Pogodak protiv Južne Koreje (© Reuters)
Pogodak protiv Južne Koreje (© Reuters)

Ume li Nejmar iz igre? Ove godine je davao golove za Brazil samo iz penala

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.12.22. | 12:02

I to šest puta

Došao je Brazil u Dohu s namerom da posle dve decenije postane prvak sveta, a Nejmar sa zadatkom da pokaže da li pripada elitnoj grupi fudbalera. Dosad je odigrao tek dve utakmice, jer je posle premijernog duela sa Srbijom morao da pauzira usled povrede, propustio je duele sa Švajcarskom i Kamerunom, vratio se protiv Južne Koreje i trebalo bi da predstavlja jednu od udarnih pesnica Titeovog tima u četvrtfinalnom susretu Mundijala sa Hrvatskom (16.00).

Pitanje je da li i odlučujuću. Razlog je taj što i Brazilci, koliko god ga voleli, asu Pari Sen Žermena spočitavaju da odavno za državni tim nije postigao gol iz igre. Bliži se kraj 2022, a u njoj je 30-godišnji ofanzivac tresao protivničke mreže samo sa bele tačke. Tokom kalendarske godine Nejmar je sedam puta oblačio dres Brazila, šest puta je bio precizan, svaki put iz jedanaesterca.

Izabrane vesti

Realizovao je penal protiv Čilea u završnici južnoameričkih kvalifikacija (4:0), bio dvaput siguran na isti način protiv Južne Koreje u prijateljskom odmeravanju snaga početkom juna (5:1), u kontrolnim susretima sa Japanom (1:0) i Tunisom (5:1) pogađao na isti način, baš kao i pre četiri dana u susretu osmine finala sa azijskom selekcijom (4:1).

Sve to nateralo je Brazilce da se zapitaju kad je Nejmar prethodno pogodio iz igre. Odgovor je u oktobru 2021, na kvalifikacionom susretu sa Urugvajem (4:1)

Kvota da Nejmar daje gol protvi Hrvatske – 2,11

Računajući kvalifikacioni put, prijateljske duele i završni turnir u Kataru, Nejmar je dao 19 golova za Selesao na 33 utakmica. Sjajan prosek, međutim, od tih 19 čak 13 je posledica dobro izvedenih kaznenih udaraca (68,4 odsto).

Štaviše, posmatrajući kompletnu karijeru u dresu Brazila, Nejmar je 21 put bio precizan sa 11 metara. Ukupno 27,6 odsto učešća u njegovih 76 golova za reprezentaciju. Promašio je samo tri.

Kako god, bude li precizan protiv Hrvatske, bilo iz igre, bilo iz penala, Nejmar će poravnati Peleov rekord po broju golova za ovu južnoamaričku reprezentaciju (77:76).


tagovi

Fudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija BrazilaNejmarSvetsko prvenstvo 2022Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara