Preteći izgleda, nema šta (©Reuters)
Preteći izgleda, nema šta (©Reuters)

Ko sve čeka TSC i Čuku u Evropi? Od Liverpula, Rome i Ajaksa do Juventusa, Lila i Aston Vile

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.05.23. | 09:34

Biće tu naravno pomeranja, ali...

Osetili su već kako izgleda taj evropski povetarac, ali ove jeseni udariće ih orkan, jer TSC ili Čukarički će prvi put u istoriji igrati grupnu fazu nekog kontinentalnog takmičenja. Teoretski, možda i Ligu šampiona, jer viceprvak Srbije sezonu će krenuti iz trećeg kola kvalifikacija, mada u konkurenciji Rendžersa, Brage, PSV-a i Olimpika iz Marselja – pa i nepovlašćenih Union Sen Žiloaza, Šturma i Dnjepra – malo je verovatno da će u elitu.

I objektivno: bolje im je tako. To je ipak poseban nivo. A i ovo što će Srbe da sačeka u Ligi Evrope, jer čak i uz poraz u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ide se direktno u grupnu fazu drugog po snazi takmičenja (mada s finansijske strane ima oko 5.000.000 razloga zbog kojih je bolje da se tamo ode iz plej-ofa), ne da nije za potceniti, no je pomalo zastrašujuće.

Izabrane vesti

Ujedno i uzbudljivo, jer za ovakve mečeve se fudbal igra. Pamte još u Bačkoj Topoli one okršaje sa rumunskim FCSB-om (bivšom Steauom), na Brdu duele sa Tventeom i Hamarbijem, ali ovo što bi sada mogli da odigraju značajno prevazilazi taj nivo fudbala.

Istina je doduše da su već sada sigurni učesnici grupne faze takmičenja u Ligi Evrope recimo samo Tuluz i Sporting iz Lisabona, ali ako pogledamo stanje na tabelama i na osnovu klupskih koeficijenata pretpostavimo ko će kako proći u kvalifikacijama – što Lige šampiona što Lige Evrope – doći ćemo do saznanja da debitante iz Srbije neće moći da zaobiđu utakmice koje zaista spadaju u kategoriju fudbalskih poslastica.

Recimo, u Ligu Evrope će svakako osvajač Lige konferencije, dakle Vest Hem ili Fjorentina. Po trenutnom stanju na tabeli Premijer lige sva je prilika da će ruku pod ruku sa njima i Liverpul i Brajton. U Španiji bi to mogli da budu Viljareal i Betis, u Francuskoj Monako, Marselj ako ne prođe u Ligu šampiona, u Nemačkoj Bajer Leverkuzen...

U stvari, ako pogledamo projektovani sastav šešira, a predstavnik Srbije će svakako biti u četvrtom, nije nemoguće da TSC ili Čuka na jesen budu igrali u grupi nivoa Lige šampiona u kojoj bi recimo mogli da budu Liverpul, PSV i Frajburg. Ili da ih iz trećeg šešira sačeka Brajton ako ih mimoiđe Liverpul iz prvog.

U najboljoj varijanti, Karabag ili Slovan iz drugog šešira, Antverpen ili Šerif iz trećeg. Iz prvog je manje više svejedno, sve same ale, samo je pitanje da li biste radije gledali Liverpul, Romu (ako ne osvoji Ligu Evrope), Ajaks ili biste pre da gubite od skoro jednako kvalitetnih rivala ne toliko zvučnih imena, kakvi su recimo Viljareal ili Atalanta.

Kako bilo, da ne dužimo previše...

LIGA EVROPE

PRVI ŠEŠIR: Vest Hem/Fjorentina (osvajač Lige konferencije), Liverpul (Engleska), Roma (Italija), Ajaks (Holandija), Viljareal (Španija), Bajer Leverkuzen (Nemačka), Atalanta (Italija), Sporting Lisabon (Portugalija)

DRUGI ŠEŠIR: PSV (Holandija), Olimpijakos (Grčka), Betis (Španija), Olimpik Marselj (Francuska), Monako (Francuska), Ferencvaroš (Mađarska), Karabag (Azerbejdžan), Slovan Bratislava (Slovačka)

TREĆI ŠEŠIR: Molde (Norveška), Brajton (Engleska), Ludogorec (Bugarska), Šerif (Moldavija), Union (Belgija), Genk (Belgija), Antverpen (Belgija), Frajburg (Nemačka)

ČETVRTI ŠEŠIR: Zorja (Ukrajina), BATE Borisov (Belorusija), Makabi Haifa (Izrael), Šturm (Austrija), Tuluz (Francuska), Žalgiris (Litvanija), Dnjepar (Ukrajina), TSC (Srbija).

Podsetimo samo, TSC trenutno ima dva boda više od Čukaričkog i mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona obezbediće ako u poslednjem kolu Mozzart Bet Superlige ne izgubi od Vojvodine. Ili čak i ako izgubi, a Čuka ne savlada Radnički 1923.

Teoretski je moguće da u Ligi Evrope zaigraju i jedni i drugi, jer će i trećeplasirani tim srpskog prvenstva krenuti iz plej-ofa za to takmičenje. Ali opet, preko puta će imati definitivno PSV, LASK, opasni Antverpen... I neće biti povlašćen naravno. Male su šanse za prolaz, realnija opcija je Liga konferencije.

Tamo već nešto primereniji rivali, mada opet uz nekoliko istinskih velikana evropskog fudbala, uz napomenu da se do grupne faze Lige konferencije mora preko kvalifikacija, čak i ako ste tim iz “lige petica“. Ali, po trenutnom stanju, projekcije kažu da bismo u Ligi Evrope vrlo lako mogli da gledamo Juventus, Klub Briž, kijevski Dinamo, Lil, Fenerbahče, Volfburg, pa i Aston Vilu i to iz trećeg šešira.

Projekcije kažu: i beogradski Partizan. I nadamo se da će tako zaista i biti, jer to bi onda značilo četiri predstavnika u Evropi na jesen. Nadamo se mi i Vojvodini kao petom, ali ako do sada nije uspevala da prođe kvalifikacije, pitanje je hoće li moći baš ovog leta.

Kako bilo, u najgorem scenario recimo grupa sa Juventusom, Lilom ili Fenerabčeom i tom Aston Vilom. U najboljem možda LASK, pa Viktorija Plzenj, Kluž ili Makabi, a na kraju Flora Talin. Tu bi već i neki bod mogao da se osvoji.

LIGA KONFERENCIJE

PRVI ŠEŠIR: Juventus (Italija), Klub Briž (Belgija), Slavija Prag (Češka), Bazel (Švajcarska), AZ Alkmar (Holandija), Gent (Belgija), LASK (Austrija), Dinamo Kijev (Ukrajina)

DRUGI ŠEŠIR: Fenerbahče (Turska), Lil (Francuska), Kluž (Rumunija), Partizan (Srbija), Makabi Tel Aviv (Izrael), Volfzburg (Nemačka), Viktorija Plzenj (Češka)

TREĆI ŠEŠIR: Aston Vila (Engleska), Bode Glimt (Norveška), Leh Poznanj (Poljska), Sparta Prag (Češka), Astana (Kazahstan), HJK Helsinki (Finska), AEK Atina (Grčka), Flora Talin (Estonija)

ČETVRTI ŠEŠIR: Šamrok Rovers (Republika Irska), Nju Sejnts (Vels), Olimpija Ljubljana (Slovenija), Zrinjski Mostar (BiH), Linkoln Red Imps (Gibraltar), Aberdin (Škotska), Čukarički (Srbija), Lugano (Švajcarska).

I još jednom, biće ovde velikih pomeranja, Liverpul se i dalje nada Ligi šampiona, mada sa malim šansama, Juventus za vikend igra verovatno i ključan derbi sa Milanom, ali... Tek da naslutite kako nas burna i lepa jesen čeka.


tagovi

TSC Bačka TopolaČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara