Florentino Perez (Foto: AFP)
Florentino Perez (Foto: AFP)

U zemlji komesara Viljareha i samozvanog fudbalskog mesije

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.07.21. | 08:27

Iliti dokle seže moć po mnogima najuticajnijeg sportskog radnika 21. veka...

Tajno snimanje uticajnih ličnosti je već odavno moda u Španiji. Čuven je policijski komesar Viljareho, u zatvoru zbog otkrivanja materijala iz krivičnih postupaka i skandaloznih izjava moćnika španske politike, dok se u svetu sporta još nije ohladila afera prebiranja po dve cele godine telefonskih razgovora registrovanih u policijskoj istrazi o Sandru Roselu, gde je ovaj, na primer, priznao da je kupio jetru za Erika Abidala.

Ovih dana je na tapetu Florentino Perez. Njegovo privatno mišljenje koje smo imali priliku da pročitamo u toku poslednje sedmice o Raulu, Kasiljasu, Ronaldu, Morinju, Del Boskeu, u najmanju ruku pokazuje duboki prezir Realovog predsednika prema određenim igračima, trenerima i menadžerima. U poslednjoj, jučerašnjoj epizodi, na meti su bili Mesut Ozil i Hose Marija Gutijeres - Guti. Prenosi se anegdota o Ozilovoj aferi sa italijanskom manekenkom sumnjive reputacije, dok Gutija, kao i većinu ostalih, časti lepim rečima na račun inteligencije i karaktera.

Izabrane vesti

"Igrači su egoisti, ne može se uopšte računati na njih. Imam jako loše mišljenje o fudbalerima, jezivo. Video sam svakakve kolektive, ali nijedan im nije ravan", kaže Perez u jednom od registrovanih razgovora.

Njihov sadržaj je raznovrstan. Međutim, poznavaoci Reala u suštini nisu saznali ništa novo. Perezov loš odnos sa, reklo bi se većinom igrača je opštepoznat, kao i njegova netrpeljivost prema bilo kome ko veruje da je uticajniji od njega u Kraljevskom klubu. Mahinacije sa medijima su javna tajna već 20 godina – navijači Atletika, na primer, već dugo bojkotuju i Marku i As.

Pri tom, nije nam poznat samo generalni kontekst na koji se odnose snimci objavljeni u El Konfidensijalu. Njihov konkretan sadržaj takođe nije nikakva novost, bar onima koji su od 2015. naovamo imali priliku da pročitaju knjigu Asalto al Real Madrid ("Napad na Real Madrid") radio i televizijskog voditelja Hosea Antonija Abeljana.

Florentino Perez je u svojoj prvoj reakciji upravo ukazao na Abeljana koji navodno već godinama bezuspešno nastoji da proda ove audio zapise. Par dana kasnije, na zvaničnom Tviteru Real Madrida je "prenesena vest" emisije Transistor o tome kako je 2011. navodni autor snimaka u razgovoru sa tadašnjim potpredsednikom Kraljevskog kluba, Fernandesom de Blasom, zahtevao da mu se plati 10.000.000 evra da bi ih uništio. Dakle, direktno se optužuje za ucenu.

Hoze Antonio Abeljan je jedan od onih novinara koji su, čak i prema rečima njegovih branilaca "posvetili život razotkrivanju sumnjivih situacija, ne birajući sredstva". Međutim, ovaj novinar je svojevremeno bio od velike pomoći i Perezu, sprovodeći nemilosrdnu kampanju protiv njegovog tadašnjeg naslednika, Ramona Kalderona.

Sa druge strane, Abeljan je 2008. navodno već nameravao da objavi "Napad na Real Madrid" sa mnogo skandaloznijim i oštrijim sadržajem, ali je popustio pod pritiscima, i izdržao tako sve do 2015, kada je na svetlo izašla mnogo umerenija, ali vrlo konkretna verzija. U tom trenutku niko nije demantovao sadržaj razgovora između autora i tada bivšeg predsednika Reala. Premda, ni Abeljanovo delo nije dobilo sadašnju medijsku pompu. Prema rečima katalonskog dnevnika Sport: "Florentino se postarao da knjiga ne dobije publicitet i da se brzo povuče iz prodaje".

Florentino Perez (Foto: Reuters)Florentino Perez (Foto: Reuters)

U svom odgovoru na optužbe i sam Abeljan je prvo naveo da je sav sadržaj snimaka on već objavio. A potom je nastavio sa vrlo oštrim komentarima protiv Realovog predsednika, da bi na kraju osuo po novinarima koji ga okružuju, zataškavaju skandale i sramotno mu se ulizuju (tačno upotrebljene reči, kako njegove, tako i Perezove, bolje da ne citiramo).

Činjenica je da je i sada medijsko pokriće objavljenih snimaka bilo minimalno. Vesti su davane na kašičicu, umotane između drugih "važnijih" priča o Mesijevim beskonačnim pregovorima o obnovi ugovora i razmeni između Grizmana i već ne znamo koga na relaciji Atletiko-Barsa. A pratili su ih nebrojeni komentari o nedostatku novinarske etike, osude objavljivanja privatnih razgovora, pa i žaljenje što Florentino više nikada neće iskreno razgovarati sa predstavnicima štampe u četiri oka.

U zemlji komesara Viljareha, beskrajnih trač emisija i još dužih svakodnevnih radio i televizijskih programa o fudbalu, ovo je, u najmanju ruku začuđujuće. Ni državna televizija, ni uticajna Kadena Ser već danima uopšte ne spominju predsednika Reala, stanice kao Onda Sero direktno puštaju vesti po njegovom nalogu, a emisije kao Čiringito (jedinstvena televizijska kombinacija fudbala i žute štampe) se uopšte nisu osvrnule na Florentinove izjave, kao da one i ne postoje.

Odgovor Đerara Pikea na jedan od tvitova ovog poslednjeg programa sa rečima: "A kad će snimci?" juče je bio trending topik, a već je više nego očigledno da većina medija ne želi sukob sa čelnikom Reala i da se zataškava skandal.

Katalonska štampa je sa svoje strane uporedila moralnu debatu o curenju Perezovih izjava sa informacijama iz isto tako privatnih telefonskih razgovora, inače predmeta krivične istrage, koje su španski mediji puštali u javnost. I to svaki put kada bi Sandro Rosel podneo zahtev za izlazak iz svog dvogodišnjeg pritvora.

I ovde je jasno je da je sve u tajmingu. Nakon finala Evropskog prvenstva i pre početka Olimpijade, dok se prelazni rok još nije zahuktao, upravo je ova sedmica bila idealna da svi obrate pažnju na bačenu bombu.

"Ubeđen sam da je to što su snimci pušteni sada, nakon toliko godina, posledica mog učešća u promovisanju Superlige", nedvosmisleno je ukazao Florentino Perez, dodajući da mu inače nije jasno zbog čega bi El Konfidensijal upravo u ovom trenutku dao publicitet njegovim izjavama.

U vezi s tim je interesantno što se, pored komentara o igri, karakteru i privatnom životu, naglašava da su Perezovih miljenici bili upravo igrači sa najvećim sponzorskim ugovorima: "Bekam je izuzetno inteligentan. Zarađuje 30 miliona evra godišnje. Zidan isto tako. I Ronaldo (Nazario)". Nasuprot onima koji su se bavili fudbalom više nego reklamama: "Audi smo mi iskopali da bi dali nešto Raulu i Figu. Raul ne prodaje ništa, uopšte nije medijski proizvod". Nisu se spasili ni Murinjo ni Kristijano Ronaldo, koje je okarakterisao kao preterano razmažene i nesposobne da iskoriste mogućnosti zarade ogromnog novca od marketinških prava - zbog svoje antipatičnosti.

"Došao sam da promenim svet fudbala", pre nekih mesec dana je izjavio Perez u odgovoru na napade Aleksandra Čeferina – "Doprineo sam da fudbal bude bolji i radim i dalje na tome. Fudbalu sam potreban."

Ako se setimo "galaktičkog" Madrida i činjenice da je Florentino prvi u Španiji zaista razradio formulu po kojoj nije bitno da li gubiš ili dobijaš, dokle god zarađuješ, i ako tome dodamo činjenicu da je projekat Superlige namenjen istom cilju, ništa od objavljenog sadržaja nije začuđujuće. Real je već odavno mašina za pravljenje novca.

Međutim, evropski, i deo španskog novca u rukama drže neki drugi akteri kojima se, kao ni Perezu, ne dopada da iko bude uticajniji od njih na njihovom posedu. Španska štampa se još nije usudila da ozbiljno analizira povezanost kampanje narušavanja ugleda predsednika Kraljevskog kluba sa interesima Uefe i La Lige, premda je jasno ko dobija, a ko gubi ovom aferom. Ali, i da se samozvani fudbalski mesija neće lako predati.

PIŠE: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Florentino Perez

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara