Usman Dembele ©AFP
Usman Dembele ©AFP

Vreme je da Komarac postane krupna zverka, može li Dembele da umanji Barsinu zavisnost od Levandovskog?

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.01.23. | 10:01

Francuz odlučio derbi sa Atletikom i nagovestio da bi mogao da bude ključni faktor u trenucima odsustva sjajnog Poljaka, ali i onda kada se budu vodile odlučujuće bitike za šampionsku titulu

Zamena u 41. minutu finala Svetskog prvenstva sa Argentinom predstavljala je ozbiljan psihološki udarac za Usmana Dembelea, pa se nakon te odluke selektora Francuske Didijea Dešana postavljalo pitanje na koji će način brzonogo krilo reagovati po povratku u Barselonu. Dembele je poznat kao neko kod koga psihologija i raspoloženje igraju izuzetno važnu ulogu, ali se čini da ga je uloga "žrtvenog jarca" Dešanove loše postavke u finalu samo dodatno motivisala da dokaže koliko vredi. Vratio se u Barselonu s namerom da pokaže svoju najbolju verziju i to mu se vratilo kroz golove, od kojih je sinoćni u Madridu bio odlučujući za osvajanje dragocenih bodova.

Popularni El Mosquito (Komarac) prvo je podigao Barselonu u dramatičnoj utakmici Kupa kralja protiv Intersitija, a sinoć je pogotkom u 22. minutu rešio pitanje pobednika u derbiju sa Atletikom na Vandi Metropolitano i učvrstio Katalonce na vrhu tabele. Dembeleu je to bio peti prvenstveni gol u prvenstvu, a ukupno sedmi u sezoni, uz još toliko asistencija.

Izabrane vesti

Jasno je da je Francuz može i mnogo bolje od toga, ali sve ovo predstavlja dobru najavu još konkretnijeg učinka u ključnom delu sezone. Barselonin napad je sinoć pokazao koliko mu je teško bez Roberta Levandovskog, koji je odradio prvi od tri mečeva suspenzije, ali je baš u ovom trenutku Ćavijevom timu važno da pokaže da je u stanju da osvaja bodove i bez njega.

Da Katalonci sinoć nisu pobedili, generalni utisak bi verovatno bio potpuno drugačiji. Komarac je postigao odlučujući gol, ali je i prokockao ozbiljan broj šansi, zbog kojih bi se silno kajao da su sa druge strane Jorgandžije krunisale period dominacije u svojoj igri. Ipak, bodovi su otišli za Barselonu, a sa njima i pozitivan učinak.

"Pobedam nam je ostavila poruku da i bez dobre igre možemo da pobedimo. Odbranili smo se, primili smo samo šest golova na 16 utakmica. To mnogo govori o našem stavu, nećemo uvek moći da igramo dobro. Bilo je sve pozitivno, ali smo mogli da unapredimo igru i imamo više alternativa onda kada su vršili pritisak. Takođe, bilo je važno pobediti bez Levandovskog, koji je naš suštinski deo. Nedostajao nam je u trenucima visokog pritiska", rekao je Ćavi.

U trenucima kada Ansu Fati nije u stanju da napravi prevagu u napadu, odnosno kada će Feran Tores morati da odrađuje suspenziju zbog fizičkog obračuna sa Stefanom Savićem, pritisak na Dembelea će se dodatno uvećeti. Sada je u idelnoj situaciji da pokaže da može da bude i jedan od lidera ekipe. Barselona je iskoristila Realov kiks, ali sada treba da se potvrdi. Doduše, slede mečevi Superkupa i Kupa Španije, gde će Levandovski moći da igra, a će bez sjajnog Poljaka Barselona odmeriti snage sa Hetafeom i Đironom, nakon čega će mu zvanično isteći suspenzija.

Doduše, Dembele je dovoljno svojih prilika u Barseloni već propustio. Nije opravdao 140.000.000 evra koliko ga je Barsa platila Dortmundu 2017. godine dovodeći tadašnje čudo od deteta. Imao je dosta uspona i padova, nagoveštavao mnogo i još više uspevao da razočara, tako da mu preuzimanje glavne uloge u timu nikada nije najbolje išlo. Ćavi je uspeo da mu pronađe "žicu", ukazao mu je poverenje i ulio samopouzdanje, pa bi to ovaj mogao da vrati i kroz konkretan učinak. Već sada je daleko produktivniji nego prošle sezone, mada ima idealnu priliku da odigra svoju najbolju sezonu u dresu Barselone. Ukoliko to bude uspeo da postigne, biće znatno realnije i da se šampionska titula posle četiri godine vrati na Nou Kamp, jer je veliko pitanje da li će Levandovski sam na svojim plećima moći da izdrži žestoku bitku sa Kraljevskim klubom.


tagovi

Usman Dembele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara