Bajern bira trenera: Igrati lepo kao Leverkuzen, ili rešiti 'najotrovniju' svlačionicu na svetu

Vreme čitanja: 5min | sre. 21.02.24. | 18:26

Dvojica kandidata već otpala, Flik nije hteo da bude 'zakrpa', zato Tuhel ostaje do kraja sezone...

Vri u Zebener štrase od jutros kao u košnici! Mediji su najavili rastanak Tomasa Tuhla u Bajerna, a nedugo zatim i sam klub je potvrdio da će na leto doći do sporazumnog rastanka. Niska loših rezultata i vrlo verovatno izgubljena tron u Nemačkoj nakon 11 godina, učinili su svoje.

Bavarci sada moraju brzo da delaju. Bez obzira što do juna ima dovoljno vremena, njihovi ciljevi poklapaju se ciljevima nekih drugih klubova, tako da prvi kontakti i pristupni pregovori moraju da budu uspostavljeni na vreme.

Izabrane vesti

Jutros smo pisali o mogućim naslednicima iskusnog stručnjaka, a ono što je izvesno od ovog popodneva - jedan kandidat je definitivno otpao. U pitanju je Jirgen Klop.

Znajući kakva histerija sledi i među navijačima i u medijima, Klopov menadžer je želeo da reguje preventivno. I to je učinio na sledeći način:

"Kada se završi tekuća sezona Jirgen nikoga neće trenirati narednih godinu dana. Ni klub, ni reprezentaciju. To je njegova definitivna odluka bila kada je saopštio da napušta Liverpul, tako ostaje i nadalje", kazao je Mark Kosicke a preneo Skaj.

Ko će zasesti na mesto Tomasa Tuhela centralna je tema ne samo u nemačkim, već u svim relevantnim evropskim medijima. Opcija u liku Hansija Flika još jedna je što polako otpada. Zapravo, u Bajernu su Flika videli kao privremeno rešenje, ukoliko odmah uruče otkaz Tuhelu. Skaj otkriva da je postojala i takva mogućnost, međutim kada je doskorašnji selektor Manšafta preko posrednika poručio da ne želi da popunjava 'rupu' na nekoliko meseci, te da ga privlači dugoročni projekat koji mu navodno nudi Barselona, Bavarci su doneli konačnu odluku da Tuhela ostave do kraja sezone i natenane krenu u potragu za zamenom.

A kad je u pitanju taj prvi izbor, prvi pik, sva je prilika da se radi o Ćabiju Alonsu. Čak postoji teorija da je Bajern 'požurio' da objavi kako se razilazi sa Tuhelom kako bi bio u ravnopravnoj poziciji sa Liverpulom prilikom nadmetanja za Španca. O čemu se radi? Englezi su još ranije saopštio da se razilaze sa Klopom i znalo se da je njihova klupa sigurno upražnjena od juna. Bajernova do jutros nije bila, što je Alonsa moglo da prikloni Redsima. Možda i da poodomaknu pregovori sa njima.

Sada se situacija drastično menja. Bajern će se sigurno istog časa uključiti u priču i o tome upravo piše uvek dobro obavešteni Kristijan Falk...

U jednom času oglasio se i Skaj: "Bajern je već kontaktirao Alonsove zastupnike. Ljudi iz Minhena dobili su očekivanu poruku da je Ćabi trenutno potpuno fokusiran na Leverkuzen i borbu za titulu. Ipak, Bajernove šanse su veoma dobre da ga dobiju na leto, bez obzira što je i Liverpul zainteresovan".

Zanimljivo da danas niko ne pominje mogućnost da Ćabi Alonso ostane još godinu dana u Bajeru, da odigra Ligu šampiona sa Verkselfom, pa da možda ode u Real Madrid pošto Karlu Ančelotiju istekne ugovor.

Ne zvuči nerealno, zar ne?

Pogotovo što će Real do 2025. imati tako fino skockan i mlad tim da će mu teško biti ravnog...

Podsetimo, Alonso je prilikom potpisa ugovora sa Leverkuzenom dogovorio izlaznu klauzulu za tri kluba - to su upravo Bajern, Liverpul i Real Madrid.

Nekako najmanje pažnje kao kandidatu posvećeno je Zinedinu Zidanu, a SPORT1 piše, pozivajući se na svoje izvore, kako je jedan od najboljih fudbalera svih vremena i te kako zainteresovan za rad u Nemačkoj.

"Zidan Bajern vidi kao Real, kao jedinstvenu instituciju, klub sa velikom istorijom i dobrom perspektivom, odličnim uslovima za rad. Dva kluba imaju mnogo sličnosti u funkcionisanju. Ukoliko bi ponuda stigla, Zizu je ne bi odbacio", stoji u tekstu portala ugledne TV stanice.

Zanimljivo da SPORT1 tvrdi kako mu je izvor jedan od Zidanovih saigrača sa Mundijala 1998. godine, kada su Francuzi uzeli titulu...

"Ono što znam sigurno jeste da Zinedin jedva čeka da ponovo počne da radi. U nosnovi, za njega trenutno postoje samo dve ozbiljne opcije - reprezentacija Francuske i Bajern Minhen. Definitivno ne želi u Englesku. Juventus bi mogao da bude opcija samo ukoliko bi ponovo imao najviše ambicije".

U istom tekstu dalje stoji kako bi Zidan odgovarao nemačkom šampionu jer 'radi kao Nemac, izuzetno je pedantan, vodi računa o detaljima, a opet daje slobodu velikim zvezdama; ambiciozan je, sve podređuje uspehu i neće imati prevelike zahteve u pogledu promena u timu'.

Ono što je zanimljivo, Zidan je nedavno kazao kako bi voleo da radi u zemlji čiji jezik govori. Nemački trenutno nije jedan od njih. Ali opet, imam sasvim dovoljno vremena da ga nauči.

Kada je Zizu u pitanju Bild se samo kratko izjasnio: "On s velikim interesovanjem prati događaje u Minhenu. Uprkos jezičkoj barijeri, prema našim informacijama, ideja da radi u Bajernu dopada mu se".

Nemci ne pišu o autoritetu koji Zinedin Zidan ima, međutim nema sumnje da bi i sa te strane 'legao' rekordnim šampionima Nemačke, pošto se već godinama priča i piše o 'najotrovnijoj' svlačionici u svetu fudbala. Pa ako je uspeo da objasni Kristijanu Ronaldu 'da nije fora' da Hetafeu i Almeriji daje po tri-četiri komada, te da ponekad treba i da odmori, kako bi produžio karijeru, valjda bi mogao da smiri i Milera, Nojera, Kimiha...

E sad, dilema sigurno nije mala: rešiti višegodišnji problem sa svlačionicom koju bije glas da smenjuje trenere, ili igrati lepo kao Bajer Leverkuzen ove sezone?

Kada govorimo o navijačima oni su u brojnim anketama tokom današnjeg dana dali svoj sud. Na Bildu je bilo pitanje da li je ispravan potez razlaz sa Tuhelom na kraju sezone...

Tek 24 odsto glasača odgovorilo je sa "DA". Čak 61 procenat odgovorio je da je otkaz trebalo da mu bude uručen odmah, a 16% da je trebalo da ostane. Na SPORT1 vodeći kandidat sa 42 odsto glasova je Ćabi Alonso, prati ga Zidan sa 24, dok svi ostali imaju daleko manje poverenje navijača: Hansi Flik 13%, Sebastijan Henes 7%, Žoze Murinjo 5%...


tagovi

Zinedin ZidanĆabi AlonsoJirgen Klop

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara