Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Skupa evropska škola i "zamalo" koje se vrti kao pokvarena ploča

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.11.20. | 12:12

I sam Saša Obradović priznao je da se ne radi o umoru, već neiskustvu...

Posle osam kola Evrolige Crvena zvezda ima skor 3-5, što je dovoljno za deobu dvanaeste pozicije zajedno sa Makabijem iz Tel Aviva. Svako ko je pratio Zvezdine evropske utakmice s pravom može da konstantuje da je samo Fenerbahče zaista nadigrao Crvenu zvezdu i dobio ubedljivo.

Bajern Andree Trinkijerija je prevagu napravio u poslednjoj četvrtini, kada su Nik Vajler Beb i Vladimir Lučić podelili "vaspitne" zbog sumanutih ispucavanja Džordana Lojda i Džonija O'Brajanta, što je dovelo do toga da crveno-beli u tih deset minuta ubace samo osam poena iliti ukupno 59. Nešto slično desilo se ranije u Moskvi, kada je Erik Mekolum upao u šuterski trans i svaki Zvezdin nalet odbio sa 16 poena u četvrtoj deonici, uz četiri trojke. Sinoć se dogodio Real, čija je kruna umalo pala u Beogradu, ali...

Izabrane vesti

Tako je Crvena zvezda ponovo "zamalo" slavila u Evroligi. Formulacija koja se kao pokvarena ploča vrti već mesec i po dana. Zamalo su izmakle pobede nad Žalgirisom, Bajernom, Himkijem i u petak uveče - Real Madridom. I možda ovaj jučerašnji poraz najviše boli. Ne samo zato što je još jedan evropski gigant bio poslužen na tacni, već i zbog toga što je u momentima velike krize, na startu drugog poluvremena, Zvezda uspela da se podigne, uzvrati udarac i čak nakratko povede na četiri minuta do kraja posle novih dobrih rola Džordana Lojda i Korija Voldena. Nada je umrla onog trenutka kada je lopta došla u ruke Treja Tompkinsa. Dva identična Realova napada završena su Tompkinsovim trojkama, dok je Zvezda u dve ključne odbrane spavala na dužnosti.

I to je skupa evropska škola koju Crvena zvezda u ratama plaća od onog gostovanja u Istanbulu. Odmah treba svima da bude jasno da nije sramota izgubiti od Reala prepunog iskusnim asovima iliti ekipe krojene za novo učešće na Fajnal foru, već je najveća žal što umesto skora 4-4 ili 5-3 Zvezda ima minus od dve pobede. A naredne sedmice na programu su nova dva teška gostovanja - Olimpiji u sredu, odnosno Barseloni u petak. Jeste dvorana Mediolanum Forum mesto gde se Crvena zvezda oseća možda i najlepše kada ne igra u Beogradu jer nikada dosad nije poražena od Manekena kao gost, ali ako nas je ova sezona dosad naučila nečemu onda je to da gotovo ništa što je nekada važilo sada nije očekivano u ovoj "kovid sezoni".

To u teoriji znači da bi Crvena zvezda posle deset rundi lako mogla da ostane na razočaravajućih 3-7. Što nije nemoguće da se nadoknadi, ali bi stručni štab imao užasno težak posao u naredna dva meseca. Pogotovo jer Saša Obradović još traži idealno rešenje kako da izbalansira ekipu i uvede je u optimalno takmičarsko stanje. Dok se to ne dogodi rezultati će trpeti. Kako vreme bude prolazilo obruč će sve više biti stegnut i ostaće manje prostora za Zvezdu da se iščupa i zaista napadne TOP 8. A može, Zvezda i te kako može da bude više nego ravnopravan takmac svima i to se videlo u onim ubedljivim trijumfima nad Baskonijom i Asvelom, ili načinu na koji je ekipa reagovala na ofanzivu CSKA i trijumfovala u produžetku.

Samo nedostaje kontinuitet. Jer, nikom nikada nije bilo dovoljno poluvreme ili tri četvrtine da se u elitnom društvu kiti perjem i slavi pobedu, pa ni Crvenoj zvezdi, ma koliko dobro igrala. I to je lekcija na koju se crveno-beli vraćaju već tri-četiri puta i nikako da je savladaju. Ali, to je baš ono što je Saša Obradović i naglasio posle utakmice kada je pričao o padovima koji se dešavaju: "Ne radi se o umoru, već neiskustvu pojedinaca".

Šef stručnog štaba je sam birao da oba plejmejkera (Lengston Hol i Kori Volden), centar (Emanuel Teri) i krilni centar (Duop Rit) budu projektovani za važne karike, bez dana evroligaškog iskustva pre dolaska na Mali Kalemegdan. I to je teret s kojim sada mora da se nosi. Dobra je stvar što se određeni pomak nabolje vidi i posle Reala. Mada Zvezda ima još dosta prostora za napredak, gledajući kvalitet sastava. Lojd je konačno dobio idealnog partnera u Voldenu i verovatno je svima pao kamen sa srca kada su videli da je nekadašnji bek Partizana pokazao emociju i da može zapravo mnogo više od onoga što je dosad radio. O'Brajant je sinoć izgledao dosta prizemnije nego u Moskvi i Minhenu jer je verovatno i sam shvatio da jurcanjem glavom kroz zid kako bi što pre našao dobru formu ne daje prave rezultate. Rit se sve više nameće kao dobro rešenje u određenim rotacijama i petorkama, iako je najmlađi i s najmanje iskustva. S druge strane, Emanuel Teri i pogotovo Tejlor Ročesti još traže sebe i premalo koristi od njih zasad može da izvuče trener Obradović i to je nešto na čemu će verovatno biti fokus stručnog štaba u narednom periodu.

Zvezdina pozicija nije dobra, a mogla bi posle naredne sedmice potencijalno da bude još lošija pred večiti derbi i dolazak Efesa na kraju meseca. Ali, ima razloga da se zadrži zdrava doza optimizma. Sezona je odmakla tek mesec i po dana od startne linije, a ono najvažnije tek dolazi. Zvezda je kovač svoje sudbine i ako pronađe izlaz iz petlje ponavljanja istih grešaka, mnogo će više biti obojenih tonova...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)



tagovi

Saša ObradovićEvroligaFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara