UEFA koeficijenti: Podvučena crta za sezonu 2024/25, Francuska ispala iz TOP 5, Srbija klizi na 13. mesto

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.06.23. | 10:05

Holanđani imaju lepu šansu da 2025. imaju četiri predstavnika u Ligi šampiona

S poslednjim sinoćnim zviždukom Šimona Marčinjaka u Istanbulu spuštena je zavesa na sezonu 2022/23. Samim tim, kompletirana je Uefina rang lista zemalja na osnovu koje će biti izvršena podela viza za evropsku 2024/25.

Finalni okršaj Lige šampiona suštinski ništa nije izmenio. Čak i da je Inter trijumfovao Italijani ne bi preskočili Nemce na trećoj poziciji, dok je slavlje Mančester Sitija samo učvrstilo Engleze na tronu sa skoro 17 koeficijentnih bodova više od Španaca.

Izabrane vesti

Računajući samo ovu sezonu premijerligaši su najuspešniji sa 23,000 bodova. Slede Italijani (22,357), Nemci (17,125), Španci (16,571), Belgijanci (14,200), Holanđani (13,500), Francuzi (12,583), Portugalci (12,500), Turci (11,800).

Srbija je sa 5,375 bodova rangirana tek na 22. poziciju. Podsetimo, Partizan je 'nacionalnu stvar' ove sezone doneo 12 bodova, Crvena zvezda 6,5, Čukarički 2 i niški Radnički 1.

Zašto je učinak u datoj, iliti poslednjoj sezoni bitan od 2024. osim za zbirni plasman?

Kao što je poznato, Liga šampiona se proširuje na jesen iduće godine (umesto 32 brojaće 36 učesnika), a dva od četiri ekstra mesta popunjavaće peti klub iz dve zemlje s najboljim koeficijentom u sezoni pre. Dakle, da reforma LŠ kreće od ovog septembra, Englezi i Italijani dobili po još jednog predstavnika. To bi bili Liverpul i Atalanta.

Lista iznad odrediće učesnike evrokupova za sezonu 2024/25. Podsetimo, Srbija je uspela da zadrži 11. mesto, ali usled promene sistema takmičenja došlo je do određenih promena i u ovom obračunu, tako da naš šampion neće kao u predstojećoj sezoni imati direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, nego će krenuti iz plej-ofa, dok će viceprvak takmičenje započeti u drugom kolu kvlifikacija - staza nešampiona - a ne kao ove godine, u trećem.

Zanimljivo je baciti pogled i na rang listu kada se izbriše tek završena sezona. U pitanju su startne pozicije za ono što sledi već od jula, kada kreću borbe kroz nove kvalifikacije.

Najveću i najvažniju promenu predstavlja pad Francuske, odnosno skok Holandije na peto mesto. Ovo, naravno, ne mora ništa da znači, jer Liga 1 bi tokom godine mogla da se vrati. Ali sada za to mora žestoko da se bori.

Zašto je važno peto mesto?

Usled pomenutih promena peta liga Evrope dobija i trećeg direktnog učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona, a četvrti ide u kvalifikacije. Preneseno na tek završenu sezonu, Marselj bi imao mesto u LŠ uz Pari Sen Žermen i Lans, dok bi se Ren za mesto među 36 borio od trećeg kola kvalifikacija - staza nešampiona.

Rang lista iznad biće merodavna za raspodelu mesta u sezoni 2025/26. Razume se, na date brojke 'kalemiće se' sve ono što bude osvojeno tokom predstojeće sezone.

Glavni cilj Srbije biće da ostane u TOP 15 kako bi i treću sezonu zaredom imala dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno pet predstavnika u Evropi.


tagovi

uefa koeficijent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara