Fudbaleri River Plejta (©AFP)
Fudbaleri River Plejta (©AFP)

Večeras je spektakl u Argentini: Poslednja prepreka za River da overi titulu

Vreme čitanja: 5min | sub. 08.07.23. | 23:03

Derbi meč 24. kola prvenstva Argentine na programu je u noći između subote i nedelje od 01.30 časova po srednjoevropskom vremenu

Svima u Boedu već sada je jasno da ni ove sezone neće moći da se umešaju u borbu za titulu. Ipak, u obračun sa vodećim timom prvenstva, San Lorenco ulazi sa ciljem da makar zadrži matematičke šanse za to, ali i da saplete fudbalere River Plejta na putu ka 38. naslovu šampiona Argentine. Njihov okršaj na programu je u noći između subote i nedelje od 01.30 po srednjoevropskom vremenu.

Dueli ovih timova oduvek su privlaćili posebnu pažnju u moru gradskih okršaja Buenos Ajresa koji zvanično ne predstavljaju Klasike. Prvenstveno zbog velike tradicije, ogromnih armija navijača, geografskog i istorijskog porekla, ali i zbog društvenog staleža kojima pripadaju. Pored svega, objedinjena su istim pojmom “Los Cinco Grandes del Fútbol Argentino” iliti Pet Velikana argentinskog fudbala.

Izabrane vesti

Sa odlučnošću da je preduzeo suštinski korak ka tituli, River noćas 01.30 u sklopu 24. kola argentinske Profesionalne lige gostuje na Nuevo Gasometrau gde će se sastati sa San Lorencom koji želi da mu priredi neizvesnost do samog kraja šampionata. Bez mogućnosti da se i pored eventualne pobede proglase šampionima, uglavnom zbog trijumfa Taljeresa protiv Sarmijenta, koji je trenutno drugoplasirani, tim Martina Demikelisa takođe zna da je mnogo toga na kocki.

Sa devet bodova prednosti u odnosu na tim iz Kordobe i čak 11 od sastava koji predvodi Ruben Darijo Insua, Milioneri noćas imaju priliku da se dodatno učvrste na vrhu tabele i tako steknu mir, sa nadom da već u ponedeljak mogu da osvanu na tronu, u zavisnosti od ishoda na meču između Taljeresa i Uniona zakazanog za prvi radni dan u predstojećoj nedelji. Uz sve to, Mičo će za ovaj okršaj izvesti najjbolje čime raspolaže, odnosno, isti onaj tim koji je nedavno pobedio Kolon sa 2:0 na Monumentalu.

Iako deluje utopijski da bi se to moglo ostvariti, San Lorenco još uvek ima matematičke šanse da otme titulu od Rivera. Ipak, jasno je da za to apsolutno treba da prevladaju u noćašnjem okršaju, uz nadu da će im predstojeći rezultati ići na ruku, što je zaista malo verovatno. Što se tiče tima, Insua je već upozorio da će doći do određenih izostanaka i stoga će jedna od promena biti odlazak suspendovanog Rafaela Pereza ​​koji je zaradio isključenje protiv Rasinga, a koga će po svemu do sada viđenom, zameniti Fransisko Perući. Sa ovom varijacijom, Karlos Sančez će igrati nešto povučenije, kako bi igrač koji je ponikao u omladinskim sekcijama Gavranova iz Almagra, mogao dejstvovati kroz sredinu.

01.30: (3,70) San Lorenco (3,15) River Plejt (3,35)

I dalje bez mogućnosti da računaju na Ezekijela Serutija i Džejmsa Grifitsa, koji su povređeni, ekipa San Lorenca stiže na ovaj obračun sa misijom pobede pred svojom publikom, ali i sa odrećenim ciljem - ako već ne mogu do titule, makar da se zadrže u zoni pristupa sledećem izdanju Kopa Libertadores. Ipak, tim će morati da savlada lidera prvenstva i svako posrnuće pred svojim navijačima moglo bi skupo da ih košta.

Kao vlasnik najbolje odbrane u dosadašnjem toku prvenstva, sa samo devet primljenih golova u 23 odigrana kola, ekipa San Lorenca dolazi iz remija 1:1 sa Rasingom u prošlom kolu. Rezultat ga je ostavio na trećem mestu na tabeli argentinske elite, sa do sada osvojena 42 boda, sa samo dva boda iznad Lanusa, prvog tima van zone pristupa najeminentnijem klupskom kontinentalnom takmičenju. U poslednjih pet mečeva, zabeležene su dve pobede, tri remija, a poraza nije bilo. Igrajući kod kuće, na stadionu Pedro Bidehain, ekipa Darija Insuije zabeležila je skor od pet pobeda, četiri remija i samo jednog poraza u poslednjih 10 odigranih mečeva.

Na drugoj strani, River Plejt, koji je, pak, do sada imao samo hvale vrednu sezonu, takođe prolazi kroz ohrabrujući trenutak, krećući se krupnim koracima ka tituli državnog prvaka. Osim što je zablistao u Kopa Libertadoresu savladavši Strongest sa 2:0 u poslednjem kolu grupne faze turnira, River je takođe pokazao svoju snagu pobedivši Kolon istim rezultatom u argentinskoj ligi, ubacivši u džep tri dragocena boda koja su mu pomogla da se osami na tabeli.

Klub je trenutno na prvom mestu, sa do sada osvojena 53 boda, devet iznad drugoplasiranog Taljeresa. U svojih pet poslednjih okršaja, zabeležili su četiri pobede, bez remija i samo jedan poraz. Van svog Monumentala, ekipa Martina Demikelisa zabeležila je tri pobede, dva remija i pet poraza u poslednjih 10 utakmica.

Ako se uzmu u obzir svi okršaji u profesionalnoj i amaterskoj eri između pmenutih velikana argentinskog fudbala, River prednjači sa 81 pobedom, naspram 57 trijumfa San Lorenca, dok je 71 susret okončan bez pobednika. Ovo će biti veoma poseban duel, ne samo zbog toga što su oba tima pri vrhu tabele, već je na jednoj strani najbolja odbranu u prvenstva, protiv ekipe Martina Demikelisa koji što sa 42 postignuta gola slovi za najefikasniji napad argentinske elite.

Međutim, ako se u obzir uzme poslednjih pet mečeva, oba tima izvojevala su po dve pobede, uz jedan nerešen ishod. Pobede Gavranova datiraju još sa turnira iz 2016. godine i takmičenja u narednoj sezoni. Kada je reč o Milionerima, pobedili su minimalnim rezultatom na poslednja dva gostovanja. Prvi u Liga kupu 2022. rešili su golom Paula Diaza, dok je prošle godine, u prvenstvu, pobeda izvojevana golom Emanuela Mamane.

Uprkos tome što nosi epitet autsajdera, San Lorenco je tradicionalno veoma jak kod kuće. Ima konkurentan tim i bori se za mesto u Kopa Libertadoresu i proživljava sjane trenutke u argentinskoj ligi. Samim tim, uzimajući u obzir njegovu konkurentnost i nivo, čini se kao da je potcenjen od strane javnosti pred gostovanje Rivera.

Piše: Đorđe RADONJIĆ

ARGENTINA 1 – 24. KOLO

Subota

Himnasija La Plata – Independijente 1:1 (0:0)

/Domingez 90+5 – Martinez 54/

Sentral Kordoba – Njuel s Old Bojs 2:0 (1:0)

/Goni 26, Gamba 86/

Estudijantes – Rasing Klub U TOKU

Nedelja

01.30: (3,70) San Lorenco (3,15) River Plejt (3,35)

20.30: (2,30) Instituto (3,15) Tigre (3,35)

20.30: (2,30) Platense (3,10) Sarmijento (3,40)

23.00: (2,50) Velez (3,05) Godoj Kruz (3,10)

Ponedeljak

01.30: (1,75) Banfild (3,45) Arsenal Sarandi (5,20)

19.00: (3,45) Barakas Sentral (3,15) Argentinos Juniors (2,25)

21.30: (2,40) Kolon Santa Fe (3,10) Belgrano (3,20)

Utorak

00.30: (1,90) Boka Juniors (3,35) Urakan (4,40)

02.30: (1,58) Taljeres Kordoba (3,80) Union Santa Fe (6,50)

23.45: (2,10) Rosario Sentral (3,30) Sentral Kordoba (3,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Argentina 1River PlejtSan Lorenco

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara