali će ostati na pozajmici u Bragantinu.

Najveće nade uperene su u Artura, a tu je i veteran Jtalo. Njih dvojica su prošle sezone postigli po 12 golova u Seriji A. U prvenstvu Paulista ispali su u polufinalu od Palmeirasa (2:1), šampiona ovog takmičenja, dvostrukog uzastopnog prvaka Južne Amerike.

TIMAO ČESTO MENJA TRENERE, KANO SPASILAC FLUZAA, SANTOS U NOKDAUNU, SENI BUDI POLJULJANOG GIGANTA

Herman Kano (©Reuters)Herman Kano (©Reuters)

Tim iz Sao Paula prethodnih sezona često je menjao trenere. U šampionatu Paulista ekipu je vodio bivši strateg francuskog Liona Silvinjo, ali je brzo smenjen, a krajem februara u klub iz Sao Paula je stigao Portugalac Viktor Pereira. On je proteklog leta preuzeo Fenerbahče, ali se nije dugo zadržao u Istanbulu.

Prva zvezda je Vilijan, nekadašnji igrač Čelsija i Arsenala. U velikanu iz Sao Paula su i Rožer Guedes, Žo, Gustavo Moskito. Početkom godine, dvojica igrača su prodata - Ederson je za 6.500.000 pojačao Salernitanu, dok je Gabrijel Pereira za 5.000.000 otišao u šampiona MLS-a Njujork Siti. Njihove odlaske pokušaće da se nadomeste novajlije iz Ukrajine. Iz Šahtjora su stigli Majkon i Žunior Moraes. Veliko pojačanje mogao bi da bude iskusni vezista Paulinjo, godinama najbolji fudbaler u Kini. On je nekada branio boje Totenhema i Barselone, a početkom godine stigao je u Timao posle kraha nekadašnjeg šampiona najmnogoljudnije zemlje na svetu, Guangdžoua. Plasman u Kopa Libertadores je glavni cilj Korintijansa, borba za trofeje nije nemoguća misija, ali Atletiko Mineiro, Flamengo i Palmeiras imaju kvalitetnije ekipe.

Fluminense nije u najužem krugu favorita za titulu, ali osvajanjem Karioka prvenstva u dvomeču protiv ljutog rivala Flamenga najavili su da se tim iskusnog trenera Abela Brage budi posle kraha u kvalifikacijama za Kopa Libertadores i eliminacije od Olimpije iz Asunsiona. Junak velikana iz Rija u finalu sa Flamengom bio je Herman Kano, Argentinac koji je početkom godine stigao u Fluzao iz gradskog rivala Vaska da Game kao slobodan igrač.

21.30: (1,90) Fluminense (3,35) Santos (4,40)

Velikan iz Rija ima jedan od najstarijih timova u ligi, s prosekom godina od više od 28. Fred je i dalje zaštitini znak kluba, ali neće biti u prvom planu. Iz prve postave istisnuo ga je Kano, novajlija iz Vaska. Tim iz Rija očigledno veruje veteranima, pa je iz Palmeirasa doveo 36-godišnjeg Vilijana i dve godine starijeg Felipea Mela. Prošle godine je klub koja igra svoje utakmice na Marakani prodao talentovano krilo Kaikija Mančester Sitiju za 10.000.000 evra. On sada brani boje rezervnog tima Građana i bori se da narednih godina obuče plavi dres engleskog šampiona. Flu bi po kvalitetu i tradiciji trebalo da bude u gornjem delu tabele. OVDE pročitajte priču ko je "levonogi Nejmar".

Santos je pre dve godine igrao finale Kopa Libertadores (izgubio od Palmeirasa sa 1:0 golom Brena u osmom minutu sudijske nadoknade), a posle toga je usledio potop. Prošle sezone se borio za opstanak, a na startu ove nije uspeo da se plasira ni u četvrtfinale Paulista prvenstva. Klub koji su proslavili Pele, Robinjo i Nejmar je godinama u finansijskim problemima, mora da prodaje najbolje igrače.

Protekle zime Santos je napustio najbolji igrač u protekle dve sezone, Marinjo. Krilni napadač je pojačao Flamengo, a letos su klub iz Sao Paula napustili i Kajo Žorž, Luan Peres, Alison... Pre toga otišli su Lukas Verisimo u Benfiku i Venecuelac Džeferson Soteldo. Uvertira za start Serije A je bila loša. Santos je poražen u sredu u Buenos Ajresu od Banfilda (0:1) u prvom kolu Kopa Sudamerikane. Najviše se očekuje od mladog Markosa Leonarda, koji bi mogao da krene putevima Nejmara, Rodriga, Gabrijela Barbose Gabigola i Kaja Žorža. Tu su i iskusni napadači, bivši igrač Rajo Valjekana i madridskog Atletika Leo Baptistao i povratnik iz Kine Rikardo Gulart. Iz meksičkog Kruz Azula je stigao Ekvadorac Brajan Angulo.

Argentinski stručnjak Fabijan Bustos pokušaće Ribe sa stadiona Vila Belmiro da uvede u mirniju luku i bar izbori Kopa Sudamerikanu. Kopa Libertadores deluje kao nemoguća misija ove sezone.

Slične su želje i razmišljanja fudbalera Sao Paula, koji su takođe ostavili iza sebe sezonu za zaborav. Imali su prošle godine isti učinak kao Internasional, samo što su završili na 13. poziciji zbog lošije gol-razlike. Klupska legenda Rožerio Seni nekako je preživeo na klupi Sao Paula, čelnici su procenili da za loše rezultate nije kriv legendarni golman, već Ernan Krespo, koji je bio trener do sredine oktobra.

Rožerio Seni (©Reuters)Rožerio Seni (©Reuters)

Sada će Seni da bude na mnogo ozbiljnijem ispitu, pošto je sam selektirao ekipu. Poprilično je istumbao sastav, u Bragantino je pustio Helinja, a Žana u Sero Portenjo. Otišli su i Paulinjo Boja, Pablo, Vitor Bueno i Santijago Treljez, ne računajući nekoliko mladih igrača koji su prosleđeni na pozajmice. Od pojačanja stigao je Patrik iz Internasionala za 500.000 evra, tandem Gremija Rafinja i Alison kao slobodni igrači, baš kao što su i Žandrej (Santos) i Nikao (Atletiko Paranense) postali novi članovi Sao Paula.

U Kopa Sudamerikani su Senijevi izabranici dobro krenuli, posle preokreta su savladali Ajakučo u Peruu sa 3:2. Gol odluke je postigao Lusijano iz penala u 88. minutu. Taj trijumf je sprao gorak ukus koji je ostavio ranije pomenuti poraz u finalu šampionata Pauliste od Palmeirasa sa zbirnih 5:3.

INTERNASIONAL I ATLETIKO PARANAENSE "RATNI PROFITERI", FORTALEZA NE MOŽE DA PONOVI 2021.

Vanderson (©Reuters)Vanderson (©Reuters)

Visoke ciljeve ima i Internasional. Posle ispadanja Gremija u drugu ligu, ostao je jedini tim iz Porto Alegrea i namerava da sa ponosom predstavlja taj grad. Internasional je dva puta osvajao Kopa Libertadores, tri puta je bio prvak Brazila, ali je poslednji trofej u vitrine uneo još 2016. godine. Tada je bio najbolji u šampionatu Gaušo. Ove godine je u tom takmičenju zaustavljen u polufinalu, bolji je ponovo bio Gremio, kasnije i osvajač takmičenja.

Internasional je poprilično profitirao od rata u Ukrajini, iskoristio je tu situaciju i angažovao tri velika pojačanja mimo prelaznog roka. FIFA je dozvolila fudbalerima iz Ukrajine i Rusije da promene sredine, a krilni napadač Krasnodara Vanderson i štoper Šahtjora Vitao su procenili da im je mnogo lepše u Porto Alegreu. Obojica su tu na pozajmicama, Vitao za sada samo do leta, Vanderson do kraja sezone. Takođe zbog rata, ugovor sa Dinamom iz Kijeva je raskinuo i Urugvajac Karlos da Penja, koji je potom kao slobodan igrač došao u Internasional.

Oni nisu jedina Interova pojačanja iz Evrope. Na pozajmice do kraja sezone dovedeni su i štoper Sampdorije Kaike Roša, krilo Barselone Gustavo Maja i napadač Aston Vile Vesli. Sa svima njima trebalo bi da bude konkurentniji nego prošle sezone, kada je prvenstvo okončao na 12. poziciji. Osvajač Kopa Sudamerikane, Atletiko Paranaense, prijatno je iznenadio prošle sezone osvajanjem drugorangiranog takmičenja na tlu Južne Amerike. Klub je doveo vredna pojačanja iz Ukrajine. Vitinjo je stigao iz kijevskog Dinama, dok je Marlos došao iz Šahtjora iz Donjecka. Vitinjo je prošlog leta prodat ukrajinskom šampionu za 6.000.000 evra, ali posle rata u ovoj zemlji poslat je u nekadašnji klub gde će provesti bar do leta. Više od 9.000.000 evra je uloženo u pojačanja, a najzvučnija su Urugvajac iz Penjarola Agustin Kanobija (2.850.000) i Argentinac Tomas Kueljo iz Atletiko Tukumana (2.250.000). Ostao je u klub prošle sezone najbolji strelac i asistent, Urugvajac David Terans. Od bitnih igrača otišao je krilni napadač Nikao u Sao Paulo. Trener Alberto Valentim ima tim koji može da se umeša u borbu za gornji deo tabele.

Ako bismo se držali slepo prošlogodišnje tabele, onda bi i Fortaleza trebalo da spada među kandidate za titulu. Istina, ne na nivou vodeća tri tima, ali kao pretnja iz senke svakako. Izabranici Huana Pabla Vojvode u 2022. godini su već prigrlili jedan trofej slabijeg značaja, bili su najbolji u Kopa do Nordesteu. Ovo takmičenje ekipa sa severa Brazila, koje nema preterano dugu tradiciju, Fortaleza je osvojila po drugi put u istoriji, odnosno ponovila je uspeh iz 2019. godine.

Do trofeja je stigla dominantno, u finalu je savladala Sport Resife, novog drugoligaša, sa zbirnih 2:1. Fenomenalnu seriju od 16 mečeva bez poraza u svim takmičenjima je međutim prekinula neposredno pred početak Serije A, porazom od trenutno najboljeg čileanskog tima Kolo Kola u Kopa Libertadoresu sa 2:1. Postala je poslednji prvoligaš koji je poklekao.

Ima dakle Fortaleza samo jedan poraz u 2022. godini, pri čemu je izjednačena sa Atletiko Mineirom, Kujabom i Searom. Naravno, nisu svi imali jednako težak raspored, primera radi Seara je odigrala i tri utakmice manje, ali svejedno je lep uspeh. Zimska pojačanja poput Marsela Benevenuta (Botafogo), Renata Kajzera (Atletiko Paranaense) i Mojzesa (Ponte Preta) već daju rezultat.

“SRPSKI” BRAZILCI U BOTAFOGU I KUJABI

Džonatan Kafu (©MN Press)Džonatan Kafu (©MN Press)

Jedan od četiri povratnika iz Serije B je još jedan velikan brazilskog fudbala, Botafogo. Njegov dres će nositi ove sezone jedan od igrača koji su nastupali u Superligi Srbije. Reč je o Felipeu Fereiri, bivšem vezisti Javora (u Ivanjici igrao 2016. godine). Igrao je za njega i prošle sezone, izborio se sa njim za povratak u elitni rang, kao pozajmljeni fudbaler Feroviarije. Produžio je potom pozajmicu do kraja ove godine.

Od Brazilaca koji su igrali u Srbiji, samo još jedan nastupa u Seriji A. Neposredno pred početak brazilskog šampionata igrač Kujabe je postao Džonatan Kafu. Nekadašnji krilni fudbaler Crvene zvezde, a pre toga Ludogoreca i Bordoa, došao je na pozajmicu kao igrač Korintijansa. Nije za njega ovo nova sredina, bio je pozajmljen Kujabi i prošle sezone.

Bilo je više „srpskih Brazilaca“ u elitnom rangu, ali su se mnogi oprostili od profesionalnog fudbala. Evandro Gebel, nekadašnji vezista Crvene zvezde, okačio je kopačke o klin prošle godine, kada se rastao sa Šapekoenseom. Anderson Markeš, bivši štoper Partizana, poslednju sezonu je odigrao 2019. u dresu Bragantina, a iste godine je u igračku penziju otišao i Lukas Pjasentin.

Možda još neko dobije šansu naknadno u Seriji A, bez ugovora su trenutno Edgar i Edson da Silva.

Od onih koji imaju angažman, Fabrisio je u brazilskom drugoligašu Ponte Preti, Žander Santana u niželigašu Frederikenseu, Džef Silva je takođe u nižim rangovima u Parnahibi, Leonardo da Silva je u Maringi, Bruno Mezenga je pozjamljen drugoligašu CSA, a prošle godine je branio boje Gojasa koji je ušao u elitni rang. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Ze Markos je u Krisijumi u Seriji B.

AMERIKA, GOJAS, ŽUVENTUD I AVAI U GRČEVITOJ BORBI ZA OPSTANAK

Uz šestoplasirani Bragantino, Amerika Mineiro, bila je najprijatnije iznenađenje prošle sezone. U povratničkoj godini u braziskoj eliti, tim iz Belo Orizontea bio je osmi, pa je kroz kvalifikacije izborio plasman u Kopa Libertadores. Eliminisani su paragvajski Guarani i ekvadorska Barselona iz Gvajakila, prošlogodišnji polufinalista Kopa Libertadores.

Na kormilu je od sredine okobra prošle godine Markinjos Santos. Najbolji strelac u prošlogodišnjoj Seriji A, Ademir, koji je postigao 14 golova, prešao je u gradskog rivala Atletiko Mineiro. Ove godine dovođena su pojačanje uglavom na pozajmice. Argentinac Herman Konti je stigao iz Bnefike, Pedrinjo iz Bragantina, Isak iz Gremija... Prošle sezone najpoznatiji fudbaler zeleno-belih, Argentinac Mauro Zarate je napustio klub iz Belo Orizontea. Biće čudo ako Amerika bude ponovila prošlosezonski uspeh. Pre je čeka borba za opstanak nego gornji deo tabele.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

Gojas je jedini tim bez stranaca u šampionatu Brazila. Glauber Ramos je pre mesec i po seo na užarenu klupu povratnika u najbolje društvo. Prošle sezone za tim iz Gojanije je igrao Bruno Mezenga, nekadašnji napadač Crvene zvezde, ali je on pozajmljen CSA. Ekipa je slabija nego prošle sezone. Klub su napustili David Duarte (Fluminense), dok je dvojac Breno i Vinisijus Lopes pojačao Botafogo.

Avai se vratio u elitu. Plavo-beli imaju najstariji tim u ligi, sa prosekom godina od od 28,6. Mladi stručnjak Eduardo Baroka pre nešto manje od dva meseca je preuzeo kormilo. Ostanak u društvu najboljih jedini je cilj tima iz Florijanopolisa. Najveće pojačanje stiglo je iz MLS-a, iz Dalasa. Brešan je kao slobodan igrač pojačao Avai. Nekada je igrao za Gremio. Napadač Morato je stigao iz Bragantina na pozajmicu.

Žuventud je prošle sezone sakupio 46 bodova, imao je tri više od slavnog Gremija i uspeo je da se spasi ispadanja u povratničkoj sezoni u Seriji A. Trener ovog kluba je Eduardo Baptista, koji je pre mesec dana stigao u Žuventud. Prodat je krilni napadač Soriso u Bragantino za 900.000 evra. Iz Gremija je stigao Darlan, iz meksičke Klub Amerike Nikolas Kastiljo, dok se Rodrigo vratio u Brazil posle boravka u solunskom PAOK-u. Ostanak u ligi bila bi premija za Žuventud.

Spremite se, polećemo!

BRAZIL 1 - 1. KOLO

Subota

21.30: (1,90) Fluminense (3,35) Santos (4,40)

23.55: (5,20) Atletiko GO (3,70) Flamengo (1,70)

Nedelja

02.00: (1,50) Palmeiras (4,00) Seara (7,50)

16.00: (1,90) Koritiba (3,40) Gojas (4,30)

21.00: (1,50) Atletiko Mineiro (4,00) Internasional (7,50)

21.00: (3,50) Botafogo (3,00) Korintijans (2,30)

23.00: (1,70) Fortaleza (3,50) Kujaba (5,50)

23.55: (3,00) Avai (2,95) Amerika Mineiro (2,60)

23.55: (1,65) Sao Paulo (3,50) Atletiko PR (6,25)

Utorak

01.00: (3,00) Žuventud (3,00) Bragantino (2,55)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE

PRIREDILI: Strahinja MILIĆEVIĆ, Milan CAKIĆ i Željko MUTAVDŽIĆ



tagovi

FlamengoBrazilska Serija ABrazil 1BrazilJužna AmerikaPalmeirasInternasionalFluminenseHulkGabrijel Barbosa GabigolPaulo SouzaKukaBotafogoKorintijansSantosBragantino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara