Navijači Volerenge, Tore Andre Flo i Bob Bredli (©AFP, ©Reuters)
Navijači Volerenge, Tore Andre Flo i Bob Bredli (©AFP, ©Reuters)

Volerenga i Stabek za koplje ispred svih, nema protekcije za Solskjerovog sina, Start u problemu

Vreme čitanja: 7min | pon. 01.04.24. | 06:50

Norveška 2: Danas svih osam utakmica prvog kola OBOS lige. Vlada Filipović za Mozzart Sport najavio ligu sa mnogo zanimljiviih imena na klupama – Tore Andre Flo, Bob Bredli, Kare Ingerbrigtsen...

Tradicionalno, krajem marta i početkom aprila bude se i Skandinavci, odnosno kreću lige na severu Evrope. U nedelju je startovao najbolji šampionat Norveške, Elitserija, a dan posle Vaskrsa po gregorijanskom kalendaru počinje i drugoligaški karavan – OBOS liga. A u njoj, mnogo nekadašnjih članova elite, pa i bivših šampiona Vikinga kao što je Volerenga koja je senzacionalno prošle sezone ispala sa Andrejom Ilićem koji je eksplodirao i napravio početkom godine transfer karijere u francuski Lil. U nižem rangu su i Stabek i Olesund, dok su novi članovi druge lige Egersund, Levanger i Lin iz Osla.

Kao i za Elitseriju, za čitaoce Mozzart Sporta pozvali smo u pomoć Šapčanina Vladu Filipovića koji dugo živi u Alti, na severu kontinenta. Srpski trener je koordinator za talente pri Fudbalskom savezu Norveške, zadužen za oblast Finmark, koja je površini veća od Danske.

Izabrane vesti

Volerenga i Stabek su glavni favoriti za povratak u prvu ligu“, ne ostavlje dilemu Filipović.

Volerenga je jedan od najpopularnijih klubova u Norveškoj, iz prestonice Osla, ima veliku bazu navijača, vatrenu podršku s tribina, ali je prošle sezone u plej-autu ispala. Ambicije su ekspresan povratak u elitu.

Mislim da bi trebalo čudo da se dogodi da se Volerenga ne vrati u Elitseriju. Iskusni stručnjak Gejr Bake je prošlog leta iznenada napustio Lilestrem, s kojim je dobro gurao, potpisao je za Volerengu na četiri i po godine, ali je napravio veliki kiks ispadanjem iz najboljeg društva. Nikom nije jasno u Norveškoj kako se to dogodilo. I Andrej Ilić je tresao mreže, bio odličan, ali na kraju bolno ispadanje. Bake nije smenjen, već je dobio novu šansu. Sredinom februara, Volerenga je igrala prijateljski meč i imala je samo 16 igrača u pogonu, a dvojica su se povredila. Međutim, poslednjh meseci ekipa se konsolidovala, stigla su i pojačanja. Najveća je napadač Ola Kamara koji je stigao iz Hekena. Poznat igrač u Norveškoj. Igrao je za Molde, Austrju Beč, Los Anđeles Galksi, gde je bio partner u špicu sa Zlatanom Ibrahimovićem, zatim je branio boje Di Si Junajted, bio je i u Kini. Ima 34 godine. Nema sumnje da će biti veliko pojačanje za Volerengu“.

Ola Kamara i Zlatan Ibrahimović (©AFP)Ola Kamara i Zlatan Ibrahimović (©AFP)

Nekoliko igrača je povređeno. Između ostalih i najtalentovaniji igrač tima iz Osla, vezista Magnus Risnes.

On je mladi reprezentativac Norveške. Svi ga traže, ali je ostao zasad u Volerengi. Povredio se i neće ga biti na terenu u prvih nekoliko kola. Pobeđivala je Volerenga u pripremnim mečevima timove iz elite, Rozenborga, Tromsea i Sarspborga, ali je u generalnoj probi izgubila ubedljivo od švedskog AIK-sa sa 4:0“.

17.00: (1,40) Volerenga (4,40) Sogndal (7,25)

Na klupi Stabeka sedi veliko trenersko ime, Amerikanc Bob Bredli koji je nekada vodio selekciju Jenkija, Egipta, a bio je trener Avra, Svonsija, Los Anđelesa i Toronta. Krajem septembra je dobio drugi mandat u Stabeku (prvi je imao od 2014-2015), ali nije uspeo da spasi poznati klub u Norveškoj od ispadanja.

Odmah posle selidbe u niži rang zahvalio se na saradnji 13 igrača. Bilo je mnogo promena. Prvi špic Kasper Hog je otišao u šampiona Bode Glimt. Veliko pojačanje je golman Sondre Rosbah koji je stigao iz Od Grenlanda. On je rekorder u ligi po broju minuta bez primljenog gola. Stiglo je nekoliko igrača iz Elitserije, pa verujem da će Stabek da bude tim koji će u Volerengu da vodi glavnu reč u ligi. Ovaj klub je poznat i po Akademiji, mnogo vrhunskih fudbalera je poniklo u Stabeku. Imao je poslednjih godina kikseva, ispadao je i vraćao se, ali po svemu zaslužuju da igra u najboljem društvu“.

17.00: (2,50) Olesund (3,30) Stabek (2,65)

Olesund je treći klub koji je prošle sezone igrao elitni rang. U dresu ovog kluba gledaćemo Nou Solskjera, sina proslavljenog asa Mančester Junajteda Ole Gunara Soslkjera. Nije bilo protekcije za naslednika nekadašnjeg golgetera i menadžera tim sa Old Traforda. Stigao je na probu i zaslužio dres drugoligaša.

Eksplodirao je u pripremnim mečevima, dao je šest golova na tri meča i dobio je ugovor. Pre toga je igrao za malo poznati Spjelkavik, to je četvrta liga. Na kormilu je ostao Kristijan Jonsen koji je stigao prošlog leta iz Raufoša. Za Kladudija Bragu je plaćeno obeštećenje Mosu od 250.000 evra, na pozajmicu iz LASK-a je stigao Makedonac Metodi Maksimov, nekoliko igrača iz Elitserije, kao što je levi bek Tomas Grogrard iz Stremsgodseta. Olesund očekujem u prvih pet ekipa. I on je kao i Stabek poslednjih godina uvek na klackalici između prvog i drugog ranga“.

Vlada Filipović (©Privatna arhiva)Vlada Filipović (©Privatna arhiva)

Kao prijatno iznenađenje lige Filipović vidi Ranhajm.

Stabilizovao se klub, više nije filijala Rozenborga. Na kormilu tima je drugu godinu Kare Ingebrigtsen, trofejni trener iz zlatnih godina Rozenborga. Dovedeni su igrali koji su branili boje velikana iz Trnondhajma, kao što su Lase Kvigsted i Per Skjelbred. Definitivno je to ekipa za gornji deo tabele“.

Start je u finansijskim problemima.

U minusu je 10.500.000 kruna, što je oko 900.000 evra. Nema i dalje bankovne garancije. Dat im je rok do 30. juna da to uplate ili će da ispadnu u treći rang. Američki investitori su ušli u Start, saniran je dug, može da se počne liga, ali i dalje nije uplaćen depozit koji je u Norveškoj osiguranje za igrače, trenere, zaposlene u klubu. U prijateljskom meču je Start poražen od Egersunda sa čak 7:1“.

17.00: (1,82) Kongsvinger (3,60) Ranhajm (3,90)

U problemima je i Mjondalen, nekadašnji član elitnog ranga, koji je pre nekoliko godina imao bum kada se snimao rijaliti o ovom klubu. Zlatne godine očigledne su prošle.

Predsednik i sportski direktor su morali da napuste pozicije posle samo tri meseca od imenovanja. Mjondalen vidim u borbi za opstanak. Doveo je igrače na pozajmice iz klubova Elitserije. Prodao je Moldeu za 850.000 evra Sondrea Granasa koji je jedan do najvećih talenata u Norveškoj“.

Treću godinu na klupi Sogndala je veliko ime norveškog fudbala, nekadašnji napadač Čelsija Tore Andre Flo.

To je ekipa za gornji deo tabele, verujem da će da stigne makar do borbe za plej-of. Dvojica su stigla iz Sarsborga, Martin Hejlunda i Jarik Sundling. U vrhu vidim i Kongsvinger kome je malo falilo prošle godine za Elitseriju, poražen je u finalu plej-ofa od Kristijansunda. To je ekipa iz grada na granici sa Švedskom. Iz Hamarbija je stigao Joel Nilson, dok je i trener Šveđanin, mladi stručnjak Johan Venberg“.

Crno se piše Raufošu.

Napustilo ga je 19 igrača. To mi je glavni kandidat za ispadanja. Egersund je ušao u viši rang i trebalo bi da bude u sredini tabele. Ni Levanger ne vidim u borbi za opstanak iako je igrao prošle godine niži rang. Bio je bez poraza u trećeligaškoj konkurenciji, završio je takmičenje sa 22 pobede i četiri remija“.

U eliti gledaćemo samo jedan tim iz Osla, a to je KFUM koga su osnovali futsaleri, ali u drugom rangu biće derbi prestonice, duel Volerenge i Lina, povratnika u ligu.

To će bii prvi put posle 2009. godine da će se igrati ovaj derbi Osla. Lin je klub koga su u trećem rangu gledalo i po 3.000 navijača. Prvih pet kola neće igrati na svom stadionu koji se renovira, menja se podloga. Biće domaćin u Stabeku“, zaključio je Filipović analizu drugoligaškog karavana u Norveškoj.

17.00: (2,10) Mos (3,35) Lin (3,25)

U drugom rangu norveškog fudbala nema srpskih fudbalera. Prema proceni Transfermarkta najvrednije fudbalere ima Volerenga – 11.500.000 evra, a skoro duplo manje je prvi sledeći klub, a to je Olesund – 6.130.000. Slede Stabek, Kongsvinger, Start, Egersund... Raufoš je na dnu sa 2.140.000.

Start ima najmlađi tim u ligi s prosekom od 22,1 godinu, dok je najiskusnija ekipu Osane sa 25,1. Lin i Osane su jedini timovi u ligi bez stranaca, dok po sedam imaju Olesund, Kongsvinger, Start, Mos i Raufoš. Najvredniji fudbaler u drugoj ligi Norveške je vezista Volerenge, mladi 19-godišnji Magnus Risnes koji je procenjen na 1.500.000 evra.

Sistemn takmičenja se nije menjao. Igraće se dvokružni sistem sa 30 kola. Najbolja dva tima igraće u Elitseriji naredne godine, dok će ekipe od treće do šeste pozicije da igraju plej-of. Pobednik će u baraž sa 14. timom iz najboljeg društva. Dve najslabije ekipe ispadaju u treći rang, dok će tim koji bude plasiran na 14. poziciji da odmeri snage u plej-autu sa klubom iz treće lige.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

NORVEŠKA 2 – 1. KOLO

Ponedeljak

17.00: (2,50) Olesund (3,30) Stabek (2,65)

17.00: (2,10) Osane (3,40) Levanger (3,20)

17.00: (2,30) Brine (3,30) Start (2,90)

17.00: (1,82) Kongsvinger (3,60) Ranhajm (3,90)

17.00: (1,98) Mjondalen Raufoš (3,60)

17.00: (2,10) Mos (3,35) Lin (3,25)

17.00: (2,75) Sandnes (3,40) Egersund (2,35)

17.00: (1,40) Volerenga (4,40) Sogndal (7,25)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Vlada FilipovićNorveška 2Bob BredliStabekVolerengaOlesundStartKongsvinger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara