(©twitter.com/NorwayFooty)
(©twitter.com/NorwayFooty)

Šampion drži lekcije – prodaj vedete, napuni kasu, vrati bivše igrače i oslabi konkurenciju

Vreme čitanja: 10min | ned. 31.03.24. | 08:01

Mečom Od Grenland – Havesund danas (18.00) počinje Elitserija, najbolji šampionat Norveške. Bode Glimt i ove sezone najjači i prvi favorit za četvrtu krunu u poslednjih pet sezona. Molde jedini takmac. Rozenborg u krizi. Srpski stručnjak Vlada Filipović i ove godine za Mozzart Sport analizira najbolju ligu Vikinga

Zemlja koja ima Erlinga Halanda, zvezdu Mančester Sitija, jednog od najboljih napadača današnjice, i asa Arsenala Martina Edegora, nije uspela da izbori plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj narednog leta. Fudbal je popularan na severu kontinenta, ali u Norveškoj, zemlji blagostanja, ne baca se novac na najvažniju sporednu stvar na svetu, iako ga ima u izobilju. Mora da se zaradi, nema poklona od države koja nije „kasica prasica“.

Danska ima kvalitetniji šampionat, ali norveški klubovi, posebno Bode Glimt, poslednjih godina prave odlične rezultate u evropskim takmičenjim i prolaze grupnu fazu. Dva najbolja kluba ove zemlje, šampion Bode Glimt i pobednik Kupa Molde, prezimili su ove godine u Evropi. Bode je nezasluženo u plej-ofu za plasman u osminu finala Lige konferencije ispao od Ajaksa, dok je tim koji je nekada vodio Ole Gunar Solskjer, a koji je ne tako davno odmerio snage sa Čukaričkim i Partizanom u evropskim kupovima, eliminisao je u prvoj nokaut rundi Legiju, da bi u osmini finala trećerangiranog UEFA takmičenja izbačen od Klub Briža.

Izabrane vesti

Mečom Od Grenland – Havesund danas (18.00) na Uskrs po Gregorijanskom kalendaru lopta će zvanično da počne da se kotrlja i u Norveškoj. Biće to 80. po redu prvenstvo Vikinga, a osmo kako je zvaničan naziv – Elitserija. Poslednje kolo je predviđeno za 1. decembar.

18.00: (2,40) Od Grenland (3,40) Havesund (2,95)

Liga je razvojna, ali na oku je klubovima iz mnogo jačih šampionata i dobra odskočna daska za fudbalere. Tako je ove sezone srpski napadač Andrej Ilić, koji je ispao iz elitne lige Vikinga sa Volerengom, napravio transfer karijere u francuski Lil za 3.750.000 evra. Prošle godine su klubovi u Elitseriji zaradili čak 71.000.000. Ove godine je bilo skromnije punjenje kase, ali i dalje najbolji timovi ove zemlje, Bode Glimt i Molde, koji su skinuli s trona nekada dominantni Rozenborg, svake godine posluju u plusu, prodaju najbolje igrače i odvajaju se od konkurencije.

Otišao je nekadašnji omladinac Partizana Ilić iz Norveške, ali će Srbija zasad (prelazni rok u Norveškoj je u toku) da predstavljaju dvojica, golman Marko Ilić koji će da brani boje Sarsborga i štoper Mihajlo Ivančević iz Od Grenlanda.

Bode Glimt je osvojio tri titule u poslednje četiri sezone. Prošle godine je skinuo s trona Molde koji je spasao 2023. (tek peto mesto u šampionatu) osvajanjem Kupa Norveške.

Vlada Filipović (©Privatna arhiva)Vlada Filipović (©Privatna arhiva)

Tradicionalno, srpski stručnjak, Šapčanin Vlada Filipović, koji godinama živi i radi u Alti na severu Norveške, koordinator za talente pri Fudbalskom savezu Norveške, zadužen za oblast Finmark, za čitaoce Mozzart Sporta i kladioce donosi pregršt informacija iz Elitserije.

BODE – OTIŠAO PELEGRINO, ALI SE VRATIO HAUGE, OČERUPAN TROMSE

Filipović smatra da će Bode Glimt i Molde ove sezone da vode glavnu reč, ali prednost daje braniocu krune, koje već šest godina s klupe vodi iskusni stručnjak Kjetil Knutsen, tvorac najvećih uspeha tima koji je pre nekoliko godina pobedio na svom terenu Murinjovu Romu sa čak 6:1.

Ova dva tima su i ove godine mnogo zaradili i vodiće glavnu reč. Bode Glimtu bih dao prednost. Knutsen je dugo na kormilu, on je veoma cenjen ovde. Odbio je pre nekoliko godina ponude sa Ostrva, njegova plata sa premijama sigurno prelazi 1.000.000 evra i najplaćeniji je čovek u norveškom fudbalu“, počinje priču za naš portal Filipović.

Prošle sezone najprijatnije iznenađenje sezone bio je Tromse koji je bio treći i izborio Evropu. Koliko je Bode Glimt finansijski jak govori podatak da je komšijama uzeo trenera Gautea Helstrupa i to da bude pomoćnik Knutsenu.

Odnosi između ova dva kluba su poljuljani. Helstrup je čovek iz Tromsea koji je igrao i bio trener u dva kluba iz ovog grada, Tromsdalena i Tromsea. Napravio je čudo prošle sezone i pristao da sa pozicije glavnog trenera bude pomoćnik. Sve mi to govori da ga spremaju da preuzme kormilo kada Knutsen bude odlazio. Potpisao je trogodišnji ugovor. Ne samo da je on stigao iz Tromsea, nego i direktor Akademije fudbala je pojačao šampiona. Takođe, put Bodeo je stigao i štoper Jostejn Gunderson. Letos je došao i mladi Danijel Basi, pa je šampion znatno oslabio prošle sezone odličnu trećeplasiranu ekipu u Elitseriji“.

Bode je ove sezone igrom nadigrao slavni Ajaks i nezasluženo je ispao u prvoj nokaut rundi Lige konferencije i to posle produžetaka. U Amstedamu je vodio sa 2:0 do finiša, kada je primio dva gola. Protekle zime velika prodaja šampiona. Kamerunac Faris Mumbanja je za čak 8.000.000 evra pojačao Marselj. Vezista Hugo Vetlesen je letos prodat Brižu za 7.750.000. Ostao je Bode bez prve zvezde, iskusnog napadača Amala Pelegrina koji je za 260.000 evra otišao u MLS, u San Hoze.

Odlazak Pelegrina je bio dobar za sve. On je u Bodeu zarađivao oko 500.000 evra. Ima 34 godine, klub ga je pustio da u poznim igračkim godinama zaradi neuporedivo više u SAD-u. Sjajan napadač, nadavao se golova proteklih sezona. Politika kluba je da vraća bivše igrače koji se nisu pokazali u drugim sredinama. Tako je za 2.500.000 evra otkupljen od Brendbija Hekon Evjen koga je Bode prodao u holandski AZ Alkmar. Nešto slično je bilo i prošlog leta kada se vratio jedan od najboljih igrača Patrik Berg koji se nije snašao u Lansu. Umesto Pelegrina iz Hamarbija je stigao August Mikelson, koji je rodom iz Tromseea koji ga je prošle godine prodao u Švedsku. Posle godinu dana u Alsvenskanu opet je u Elitseriji. Golman Kjetil Haug je stigao na pozajmicu iz Tuluza, dok je od Ajntrahta iz Frankfurta na isti način u Bode stigao Jens Peter Hauge koji je pre tri godine stigao u slavni Milan za 4.800.000 evra. Nije se dugo zadržao na San Siru. Otkupio ga je nemački tim, a bio je i na pozajmici u Gentu. On će sigurno biti najveće pojačanje šampiona ove sezone“..

Jens Peter Hauge (©AFP)Jens Peter Hauge (©AFP)

Stadion Aspmira, kapaciteta 8.270 mesta, prava je mora za rivale.

U Bodeu uvek duva vetar. Kad padne kiša, teren je kao led. U generalnoj probi, Bode je poražen na svom terenu od Moldea sa 5:3, a čak tri puta je meč prekidan zbog loših vremenskih uslova. U planu je da se menja podloga. Domaći igrači su navikli na loš teren, pa u uvom periodu, kada je u Norveškoj hladno, biće problema za rivale“.

DUH SOLKJERA I DALJE ŽIVI U MOLDEU, ROZENBORG POMLADIO TIM

Molde je najdalje stigao ove godine od norveških klubova. Bio je među 16 u Ligi konferencije. Posle pobede u prvom meču sa 2:1 protv Briža, u revanšu je poražen u Belgiji sa 3:0.

Proteklog leta je Molde imao dva velika transfera. Za 6.000.000 je Ajaks kupio Siverta Mansverka, dok je Ola Brinhildsen otišao u danski Midtjiland za 2.500.000. Erling Moe je i dalje trener. On je nastavio gde je Ole Gunar Solskjer počeo pre odlaska u Mančester Junajted. Od bitnih igrača ove godine je Erik Kitolano otišao u Lilestrem. Molde je bio loš prošle sezone, tek peti, nije bio ni nalik onom timu koji je osvojio titulu pretprošle sezone i prekinio dvogodišnju vladavinu Bodea. Osvajanjem Kupa Norveške je spasena sezona. Kapiten Magnus Ejkrem je imao privatne probleme, dok pojačanje iz Hamarbija Veton Beriša nije ponovio igre iz Vikinga, a imao je i probleme s povredama. Ove godine je iz Nemačke, iz Nirnberga stigao Mats Meler Deli, nekadašnji reprezentativac Norveške. Zalog za budućnost je napadač Sondre Granas koji je kupljen od Mjondalena za 850.000 evra. Ima samo 17 godina, omladinski je reprezentativac i od njega se mnogo očekuje“.

Rozenborg je nekada bio sinonim za norveški klupski fudbal, ali godinama je velikan iz Trondhajma u krizi, a ništa bolje se ne očekuje i ove sezone. Ima najmlađi tim u ligi s prosekom od 22,7 godina.

Prošle godine je bio tek deveti, što je najgori plasman od 1977. godine. U generalnoj probi je Rozenborg poražen od Vikinga sa čak 5:0. Legenda kluba, golman Andre Hansen, koji je i advokat, posle devet godina u Trondhajmu je odlučio da se vrati u Od Grenland. Zanimljivo, na klupi će da sedi mladi stručnjak, Šveđanin Alfred Johanson (33) koji je prošle sezone vodio mladi tim Kopenhagena. Neafirmisan trener, skeptičan sam u pogledu Rozenborga. Ne očekujem velike domete ni ove godine“.

TROMSE SA POČETNIKOM NA KLUPI I TO BEZ LICENCE

Prošle sezone odmah iza Bodea bili su Bran i Tromse.

Od Brana očekujem da se opet bori za Evropu, da bude u vrhu. Problem bi mogao da bude povreda jednog od najboljih igrača Feliksa Mirea. Trener Ejrik Horneland je tu već tri godine. Letos je AZ Alkmaru prodat David Meler Volfe za 2.500.000. U Bergenu je uvek dobra atmosfera, navijači su bučni, uvek 12. igrač tima. Što se tiče Tromsea, napravio je bum prošle godine, ali verujem da sada u najboljem slučaju može da bude na sredini tabele“.

Umesto Helstrupa na kormilu Tromsea seo je mladi stručnjak Jergen Vik koji nema licencu.

On je bio godinama u stručnom štabu, zadužen za motivaciju. Nekada je bio i igrač. Inače, otac mu je predsednik Fudbalskog saveza regiona Tromsea, pa... Angažovan je još jedan trener koji ima licencu, da sedi pored njega, ali je kažnjen zbog crvenog kartona, pa je za premijeru klub ostao bez kormilara. Eto, i to je moguće u Norveškoj, da ne bude da je ovde sve idealno. Tromse je pre nekoliko godina bio u velikim finansijskim problemima, prodao je stadion da bi mogao da nastavi funkcionisanje. Početkom godine je prodat El Hađi Malik Dijuf Slaviji iz Praga, dok je letos Kasper Ejvan otišao u Molde“.

TRIPIĆ NOSI VIKING, HANSEN SE VRATIO U OD GRENLAND POSLE DEVET GODINA U ROZENBORGU

Od ekipe za gornji deo tabele, Filipović vidi Viking i Lilestrem.

Zlatko Tripić će biti i dalje glavni igrač Vikinga. Oslabljen je Viking ove sezone. Slovenac David Brekalo je prošle godine bio nezadovoljan, hteo je da ide po svaku cenu. Sada su ga pustili u Orlando i odlično zaradili, čak 2.600.000 evra, dok je Ola Solbaken pojačao Spartu iz Praga za 2.200.000 evra. Sarpsborg je tim za sredinu tabele. Prošle sezone je bio osmi. U generalnoj probi je pobedio Geteborg sa 3:0. Videćemo kako će Ilić da se snađe na golu ovog tima. Veliko pojačanje je i nekadašnji reprezentativac Norveške Stefan Johansen. On je igrao za Seltik, Fulam, KPR i Vest Bromvič Albion. Nije imao klub šest meseci, a prošlog meseca je stigao u Sarsborg“.

Andre Hansen (©AFP)Andre Hansen (©AFP)

Od Grenland se dobro pojačao ove godine.

Osim dugogodišnjeg golmana Rozenborga Andrea Hansena, stigao je Ecac Husain iz kiparskog Apolona iz Limasola. On je nekada bio u Moldeu, radilica na sredini terena, igrao je pre nekoliko godina i protiv Partizana. Protekle zime je u Humsku iz Od Grenlanda stigao Leonard Ovusu. Očekujem Od Grenland da može da bude prijatno iznenađenje“.

Povratnici u najbolje društvo su Frederikstad, Kristijansund i KFUM Oslo.

Posle ispadanja Volerenge, KFUM je jedini tim iz glavnog grada Osla. Radi se o klubu koji su osnovali futsaleri. I dalje je jedan od najboljih igrača ovog ima Musa Ndžai, nekadašnji igrač Partizana koji se nije proslavio u Humskoj pre par godina. Boriće se KFUM za opstanak. Faranin Mikjal Tomasen vratio je Frederikstad u elitu. Nekada je bio šampion sa Ki Klaksvikom. Ovaj klub ima dobre uslove, veliki stadion. Ne bi trebalo da brine za opstanak. Kristijasund je izgubio važnog igrača, iskusnog napadača Benjamina Stokea koji je otišao u islandski Brejdablik. Havesund je stabilan klub, jedan je od retkih koji igra na prirodnoj travi. Sandefjord je opet ostao u ligi, iako ga nisam video tu, ali i ove godine ga čeka velika borba i bio bio uspeh ako zadrži status u eliti. U donjem delu tabele bi trebalo da budu i Ham Kam i Stremsgodset“, zaključio je Filipović iscrpnu analizu norveške Elitserije.

Musa Ndžai (©MN Press)Musa Ndžai (©MN Press)

Prema proceni portala Transfermarkt, najvrednije fudbalere ima šampion Bode sa 38.650.000, a slede Molde sa 25.000.000, Rozenborg sa 24.600.000... Na dnu su Ham Kam sa 6.450.000, KFUM sa 6.330.000 i Kristijansund sa 6.100.000. Najskuplji fudbaler Elitserije je Danac iz Bode Glimta Albert Grenbak koji je procenjen na 10.000.000 evra. Najviše stranaca ima Havesund, i to 13, a najmanje KFUM, samo dvojicu.

Liga broji 16 kluboba, a igra se klasičan dvokružni sistem sa 30 kola. Dobrim igrama Bodea i Moldea ove sezone u evrooskim takmičenjima, norveški klubovi su za narednu sezonu izborili dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Najgora dva tima ispadaju, dok će ekipa koja bude na 14. mestu igrati plej-aut sa pobednikom plej-ofa u OBOS ligi (ekipa od trećeg do šestog mesta), odnosno drugom rangu Vikinga.

Najveći stadion ima Rozenborg u Trondhajmu koji može da primi 21.421 gledaoca, dok je najmanji KFUM arena sa samo 3.000 mesta. Samo četiri od 16 klubova igraju na terenima sa prirodnom travom, a to su Bran, Havesund, Rozenborg i Lilestrem.

NORVEŠKA 1 – 1. KOLO

Nedelja

18.00: (2,40) Od Grenland (3,40) Havesund (2,95)

Ponedeljak

14.30: (5,10) Frederikstad (3,70) Bode Glimt (1,70)

17.00: (1,62) Lilestrem (3,90) Kristijansund (5,60)

17.00: (1,42) Molde (4,60) Stremsgodset (7,50)

17.00: (1,70) Rozenborg (3,60) Sandefjord (5,30)

17.00: (4,10) Tromse (3,50) Bran (1,90)

19.15: (1,82) Viking (3,70) Sarsborg (4,30)

Utorak

19.00: (2,35) KFUM (3,40) Ham Kam (3,00)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Jens Peter HaugeStromsgodsetTromsoRozenborgBode GlimtMoldeMusa NdžaiNorveška 1NorveškaElitserija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara