UEFA koeficijenti: Šta imamo zagarantovano? Šta nas čeka u prvoj sezoni sa pet klubova u Evropi? Koji je osnovni cilj?

Vreme čitanja: 5min | pon. 29.05.23. | 19:16

Možda će zvučati čudno, međutim u uvodnim nedeljama evropskih izazova možda i najviše treba očekivati od Partizana i Vojvodine...

Utakmicama poslednje runde u plej-ofu Superlige pala je i poslednja odluka kada je u pitanju raspodela evropskih viza među srpskim klubovima. TSC-u dovoljan je bio bod protiv Vojvodine za istorijsko drugo mesto i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će Čukarički morati da se zadovolji borbom za grupnu fazu Lige Evrope. Partizan kao četvrti i Vojvodina kao peta pokušaće kroz kvalifikacije da se domognu Lige konferencije.

Kako se polako spušta zavesa na sezonu 2022/23 - preostali su još samo baraž mečevi - polako već kreće 'zagrevanje' za narednu. A jedna od najatraktivnijih tema i od leta biće UEFA koeficijenti.

Izabrane vesti

Iza srpskih klubova nije baš blistav evropski učinak. Partizan (12), Crvena zvezda (6,5), Čukarički (2) i Radnički Niš (1) 'prihodovali' su svega 5,375 bodova, što je najslabiji rezultat još od sezone 2016/17. U kombinaciji sa dobrim rezultatima turskih i švajcarskih klubova (Bazela pre svih), to je dovelo do pada na UEFA listi nacionalnih koeficijenata za dve pozicije - sa 11. na 13.

Da ne bude zabune, naša zemlja je odbranila 11. mesto i pet predstavnika u Evropi (dva u Ligi šampiona, samo ovoga puta bez direktnog u grupi) za sezonu 2024/25, međutim startna pozicija za onu narednu (2025/26) lošija je za dva mesta.

Poredak i bodovi srpskih klubova za sezonu 2022/23

Ali rano je, čini se, da razmišljamo o onome što će biti za dve godine, pošto srpskim klubovima predstoji istorijsko leto, po prvi put sa pet ekipa u evrokupovima. Osećaj svakako lep, no tu je i strepnja, jer dobro je poznato kako su prolazile manje i slabije lige kada su uspevale da se izbore za peti tim u Evropi. Hrvati su se, primera radi, survali na 20. poziciju, Česi su 17, Danci takođe ispali iz TOP 15...

Dakle, u nekoliko navrata prežvakana priča i konstatacija: Srbiji je očajnički potreban treći klub koji će početi ozbiljno da 'zarađuje' za nacionalni koeficijent.

E sad, šta imamo zagarantovano?

To su samo 4,00 boda što sleduju svakom učesniku grupne faze Lige šampiona. U prevodu, kada se četiri podeli sa pet (koliko učesnika imamo), to je 0,800 za 'nacionalnu stvar'. Što će reći da samo tih 0,800 sigurno kalemimo na 26,375, koliko će iznositi srpski koeficijent kada iz obračuna ispadne sezona 2018/19. Svaki drugi doprinos Crvene zvezde zavisi isključivo od rezultata protiv izuzetno snažnih evropskih ekipa.

Podsetimo, svaka pobeda u grupnoj fazi (bilo kog od tri takmičenja) donosi dva boda, a remi jedan.

TSC kreće iz treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona (nešampionska staza) i tamo ga čekaju izuzetno moćni protivnici. Tako da nije realno očekivati da bi Topolčani mogli nešto značajnije da ućare (pobeda u kvalifikacijama vredi jedan bod, remi pola boda. Tako je u sva tri takmičenja). Ono što je dobra stvar, jeste da poraženi iz te faze ide u grupu Lige Evrope. Ali kako se za start u LE ne dobijaju bonus bodovi kao u Ligi šampiona, da bi doprineo, TSC će morati da osvaja bodove u grupi. A tamo bi takođe mogao na ozbiljne rivale poput Liverpula, Brajtona, Viljareala, Sportinga iz Lisabona, Betisa, Frajburga...

Čukarički kao trećeplasirani kreće iz plej-ofa za Ligu Evrope, što znači da ima sigurno mesto u grupnoj fazi Lige konferencije. Ni u ovom takmičenju nema bonusa za start. Brđani će takođe morati da se na terenu izbore kako bi nešto dodali na zajedničku gomilu. Njima bi, doduše, u LK mogao da padne i poneki rival po meri, poput Flore iz Talina, Helsinkija, eventualno Kluža.

Možda će zvučati čudno, međutim u uvodnim nedeljama evropskih izazova možda i najviše treba očekivati od Partizana i Vojvodine u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Posebno od crno-belih, ukoliko sastave respektabilnu ekipu za iduću sezonu.

Parni valjak startuje u trećoj kvalifikacionoj rundi i povlašćen je na žrebu, što znači da će sigurno dobiti ekipu daleko slabijeg renomea od sebe. To bi mogli da budu, recimo, Riga, KuPS, Dandalk, Škupi, Linfild, Alaškert... U plej-ofu rival će sigurno biti jači, no uz malo sreće na žrebu može se do grupne faze. I već kroz te četiri utakmice u kvalifikacijama Partizan bi mogao da inkasira dva, tri, možda i sva četiri boda za nacionalni koeficijent. Maksimalan učinak (4,00 boda) zahtevao bi dve duple pobede, razume se...

Pa onda u grupi LK otvorila bi se mogućnost da crno-beli ozbiljno povuku, kao što su i u prethodne dve sezone, osvojivši ukupno 27 bodova (15+12)!

Vojvodina počinje od drugog kruga kvalifikacija i nije povlašćena, tako da će mnogo zavisiti od žreba. Mogli bi Novosđaani da izvuku timove poput Škendije, Nefčija ili Vaduca, ali opcije su i Briž, PAOK, Legija, Bešiktaš...

Saberi-oduzmi, utisak je da ne treba da se zanosimo da ćemo dugo opstati u sadašnjim visinama (11, 12. mesto), međutim zadržavanje u TOP 15 makar još nekoliko godina deluje sasvim realno i ostvarivo. I to bi trebalo da bude primarni cilj.

Posebno ukoliko bismo u nastupajućoj sezoni imali četiri tima u grupama.

Kada govorimo o klupskom koeficijentu situacija je jednostavnija i jasnija. Pošto iz obračuna ispadne poslednja sezona Crvena zvezda pada za jednu poziciju, dok Partizan napreduje za tri. Zvezda je već osigurala 4,00 boda za sebe i na tu cifru nastavlja da dodaje sa svakim osvojenim bodom u Ligi šampiona.

TSC (trenutno 201. na UEFA rang listi, deli poziciju sa Vojvodinom i Čukaričkim)), kao što smo rekli, ima zagarnatovano mesto u Ligi Evrope, a to unači i sigurna 3,00 boda za lični koeficijent. Razlika u odnosu na Ligu šampiona leži u tome što je ta tri boda prvo potrebno 'odbraniti' kako bi se oni dalje uvećavali. To bi značilo, recimo, jedna pobeda i jedan remi. Ili tri remija. Tek nakon toga svaki sledeći bod bi se kalemio na ta tri. Princip bodovanja u grupnoj fazi sva tri takmičenja isti je kao i za nacionalni koeficijent - dva boda za pobedu, bod za remi.

Čukarički ima zagantovana 2,50 boda za klupski koeficijent (grupa Ligi konferencije), koliko nikad u istoriji u jednoj sezoni nije uspeo da osvoji. Poput Lige Evrope, u ovom takmičenju je takođe potrebno prvo 'odbraniti' te bodove, kako bi se oni dalje uvećavali.

Kada su u pitanju Partizan i Vojvodina takođe postoji zagarantovani minimum. Eliminacijom već na startu, u drugom krugu kvalifikacija za LK, Stara dama bi svoj koeficijent uvećala za 1,5 bod. Ukoliko se kojim slučajem dogodi da crno-beli zapnu već na startu, u trećem kolu kvalifiakcija za LK, njima ide 2,00 boda. Naravno, od kluba iz Humske očekujemo puno, puno više...

I za kraj, ako se pitate kako to da TSC, Vojvodina i Čukarički dele istu poziciju, radi se o Uefinom pravilu - kada klubovi imaju manji koeficijent od petine nacionalnog, onda preuzimaju tu petinu nacionalnog (32,375 / 5 = 6,475).


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara