Arena biće puna (© Star sport)
Arena biće puna (© Star sport)

Da se ne ponovi Huventudov slučaj: Partizan uz 20.000 grobara počinje juriš na Evrokup!

Vreme čitanja: 5min | sre. 20.04.22. | 10:06

Izabranici Željka Obradovića od 20.30 protiv Burse Dušana Alimpijevića igraju osminu finala Evrokupa

Vreme je da beogradska Arena proguta još jednog protivnika. Stigli smo do osmine finala Evrokupa, a euforija kod navijača Partizana je na vrhuncu. Legendarni Željko Obradović sa klupe predvodi klub iz Humske sa ciljem da se osvoji titula, a prva prepreka je Bursa Dušana Alimpijevića koja će večeras od 20.30 pokušati da sruši snove. Iako se očekuju prepune tribine i atmosfera za pamćenje u kojoj je Partizan ove sezone uvek igrao izvanredno, potrebna je i doza opreza.

Partizan jeste jasan favorit na papiru za prolaz u četvrtfinale, ali sistem Evrokupa je takav da su iznenađenja zagarantovana, dovoljno samo da vidite kako je Huventud prošao sinoć. Špancu su slovili za glavnog favorita u čitavom takmičenju, imali su prednost domaćeg terena do samog kraja, ali jedno loše poluvreme, čak i protiv Ulma, i sezona je gotova. Ukoliko crno-beli ne žele da ih snađe slična sudbina, moraju znatno ozbiljnije da odigraju od Španaca. Ipak, klub iz Humske pored kvalitetnijih igrača ima jasnog aduta - Željka Obradovića. Najtrofejniji trener Evrope je neprikosnoven kada su plej-of utakmice u pitanju. Dok je bio trener u Evroligi, bio je u plej-of serijama 12 puta, pobedio je čak 11. Sada je u Evrokupu, a najveća je razlika naravno u činjenici da se ne igraju serije, sve rešava jedna utakmica. U tom segmentu je Obradović takođe izvanredan, u pomenutom periodu kada je predvodio Panatinaikos i Fenerbahče i Evroligi pobedio je na 28 plej-of utakmica, a izgubio samo devet.

Izabrane vesti

Sada sve staje u 40 minuta.

"Tako je kako je. Praktično situacija kao u kupu. Kako je nama, tako je i svima. Spremamo se i daćemo sve od sebe. To je put i način. Treba igrati košarku, da radimo ono što smo radili u poslednje vreme. Verujem u svoje igrače i da ćemo odigrati dobru utakmicu", rekao je Obradović.

Plan za pobedu je spreman...

"Idealno bi bilo postići jedan koš više od protivnika", opušteno priča Obradović.

Jednostavno ovo nije ništa novo za njega. Pre 30 godina je kao početnik vodio crno-bele do krova Evrope, a sada kao prekaljeni stručnjak sa devet titula prvaka Starog kontinenta, nebrojeno bitnih utakmica koje je uspeo da reši u svoju korist.

"Najbitnije je da se dobije utakmica. Način treba da nađemo. Spremili smo se, ali utakmica je živa stvar, ali uvek moraš da prepoznaš neke stvari i da odreaguješ. Ekipa je spremna u dobrom smo ritmu utakmica i treninga, pre svega treninga, a to dovodi do toga da igramo utakmice kao u poslednje vreme".


Okončala je Bursa grupnu fazu sa osam pobeda i 10 poraza. Međutim znali su da iznenade i najjače, poput Valensije.

"Spremali smo se, imamo dosta informacija o Bursi, odgledali smo mnogo utakmica. Ekipa koja je rasla kroz sezonu. Moj mladi kolega Alimpijević radi izvanredno, čestitam mu na svemu. Uhvatili su dobar ritam, pogotovu u poslednja dva meseca. Poslednja utakmica koju su izgubili od Efesa tri razlike, igrali su veoma dobro. Protiv Karšijake su gubili, uspeli da se vrate i pobede. To govori da imaju kvalitet. Starteri su veoma bitni, ali se ne smeju zaboraviti ni igrači sa klupe. To je ekipa koja u svakom trenutku zna šta želi da radi na terenu i da nađe ključeve uspeha kroz ono što radi na svim utakmicama".

Dok je Obradović neko ko preuzima odgovornost na klupi, na terenu to mora da bude Kevin Panter. Partizanov Amerikanac je već uspevao da donese pobede, još uvek se pamte koševi protiv Huventuda.

"Svestan sam da će dvorana biti puna, ali mislim da je glavno da se kocentrišemo na našu košarku, a navijači će nas svakako podržati. Ne želim da lažem, igram mnogo bolje kada me publika ponese, ali i kao ekipa igramo mnogo bolje na svom terenu. Što se njih tiče, očekujem da igraju čvrsto, ali iskreno ni to me previše ne zanima, samo sam koncentrisan da igramo našu igru i da pobedimo", rekao je Panter.

Bursa takođe ima kvalitetne Amerikance u sastavu, jedan od njih je Derik Nidam koji je svojevremeno branio boje Mornara iz Bara.

"Dolazimo sa željom da pobedimo. Zbog činjenice da se igra samo jedan meč verujemo da imamo šansu. Daćemo sve od sebe, igrati sjajnu odbranu, potruditi se da napad funkcioniše. Videćemo, ukoliko ostanemo u egalu do kraja, verujem da imamo šansu", jasan je Derek Nidam.

Trener Dušan Alimpijević je svestan kakva utakmica ga čeka.

"Sistem takmičenja je takav da se pruži šansa svima, pa i klubovima sa manjim budžetima da naprave iznenađenje. Dovoljan je jedan loš trening ili da se stegne ruka na utakmici i eto neočekivanog poraza. Da ne govorimo o iznenadnoj povredi ili jednom slučaju korone koji sve može da poremeti. Znamo kakve su ambicije Partizana, a o Željku Obradoviću nema potrebe da trošim reči. Sigurno da ću taj meč pamtiti i da će mi biti čast da budem deo svega toga. Nisam neko ko preti ili nešto bombastično priča, to bi bilo zaista nepotrebno kada je u pitanju trener kakav je Obradović. Njegov rad tokom decenija je takav da ne ostavlja mnogo prostora za iznenađenje protivničkim ekipama, to je verovatno na nivou matematičke greške, podvukao je Alimpijević.

UČINCI OBRADOVIĆEVIH EKIPA U PLEJ-OFU PO SEZONAMA

2004/05

Panatinaikos - Efes 2:1

05/06

Panatianikos - Baskonija 1:2

06/07

Panatinaikos - Dinamo Moskva 2:0

08/09

Panatinaikos - Montepaski 2:1

2010/11

Pantinaikos - Barselona 3:1

11/12

Panatinaikos - Makabi 3:2

14/15

Fenerbahče -Makabi 3:0

15/16

Fenerbahče - Real 3:0

16/17

Fenerbahče - Panatinaikos 3:0

17/18

Fenerbahče - Žalgiris 3:1

18/19

Fenerbahče - Žalgiris 3:1

EVROKUP - osmina finala

Utorak

Cedevita Olimpija - Turk Telekom 93:80

/Blažič 20 - Džonson 16/

Huventud - Ulm 73:79

/Vilis 17 - Kriston, Blosomgejm 21/

Andora - Budućnost 74:64

/Hena 21 - Sili 25/

Sreda

(1,55) Levaloa (14,50) Venecija (2,70)

(1,15) Partizan (20,00) Bursa (6,00)

(1,10) Valensija (23,00) Hamburg (7,50)

(1,10) Virtus (23,00) Lijetkabelis (7,50)

(1,05) Gran Kanarija (27,00) Šljonsk (10,00)


tagovi

KK PartizanBursaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara