UEFA koeficijenti: Primera pala s trona posle osam godina

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.03.21. | 10:32

Portugalci sustižu Francuze, Rendžers vuče Škotsku ka direktnom mestu u Ligi šampiona...

Srpskih klubova više nema u Evropi pa tako nema ni euforije oko Uefinih koeficijenata. Ali daleko od toga da se na listama Evropske fudbalske unije ne dešavaju zanimljiva pomeranja. Ono glavno tiče se smene na vrhu nakon sinoćnjih rezultata i krucijalne eliminacije Atletiko Madrida od strane Čelsija.

Radi se o tabeli nacionalnih koeficijenata na kojoj su Španci izgubili lidersku poziciju posle osam godina vladavine. Novi-stari lider je Premijer liga što će sada savršeno ići uz stav dobrog dela fudbalske javnosti da se radi o najjačem šampionatu Evrope.

Izabrane vesti

Engleska i Španija smenjuju se na vrhu pune dve decenije. Poslednji put neka treća liga (zemlja) bila je prva još davne 1999. godine - beše to italijanska Serija A.

*** KLADI SE NA LIGU EVROPE ***

Španci i Englezi trenutno su izjednačeni na vrhu s 95.140 bodova, ali treba imati na umu da je u igri i dalje šest od sedam predstavnika Premijeršipa (Mančester Siti, Čelsi, Liverpul u Ligi šampiona; Arsenal, Totenhem, Mančester Junajted u Ligi Evrope), odnosno da La ligu do kraja sezone predstavljaju još samo tri (Real Madrid u Ligi šampiona; Granada i Viljareal u Ligi Evrope).

Situacija je, dakle, jasna: Englezi će već u narednim nedeljama preteći Špance - pa će konačna razlika zavisiti od finiša sezone - a od one tamo razlika će postati još veća, jer Premijer ligi iz obračuna ispada 14.928 bodova, dok La liga ostaje bez ogromnih 20.142 iz sezone kada je Real Madrid uzeo trofej u LŠ, dok je Sevilja bila najbolja u LE.

Osnovni razlog za smenu na tronu svakako su veoma loši rezultati španskih klubova u eliti. Pored Atletika dosta lako (bez pobede u osmini finala) ispali su i Barselona i Sevilja, a Real Sosijedad u Ligi Evrope nije uspeo ni gol da postigne protiv Mančester Junajteda.

Tako su Englezi samo u direktnim duelima sa španskim klubovima napravili lepu zalihu bodova.

Ozbiljan udarac ove sezone mogli bi da dožive i Italijani. Zapravo, činjenica da nijedan njihov tim nije dospeo u četvrtfinale Lige šampiona (prvi posle šest godina) utaban je put za fijasko. Situaciju bi donekle mogli da izvade Milan i Roma. Vučica će sigurno dalje u Ligi Evrope, na dobrom putu je i Milan, međutim moraće Rosoneri večeras da potvrde dobar rezultat sa Old Traforda (1:1) kako bi se plasirali u četvrtfinale.

Seriju A je i ove sezone "izbušio" Inter (samo jedna pobeda u grupnoj fazi), mada se nisu bogzna kako proslavili ni klubovi koji su izašli iz grupe. Lacio dupli poraz od Bajerna, Atalanta dupli poraz od Reala. Samo je Juve upisao pobedu u revanšu s Portom, ali on je eliminisan.

Bez obzira na loše rezultate ove godine Seriji A nije ugroženo mesto u Ligi šampiona kao pre nekoliko godina. Italijani i Nemci bezbedni su na trećem i četvrtom mestu, moglo bi eventualno da dođe do rokade između te dve zemlje. A razlog za njihovu sigurnost svakako je eliminacija čak pet francuskih klubova pre proleća. Čast Lige 1 brani samo još Pari Sen Žermen i od Svetaca će u dobroj meri zavisiti hoće li Portugalci uspeti da preskoče Francuze na petom mestu.

Problem Lige 1 jeste činjenica da joj dogodine iz obračuna ispada čak 14.416 bodova, što će reći da bi Portugalci mogli da priđu gotovo na bod: 41.165 - 40.066. Naravno, ova razlika važi na današnji dan i promene će zavisiti od daljih rezultata Porta i PSŽ-a do kraja sezone.

Od sedmog do 12. mesta moglo bi da dođe do poprilične gužve. Škote vuče Rendžers, Ukrajinci imaju još dva tima u igri (mada je realno da oba ispadnu večeras), Belgijanci ostaju bez 12.500 bodova, Rusi su baš podbacili...

Plasman u TOP 10 važan je pre svega zbog direktnog mesta u grupnoj fazi Lige šampiona.

***

Ako imaš nalog na sajtu mozzartbet.com, proveri ga svakog ponedeljka jer možda te čeka sjajno bonus iznenađenje! Ne zaboravi, ponedeljak postaje tvoj srećan dan uz Happy Monday Bonus.


tagovi

uefa koeficijent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara