Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Desetkovana Zvezda gostuje Feneru koji nikad nije dobila na strani: Da pokažemo reakciju i sprečimo padove

Vreme čitanja: 5min | čet. 10.11.22. | 11:14

Košarkaši Crvene zvezde se u 7. kolu Evrolige sastaju sa Fenerbahčeom

Posle neočekivanog poraza od Zadra u dvorani Aleksandar Nikolić, košarkaše Crvene zvezde čeka jedan od težih zadataka u Evroligi ove sezone. Gostuju ekipi Fenerbahčea (5-1) koja sa Monakom deli prvu poziciju posle šest odigranih rundi (18.00).

Crveno-beli su na najvećoj evropskoj pozornici megdan sa istanbulskim klubom delili 14 puta i samo tri puta slavili. Nijednom nisu bili bolji od Fenera na gostovanju.

Izabrane vesti

Ekipa Vladimira Jovanovića je neprijatno iznenadila minulog ponedeljka i platila ceh zbog lošeg početka utakmice, kada je dozvolila protivniku da se razigra i stekne samopouzdanje, iako je u Beogradu nastupio bez najboljeg igrača Luke Božića. Pokazala je reakciju u finišu treće deonice i serijom 10:0 uspela da prepolovi veliki zaostatak od 19 poena, a onda u finišu prišla i na poen minusa, ali nije imala snage za preokret.

"Napravljena je analiza pristupa i nekih stvari za koje nema opravdanje sa naše strane, pre svega kako smo izgledali, pogotovu na domaćem terenu. Nadam se da smo svi svesni toga i da nam je to vid poslednjeg upozorenja i da moramo da povedemo računa o stvarimo o kojima svaki dan pričamo kako bi dobili na samopouzdanju, gradili igru, hemiju i pobeđivali. Da bude kako želimo i za šta imamo potencijal", rekao je Stefan Lazarević.

Posle prvog poraza od Zadrana nakon 12 godina kod kuće, neophodno je da Zvezda pokaže reakciju i odigra dobar meč na terenu na kojem ne zna za trijumf. Posebno jer se protiv Zadra pokazalo da se pad u ključnim momentima ponavlja. U gotovo svim porazima crveno-beli su bili u egalu sa protivnikom tokom većeg dela susreta, ali su ostajali bez goriva kada se rezultat lomio.

"Ekipa u možda najboljoj formi u Evroligi. Bez obzira što su poslednju utakmicu izgubili. Pokazali smo dosad da možemo da igramo sa svakim, ali zbog određenih padova u igri, na kraju nismo uspevali da završimo sa pozitivnim rezultatom. Da održimo fokus, kako bi imali šanse da pričamo o bilo čemu".

Iako je krajem oktobra trener Jovanović prvi put na raspolaganju imao kompletan igrački kadar, situacija se za kratko vreme drastično promenila. Ognjen Dobrić, Luka Mitrović i Nikola Topić su se odazvali reprezentativnom pozivu i neće moći da pomognu ekipi u Istanbulu. Nemanja Nedović je u dogovoru sa selektorom Srbije Svetislavom Pešićem ostao uz ekipu, ali bi i on mogao da pomogne državnom timu 14. novembra, kada Turska bude dolazila u Beograd.

FIBA prozor je okrnjio Zvezdin tim, ali pred utakmicu sa Zadrom su se pojavili i novi problemi. Stomačni virus se proširio svlačionicom, Stefan Marković je primao i infuziju, dok su problema imali i Miroslav Raduljica i kapiten Branko Lazić, pa je njihov nastup u Istanbulu pod znakom pitanja.

"Imali smo problema sa stomačnim virusom na prethodnoj utakmici, iako nismo zbog toga izgubili. Od 16-17 igrača kao što se priča, ostali smo na 10. Stefan Marković nije mogao ni protiv Zadra da igra. Dobio je infuzije i nije u stanju ni danas da trenira. Imali su i drugi igrači slične simptome, ali su se našli na terenu", rekao je trener Jovanović pred put u Istanbul.

Dok je zbog reprezentativnih obaveza Zvezda ostala bez dva bitna igrača, Fenerbahče je drugačija situacija. U Turskoj je minulog vikenda odložen veliki broj susreta, kako bi se državni tim okupio na vreme i pripremio za mečeve sa Belgijom (11. novembar) i Srbijom (14. novembar). Ergin Ataman će imati na raspolaganju sve igrače iz domaćeg prvenstva, ali to neće sprečiti Fenerov kvartet reprezentativaca da nastupe protiv srpskog šampiona. Skoti Vilbeki, Metedžan Birsen, Šehmus Hazer i Melih Mahmutoglu će izaći na megdan crveno-belima večeras, a već sutra biti na raspolaganju turskom selektoru za duel protiv Belgijanaca.

Sve i da je ostao bez četvorice turskih košarkaša, Dimitris Itudis bi i dalje imao sjajnu ekipu na okupu. Preko leta su angažovana vrhunska pojačanja poput Nika Kalatesa, Karsena Edvardsa, Tonjea Džekirija i Džonatana Motlija, dok Nemanja Bjelica još nije spreman da zaigra od kako se vratio u Istanbul iz NBA.

Protiv bivšeg kluba će zaigrati i Marko Gudurić, koji je istakao da zbog klupskih obaveza neće biti u mogućnosti da se stavi na raspolaganje reprezentaciji Srbije za meč u Velikoj Britaniji, ali da će biti spreman da pomogne protiv Turske naredne sedmice.

"Biću u mogućnosti da igram drugu utakmicu, Vasa (Micić, prim.aut.) isto, Luča (Lučić) ne znam, nisam se čuo sa njim. Dakle za meč sa Turskom. Nije realno da putujemo, u četvrtak igramo sa Zvezdom, a u petak igramo protiv Velike Britanije tako da… Ali, za drugu utakmicu ćemo biti spremni", rekao je Gudurić za Sport klub.

Fenerbahče je ove sezone izgubio samo jedan meč kod kuće i to prvi, od Anadolu Efesa u Superkupu. Posle 10 vezanih pobeda u Evroligi i prvenstvu, izgubio je minule sedmice u Barseloni (80:81).

"Moramo energetski da budemo na maksimumu, da budemo pametniji u odbrani i u napadu da uzimamo dobra rešenja. Oni igraju atipično, sa dve pokretljive petice, preuzimaju dosta, teraju protivnike da prave dodatni pas. Sve smo to pripremili, ali moramo i da sprovedemo u delo. Da damo poen više od Fenerbahčea. Bitno je pogađati šuteve. Posebno otvorene, ali i lude, preko ruke. Da se u odbrani bude na najvišem mogućem nivou", istakao je Vladimir Jovanović.

EVROLIGA - 7.KOLO

Sreda

Olimpija Milano - Virtus Bolonja 59:64

/Mitru Long 13 - Teodosić 15/

Četvrtak

18.00 (1,20) Fenerbahče (19,00) Crvena zvezda (5,00)

18.45 (1,55) Real Madrid (14,5) Efes (2,70)

20.00 (1,60) Alba (14,5) Bajern (2,55)

20.00 (1,20) Olimpijakos (19,00) Partizan (5,00)

20.05 (2,15) Makabi (14,5) Barselona (1,80)

21.00 (1,70) Asvel (14,5) Žalgiris (2,30)

Petak

20.30 (1,80) Panatinaikos (14,5) Baskonija (2,15)

21.00 (2,15) Valecija (14,5) Monako (1,80)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FenerbahčeStefan LazarevićVladimir JovanovićEvroligaMarko GudurićStefan MarkovićBranko LazićMiroslav Raduljica

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara