Barak Bahar ©Reuters
Barak Bahar ©Reuters

Izraelski Nagelsman tvorac Makabija: Nije bio reprezentativac jer nije služio vojsku, ali onda je pokazao fudbalsku genijalnost

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.08.22. | 15:01

Greh iz mladosti i skandal obeležili igračku karijeru trenutno najmodernijeg izraelskog trenera Baraka Bahara

Žreb je ovog leta bio naklonjen Crvenoj zvezdi, pa će srpski šampion u slučaju da eliminiše Pjunik, u plej-ofu za plasman u Ligu šampiona igrati protiv pobednika okršaja između prvaka Izraela Makabija iz Haife i šampiona Kipra, Apolona iz Limasola. Na prvi pogled Izraelci deluju kao jasan favorit. U pitanju je klub koji je obeležio drugog kolo kvalifikacija za plasman u elitno takmičenje, nakon što je u Pireju demolirao Olimpijakos sa 4:0. Ipak, upravo takvo izdanje Makabija potpuno će mobilisati Kiprane, koji su uvek bili čvrsti i spremni za takmičarski dvoboj, pa će učiniti sve da konačni ishod dvomeča učine krajnje neizvesnim.

Makabi je prošle sezone igrao grupnu fazu Lige konferencije, ove sezone želi da ode korak dalje i zaigra makar u grupama Lige Evrope, a da bi u tome mogao da uspe pokazao je upravo dvomeč grčkim šampionom. Izarelci imaju nekoliko odličnih igrača, bili su dominantni u prošloj sezoni koju je obeležio fantastični Omer Atzili. Desno krilo kluba iz Haife postiglo je 28 golova i ostvarilo 14 asistencija u svim takmičenjima, a bio je i najbolji stelac tamošnjeg prvenstva. Atzili je pre dve godine stigao iz APOEL-a, pa će sasvim sigurno biti od ogromne pomoći svom stručnom štabu kada je u pitanju skautiranje protivnika.

Izabrane vesti

Makabi se ovog leta kvalitetno pojačao, konkretno u samom špicu napada, ali i na bekovskim pozicijama. Doskorašnji napadač Gengana Frantzdi Pjero plaćen je 1.600.000 evra, a kao slobodan igrač došao je vremešni as Nikita Rukavicija. Stigao je i stameni švedski desni bek Danijel Sandgren, koji je prošlu sezonu proveo u grčkom Arisu. Ipak, iako ovu ekipu čine kvalitetni fudbaleri, među kojima je i pouzdani srpski štoper Bogdan Planić, čini se da je glavni adut tima, ali i kompletnog kluba, odlični stateg Barak Bahar. Njegov sistem igre i fudbalska filozofija obeležile su poslednjih nekoliko godina izarelskog fudbala.

TRENER ISPRED VREMENA U IZRAELU, PET TITULA ZA ŠEST GODINA

Barak Bahar ©ReutersBarak Bahar ©Reuters

Bahar (42) zbog izgleda, mladih godina, ali i posvećenosti najvažnijoj sporednoj stvarni na svetu, neodoljivo podseća na trenera Bajerna Julijana Nagelsmana. Radi se o čoveku koji već ima pet šampionskih titula kao trener, prethodno je stvorio šampionski tim Hapoel Ber Ševe, gde je prvi trofej osvojio sa 36 godina, a onda je taj niz nastavio u Haifi. Slobodno se može reći reći da se radi o treneru ispred svog vremena u Izraelu. Njegove ekipe igraju izuzetno ofanzivno u formaciji 4-3-3, ali imaju i ozbiljnu moć transformacije protiv onih jačih rivala, kao što je Olimpijakos. Prema potrebi Makabi može da se osloni na traniziconu igru i brze kontranapade, koji često mogu da budu pogubni za protivnika, tako da Crvenu zvezdu potencijalno čeka izuzetno težak posao.

Barak Bahar je upravo kroz blistav trenerski rad uspeo da u potpunosti skine ljagu sa svog imena i skandala koji je obeležio njegovu igračku karijeru. On se dogodio 2010. godine, kada je tadašnji igrač Ironi Kirjat Šmone dobio iznenadan poziv da zaigra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Lukemburga i Letonije. Ipak, taj poziv je bio aktuelan svega sat vremena, jer se ubrzo saznalo da Barak nije odlužio kompletan vojni rok, što predstavlja uslov nošenja dresa sa državnim grbom. Bahar je tokom služenja otadžbini odbio da se pridruži izraelskom oklopnom korpusu, zbog čega je ležao i 70 dana u vojnom zatvoru, a potom je otpušten iz vojske.

Kada je video da ima ogroman potencijal kao trener u budućnosti Barak Bahar je zatražio od države da mu se omogući da okaje greške iz prošlosti i odradi preostali deo vojnog roka, a sve to kako bi jednog dana mogao da postane trener Izarela. Takva mogućnost u ovom trenutku deluje više nego realna, s obzirom da Bahar uživa u svom fudbalskom razvoju.

JOVANOVIĆI BRANE LIMASOL

Aleksandar i Vukašin Jovanović ©Star SportAleksandar i Vukašin Jovanović ©Star Sport

Postoji neka vrsta generalnog utiska da sve kiparske ekipe igraju gotovo identično na evrosceni, kao i da je sve podjednako teško eliminisati u međunarodnim takmičenjima. Mnogo klubova je u bliskoj istoriji "polomilo zube" protiv tamošnjih predstavnika, a i ovoj generaciji Crvene zvezde je još prilično sveža rana od eliminacije od Omonije u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2020/2021. Crveno-beli su se kasnije podigli kroz učešće u Ligi Evrope i potom došli u situaciju da se u nokaut fazi ravnopravno nose sa Milanom, ali su Kiprani ostali u memoriji.

Važan, može se reći i ključan šraf u odbrani ekipe Aleksandra Cornigera, čine nekadašnji reprezentativni čuvar mreže Aleksandar Jovanović i bivši štoper Crvene zvezde, Zenita i Bordoa, Vukašin Jovanović. Bivši golman Radničkog iz Niša je prošle godine bio standardan i sezonu je okončao sa 31 nastupom u svim takmičenjima, dok je Vukašin imao dosta problema sa povredama, zbog čega je sakupio samo 11 nastupa. Ipak, obojica su se očigldno odlično spremila ovog leta, odigrali su 90 minuta u nedavnoj prijatesljkoj utakmici sa Torinom, tako da ih treba očekivati i u okršajima sa Makabijem.

Ono što bi moglo da predstavlja ozbiljan problem za Kiprane jeste to što će im okršaji sa Izraelcima biti prvi takmičarski u ovoj sezoni, s obzirom da prvenstvo kreće tek 26. avgusta.

KAKO JE RANGNIK SMENIO CORNIGERA U LAJPCIGU

Aleksandar Corniger ©ReutersAleksandar Corniger ©Reuters

Rezultati iz prošle sezone u ogromnoj meri idu na aresu Aleksandra Cornigera koji se smatra ključnim faktorom za osvajanje šampionskog trofeja. U pitanju je trener sa interesntnom biografijom, početkom prošle decenije bio je bio strateg Lajpciga dok se uzdizao kroz nižerazredna takmičenja i na izuzetan način doveo klub od četvrte do druge lige, ali je onda od strane Ralfa Rangnika dobio informaciju da će naredne sezone ekipu voditi neko drugi. To je bio upravo Rangnik.

Corniger je ubrzo dobio priliku da radi u Štutgartu, ali je smenjen posle samo 15 utakmica, a u periodu između juna 2016. godine i februara 2019. godine bio je trener Brondbija, sa kojim ima jedan osvojeni Kup Danske. Tokom boravka u Brondbiju bio je kritikovan da nije sledio klupski "DNK" u smislu promocije mladih igrača, već je često u startnoj postavio imao gotovo sve strance. Otpušten je posle poraza od Esbjerga 18. februara 2019. godine.

Titula sa Apolonom prošle sezone bila mu je prva u trenerskoj karijeri, pa ostaje da se vidi da li je Corniger u stanju da dodatno unapredi ovaj tim i učini ga konkuretnim protiv ozbiljnih evropskih timova. Grupna faza Lige konferencije je već u džepu, što rasterećuje ovaj tim uoči dvomeča sa Makabijem, ali bi plasman u plej-of Lige šampiona predstavljao ozbljan iskorak.

Prve utakmice plej-ofa Lige šampiona na programu su 16/17. avgusta, a revanši 23/24. avgusta. Crveno-beli će biti gosti u prvom meču, ukoliko prethodno na pravi nači odrade dvomeč sa Pjunikom.

PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA

STAZA ŠAMPIONA

Karabag (Azerbejdžan)/Ferencvaroš (Mađarska) - Šerif Tiraspolj (Moldavija)/Viktorija Plzen (Češka)

Bode Glimt (Norveška)/Žalgiris (Litvanija) – Ludogorec (Bugarska)/Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Makabi Haifa (Izrael)/Apolon Limasol (Kipar) - Crvena zvezda (Srbija)/Pjunik (Jermenija)

Kopenhagen (Danska) - Trabzon (Turska)

LIGAŠKA STAZA

Dinamo Kijev (Ukrajina)/Šturm Grac (Austrija) – Benfika (Portugalija)/Midtjiland (Danska)

Union Sen Žiloaz (Belgija)/Rendžers (Škotska) – Monako (Francuska)/PSV Ajnhdoven (Holandija)


tagovi

Makabi Haifa

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara