(©Starsport)
(©Starsport)

TSC pronašao 'šifru' za Partizan, ali još nije za Zvezdu

Vreme čitanja: 6min | ned. 03.03.24. | 12:31

Klub iz Bačke Topole peti put poražen na svom terenu od crveno-belih

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

Dugo je čekao klub iz Bačke Topole da pobedi Partizan i učinio je to ove sezone, trijumfom u Humskoj ulici (4:0). Čak je i dramatično osvojen bod protiv crno-belih u prvom kolu (3:3) bio pomak, jer je prethodno TSC izgubio sve mečeve od Parnog valjka na svom novom zdanju. Međutim, kako su Topolčani uspeli da sapletu Baharovu ekipu u prvom delu sezonu, pametnom igrom, taktičkom zrelošću i nagradom u vidu pogotka Ifeta Đakovca u nadoknadi, tako za ovu Milojevićevu nisu imali rešenja, te su doživeli novi poraz.

Izabrane vesti

U odnosu na pomenutu utakmicu odigranu jesenas, promenio je stručni štab TSC-a pristup utakmici. Tada je vicešampion Srbije na teren istrčao sa trojicom centralnih bekova, dva zadnja vezna, i dva napadača. Sada se Žarko Lazetić odlučio na ofanzivniji pristup, kako je sam naveo hteo je da rizikuje, i rizik ga je koštao poraza. Prikazao je klub iz Bačke Topole ponovo da ume da stvara šanse, da može da juri rezultat, ali je ishod ovakvog principa ostao isti kao i do sada u okršajima sa Crvenom zvezdom kod kuće: pet poraza na TSC areni uz gol-razliku 4:15.

Jeste vicešampion Srbije ušao u derbi okrnjen, falila mu je nekolicina defanzivaca, pa su rupe morali da pokrpe fudbaleri kojima to nisu prirodne pozicije. Vukašin Krstić je prebačen na desnu stranu jer je povredu doživeo Miloš Cvetković, a tek oporavljeni Jovan Vlalukin je sa klupe ušao u nastavku da opet igra na mestu levog beka gde inače nije navikao. Aleksa Pejić je od dolaska prekomandovan na poziciju štopera, jer je u ranijoj prošlosti i dok je nosio dres Proletera bio vezista, po vokaciji više defanzivno orijentisan. U dosadašnje dve utakmice za TSC je stigao i do pogotka, a protiv Crvene zvezde je možda ostavio i najbolji utisak od svih defanzivaca (najmanje izgubljenih lopti, procenat tačnih dodavanja 98 odsto i to u onakvom presingu protivnika). Pamtiće se kao pozitivan momenat debi tinejdžera Matije Popovića koji je na teren kročio umesto Ifeta Đakovca.

Na kadrovske probleme koji su pogodili TSC u derbiju sa šampionom Srbije se osvrnuo i šef struke Topolčana, Žarko Lazetić, koji smatra da se njegov tim pored svih okolnosti dobro branio u prvih 45 minuta, jer nije dozvolio protivniku da stvori veći broj izglednijih prilika. Pogodak koji je primila najbolja defanziva prvenstva došao je kao posledica izuzetno visokog presinga crveno-belih, čime su naterali odbranu Topolčana na grešku.

„Igrači nisu osećali tu sigurnost jer su znali da igraju na iznuđenim pozicijama. Ivan Milosavljević se spuštao u zadnju liniju, Pejić je više vezni nego štoper, i tako. Nismo se ni dovoljno kretali, ostlai igrači gore njih petorica, niti napadali prostor ili više od toga kada smo bili u organizaciji napada. Zvezda je zatvorilia sredinu terena, tu gde mi želimo da eksploatišemo viškove. Ja volim i tu gde je zatvoreno da proba da se igra jer mislim da može i tako ako se dobro krećeš i imaš dobar tajming. Nama je falio taj tajming. Puštali smo prve pasove Zvezdi, čekali da se opredele za jednu ili drugu stranu i da se onda spuštamo zajedno. Mislim da smo to radili izvanredno s obzirom na igrače na terenu, dosta ofanzivaca koji nisu defanzivci. U prvom poluvremenu praktično nije bilo neke velike šanse za Zvezdu, šutevi, centaršutevi, dobro smo to branili. Prekida je bilo puno, branili smo i njih izvanredno“, analizirao je šef struke TSC-a ovim rečima prvo poluvreme koje je okončano prednošću gostujućeg tima.

Možda su pojedinci pomislili da će Lazetić da menja odmah u nastavku, jer je njegov tim bio u zaostatku i uputio svega dva udarca ka golu crveno-belih. Međutim, isti sastav je istrčao na teren, i uspeo da preokrene utakmicu i stigne do izjednačenja, čak i da nakon nove prednosti protivnika dođe u priliku da ponovo izjednači. Međutim, i kod pogotka Osmana Bukarija desile se neopreznost, jer je reprezentativac Gane ostao sam na drugoj stativi i loptu bez većih problema pospremio u mrežu.

„Rekao sam igračima na poluvremenu sada kada smo se adaptirali očekujem da u drugom poluvremenu budemo bolji, zato nisam pravio izmenu, imali smo dva igrača sa žutim kartonima. Ostavio sam ih jer sam mislio kada se malo umire i kada im pokažemo na snimku gde su prostori i zašto ne radimo neke stvari koje inače radimo, da će u drugom poluvremenu biti bolji. I bili smo bolji, osim kod tog gola koji smo primili za 2:1, malo smo tu zastali, nismo izašli sa loptom i ostali u pet metara, to je ta bočna lopta gde smo slabiji bili bez Stojića i ostalih defanzivaca. Utakmica je otišla u tom smeru, ali smo i na 2:1 za njih imali neke šanse i situacije. Znali smo da ako je jedan gol razlike da ćemo imati šanse, ali nam se na žalost to nije ostvarilo“, naveo je Žarko Lazetić.

Primetno je bilo da TSC forsira igru kroz pas iz poslednje linije, a da Crvena zvezda kroz visoki pritisak napada protivnika u fazi izgradnje napada. Na taj način su u više navrata ugrozili crveno-beli gol Veljka Ilića, te je u par situacija defanziva Topolčana gubila lopte izuzetno blizu svog gola. Žarko Lazetić smatra da je to rizik na koji je njegov tim svesno išao, jer bi u slučaju drugačijeg ishoda njegovi fudbaleri na taj način pravili višak i kroz progresiju prelazili na drugi deo terena.

„Raste mnogo ekipa, za mene lično je najveći rizik da nismo rizikovali. To što smo izgubili neke lopte i mogli da primimo gol, to je sve okej. Tamo dalje nismo imali neka kretanja i to je veći problem, kada ima loptu golman samo je to rešenje i onda je lako da se pritisne. Nismo birali u tim situacijama dobra rešenja, ali to je normalno. Mi stojimo dobro i blizu smo bili u svim tim situacijama kada smo gubili lopte, kada su nam sekli i kada je Ivanić presekao tu napamet igru na trećeg koja nije trebala da bude u tom momentu, sigurno ćemo to analizirati i od toga nećemo odustati. Mi smo Partizanu dali gol iz toga gde su oni pritiskali. U fudbalu je uvek za malo, za malo ti je uzme ili za malo prođeš gore i napraviš višak“, istakao je Lazetić.

Prokomentarisao je Žarko Lazetić i navedene situacije, u kojima je njegov tim gubio lopte, kritikujući jedino kod svojih fudbalera to što su pojedina dodavanja bila brzopleta reakcija, bez prethodnog sagledavanja pozicije saigrača. To je segment na kojem mora da se poradi, smatra šef sturke Topolčana.

„U prvom delu smo pravili dobre progresije iz tog ulaska u igru, do polovine. Onda smo u nastavku usporavali i Zvezda se brzo vraćala. Kada smo par puta ušli fenomenalno i izabrali dobra rešenja, nismo imali nastavak u tome, na tome moramo raditi kao i na ovim situacijama da igramo napamet. Izgubili smo neke lopte i protiv Frajburga, Vest Hema, ali u našoj ligi. Izađe ti ekipa visoko, i u Pančevu je isto bilo, preuzimamo taj rizik ali mislim da je to mnogo bolje po mom shvatanju, to je naša ideja i u tome ćemo istrajati“, reči su Žarka Lazetića.



tagovi

TSC Bačka TopolaŽarko LazetićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara