Tumbaković blizu novog kluba!

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.12.20. | 17:02

Iz selektorske opet u klupsku fotelju

Kratko je trajala selektorska karijera Ljubiše Tumbakovića na klupi Srbije. Zvršila se neuspesima u baražu za EURO i Ligi nacija, ali srpski trener neće dugo biti bez posla.

Kako MOZZART Sport saznaje, Tumbaković je u poodmaklim pregovorima sa kineskim prvoligašem Guangdžou R&F čija klupa je upraženjena odlaskom Đovanija van Bronkhorsta. Sve bi trebalo da bude konkretizovano u narednih sedam dana.

Izabrane vesti

Slavni Holanđanin je imao ugovor do 2022. godine ali je u dogovoru sa stručnim štabom podneo ostavku jer ne želi više da radi u Kini i hoće da se vrati u Evropu kako bi više vremena provodio sa porodicom i radio u ozbiljnom evropskom fudbalu. Podsetimo da je na klupi istog kluba u periodu od 2015. do 2020. godine sedeo srpski stručnjak Dragan Stojković Piksi kojeg je Van Bronhorst i nasledio.

Zlatna vremena kineskog fudbala kada su dolazile svetske zvezde poput Teveza, Hulka, Oskara, Lavecija, Tešeire, Paulinja, Vitsela i ostalih su prošla. Nisu donela ništa dobro kineskom fudbalu na duže staze. Osim uspeha klubova u Ligi šampiona Azije. Mladi domaći igrači se nisu razvijali kako je planirano uz strane zvezde, a reprezentacija je ostala na istom ispodprosečnom nivou na kojem je i bila.

Zato je nedvano donet zakon da u kineskim klubovima od naredne sezone koja kreće poečtkom sledeće godine, strani igrači mogu da igraju za ograničene ugovore na maksimalnih 3.000.000 evra po sezoni. Kao u NBA ligi, klubovi će imati „seleri-kep“ ograničen na 90.000.000 evra za plate igrača. S obzirom da su zvučna strana imena dolazila u Kinu za prilično veći novac, može se nagovestiti da će sada u Kinu odlaziti B kategorija stranih fudbalera. Primera radi, Oskar je do sada imao platu od blizu 24.000.000 evra godišnje, Bakambu je zarađivao 18.000.000, Hulk 16.000.000, Gracijano Pele i Stefan el Šaravi po 15.000.000, Paulinjo 14.000.000 evra po sezoni... Toga više neće biti.

Od poznatijih fudbalskih imena u Kini su ostali: Renato Augusto, Džonatan Vijera, Salomon Rondon, Taliska, Musa Dembele, Jagoš Vuković, Maruan Felaini, Marko Arnautović... Guangdžou R&F na čiju klupu dolazi Tumabković, od stranaca u timu ima pomenutog Belgijanca Dembelea i Brazilca Renatinja.

Što se trenera u kineskom fudbalu tiče, i tu je došlo do oseke kvaliteta. Otišli su Donadoni, Liljo, Stojković, Štilike, a ostali su Rafa Benitez, Vitor Pereira, Fabio Kanavaro, Bruno Ženesio, Đordi Krojf... Skoro polovina prvoligaša se odlučila za domaće ili korejske trenere u narednoj sezoni.

Tumbaković će u Kini biti jedini srpski trener ali mu ambijent neće biti nepoznat. Radio je u kineskom Šandongu od 2004. do 2009. godine sa kojim je osvojio dve titule i dva kupa. Bila su to vremena kada su Kinezi uglavnom dovodili srpske trenere poput Tumbakovića, Santrača, Đorića, Živadinovića, Kosanovića, Okuke... Imao je popularni Tumba i kratku epizodu na klupi Vuhan Zala sa kojim je ispao iz lige.

Sada će po treći put u karijeri okušati sreću u Kini.


tagovi

Guangdžo R&FLjubiša Tumbaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara