Usman Dembele (Reuters)
Usman Dembele (Reuters)

Vredelo je vremena, para i živaca: Dembele je trenutno na nivou najboljeg Nejmara

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.09.22. | 09:32

Ćavi sipa hvalopseve na račun kontroverznog Francuza

Robert Levandovski je ušao u istoriju na debiju za Barselonu u Ligi šampiona. Postao je prvi igrač u elitnom takmičenju sa het-trikovima u tri različita kluba. Frank Kesi je u prvoj utakmici kao starter postigao gol. Barsa je dala pet i primila samo jedan gol i sve miriše na veliki povratak Katalonaca u vrh španskog i evropskog fudbala...

Ali igrač o kojem se najviše priča je Usman Dembele.

Izabrane vesti

Barselonino „pojačanje“ čekano od odlaska Nejmara. Došao je pre pet godina iz Dortmunda da zameni Nejmara za 140.000.000 evra i ispostavio se kao jedan od najskupljih promašaja u istoriji fudbala. Nervirao je sve oko sebe ponašanjem, ležernošću, čestim povredama...

Dovoljno je prisetiti se njegove nonšalancije u meču protiv Liverpula. Barsa vodi 3:0 , Mesi se „raspada“ od napora da ekipa dođe i do četvrtog gola, a Dembele ležerno promašuje šanse. Znamo šta se desilo u revanšu na Enfildu i koliko je taj četvrti gol falio Barsi... Bila je to slika i prilika Dembeleovog učinka na Kamp Nou.

Bio je precrtan prošle zime kada je novi trener Ćavi rešio da počne sa njegovom fudbalskom reanimacijom uprkos svim zakonima logike i zdravog razuma. Ćavi je radio sa njim kao sa detetom u osnovnoj školi, punio mu krhko samopouzdanje i našao način da iskoristi njegove kvalitete.

Dao je Francuz zimus naznake da može da se vrati na nivo nekadašnjih igara iz Dortmunda ali je delovalo da je za Barsu već kasno. Odbijao je novi ugovor i čekao da ode za džabe u letnjem prelaznom roku. Ugovor mu je već bio istekao kada je došlo do velikog preokreta u pregovorima i pre svega u glavi kontroverznog Francuza.

Pristao je da potpiše novu vernost Barseloni za duplo manju platu (imao je 12.000.000 evra neto, a novi ugovor mu je doneo 6.000.000 evra godišnje neto) ali uz uslov da zavisi samo od sebe i da sa bonusima vezanim za učinak može da dođe do 11.000.000 evra godišnje.

Ove sezone se na terenu pojavio neki novi Dembele. Sinoćnja slika kada u nadoknadi prvog poluvremena posle izgubljene lopte, trči da ukliza, opet je osvaja i šalje pas kao na tacni za gol Roberta Levandovskog je bilo nešto nepojmljivo za Dembeleovu dosadašnju karijeru u Barseloni. Pre toga je izveo korner za vodeći gol Kesija, a tačku stavio maestralnom asistencijom preko cele odbrane za gol Ferana Toresa za 5:1.

Sada u Španiji ima sve više onih koji razmišljaju kao Ćavi zimus i veruju da Dembele nije ništa manje pojačanje za ekipu od Levandovskog. Ustvari, njih dvojica su najveće pojačanje u tandemu. Poljaku treba takav igrač da ga opslužuje, a Francuzu je izgleda bio potreban napadač poput bivšeg asa Bajerna.

„Srećan je, uživa na terenu, važan je kako za mene, tako i za ceo tim... Pravi razliku, postiže golove, asistira, ubitačan je i u strašnoj formi. Ne želim da ga posipam cvećem, ali kapacitet koji trenutno ima u igri „jedan na jedan“ je ravan onome koji je imao Nejmar na vrhuncu karijere. Fali mu samo da više šutira i da bude konkretniji pred golom. On je dobar dečko koji samo treba da iskoristi karakeristike koje ima. Igra da bi pravio razliku i radi to jako dobro“, rekao je Ćavi koji je irgao u onoj poslednjoj velikoj generaciji Barselone koja je sa napadačkim trilingom Mesi – Nejmar – Suarez pokorila Evropu.

Trebalo bi verovati legendarnom vezisti da zna šta priča. Isto je pričao i zimus kada niko osim njega nije verovao u Dembelea. Klub je tada hteo da ga zakuca za tribine zbog odbijanja da potpiše novi ugovor ali je Ćavi isterao svoje i podario mu drugi fudbalski život. Rezultat toga je da Kamp Nou ustaje na noge kada Dembele primi loptu znajući da neće gledati samo seriju beskrajnih driblinga koji se završavaju izgubljenom loptom već da mogu da se nadaju asistenciji ili golu. Ili da će makar Dembele ustati i opet krenuti da osvoji loptu ako je izgubi.

Koliko mu Ćavi veruje pokazuje i minutaža na početku sezone. Samo golman Ter Štegen, prva zvezda Levandovski i nezamenjivi Pedri imaju veću minutažu. Ćavi mnogo rotira, zato mu je klub i doveo gomilu pojačanja da bi imao dva podjednako jaka tima, ali Dembeleov status je jedan od najčvršćih u timu.

Ćavi je uložio mnogo živaca, vremena i sopstvenog kredita u revitalizaciju kontroverznog Francuza, a naterao je i klub da uloži novac u njega. Dembele za sada deluje zahvalno i počinje da vraća dugove prema klubu i navijačima.


tagovi

Usman DembeleĆavi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara