Kendrik Nan (©Star Sport)
Kendrik Nan (©Star Sport)

Eh, da je prihvatio Partizanov poziv...

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.05.24. | 12:11

Kendrik Nan obeležio dvomeč protiv Makabija u Beogradu, Dimitris Janakopulos ga nazvao "najboljim strancem u Panatinaikosu od Dominika Vilkinsa"

Kada je u važnom trijumfu nad Barselonom za prednost domaćeg terena ubacio 22 poena izjavio da je on ”najbolji ofanzivni igrač u Evroligi” i pitao novinara da li poznaje nekog boljeg, Kendrik Nan je možda u prvi mah zvučao prepotentno, ali kada se sve stavi na sto šuter rodom iz Čikaga je verovatno bio u pravu.

Markus Hauard jeste efikasniji i bez trunke dileme prava šuterska mašina, no Kendrik Nan je pre svega kroz ovu četvrtfinalnu seriju Evrolige pokazao argumente da sebi udene epitet najboljeg.

Izabrane vesti

Jučerašnja pobeda izbacila je Kostasa Slukasa u prvi plan možda i najviše zbog svega što je legendarni Pini Geršon rekao o njemu pre utakmice, ali je Nan ipak obeležio obe utakmice u Beogradu. Da je ubacio poslednji šut u trećem susretu, sada bismo verovagtno mogli već da konstatujemo da bi bio najzaslužniji za prolaz na Fajnal form, jer teško da bi se Makabi za kratko vreme oporavio od takvog udarca. I pored toga, posle 25 poena u utorak uspeo je dodatno da pomeri granicu i zabeleži 27 poena! U oba duela bio je najefikasniji i tako je obrisao mrlju koja je postojala nakon mečeva u Atini.

Njegovo prvo četvrtfinale nije počelo po volji. Tri rana faula izbacila su ga iz balansa u prvom meču, Ergin Ataman je morao da ga ostavi na klupi, a nedugo pošto se vratio zaradio je i četvrtu ličnu. Makabi je iskoristio taj momentu da napravi brejk i dobije psihološku prednost, a Nan je u igri proveo manje od 21 minuta. Drugačija je priča bila u drugom okršaju. Nan je zabeležio samo 10 poena, ali je gledao strašan uzlet Kostasa Slukasa i rekord karijere sa 29 poena za izjednačenje.

I pored trijumfa, nešto je jelo Nana iznutra. Zato je bio jako samokritičan.

”Moram mnogo bolje i mogu da uradim mnogo više u ovoj seriji. Jednostavno, moram bolje”.

Tako se sve okrenulo na Nanovu vodenicu u Beogradu. Umalo je vratio brejk sam posle 25 poena (5/8 za tri), imao je šut za pobedu uz zvuk sirene, ali lopta nije htela kroz obruč. I tada je obećao da će u četvrtak uraditi sve kako bi se o raspletu serije odlučivalo u Atini. Isporučio je 27 poena, a već u prvoj četvrtini ubacio je 11 i tako postavio ton daljeg susreta. U momentima kada je PAO jurio zaostatak ubacio je sedam od možda ključnih devet, čime je doneo preokret da bi Kostas Slukas zatim pokazao košarkaško majstorstvo i zatvorio utakmicu.

Kada je spuštena zavesa, Nan se u razgovoru za Eurohoops ponovo osvrnuo na onu tezu da je najbolji napadač u Evroligi i rekao da o tome neće da sudi on već – novinari.

”Na vama je da kažete da li sam najbolji ili ne. Ovde sam da bih radio svoj posao, da bih bio onaj pravi za svoje saigrače u ovakvim mečevima. Znamo da neće biti lako u petoj utakmici. Dobili su nas na početku serije u Atini i u prvom meču u Beogradu, znamo da je Makabi izuzetan tim i moramo da odigramo najbolju timsku utakmicu da bismo prošli dalje. Video sam ludnicu Oake, znam da spremni čekamo majstoricu. Sada da se odmorimo psihički i fizički, pa da dočekamo taj meč spremni da uradimo šta treba”, rekao je Nan.

Prvi čovek Panatinaikosa Dimitris Janakopulos se ponovo oglasio putem društvenih mreža, ali ovog puta je u kratkom ‘storiju’ na Instagramu imao kratku poruku za sve: ”Kendrik Nan je najbolji stranac kojeg je Panatinaikos imao posle Dominika Vilkinsa”.

To je ozbiljna izjava, s obzirom da su dres Zelenih nosio veliki broj stranaca top kvaliteta. Pa čak i ako samo izolujemo one sa druge strane Atlantika. Kontroverzni biznismen je već javno govorio o želji da sa Nanom produži ugovor i da ga zadrži u Atini narednih nekoliko godina. Možda bi istorija bila drugačija, da je šuter iz Čikaga završio u Beogradu.

Pred Panatinaikosovo gostovanje u Areni krajem prošle godine, Nan je za Mozzart Sport potvrdio da je bilo ne samo kontakta sa Partizan Mozzart Betom, već da su čelnici i dalje aktuelnog šampiona Jadranske lige nekoliko puta kontaktirali sa njim, kao i da se jedan od njegovih trenera baš zalagao da potpiše za crno-bele.

Na kraju je Nan sam izabrao zeleni deo Atine, pre nego crno-beli deo Beograda i pokazalo se da je odluka bila dobra. Sinoć su ga, između ostalih, sa tribina gledali Željko Obradović i Zoran Savić, kao i nesuđeni saigrači Aleksa Avramović i Zek Ledej. Šta bi bilo da se ipak odlučio za Parni valjak, ostaje tema za razmišljanje...


tagovi

Kendrik NanEvroligaKK PanatinaikosKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara