Košarkaši Cedevita Olimpije (©Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)
Košarkaši Cedevita Olimpije (©Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)

Cedevita može na Partizan u četvrtfinalu Evrokupa

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.04.22. | 20:52

Zmajevi pregazili Promiteas, poslali Virtus na četvrto mesto Grupe B i igraće sa Turk Telekomom u prvoj rundi eliminacione faze

Strašan potez napravila je uprava Cedevita Olimpije kada je i pored serije loših rezultata odlučila da ostane uz treneru Juricu Golemca. Angažovala je nekoliko kvalitetnih pojačanja, uhvatila zalet i od trijumfa nad Bursasporom 2. februara - ne može da se zaustavi. Vezala je i 18. pobedu kada se izuzmu rezultati iz slovenačkog prvenstva koje igra sa drugim timom, na pleća bez većih problema oborila i grčki Promiteas, te tako i obezbedila treće mesto u Grupi B pred eliminacionu fazu - 88:67.

Žreb Golemca i njegove pulene potencijalno spaja i sa Partizanom već u četvrtfinalu. Crno-beli kao drugi iz Grupe A idu u narednu fazu, gde će se najpre ukrstiti sa sedmoplasiranom iz druge grupe. Ko će to biti zavisi od duela Venecije i Gran Kanarije (21.00) - ukoliko Italijani iznenade na Kanarima poslaće Bursu na ekipu Željka Obradovića.

Izabrane vesti

Upisala je ekipa iz Ljubljane i 11. pobedu (sedam poraza), izjednačila se sa Virtusom kada se gleda učinak, ali ga i preskočila zbog boljih rezultata u međusobnim okršajima. Promiteas je i pred večerašnji duel bio otpisan, ostao je zakucan na dno grupe sa samo četiri trijumfa (14 poraza). Tako će Cedevita u osmini finala ukrstiti koplja sa šestoplasiranim iz Grupe A - Turk Telekomom. Sastav iz Ankare je pregazio Hamburg u odlučujućem duelu kod kuće (95:70) i zauzeo šesto mesto u grupi.

Sve ukazuje na veliki regionalni derbi u četvrtfinalu drugog najkvalitetnijeg takmičenja Starog kontinenta. Ukoliko Partizan i Cedevita opravdaju uloge favorita u prvoj eliminacionoj rundi, borbu za polufinale vodiće u Beogradskoj areni. Podsetimo, od osmine finala igra se po jedan meč, a prednost domaćeg terena imaće ekipa koja je ostvarila bolji plasman u grupnoj fazi.

Što se tiče susreta sa Promiteasom, Ljubljančani su ga prilično rutinski rešili u svoju korist. Dobili su prvi kvartal sa ubedljivih 29:15 i u startu stekli kapitalnu prednost. Do kraja su je samo uvećavali, domaćin je pokušao da upristoji razliku, ali mu nije pošlo za rukom.

Cedevita je ubacila 11 trojki iz 26 pokušaja, imala potpunu kontrolu skoka (45:30), pet asistencija više (22:17), pa nije ni osetila veći broj izgubljenih lopti od protivnika (11:9).

Pobednički sastav je sa 19 poena predvodio Džejkob Pulen. Bivši igrač FMP-a Marko Radovanović dodao je 15, dok je 14 ubacio Jogi Ferel. Dvocifren je sa 13 poena bio i Zek Ogasti.

U poraženoj ekipi 16 poena Dimitriosa Agravanisa, Džeraj Grent je dodao 15, dok su po 11 upisali Atanasios Bazinas i Jorgos Tanulis. Bivši kapiten Partizana Mihajlo Andrić dodao je dva poena, uz tri skoka i dve asistencije.

Grupu fazu okončale su i ekipe Šlonska i Andore. Sastav iz španske ACB lige je slavio u Vroclavu posle drame (95:91) i zadržao šanse za prednost domaćeg terena u osmini finala. Konačan plasman Andore zavisiće i od ishoda susreta između Metropolitana i Lijetkabelisa, a potrebna mu je pobeda francuske ekipe. Ukoliko sastav Nenada Čanka ostvari pobedu u eliminacionu fazu će otići sa trećeg mesta Grupe A i ukrstiti se sa šestoplasiranim iz Grupe B (Venecija ili Bursa).

Sve dileme u Poljskoj je na 10 sekundi do kraja mogao da otkloni bivši igrač Partizana Kodi Miler Mekintajer, ali je promašio dva slobodna bacanja. Na njegovu sreću saigrači su došli do ofanzivnog skoka, a onda je Klevin Hena na pet sekundi do kraja dobio priliku da sa crte reši duel. Bio je polovičan, pa je Andora povela sa 93:91. Trevis Trajs je potom izgubio loptu i činilo se da je sve gotovo, ali je David Jelilnek uzvratio istom merom i vratio posed domaćinu. Na kraju je Kerem Kanter promašio produžetak, a Babatunde Olumujiva rešio pitanje pobednika sa linije penala.

Poznato je da će Šlonsk u osmini finala igrati sa Gran Kanarijom (prva u Grupi B), Hamburg sa Valensijom. Španski timovi, jasno, imaju prednost domaćeg terena.

EVROKUP - 18. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

Bursaspor - Budućnost 86:89

/Endrus 26 - Kobs 21/

Burg - Virtus 68:90

/Heris 12 - Heket 17/

Valensija - Ulm 103:71

/Dubljević 19 - Jalov 19/

Sreda

Promiteas - Cedevita Olimpija 67:88

/Agravanis 16 - Pulen 19/

Šlonsk - Andora 91:95

/Kanter 20 - Morgan 18/

Turk Telekom - Hamburg 95:70

/Dokins, Perez 17 - Braun 21/

Trento - Partizan U TOKU

Metropolitan - Lijetkabelis U TOKU

21.00 (1.35) Gran Kanarija (16.00) Venecija (3.50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Cedevita OlimpijaPromiteasEvrokupDžejkob PulenJurica GolemacJogi Ferel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara