Žreb za LŠ: Samo da ne bude Trabzon, mada i Bode i Makabi pozivaju na oprez

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.08.22. | 08:55

Turski šampion definitivno najteži potencijalni protivnik ekipi Dejana Stankovića u plej-ofu Lige šampiona. Ostali predstavljaju prihvatljivije opcije

Crvena zvezda nije mogla da poželi povoljniji žreb letnjih kvalifikacija, s obzirom da je došla u situaciju da u dvomeču sa jermenskom Pjunikom može da obezbedi učešće u grupnoj fazi Lige Evrope i nađe se u predvorju Lige šampiona. E sad, ostaje da se vidi da li će kuglice biti naklonjene ekipi srpskog šampiona i danas u Nionu od 12 časova kada će biti obavljen žreb plej-ofa elitnog takmičenja.

Činjenica da na žrebu jedan protiv drugog ne mogu da budu izvučeni timovi iz Jermenije i Azerbejdžana, automatski je iz konkurencije za potencijalnog protivnika ekipe Dejana Stankovića u plej-ofu eliminisala par Karabag - Fernecvaroš. Može se reći da je to bilo i te kako povoljno za crveno-bele s obzirom da je Ferenvaroš godinama unazad u ozbiljnom usponu. A da je sklopio kvalitetan tim i za ovo leto mađarski šampion je pokazao i u revanšu drugog kola protiv Slovana u Bratislavi.

Izabrane vesti

Na taj način crveno-beli, ako prema očekivanjima eliminišu Pjunik, u plej-ofu mogu na pobednike okršaja Bode - Žalgiris, Makabi Haifa - Apolon Limasol, odnosno da im protivnik bude Trabzon. Više je nego jasno da je turski šampion ozbiljna nagazna mina za svakog protivnika i da će svi želeti da ga izbegnu na žrebu, a to je slučaj i sa Crvenom zvezdom.

Sastav Abdulaha Avdžija je prošle sezone na izuzetan način došao do šampionske titule, sa svega tri poraza u 38 odigranih kola, a ovog leta se dodatno nadogradio kada je u pitanju kvalitet. Kao slobodni igrači stigli su Jens Larsen i Stefano Densvil, levi bek Kasimpaše Eren Elmali je plaćen 3.600.000 evra, a čini se da je epitet najvećeg pojačanja već počeo da potvrđuje Egipćanin Trezege, koji je iz Aston Vile došao za obeštećenje za 4.000.000 evra.

Upravo je on bio jedan od zapaženijih igrača Avdžijevog tima u spektakularnom otvaranju sezone i ubedljivoj pobedi nad osvajačem Kupa Turske Sivasom od 4:0. Odlično se kretao i pravio pometnju u odbrani protivnika na levom krilu, pa će na njegovo zaustavljanje, u slučaju eventualnog okršaja sa Crvenom zvezdom, morati da se obrati posebna pažnja. Ipak, Trabzon ima dosta igrača ozbiljnog kvaliteta, a tu je iskusni as Marek Hamšik, koji na pravi način predvodi ovaj tim.

U okršaju sa trofej Superkupa Trabzonova publika je napravila fantastičnu atmosferu na Ataturku u Istanbulu, pa nema sumnje da njene protivnike očekuje sličan ili možda i još veći pritisak u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U meču sa Sivasom posebno se istakao danski napadač Andreas Kornelijus, koji je imao problema sa realizacijom tokom pripremnog perioda, ali je na startu sezone pokazao veliki kvalitet i mogućnosti.

Bode Glimt je prošle sezone imao blistave partije u Ligi konferencije, gde je pobeđivao Romu, izbacivao Seltik i AZ Alkmar, a sve to nagradio i šampionskom titulom u domaćem prvenstvu. Te činjenice bi morale da izazovu ozbiljan oprez od strane protivnika. Šampion Norveške ove sezone još uvek ne igra na nivou prošle, treći je u prvenstvu i imao je dosta problema sa Ki Klasvikom na startu kvalifikacija, ali se čini da stvari u ekipi Kjetila Knutsena polako dolaze na svoje mesto. Pa, ukoliko nekoga, pored Trabzona treba izbegavati, onda je to Bode. Naravno, nikako se ne sme zaboraviti ni Žalgiris, koji je napravio ozbiljno iznenađenje u prošlom kolu eliminacijom švedskog Moldea, tako da se neizvesnost u ovom dvomeču može očekivati.

Kada neka ekipa postigne četiri gola u Pireju i tako furiozno dođe do naredne runde takmičenja kao što je to učinio Makabi iz Haife, onda i potencijalni okršaj sa njim morate da dočekate sa ozbiljnom dozom opreza i respekta. Nema sumnje da je Olimpijakos i trenutno stanje ekipe Pedra Martinsa u ogromnoj meri uticalo na dešavanja u toj utakmici, ali je naravno najzaslužniji bio odlični sastav Baraka Bahara.

Ipak, upravo takvo izdanje Makabija učiniće kiparski Apolon dodatno posvećenim, odgovornijim i možda zatvorenijim nego inače. Kiprani su čvrsti i uvek spremni za takmičarski dvoboj, tako da nas ne bi iznenadilo da gledamo mnogo neizvesniji okršaj nego što se možda očekuje. Makabi je prošle sezone igrao grupnu fazu Lige konferencije, ove sezone želi da ode korak dalje i zaigra makar u grupama Lige Evrope, a da bi u tome mogao da uspe pokazao je upravo dvomeč sa Olimpijakosom.


Dakle, ekipe Dejana Stankovića ima razloga da strepi od protivnika kao što je Trabzon, ali čak i ako se dogodi da upravo turski šampion bude protivnik u plej-ofu šanse za plasman dve ekipe bi bile približne. U svim ostalim situacijama, crveno-beli bi morali da budu favoriti za ulazak u elitno takmičenje. Uostalom, zbog toga se i nalaze među nosiocima.

Crveno-beli će se naći i na žrebu za Ligu Evrope od 13 časova, gde će takođe dobiti potencijalne protivnike u plej-ofu ovog takmičenja, ali će o tome razmišljati samo ukoliko bi Pjunik napravio ozbiljnu seznazciju u ovom dvomeču.

ŽREB ZA PLEJ-OF LIGE ŠAMPIONA:

STAZA ŠAMPIONA:

Povlašćeni

Ludogorec (Bugarska) - Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Crvena zvezda (Srbija) - Pjunik (Jermenija)

Kopenhagen (Danska)

Šerif (Moldavija) - Plzenj (Češka)

Nepovlašćeni

Karabag (Azerbejdžan) - Ferencvaroš (Mađarska)

Bode (Norveška) - Žalgiris (Litvanija)

Makabi Haifa (Izrael) - Apolon Limasol (Kipar)

Trabzon (Turska)

LIGAŠKA STAZA:

Povlašćeni

Benfika (Portugalija) - Midtjiland (Danska)

Union (Belgija) - Rendžers (Škotska)

Nepovlašćeni

Monako (Francuska) - PSV Ajndhoven (Holandija)

Dinamo Kijev (Ukrajina) - Šturm (Austrija)


tagovi

Bode GlimtMakabi HaifaDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara