Amorim (© Reuters)
Amorim (© Reuters)

Ugrožen svetski rekord u transferima trenera: Aston Vila naciljala Rubena Amorima

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.10.22. | 14:38

Tvorac sadašnjeg Sportinga ima otkupnu klauzulu vrednu 30.000.000 evra

Proigrala je Aston Vila čim se razišla sa Stivenom Džerardom, dobila Brentford pod komandom privremenom trenera Arona Danksa (4:0), traga za trajnim rešenjem i želi – kako je to postalo moderno – Portugalca. Ni manje, ni više nego najboljeg mladog. Posledično tome i naskupljeg.

Klub iz Birmingema stavio je Rubena Amorima (37) na vrh liste žalja kad je u pitanju novi šef stručnog štaba i pokušaće što je pre moguće da ga dovede. Mada je svestan kako ga čeka zahtevna misija. Po više osnova.

Izabrane vesti

Kad je prelazio iz Brage u Sporting, transfer Amorima je cenom od 10.000.000 evra postao treći najskuplji u trenerskom svetu. Pre njega čelnici Čelsija su 2011. platili Portu 15.000.000 evra za angažman Andra Viljaša Boaša, dok je Lester prilikom dovođenja Brendana Rodžersa 2019. prebacio na račun Seltika oko 11.000.000 evra. Kasnije je na vrh liste izbio Julijan Naglesman, jer je Bajern procenio da je vredan posla u Minhenu i platio 25.000.000 evra da bi ga doveo iz Lajpciga.

Sve brojke bi mogao da potuče Ruben Amorim, ako Aston Vila baš zapne. Razlog je u činjenici da je prilikom obnove saradnje sa Sportigom, leta 2021, neposredno posle osvajanja titule, otkupna klauzla za šefa stručnog štaba postavljena na 30.000.000 evra. Ko to plati učiniće Amorima najskupljim trenerom današnjice.

Uz mali zarez. Sam Amorim se, navodno, poverio prijateljima kako nema nameru da do kraja sezone napušta Lisabon, bez obzira na rezultate i da promena posla doalzi u obzir tek narednog leta. Aston Vila ne može da čeka toliko, ali ako odluči da plati obeštećenje...

Jedno je jasno: Ruben Amorim slovi za jednog od najtalentovanijih evropskih trenera mlađe garde. Sportingu je doneo titulu čekanu 19 godina, sa Bragom je osvojio Liga kup Portugala, isto uradio sa Lavovima dvaput, a istovremeno brine o podmlatku, te je za vreme njegovog mandata šansu u prvom timu dobilo čak 17 polaznika akademije slavnog kluba. Da igrači napreduju pod Amorimovom palicom videlo se letos prilikom transfera dva oslonca iz minulih sezona, Matues Nunes i Žoao Paljinja prodati su Vulverhemptonu i Fulamu, igraju redovno u Premijer ligi, od njihovih transfera klub je zaradio 65.000.000 evra, a u međuvremenu su postali i reprezentativci Portugala.


tagovi

Ruben AmorimSporting LisabonAston Vila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara