Haland, Mesi i De Brujne (©Reuters)
Haland, Mesi i De Brujne (©Reuters)

Tripleta ili Zlatna boginja: De Brujne, Mesi ili Haland - ko će biti igrač godine?

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.08.23. | 15:36

UEFA objavila spisak kandidata, za trenera godine u konkurenciji Pep Gvardiola, Simone Inzagi i Lučano Spaleti

Nova klupska sezona u kontinentalnim takmičenjima se bliži, a to znači da je vreme i da se odrede najbolji u protekloj takmičarskoj godini.

UEFA je objavila listu od po tri kandidata za fudbalera i trenera godine. U konkurenciji za zvanje igrača godine u izboru Evropske kuće fudbala su Lionel Mesi, Kevin de Brujne i Erling Haland, dok će se za stratega godine odlučivati između Pepa Gvardiole, Lučana Spaletija i Filipa Inzagija.

Izabrane vesti

Lista kandidata sastavljena je na osnovu učinka fudbalera koji su u protekloj sezoni nastupali na teritoriji UEFA, bez obzira na nacionalnost. U izboru se ocenjivao učinak igrača u svim takmičenjima, domaćim i internacionalnim, na klupskom i reprezentativnom nivou.

U glasanju su učestvovali treneri čiji su klubovi u minuloj sezoni igrali grupnu fazu Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencije, kao i selektori evropskih selekcija, te odabrana grupa novinara. Oni su bili zamoljeni da izaberu po tri igrača i trenera dodelom pet, tri i jednog boda. Konačni rezultati su zbir svih glasova, a trenerima nije bilo dozvoljeno da daju bodove igračima iz svojih timova.

Kada govorimo o Erlingu Halandu i Kevinu de Brujneu, oni su u prethodnoj sezoni bili od instrumentalnog značaja za redak uspeh kakav je osvajanje triplete sa Mančester Sitijem. Baš kao i Ilkaj Gundogan i Rodri, koji su u glasanju završili na četvrtom i petom mestu sa 129, odnosno 110 bodova. Glavni adut Lionela Mesija je osvojeno Svetsko prvenstvo u Kataru, zajedno sa titulom prvaka Francuske.

Iza Sitijevog dvojca su Kilijan Mbape sa 82 boda pošto je sa Trikolorima igrao finale Mundijala i osvojio je Ligu 1, Luka Modrić je uzeo bronzu na Mundijalu i dobio je 33 boda, dok je njegov sunarodnik Marcelo Brozović uz novi uspeh sa Hrvatskom igrao i finale Lige šampiona. Sve to donelo mu je 20 bodova.

Osvajač Lige konferencije sa Vest Hemom Deklan Rajs je osvojio 14, Argentinac Aleksis Makalister 12, a pobednik Lige Evrope sa Seviljom Hesus Navas šest bodova.

Kada govorimo o trenerima, ne bi trebalo da bude prevelike nedoumice. Pep Gvardiola je Sitiju podario tri najvažnija pehara u istoj sezoni, Filipo Inzagi je igrao finale Lige šampiona, dok je Lučano Spaleti sa Napolijem osvojio skudeto u Seriji A.

Glasove su još dobili Brajtonov Roberto de Zerbi (70), Mikel Arteta iz Arsenala (67), hrvatski selektor Zlatko Dalić (49), trener Sevilje Hose Luis Mendilibar (28), finalista Mundijala sa Francuskom Didije Dešan (26), osvajač Lige konferencije sa Vest Hemom Dejvid Mojes (22) i vicešampion Lige 1 sa Lilom Frank Ese (11).

Ostaje da vidimo šta je jače - klupska tripleta ili Mundijal sa prvenstvom Francuske? Pobednici će biti objavljeni tokom ceremonije izvlačenja parova za Ligu šampiona 31. avgusta u Monaku.


tagovi

Lionel MesiErling HalandKevin de BrujneLučano SpaletiFilipo InzagiPep Gvardiola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara