(©hskzrinjski.ba)
(©hskzrinjski.ba)

Zrinjski u Čitluku slavi titulu, ključa za Evropu i opstanak

Vreme čitanja: 6min | sre. 26.04.23. | 12:24

Premijer lige: Šampion bi danas (16.00) mogao i matematički da osvoji novu krunu pobedom nad Sarajevom u derbiju 28. kola

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Kako se bliži finiš sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, tako se ubrzava i ritam, pa će danas i sutra biti igrane utakmice vanrednog 28. kola. Zanimljivo, svih šest mečeva biće direktni okršaji. Za Evropu i za opstanak. Duel u Čitluku mogao bi danas da stavit tačku na šampionsku priču Zrinjskog.

Izabrane vesti

Pune dve godine Zrinjski je nadmoćan u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Cela prošla sezona protekla je u apsolutnoj dominaciji Plemića i rušenju mnogih rekorda. Ova godina je krenula slično, ali sa malim 'kašljucanjem' na početku zbog igranja Evrope.

Međutim, kada su se zahuktali nisu stali. Već na polusezoni Zrinjski je imao veoma solidnu bodovnu zalihu u odnosu na konkurente, te je došlo do smene trenera. Činilo se da će možda uslediti pad, jer je ekipa bila naviknuta na Sergeja Jakirovića, ali ni dolazak Krunoslava Rendulića nije puno poremetio šampionski pohod. Naprotiv, Zrinjski je vezao 14 pobeda i još jednom pokazao da je druga dimenzija u odnosu na sve ostale ekipe.

Plemići imaju 17 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Borac, a s obzirom da je do kraja ostalo još šest kola, sa današnjom eventualnom pobedom i matematički će biti jasno da je titula odbranjena. Dakle, šampanjac se već odavno hladi, a vrlo verovatno je da će danas biti popijen. Bez obzira što je Sarajevo ekipa koja igra u dobroj formi i što joj potrebni bodovi za Evropu, teško je očekivati da se Zrinjski “oklizne” u ovako važnom meču.

Motiv će biti još veći. Stadion će biti dupke pun. Prilika idealna da se upiše pobeda i potvrdi titula, koja će biti prva u karijeri za novog trenera Krunoslava Rendulića.

Utakmica protiv Sarajeva neće biti ni malo lagana. Naš rival je pet utakmica u pozitivnom nizu, ali smo i mi i nadam se da ćemo ponovo da pružimo dobru igru i da zabeležimo pobedu, još malo da produžimo pobednički niz i matematički osigura naslov prvaka BiH. To će biti veliki uspeh. Pre svega, to bi bilo značajno za klub jer nije lako da se ponovi takav uspeh dva puta zaredom. Isto tako i za mene, to će mi biti prva titula prvaka u trenerskoj karijeri, tako da je to sigurno i za mene lično lep uspeh”, rekao je trener Rendulić.

S druge strane, Sarajevo je prvu polusezonu okončalo ispod očekivanja. Tokom zime je doveden Mirza Varešanović da pokuša spasiti što se spasiti može i čini se uspeo je u tome. Dobra forma od četiri pobede i jednim remijem u poslednjih pet utakmica dovela je Bordo tim na četvrto mesto sa istim brojem bodova kao trećeplasirani Željezničar. S obzirom da su Zrinjski i Velež finalisti Kupa, verovatno bi i četvrto mesto moglo Sarajevu da donese Evropu. Tražiće se to treće mesto koje bi garantovalo plasman na međunarodnu scenu, što bi svakako posle lošeg jesenjeg dela bilo spas sezone. Mada, svesni su i u taboru Sarajeva da se teško dolaze do bodova, pogotovo što će biti oslabljeni neigranjem nekoliko bitnih igrača poput Almedina Ziljkića, Danijela Avramovskog i Marija Vrančića.

"U dobrom smo nizu i sledeći duel očekujemo u pozitivnoj atmosferi među ekipom. Idemo da se nadmećemo i da pokažemo da zaslužujemo bolju poziciju nego što to tabela govori. Kada smo nastavili sezonu, upravo smo ugostili Zrinjski, gde nismo pokazali naše pravo lice. Ekipa je sada već duže vremena na okupu, uigraniji smo i to je sada naša prednost u odnosu na tu utakmicu. Zrinjski je u fenomenalnom nizu od 16 pobeda, a sa novim trenerom su još uvek bez poraza u nastavku sezone. Ja sam pred prethodnu utakmicu izjavio da mi nemamo pravo da kalkulišemo i da moramo ići svaku utakmicu na pobedu. Tako će biti i u Čitluku gde ćemo dati sve od sebe da prekinemo ovaj pobednički niz njihove ekipe", istakao je šef stručnog štaba Sarajeva Mirza Varešanović.

LEOTAR – SLOBODA (16.00)

Jedan od najvažnijih mečeva sezone i za jedne i za druge. Trenutno, Leotar je pretposlednji sa 26 bodova, dok je Sloboda na poslednjem mestu sa bodom manje. Dakle, računica je jasna. Samo pobeda ih ostavlja u životu, možda čak i remi, dok bi poraz verovatno značio skoro pa bezizlaznu situaciju. Gledajući formu Leotar je nešto bolji jer u poslednjih pet utakmica ima jednu pobedu i četiri poraza, dok je Sloboda na dva remija. Trebinjci imaju motiv više s obzirom da su domaćini i da su vrlo često ovakve utakmice znali rešavati u svoju korist. Ukoliko to danas uspeju napravili bi veliki korak ka opstanku u društvu najboljih.

Slobodi nije pomogao ni Danijel Pranjić na klupi, pa je od njegovog imenovanja tim iz Tuzle osvojio samo jedan bod. Sloboda je u jako teškoj situaciji, a još teža bi mogla biti danas ukoliko ostanu bez bodova, jer do kraja je ostalo još svega pet kola, a fenjer je u Slobodinim rukama.

TUZLA SITI – POSUŠJE (16.00)

Podjednako kao duel u Trebinju, važnost ima meč na Tušnju. Duel koji bi mogao jedan od dva tima odvesti u mirnu luku, a drugog odvesti u neizvesnu sudbinu. Tuzla Siti je na početku prolećnog dela prvenstva bila u jako teškoj situaciju, ali su sa nešto boljim rezultatima u poslednje vreme uspeli da pobegnu sa dna.

Trenutno je deveta sa dva boda više od opasne zone, pa bi im današnji trijumf doneo dodatnu zalihu nad konkurentima te skok nad današnjim rivalom. Objektivno gledajući, Tuzlaci imaju tim koji ne zaslužuje ispasti iz društva najboljih, ali tabela pokazuje drugačije. Sve u svemu, domaće zanima samo pobeda. Posušje je u nešto boljoj situaciji pošto imaju dva boda više od Tuzle i nalaze se na osmom mestu. Eventualni bod ili tri značila bi verovatno opstanak u društvu najboljih, dok bi i u slučaju poraza Posušje i dalje imalo šansi za opstanak.

Novi trener Branko Karačić doneo je preko potrebnu energiju, pogotovo na domaćem terenu, pa će biti zanimljivo videti hoće li pevajući otići iz Tuzle.

ŠIROKI BRIJEG – VELEŽ (18.30)

Duel na Pecari biće borba za Evropu. Iako je posle prvog dela sezone Široki bio izvesni učesnik evropskih takmičenja, situacija se promenila pa su loši rezultati doprineli stanju na tabeli. Trenutno je na šestom mestu sa 41 bodom, svega jednim manje od trećeplasiranog Željezničara. S obzirom na direktan okršaj preostalih konkurenata, pobeda Širokog značila bi nastavak borbe za međunarodnu scenu.

Eventualni kiks bi gotovo sigurno značio oproštaj od te borbe, pa će za domaće imperativ biti samo tri boda. Neće im biti lako, pošto ne igraju u preteranoj dobroj formi jer su u prolećnom delu osvojili svega pet bodova i važe za ekipu koja igra u možda najlošijoj formi u nastavku sezone. I dalje na klupi preživljava Ivica Barbarić, ali pitanje je dokle. Iskusni stručnjak danas neće sedeti na klupi zbog crvenog kartona kojeg je zaradio u prošlom kolu, pa će meč voditi njegovi pomoćnici, a ukoliko dođe do kiksa, pitanje je da li će Barbarić da dočeka naredno kolo.

Velež igra u znatno boljoj formi i imaju priliku da Evropu izbore i kroz Kup i kroz prvenstvo. Da je novi trener Nedim Jusufbegović doneo velike promene pokazao je prolećni deo prvenstva i uz vodeći Zrinjski igraju u najboljoj formi. Treba očekivati da će gosti da pruže dobar otpor i pokuša da ostane neporažen što bi ih dodatno približilo željenom cilju, a ne bi začudilo i da osvoje celi plen.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 28. KOLO

Sreda

16.00: (1,78) Leotar (3,30) Sloboda (4,60)

16.00: (1,45) Tuzla Siti (3,90) Posušje (7,50)

16.00: (1,40) Zrinjski (4,30) Sarajevo (7,50)

18.30: (2,25) Široki Brijeg (3,00) Velež (3,30)

Četvrtak

16.00: (1,90) Igman Sloga (3,35) Doboj (3,90)

18.00: (1,80) Borac (3,35) Željezničar (4,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Bosna i HercegovinaBiH 1BiHZrinjskiBorac BanjalukaPremijer liga BiH

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara