Navijači Nasionala drže maske sa likom Luisa Suareza (Foto: AFP)
Navijači Nasionala drže maske sa likom Luisa Suareza (Foto: AFP)

Urugvaj na nogama, Pistolero se vraća kući

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.07.22. | 02:33

Luis Suarez na pragu povratak u Nasional iz Montevidea

Od kako je napustio madridski Atletiko po isteku ugovora ovog leta, povezivao sa se brojnim klubovima. Jedan od najboljih napadača sveta u poslednjoj deceniji, bivši fudbaler Ajaksa, Liverpula i Barselone, prema pisanju medija iz Južne Amerike doneo je konačnu odluku. Posle 16 godina Luis Suarez se vraća u klub u kojem je počeo profesionalnu karijeru - Nasional iz Montevidea.

Danima već traje akcija ljudi iz jednog od najuspešnijih klubova južnoameričkog fudbala da se Suarez vrati kući. Čak je i prvi čovek Nasionala Hose Fuentes lično putovao u Španiju kako bi razgovara sa Pistolerom. Na kraju je po svemu sudeći uspeo da ga ubedi i u narednim danima se očekuje da najbolji strelac u istoriji urugvajske reprezentacije stavi paraf na četvoromesečnu saradnju.

Izabrane vesti

Suarez je po rastanku sa Jorgandžijama bio jasan da su mu takmičarske ambicije na prvom mestu. Da želi u sredinu u kojoj će igrati u kontinutitetu i tako se na najbolji način spremiti za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru. Četvrto i poslednje u impozantnoj karijeri.

Činilo se da bi mogao da pojača argentinskog velikana River Plejt, ali sve je palo u vodu kada su Milioneri ispali u osmini finala Kopa Libertadores. Navodno su njegove usluge ponuđene i Borusiji iz Dortmunda, kada je iz nemačkog kluba obelodanjena užasna vest da napadač Sebastijan Ale ima testikularni tumor.

Srce je izgleda presudilo. Predsednik Nasionala je posle susreta sa Suarezom bio pun optimizma.

"Imali smo veoma prijatan i pozitivan sastanak. Porodica je bila prisutna i najpre moram da kažem da je Suarez dirnut zbog ljubavi koju je prema njemu pokazao čitav Urugvaj. Zamolio bih navijače da nastve to da rade jer su raznežili njega i njegovu porodicu. Blizu smo dogovora. Malo nam nedostaje. Samo da on još pristane, pošto je porodica to već učinila", rekao je Hose Fuentes.

Transparent navijača Nasionala posvećen Suarezu: Ne dolazi, vraća se! (Foto: AFP)Transparent navijača Nasionala posvećen Suarezu: Ne dolazi, vraća se! (Foto: AFP)
Navijači Nasionala drže maske sa likom Luisa Suareza (Foto: AFP)Navijači Nasionala drže maske sa likom Luisa Suareza (Foto: AFP)

Suarez je već par dana tema broj jedan u domovini. Navijači su preplavili društvene mreže njegovim slikama. U devetom minutu utakmice urugvajske Primere protiv Serita, čak 15.000 Nasionalovih pristalica stavilo je maske sa njegovim likom.

Osmišljena je i pesma dobrodošlice za Pistolera po ritmu numere "Clarobscuro" urugvajskog rok benda La Vela Peursa.

"Lućo se vraća na Park, uživaćemo i ubiti sve piliće. Najbolji strelac se vratio da bude šampion", orilo se Gran Parke Sentral stadionom tokom utakmice Nasionala i Serita. Pevalo se i u studiju jedne lokalne televizije još kada je najavljen mogući povratak sjajnog golgetera.

Neki navijači su otišli i korak dalje, pa su i istetovirali Suarezov lik u dresu Nasionala.

Iskusni napadač će sa Nasionalom pored domaćeg prvenstva igrati i Kopa Sudamerikanu, gde je tim iz Montevidao stigao do četvrtfinala u kojem se sastaje sa Atletiko Gojanenseom. Jasno, sa Pistolerom u svojim redovima, velikan urugvajskog fudbala automatski će postati favorit broj jedan za osvajanje drugog najkvalitetnijeg međunarodnog takmičenja Južne Amerike.

Luis Suarez je 2001. godine stigao u Nasional. Četiri godine kasnije debitovao i za prvi tim. Zadržao se sezonu i postigao 12 golova na 35 nastupa, a onda otišao put Groningena. Njegov potencijal ubrzo je prepoznao Ajaks, a onda je eksplodirao i vremenom izrastao u jednog od najboljih napadača na planeti. Iza sebe ima 730 takmičarskih nastupa i 452 postignuta pogotka u zvaničnim mečevima.

Sa klubom u kojem je ponikao osvojio je i Primeru 2006. godine, a potom bio prvak Holandije i pet puta Španije (jednom sa Atletikom). Sa Barselonom je pre sedam godina osvojio i Ligu šampiona, bio i klupski prvak sveta.

U dresu Urugvaja upisao je 132 nastupa (četvrti na večnoj listi) i postigao 68 pogodaka. Najveću radost ljubiteljima fudbala u domovini doneo je pre 11 godina, kada je sa državnim timom osvojio Kopa Ameriku. Sprema se da to nadmaši senzacionalnim povratkom.


tagovi

Luis SuarezNasionalUrugvaj 1Letnji prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara