Bogdan Planić u duelu sa Harijem Kejnom prošle sezone u Ligi konferencije (©AFP)
Bogdan Planić u duelu sa Harijem Kejnom prošle sezone u Ligi konferencije (©AFP)

Zvezdin pogled ka Haifi: Pjero i pune tribine ruše legiju stranaca iz Limasola

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.08.22. | 10:11

Kvalifikacije za Ligu šampiona: Makabi iz Haife dočekuje danas (19.00) Apolon u prvom meču trećeg kola. Pobednik ovog dvomeča verovatno čeka srpskog prvaka u plej-of za evropsku elitu

Ako prođe jermenski Pjunik, srpski prvak Crvena zvezda će u borbi za Ligu šampiona da odmeri snage sa boljim iz dvomeča Makabi Haifa – Apolon. Rekli bismo - idealan scenario za crveno-bele. Odličan klupski koeficijent naših klubova, sjajne igre čete Dejana Stankovića u evropskim takmičenjima prethodnih godina, uticali su da nikada lakše neki srpski prvak može da bude deo krema na Starom kontinentu, Lige šampiona.

Na papiru, Zvezda je blizu plasmana u plej-of za Ligu šampiona. Jermenski Pjunik ne bi trebalo da bude teška prepreka. U poslednjoj rudi kvalifikacija, crveno-beli bi ušli kao favoriti, ali ih čeka verovatno teži posao protiv pobednika iz dvomeča najboljeg tima Izraela i Kipra. Pre meča sa Pjunikom (20.45) na stadionu Rajko Mitić, pogled navijača crveno-belih biće uperene ka Haifi, gde Makabi večeras (19.00) dočekuje Apolon iz Limasola. Izraleski šampion je zablistao u drugoj rundu, kada je šokirao Olimpijakos u Pireju. Posle jedva izvojevanog remija (1:1) na svom terenu, u revanšu je utišan Karaiskakis sa 4:0, za muk u redovima grčkog šampiona. Za Makabi igra Bogdan Planić, nekadašnji fudbaler OFK Beograda, Crvene zvezde, Vojvodine i Steaue. Već je jednom nogom bio u grčkom AEK-u, ali posle eliminacije Olimpijakosa, iskusni štoper je zasad ostao u Haifi i biće stub odbrane i u dvomeču sa Apolonom.

Izabrane vesti

Adut Makabija biće napadač sa Haitija Frantzdi Pjero koji je postigao dva kola protiv Olimpijakosa. On je plaćen Genganu 1.600.000 evra i odmah se isplatio u meču u Pireju, kada se poigravao sa defanzivcima grčkog šampiona. Opasan je i vezista sa Surinama Tjaron Čeri, strelac vodećeg gola iz slobodnog udarca protiv crveno-belih u Pireju. Kao slobodan igrač stigao je i iskusni Nikita Rukavicija. Tvorac uspeha tima iz Haife je trener Barak Bahara. On je doveo svoj tim do dve vezane krune u Izraelu, posle desetogodišnjeg posta.

19.00: (1,57) Makabi Haifa (3,90) Apolon Limasol (6,25)

Makabi je u takmičarskom ritmu. Osim dvomeča u kvalifikacijama za Ligu šampiona sa Olimpijakosom, odigrao je i meč Superkupa Izraela protiv Hapoel Ber Ševe i poražen je posle izvođenja jedanaesteraca. Šampionat Kipra još nije počeo. Apolon je poslednji takmičarski meč odigrao pre skoro dva i po meseca, protiv AEK-a iz Larnake. Tim iz Limasola nije briljirao u prijateljskim mečevima prošlog meseca. Poražen je od Torina, Libereca, Dokse...

Za kiparskog šampiona igraju trojica Srba, nekadašnji golman niškog Radničkog Aleksandar Jovanović, štoper, dete Crvene zvezde, Vukašin Jovanović i Đorđe Denić, a tu je i Danilo Špoljarić koji ima kiparski pasoš. Kao i svi kiparski klubovi, i Apolon je prava legija stranaca, sa čak 26 inostranih fudbalera.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Rezultati iz prošle sezone u ogromnoj meri idu na aresu Aleksandra Cornigera koji se smatra ključnim faktorom za osvajanje šampionskog trofeja na Kipru. U pitanju je trener sa interesantnom biografijom. Početkom prošle decenije bio je bio strateg Lajpciga dok se uzdizao kroz nižerazredna takmičenja i na izuzetan način doveo klub od četvrte do druge lige, ali je onda od strane Ralfa Rangnika dobio informaciju da će naredne sezone ekipu voditi neko drugi. To je bio upravo Rangnik.

Corniger je ubrzo dobio priliku da radi u Štutgartu, ali je smenjen posle samo 15 utakmica, a u periodu između juna 2016. godine i februara 2019. godine bio je trener Brendbija, sa kojim ima jedan osvojeni Kup Danske. Tokom boravka u Brondbiju bio je kritikovan da nije sledio klupski "DNK" u smislu promocije mladih igrača, već je često u startnoj postavi imao gotovo sve strance. Otpušten je posle poraza od Esbjerga 18. februara 2019. godine. Titula sa Apolonom prošle sezone bila mu je prva u trenerskoj karijeri.

20.45: (1,20) Crvena zvezda (6,50) Pjunik (15,0)

U taboru Makabija se nadaju da će vezista Mahmud Džaber da bude spreman za duel sa Apolonom. On je propustio dvomeč sa Olimpijakosom, a nije ga bilo zbog povrede i na meču Superkupa Izraela. Apolon je doveo ovog leta Izraelca Ida Šahara iz Makabi Tel Aviva i on bi mogao da se nađe u timu za današnji duel. On je prošle godine igrao osam mečeva u Ligi konferencija.

Van stroja zbog povrede za goste biće Bugarin Ilijan Iliev, dok bi napad tima iz Limasola trebalo da predvode Joanis Pitas, koji je stigao na pozajmicu iz Olimpijakosa i iskusni Francuz Bagali Dabo. Na golu će stajati Aleksandar Jovanović, dok bi ostala dvojica srpskih internacionalaca, Vukašin Jovanović i Đorđe Denić trebalo da šansu čekaju na klupi za rezerve.

Biće ovo prvi put da ovi timovi odmeravaju snage. Domaćin će imati veliku podršku s tribina od strana vatrenih pristalica na stadionu Sami Ofer.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, PRVI MEČEVI

Utorak

Šerif - Plzenj 1:2 (1:1)

/Rašid 36pen - Hori 41pen, Buha 55/

Ludogorec - Dinamo Zagreb 1:2 (1:2)

/Tekpetej 22 - Perić 6, Prad 9 ag/

Monako - PSV 1:1 (0:1)

/Disasi 80 - Verman 38/

Union Sen Žiloaz - Rendžers 2:0 (1:0)

/Teuma 27, Vanzier 76 pen/

Benfika – Midtjiland 4:1 (3:0)

/Gonsalo Ramos 17, 33, 61, Enco Fernandez 40 – Sisto 78 pen/

Sreda

18.00: (1,35) Bode (5,00) Žalgiris (9,00)

18.00: (2,25) Karabag (3,20) Ferencvaroš (3,35)

19.00: (1,57) Makabi Haifa (3,90) Apolon Limasol (6,25)

20.00: (2,20) Dinamo Kijev (3,25) Šturm (3,45)

20.45: (1,20) Crvena zvezda (6,50) Pjunik (15,0)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaApolon LimasolMakabi HaifaVukašin JovanovićAleksandar JovanovićĐorđe DenićBogdan PlanićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara