Stadion Riazor (©Reuters)
Stadion Riazor (©Reuters)

Večeras se sve rešava i u Segundi: Na pomolu krah Deportiva iz La Korunje! Riazor zove u pomoć Kadiz ili Mirandes

Vreme čitanja: 6min | pon. 20.07.20. | 08:29

Nekadašnje čudo iz Galicije, polufinalista Lige šampiona, mogao bi večeras da ispadne u treću ligu

Sećate li se Bebeta, Rivalda, Đalminje, Donata, Frana, Dijega Tristana, Roja Makaja, Huana Karlosa Valerona, Miroslava Đukića, Slaviše Jokanovića? Ovi asovi s kraja prošlog i početka ovog milenijuma pronosili su slavu Deportiva iz La Korunje. Zlatnim slovima u istoriju kluba upisan je datum 19. maj 2000. godine. Tada je Super Depor predvođen trenerom Havijerom Iruretom stigao do titule u Španiji, ostavivši iza sebe velikane Barselonu i Real. 

Šest godina ranije, čuveni penal u poslednjem minutu i promašaj Miroslava Đukića sa bele tačke u meču sa Valensijom, oduzeo je već viđenu krunu Deportivu. Ipak, pravda je zadovoljena tog 19. maja 2000. godine. Pun Riazor je strepeo, nedostajao je samo bod protiv Espanjola, ali su Donato na startu meča i Roj Makaj u finišu doneli pobedu i titulu timu iz La Korunje, prvu u istoriji kluba.

Izabrane vesti

Pre toga je u vitrine tima iz Galicije stigao i Kup kralja i Superkup Španije, igralo se polufinale Kupa evropskih kupova. Posle premijerne titule šampiona Španije šokiran je Real u finalu kupa na Bernabeu na stogodišnjicu proslave Kraljevskog kluba, a u sezoni 2003/2004 Deportivo je igrao polufinale Lige šampiona posle epske eliminacije Milana na Riazoru. Posle 1:4 na San Siru usledila je magična noć fudbalera u plavo-belim dresovima i trijumf od 4:0 pogocima Pandijanija, Valerona, Lukea i Frana. Na putu do finala evro-elite, ekipu iz La Korunje zaustavio je Porto Žozea Murinja i to samo za jedan gol.

Fudbaleri Deportiva (©Reuters)Fudbaleri Deportiva (©Reuters)

Ovo su bile godine slave Deportiva, a 20. jul 2020. godine može da bude upisan crnim slovima u istoriju nekadašnjeg čuda iz Galicije. Nekada moćni Depor sada je na pragu treće lige. Kolo pre kraja Segunde, ekipa iz La Korunja je na mestu koje vodi u niži rang.

Godinama se plavo-beli muče. Prošle sezone su bili na pragu Primere, ali su poraženi u finalu plej-ofa protiv Majorke. Ispadanja u treću ligu bi bi pravi košmar sa momke sa Riazora. Prosto je neverovatno šta je prokockao Deportivo u poslednja tri kola. Dobro je krenuo u nastavku sezone posle pandemije virusa korona, skupljao je bodove, a onda je poslednja tri kola doživeo sva tri neuspeha. Porazi od Mirandesa i Malage u gostima ne mogu da se karakterišu kao iznenađenja, ali je pravi šok bio poraz na Riazoru od Ekstramadure sa 3:2, ekipe koja je već u nižem rangu.

Sada nije sve u rukama izabranika trenera Fernanda Vaskeza. Imaju danas (21.00) teškog rivala, Fuenlabradu, koja se bori za poslednje mesto u baražu za Primeru. Čak i ako slavi Deportivo, moraće da potraži pomoć od Kadiza ili Mirandesa, odnosno da jedan od rivala za opstanak Lugo ili Albasete ne pobede u poslednjem kolu. U suprotnom, La Korunja će nešto više od dve decenije posle najvećeg uspeha u istoriji kluba igrati treći rang španskog fudbala. Deportivo već punih 40 godina ne zna šta znači igranje u trećem rangu španskog fudbala. Katastrofa u najavi!

Trener tima iz La Korunje Vaskez za ovaj meč ne može da računa na kapitena i najboljeg defanzivca Aleka Bergantinosa. On se povredio na jednom od poslednjih treninga i neće moći da pomogne saigračima.

Fuenlabrada je najprijatnije iznenađenje sezone. Ekipa iz gradića blizu Madrida ima najmanji budžet u ligi, a uspela je da dođe na samo bod od baraža i šanse da se nađe čak i u elitnom rangu. Ovo joj je prvo debitantsko učešće u drugoj ligi, a sada je korak do doigravanja za elitu.

Novi-stari članovi Primere od naredne sezone biće Kadiz i Ueska. Još se ne zna ko će biti prvi, ali to i nije toliko važno. Kadiz je dva kola pre kraja izborio povratak u elitu, dok je Ueska posle samo godine u drugom rangu ekspresno izborila povratak posle trijumfa na svom terenu u četvrtak protiv Numansije sa 3:0. Kadiz je, recimo, protekle nedelje u Đironi igrao sa drugim timom, bez 10 standardnih igrača.

U baraž su sigurni Almerija, Đirona i Saragosa, dok će četvrti putnik da bude Fuenlabrada, Elče ili Rajo Valjekano. Novi trećeligaši su Rasing iz Santandera i Ekstramadura, dok se traže još dva mesta u nižem rangu, a kandidati su Lugo, Albasete, Deportivo i Numansija. Ponferadina sa 51 bodom je sigurna u Segundi zbog boljeg međusobnog skora od Deportiva iz La Korunje koji je trenutno na poslednjem mestu koje vodi u niži rang.

KALKULACIJE PRED POSLEDNJE KOLO SEGUNDE

ZA BARAŽ (Sigurni putnici su Almerija, Đirona i Saragosa)

FUENLABRADA (60) – Za siguran plasman u baraž za popunu Primere, Fuenlabradi treba bod na Riazoru protiv Deportivo iz La Korunje iako Elče pobedi jer je u oba susreta Segunde bila bolja od direktnog rivala. Ako Fuenlabrada izgubi, može u doigravanja ako Elče ne pobedi Ovijedo i ako Rajo Valjekano ne slavi u Santanderu protiv Rasinga.

ELČE (58) – U baraž može samo ako pobedi Ovijedo na svom terenu, a Fuenlabrada izgubi u gostima od davljenika Deportiva.

RAJO VALJEKANO (57) – Ekipa iz predgrađa Madrida može do baraža samo ako Fuenlabrada izgubi, a Elče ne pobedi.

ZA OPSTANAK (Ispali Rasing iz Santandera i Ekstramandura, traže se još dva putnika u treću ligu)

LUGO (49) – Ako pobedi nezainteresovani Mirandes, Lugo će i naredne sezone da igra Segundu. Sa bodom može da ostane u ligi ako Deportivo ne pobedu Fuenlabradu na Riazoru i ako Numansija ne slavi na svom terenu proitiv Tenerifa. Ako Lugo i Numansija završe prvenstvo sa po 50 bodova, u boljem položaju je Numansija (identičan međusobni skor, pobeda i poraz od po 3:1, ali slabija gol-razlika). Lugo ima bolji međusobni skor od Albasetea. Sa porazom može da ostane ako se ispune jedna od tri stavke, a to je da Albasete bude poražen i da Deportivo i Numansija ne pobede.

ALBASETE (49) – Sa pobedom u Kadizu protiv novog člana Primere, Albasete sigurno ostaje u ligi. Ima slabiji međusobni skor od Luga i Numansije, a bolje stoji od Deportiva. Sa bodom može da ostane ako se ispune dve od tri stavke – da Lugo izgubi, a da Deportivo i Numansija ne pobede. U slučaju poraza, može da ostane samo ako Numansija i Deportivo ne trijumfuju u poslednjem kolu.

DEPORTIVO LA KORUNJA (48) – Nekadašnji polufinalista Lige šampiona ne zavisi od sebe. Mora da pobedi Fuenlabradu na Riazoru, ali i da Lugo ili Albasete ne trijumfuju u poslednjem kolu. Bod ništa ne znači timu iz La Korunje jer slabije stoji i od Albasetea i od Luga (i slabiji skor i najgoru gol-razliku).

NUMANSIJA (47) – Bolje stoji od Luga i Albasetea, ali slabije od Deportiva u međusobnm skoru. Samo trijumf ostavlja nadu, ali i da se ispune dve od tri stavki, a to je da ili Albasete ili Lugo izgube i da Deportivo ne pobedi u današnjim susretima. Ako Numansija, Lugo i Albasete budu imali po 50 pobeda, u trouglu najbolje stoji Lugo, a najgore Albasete. Numansija ne ostaje u ligi ako pobedi, Lugo i Albasete igraju nerešeno, a Deportivo pobedi Fuenlabradu.

*U Segundi u slučaju istog broja bodova odlučuje prvo međusobni skor, a tek onda gol-razlika.

SEGUNDA – 42. (POSLEDNJE) KOLO

Ponedeljak

18.30 (1,90) Las Palmas (3,40) Ekstramadura (4,30)

21.00 (2,35) Alkorkon (3,10) Đirona (3,25)

21.00 (2,10) Almerija (3,20) Malaga (3,80)

21.00 (4,00) Kadiz (3,30) Albasete (2,00)

21.00 (2,05) Deportivo La Korunja (3,20) Fuenlabrada (4,00)

21.00 (1,55) Elče (3,80) Ovijedo (7,00)

21.00 (1,45) Lugo (4,20) Mirandes (8,00)

21.00 (1,40) Numansija (4,50) Tenerife (8,50)

21.00 (7,50) Rasing Santander (4,40) Rajo Valjekano (1,45)

21.00 (3,25) Sporting Hihon (3,20) Ueska (2,30)

21.00 (2,20) Saragosa (3,35) Ponferadina (3,35)

***kvote su podložne promenama 



tagovi

Španija 2ŠpanijaSegundaDeportivo La KorunjaNumansijaAlbaseteLugoKadizUeskaMirandes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara