Nemanja Nedovic (©Starsport)
Nemanja Nedovic (©Starsport)

Crvena zvezda je lider izgubljenih neizvesnih završnica

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.04.24. | 11:51

Srpski šampion protiv Olimpijakosa izgubio deveti meč u Evroligi u poslednjem minutu

Imali su košarkaši Crvene zvezde veliku želju da se pred svojim navijačima od Evrolige oproste pobedom, u duelu sa jednim od pretendenata za Fajnal for, međutim nije im se dalo. Opet. Nova neizvesna završnica, ukupno deveta u ovogodišnjem učešću u Evroligi, otišla je u nepovrat kada je centar Olimpijakosa Mozes Rajt na 24 sekunde pre kraja susreta trojkom razrešio dramu u Beogradskoj areni (86:89).

Obilovala je tekuća sezona u elitnom takmičenju finišima od kojih zastaje srce, svaka ekipa ih je iskusila više puta, ali nijedna ne završava aktuelnu evropsku kampanju sa lošijim bilansom od crveno-belih. Što u neku ruku i detektuje uzrok slabih izdanja i činjenice da sezonu 2023/24 momci Janisa Sferopulosa završavaju na 16. mestu u konkurenciji 18 ekipa, čime je ujedno izjednačen drugi najslabiji klupski rezultat otkad se igra ligaški format. Daleko od ciljeva koje su imali pred početak sezone.

Izabrane vesti

U 33 odigrana kola tim sa Malog Kalemegdana je u poslednjim minutima ispustio čak devet utakmica, dok je onu protiv minhenskog Bajerna odigranog još drugog novembra pred svojom publikom jedinu dobio (74:68).

Tada je na nešto više od minut pre kraja rezultat na semaforu glasio 68:68 da bi dramu trojkom pa potom i slobodnim bacanjima udruženim snagama rešili Jago dos Santos i Džoel Bolomboj. Srećan kraj, međutim, nisu uspeli da izrežiraju dva puta protiv Žalgirisa i Baskonije, te jednom u duelima sa Valensijom, Barselonom, Makabijem, Partizan Mozzart Betom i na kraju već pomenutim Olimpijakosom. Previše. A da stvar bude još žalosnija, više puta su dramu sa srećnim završecima doživeli i 'fenjeraši' poput Asvela i Albe. Prvi je dosada odigrao devet utakmica 'na jednu loptu' i dobio četiri, dok je nemački predstavnik od šest infarkt završnica, slavio u tri.

Velike amplitude u igri vidljive su golim okom celim tokom sezone. I poput neželjenog organizma žive i uzgajaju se unutar tima umesto da se odstrane iz njegovog nervnog sistema. Još od prve izgubljene neizvesne završnice u Kaunasu protiv Žalgirisa sa Duškom Ivanovićem na klupi, sve do ove poslednje protiv bivšeg kluba sadašnjeg Zvezdinog trenera, Janisa Sferopulosa.

Sve to može da zabrinjava zvezdašku javnost pred početak plej-ofa regionalne ABA lige koji startuje 12. aprila. Nakon još jedne siromašne sezone u Evropi, povratak titule na Jadranu je imperativ. Tim pre pošto ona (i dalje) jedina garantuje prohodnost u najviši rang evropske košarke.

“Ako smo pametni, izvući ćemo ono najbolje iz ova dva meča i koristiti to za bitan deo sezone koji dolazi”, rekao je bek crveno-belih, Nemanja Nedović nakon 22. poraza u Evroligi, nadovezujući se i na neuspeh protiv madridskog Reala gde su crveno-beli takođe bili u prednosti praktično do samog kraja.

Srpski šampion do kraja regularne faze ima još utakmicu sa Anadolu Efesom u Istanbulu narednog četvrtka gde može da utiče na konačni rasplet plej-ina, ali je svakako jasno da je odsada i zvanično sav fokus prebačen na ABA ligu.

ZVEZDINE IZGUBLJENE ZAVRŠNICE U EVROLIGI

Žalgiris – C. Zvezda 79:74

(crveno-beli imali -2 na minut do kraja)

Partizan – C. Zvezda 88:86

(crveno-beli imali -2 na minut do kraja)

Barselona – C. Zvezda 86:81

(crveno-beli imali -2 na minut i 20 do kraja)

Valensija – C. Zvezda 85:81

(izjednačeno na manje od minut do kraja)

Baskonija – C. Zvezda 87:85

(izjednačeno na osam sekundi pre kraja)

C. Zvezda – Baskonija 90:91

(crveno-beli imali -3 na manje od minut do kraja)

C. Zvezda – Žalgiris 91:93

(crveno-beli imali -1 na manje od minut do kraja)

C. Zvezda – Makabi Tel Aviv 80:84

(crveno-beli imali -3 na nešto više od minut do kraja)

C. Zvezda – Olimpijakos 86:89

(izjednačeno na manje od minut do kraja)

EVROLIGA - 33. kolo

Četvrtak

Crvena zvezda - Olimpijakos 86:89

/Bolomboj 19 - Rajt 20/

Monako - Žalgiris 69:66

/Džejms 18 - Evans 17/

Alba - Partizan Mozzart Bet 83:94

/Timan 20 - Naneli 17/

Barselona - Makabi 92:89

/Veseli, Abrines 17 - Boldvin 22/

Valensija - Asvel 69:98

/Džons 18 - Lovernj 21/

Petak

19.45 (1,35) Fenerbahče (16,00) Efes (3,70)

20.30 (3,70) Bajern (16,00) Panatinaikos (1,35)

20.30 (1,45) Olimpija Milano (16,00) Virtus Bolonja (3,20)

20.30 (1,30) Real Madrid (17,00) Baskonija (4,10)

*** Kvote su podložne promenama

     


tagovi

ABA ligaEvroligaKK Crvena zvezdaJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara