Tuhel je bio doktor koji je video da pacijentu treba hitna operacija, ali Bajern tako ne funkcioniše...

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.02.24. | 17:31

I neće dok se u klubu bilo šta pita Uli Henes

Tomas Tuhel je bivši, Bajern se bacio u potragu za novim trenerom, ali nemački mediji su i dalje puni 'insajd' priča vezanih za to šta je pošlo po zlu. Oglasio se čak i britanski The Athletic, odnosno njegov novinar Rafael Honingstajn, dobro upućen u zbivanja u Minhenu.

Po njemu, svi Tuhelovi problemi počeli su onog časa kada je od uprave zatražio da prodaju ili Leona Gorecku ili Jozuu Kimiha, jer ih on nikako ne vidi kao dobar par na sredini terena.

Izabrane vesti

Prvi igrač kog je pikirao bio je Dekla Rajs. Nadzorni odbor nije odobrio ulazak u pregovore, jer je bilo jasno da će Vest Hem potraživati daleko više od 100.000.000 evra. Potom su se pominjala mnogo manje zanimljiva imena, da bi konačan izbor pao na Žoaa Paljinju. Dogovor sa Fulamom bio je postignut, međutim Englezi su sve srušili u poslednji čas, pošto nisu uspeli da pronađu zamenu.

Za sve to vreme, glavešine nijednog časa nisu ni razmišljale o prodaji Kimiha ili Gorecke...

"Tuhel je bio doktor koji je video da pacijentu treba hitna operacija, ali bilo mu je dozvoljeno samo da prepiše određene terapije", slikovito je objasnio izvor blizak iskusnom stručnjaku.

U najkraćem, Tomas Tuhel želeo da sprovede radikalne promene u timu, da razbije tvrdu struju u svlačionici koju čine Tomas Miler, Manuel Nojer, Leon Gorecka i Jozua Kimih, ali mu to nije dozvoljeno, navodi isti izvor.

Nije nemoguće da su pomenuti igrači znali za taj njegov pokušaj i da su tako stvari krenule nizbrdo.

Nakon poraza u Bohumu, Tuhel je znao da je sa njim gotovo.

"Smejao se, bacio je neke sarkastične šale, bio potpuno opušten. Nije izgledao kao trener koji je, vrlo moguće, izgubio titulu", kazao je jedan od putnika u oavionu koji je želeo da ostane anoniman. "Nikakav pritisak nije bio vidljiv na njemu, znao je šta ga čeka".

Upravni odbor zasedao je već u ponedeljak, u pomoć su kao savetodavci pozvani Uli Henes i Karl Hajnc Rumenige i tada je doneta odluka o otkazu. Problem je nastao kada je Hansi Flik odbio da preuzme ekipu na četiri meseca, zbog čega je Tuhel ipak ostavljen da završi sezonu.

Usput je dogovoreno da se objavi kako na leto dolazi do razlaza, da bi odmah mogli da budu započeti pregovori sa Ćabijem Alonsom.

Ipak...

"Ne bih se iznenadio ukoliko Tuhel ne ostane do kraja sezone, veliki su nesporazumi između njega i igrača", poverio je jedan od članova uprave Honingstajnu.

Zaključak: Tuhel nijednog momenta nije pronašao zajednički jezik sa poglavarima iz Nadzornog odbora. Hteo je previše da menja, da odlučuje samostalno, da rasprodaje... To su u Bajernu ne vole. Hansi Flik se povukao zbog sličnih problema s nadređenima. Imao je nesporazum sa Hasanom Salihamdižićem, tada sportskim direktorom. Došlo je do mimoilaženja u mišljenju prilikom pravljenja transfer-strategije za sezonu iza one u kojoj je uzeta tripleta. Kasnije su loši rezultati samo prepunili čašu nezadovoljstva.

Da se u Minhenu ništa po ovom pitanju ne menja godinama pokazuje je i izjava nekadašnjeg tehničkog direktora Mihaela Reškea. Njega su novinari pitali kako je moguće da će Maks Eberl i Kristof Frojnd planirati novi tim bez trenera, kad se još ne zna ko dolazi.

"Bilo koji trener što je dolazio nikada nije imao na broju sve igrače po svom ukusu. Planiranje tima i dovođenje igrača uglavnom su odgovornost uprave, jer taj posao uključuje ne samo sportske, nego i ekonomske aspekte. Radi se o klupskoj strategiji, ona mora da se poštuje u Bajernu. To nije stvar trenera. Naravno, nije na odmet da trener učestvuje u nekim odlukama, međutim Bajern ima svoj kurs i ne može nužno da čeka onog što će doći".

Na pitanje da odgovori iz sopstvenoh iskustva, koliko su Karlo Ančeloti i Pep Gvardiola učestvovali u stvaranju tima, Reške je kazao:

"Bilo bi nemarno od strane kluba ne uključiti takve stručnjake u planiranje. Pep je, primera radi, imao ključni uticaj na dovođenje Tijaga Alkantare i Ćabija Alonsa. A opet, potpuno nam je verovato kada smo mi iz uprave kupovali Kimiha i Komana", objasnio je Reške.

Kada je u pitanju izbor novog treneraovoga puta jednu od najvažnijih uloga imaće Uli Henes, i to nije tajna. Kao glavni čovek u Nadzornom odboru on ima pravo da uloži veto na bilo koju odluku. Kada je Nagelsmanu uručen otkaz, Henes nije konsultovan. Kan i Salihamidžić uradili su to na svoju ruku, zbog čega su, tvrde mnogi, kasnije morali da odu.

Sada je situacija drukčija. Henes je odabrao Maksa Eberla kao čoveka od poverenja i maksimalno će se osloniti na njega. Obojica misle slično, imaju istu fudbalsku filozofiju. Čak se može reći da je Henes kao rukovodilac oduvek bio uzor Eberlu.

Sad samo da vidimo hoće li uspeti da vrate Bajern na pravi put...


tagovi

Tomas Tuhel

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara