Navijači Atletiko Nasionala (©AFP)
Navijači Atletiko Nasionala (©AFP)

Više od fudbala: Ovo je sukob dve regije, dva grada u večitoj borbi

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.04.22. | 23:05

Atletiko Nasional i Amerika iz Kalija se sastaju u derbiju 15 kola Aperture u noći između nedelje i ponedeljka, od 00.30 časova po srednjoevropskom vremenu

Kroz istoriju kolumbijskog fudbala Atletiko Nasional i Amerika iz Kalija u više od petnaest okršaja direktno su odlučivali o tituli nacionalnog prvaka. Ovo nije samo sukob trofejnijih klubova, ovo je sukob dve regije, dva grada u večitoj borbi drugog najbitnijeg centra ove južnoameričke države, posle Bogote. Okršaj koji je u godinama kada je cvetala narko industrija lako mogao da prevaziđe granice Kolumbije i postane globalni sukob. Đavoli iz Kalija protiv Zelenih iz Medeljina.

Atletico Nasional i America de Kali sastaju se noćas (00.30) na stadionu "Atanasio Žirardot" u sklopu 15. Kola Aperture 2022. Zeleni žele da eventualnom pobedom povratio vođstvo u generalnom plasmanu, dok se Đavoli nadaju da će nastaviti sa pozitivnim rezultatima posle odlaska Huana Karlosa Osorija i dolaska Aleksandra Gimaraeša, nekadašnjeg stratega, upravo tima iz Medeljina .

Izabrane vesti

Posle pobede protiv Miljonariosa prošlog vikenda, Amerika se vratila treninzima u ponedeljak ujutru uz fizički oporavak grupe. Tim je u četvrtak, dolaskom dela stručnog štaba, počeo da izvršava prve taktičke zadatke pod upravom tehničkog pomoćnika Hulijana Fontane i kondicionog trenera Felipea Garsije. Rad je nastavljen u petak i subotu, pre nego što je sastav otputovao u Medeljin gde mu se pridružio Aleksandar Gimaraeš u svom drugom mandatu glavnog stratega Amerike.

Ipak, za ovo gostovanje, pojedini igrači neće biti na raspolaganju Gimaraešu kao što su vezista Lari Angulo koji mora da odradi još jedan meč suspenzije zbog isključenja protiv Patriotasa, ali i Danijel Moskera koji je posle utakmice protiv Miljonariosa doživeo uganuće skočnog zgloba. S druge strane, na teren bi mogli da se vrate Brajan Vera i Luis Sančez.

00.30: (1,52) Atletiko Nasional (3,80) Amerika Kali (6,25)

Crveni đavoli pretenduju da ostvare važan rezultat koji može da ih približi osmorci. Trenutno se nalaze na 12. mestu sa 18 osvojenih bodova, tri manje od Atletiko Bukaramange koja zauzima osmu i poslednju poziciju koja vodi u drugu fazu takmičenja, a do kraja ligaškog dela Aperture preostalo je još pet kola.

Posle četiri pobede u poslednjih pet utakmica, tim iz Antiokije ulazi motivisan u ovaj Klasik kolumbijskog fudbala. Što se tiče poslednjeg meča odigranog u Tunji protiv Patriotasa, Nasional neće moći da računa na Emanuela Olivera, koji je dobio peti žuti karton i automatski je suspendovan za ovaj meč. Na njegovom mestu biće Kristijan Kastro Deveniš u centralnom paru sa Huanom Davidom Kabalom. U napadu bi Đovani Moreno mogao da igra kao 'lažna devetka' ili Džeferson Duke kao jedini najistureniji u formaciji.

Trener domaćih Ernan Dario Erera, koji se vraća na klupu posle dva meča suspenzije, veruje da će uspeti da nametne svoju ideju o igri protiv tima koji dobro poznaje, a koji je u period od 2006. do 2008. godine predvodio kao glavni strateg.

Erera je govorio o Džejsonu Guzmanu, Danijelu Mantilji i mogućnosti rotacije igrača u poslednjem delu ligaškog prvenstva.

Ne volim toliko da rotiram. Imamo 25 igrača koji svi moraju da budu na raspolaganju da igraju dva turnira kao što su Liga i Kup, verovatno ću jednog iskoristiti za Ligu, a drugog za Kup”.

U kolumbijskoj ligi, Atletiko Nasional i Amerika, ukupno su se sastali 252 puta uz 89 pobeda za Zelene i 86 za Đavole uz 77 remija.

Pošto je izgubio samo jednu utakmicu od 13 odigranih kod kuće u Prvoj diviziji protiv Amerike između 2004. i 2019. godine uz 11 pobeda i tri remija, tim sa "Atanasio Žirardota" nije uspeo da pobedi Kalenjose u tri poslednje utakmice kod kuće, zabeleživši dva remija i jedan poraz.

Atletiko Nasional je u nizu od pet utakmica bez poraza sa četiri pobede i jednim remijem. Sa druge strane Amerika de Kali je izgubila osam od poslednjih 10 utakmica Primere u gostima, ostvarivši jedan remi i jednu pobedu. I to protiv gradskog rivala Deportivo Kalija. Njihov poslednji okršaj, na stadionu "Paskal Gerero" završen je pobedom Nasionala 2:0, dok je poslednji duel u Medeljinu okončan bez pobednika 2:2.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KOLUMBIJA 1 (APERTURA) – 15. KOLO

Subota

Miljonarios – La Ekvidad 2:1 (1:0)

/Silva 39, Korea 49a.g – Sabag 80/

Tolima – Agvilas 3:0 (1:0)

/Ranhel 44, Ibarguen 57, 61/

Nedelja

Magdalena – Patriotas 0:1 (0:0)

/Lopez 71/

Deportivo Kali – Junior 1:1 (0:0)

/Velasko 64 – Borha 90+3/

Envigado – Santa Fe u toku

Ponedeljak

00.30: (1,52) Atletiko Nasional (3,80) Amerika Kali (6,25)

02.35: (2,75) Petrolera (2,75) Independijente Medeljin (2,85)

Utorak

00.30: (2,65) Jaguares de Kordoba (2,85) Onse Kaldas (2,85)

02.40: (2,45) Deportivo Pasto (2,90) Pereira (3,05)

Sreda

02.40: (1,80) Bukaramanga (3,30) Kortulua (4,50)

***Kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Atletiko NasionalAmerika Kali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara