Detaljna analiza derbija: Zvezdina prednost iskustvo i publika, ne odlučuju dueli 1 na 1, nego šut

Vreme čitanja: 12min | ned. 14.11.21. | 12:17

Marin Sedlaček do detalja o novom košarkaškom susretu dva najveća srpska kluba

Opšti je utisak da ABA liga nikad nije bila jača, kao i da za glavne favorite važe Partizan i Crvena zvezda. Zato predstojeći večiti derbi, prvi ovosezonski, nosi veliki značaj. Mogao bi da da ton za nastavak sezone, omogući pobedniku da raširi krila i nastavi sa sjajnim rezultatima, s ozbirom da su prema očekivanjima crveno i crno-beli jako dobro otvorili sezonu. Ipak, forma danas neće igrati ulogu, jer svaki derbi je poseban i nema pravila. Zato smo odlučili da mikrofon damo čoveku od struke čija reč se na ovim prosotrima, ali i šire - poštuje i sluša. Marin Sedlaček je za Mozzart Sport napravio analizu večerašnjeg okršaja Zvezde i Partizana (19.00), govorio o prednostima i manama ljutih protivnika, ali i istakao da će na kraju detalji odlučivati.

Nedelja, 19.00: (1,80) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,15)

Izabrane vesti

Željko Obradović se vratio na klupu Partizana posle 28 godina. Sezonu počeo sjajno - nanizao 10 trijumfa, sve do minule srede, kada su njegovi puleni pretrpeli poraz od Andore u Evrokupu. Sada će po 15. put u karijeri predvoditi crno-bele protiv crveno-belih. Za protivnika će imati trenera koji je ostavio dubok trag u istoriji Crvene zvezde i sprema se da je po 41. predvodi protiv večitog rivala - Dejana Radonjića.

Zvezda je dobila privilegiju da prvi ovosezonski duel sa Partizanom odigra pred svojim navijačima, ali Sedlaček tvrdi da favorita nema.

"Vrlo specifičan derbi. Svaki je specifičan za sebe i apsolutno nema favorita. To je tako svih ovih decenija, bez obzira ko je prvi, drugi na tabeli, da li ima tri pobede ili četiri poraza zaredom - pravila i prognoze su uvek padale u vodu", počeo je svoju analizu Sedlaček.

Radonjić je tokom leta odlučio da u Zvezdu vrati nekoliko igrača sa kojima je radio i u prvom mandatu, pa su tako opremu kluba sa Malog Kalemegdana ponovo zadužili Luka Mitrović, Nikola Kalinić, Stefan Lazarević i Majk Cirbes - košarkaši koji imaju iskustva u derbijima.

"Veliki broj ponavljanja, utakmica utiče na smanjenje pritiska i psihologiju. To smo imali prilike da vidimo kada su plej-of serije. Igrači koji su osetili derbi znaju amplitudu rezultata koja se kreće od prvog do poslednjeg minuta i spremni su da adekvatnije odreaguju na pritisak, probleme koji se pojavljuju, sposobni da ne podlegnu panici. Samo značenje derbija, ta težina je prihvatljivija domaćim igračima nego strancima, kojima je to jedna utakmica koju će igrati za statistiku. Koliko god da se to njima prikaže ili prenese oni nemaju taj osećaj. Nemaju genetski kod odavde da bi mogli da znaju šta to znači. Upravo u tome je i prva razlika između Zvezde i Partizana. U Zvezdinom timu derbi nisu igrali Ivanović i Holins. U Partizanu imamo Trifunovića, Dangubića, Zagorca i Pantera koji su igrali".

Dejan Radonjić u razgovoru sa Marinom Sedlačekom (Foto: MN Press)Dejan Radonjić u razgovoru sa Marinom Sedlačekom (Foto: MN Press)

Zvezdina je prednost što u derbi ulazi sa više iskustva, ali na kraju će nijanse odlučivati.

"Bez ozbira na sve očekujem da će biti neizvestan derbi. Tu ima raznih stvari koje mogu da budu presudne u određenim momentima. Od klasične košarkaše floskule: ko bude bolje šutirao. Ko bude bolje izvodio slobodna bacanja, ko bude manje lopti izgubio ima više šanse da dobije.".

Možda bi i klupa mogla da bude prevaga.

"Nije presudno ko počinje utakmicu, ko će povesti. Nema pravila. Imali smo primera vraćanja iz 20 razlike, gubljenja utakmice, ili nekih drugih elemenata: pet ličnih grešaka, nesportskih, isključenja, prekida utakmica, pauza... Ima tu dosta elemenata koji mogu, a ne moraju da utiču".

Akcenat je naravno i na odbranama. Partizan je u tom segmentu statistički najbolji u ABA ligi, Crvena zvezda u Evroligi. Bliži pobedi će biti tim koji bude bolje odgovorio na jaku defanzivu rivala.

"U ovom derbiju će biti specifično to što i jedan i drugi tim igraju dosta kombinovanih odbrana - odbrana sa preuzimanjima. Tako da ne možemo da govorimo o direktnim duelima, osim centar-centar. Gde takođe može da dođe do preuzimanja. Tendencija Crvene zvezde i Partizana je da igraju sa četiri spoljna igrača, da se dosta šutira, igra agresivno. Crvena zvezda je i od strane trenera Evrolige apostrofirana kao najbolja odbrambena ekipa. U tom stilu odbrane Zvezde i Partizana leži drugi odgovor na pitanje ko ima bolje šanse - ko bude iskoristio više otvorenih šuteva".

Kombinovane odbrane večitih rivala značajno umanjuju mogućnost pojedinca da ostavi pečat na meč.

"Da se osvrnemo na teoriju o kojoj je Aleksandar Nikolić pričao daleke 1987. godine, da je budućnost košarke da svi igraju sve pozicije. Mi to imamo danas. Ono što je dodatak tome je i korišćenje prednosti u kombinovanim odbranama, gde imamo situacije u kojima visoki igrači izlaze na spoljne sa loptom, ili gde imamo niske igrače koji čuvaju centre. Odbrana i jednog i drugog tima je izuzetno zasnovana na kolektivnosti, što umanjuje mogućnost individualnog učinka, jedan na jedan. Udvajanja otvaraju priliku drugim igračima da se iskažu, da li će to iskoristiti ili neće, to će odlučiti ko će pobediti".

Sedlaček navodi i da večiti rivali nemaju prave plejmejkere, da insistiraju na timskoj igri i apostrofira značaj spoljnih linija.

"Ekipa koja ima pravog vođu, a taj vođa je obično igrač kod kojeg je lopta najviše, mogu da imaju prednost. Po pravilu su to igrači na poziciji plejmejkera. Ako napravimo analizu - Zvezda i Partizan nemaju pravog plejmejkera. Madar, Avramović, Volters i Ivanović nisu klasični plejmejkeri. Ranijih godina se drugačije igralo, pa su postojali igrači zadatka, koji su recimo od starta čuvali najboljeg igrača i pokušavali da ga zaustave sa određenim brojem faulova. Sada toga nema, jer se mnogo više taktika bazira na kolektivnoj igri, koja je zasnovana na odbrani, brzoj distribuciji lopte i otvaranju kontranapada. U derbijima do sada, nikada najbolji igrači nisu mogli sami da ih reše. Ono što mislim da je vidljivo, kada se napravi neki presek - spoljne linije rešavaju derbi. Igra se sa četiri spoljna igrača što je 80 odsto startne petorke i u smislu broja poena može da se pravi analiza i matematika, koliko poena je potrebno ekipi da dobije, odnosno koliko poena može da postigne. Tu sad nemam pravila".

Stranci i ove sezone igraju važnu ulogu u dva najbolja srpska kluba, a činjenica je da ne osećaju derbi kao domaći košarkaši. To može da im bude i prednost.

"Njihov košarkaški mentalitet je da na poen vrate poenom. To je tipično za američke igrače. U toj kontroli emocija, košarkaškoj efikasnosti će ležati rezultat. Ako pogledamo i vratimo se unazad, Panter je celu utakmicu protiv Badalone bio ispod proseka i onda je rešio. Protiv Andore je bio ispod svog proseka, a u poslednjih pet minuta je dao devet poena, ali to tada nije bilo dovoljno. To su stvari koje se vagaju u smislu razmišljanja. Šta ako njega ne krene? Zvezda je protiv Asvela ima velikih problema jer je Volters stao na dva poena. Srećom na kraju je dao važan koš, a onda je promašio slobodno bacanje. Tu je ključ trenerska finoća osećaja, da se igrači menjaju periodično. Ono što je bliže NBA nego evropskoj košarci je ko sa kim igra i ko sa kim bolje funkcioniše. Cilj je da amplitude budu manje".

ABA liga je odredila da pravdu u večitom derbiju dele Ilija Belošević, Milivoje Jovčić i Josip Radojković. Koliko arbitri mogu da utiču na derbi?

"Stil suđenja najviše može da utiče u situaciji kada sudije nisu konzistentne. Ako ne primenjuju isti kriterijum suđenja od početka do kraja. Kada to urade, ekipe i pojedinci se adaptiraju. Međutim, ako se tu padne pod uticaj nekonzistentnosti, onda mogu da nastanu problemi. Prošle godine smo posle utakmice finala Crvene zvezde i Budućnosti imali nenormalnu razliku u slobodnim bacanjima".

Zašto se, kao u minulom finalu ABA lige, ponekad stvori jaz između izvedenog broja slobodnih bacanja kod dve ekipe? Neretko i u derbijima.

"To je u direktnoj vezi sa stilom igre i sa onim što smo govorili. Ekipe koje brojčano imaju veliki broj šuteva za dva ili tri poena, one teško mogu da se nađu često na liniji slobodnih bacanja. Šutiraju sa sedam metara, u prvom napadu, iz neizrađenih akcija... Na kraju zbog toga imamo amplitude. To je Amerika ubacila ovde u smislu tempa i brzine igranja. Nijedna ekipa u Evropi nije toliko tehnički potkovana, jer evropske ekipe su navikle da igraju zajedno, američke individualno".

Pomenuta amerikanizacija dovodi do još jednog košarkaškog segmenta, od kojeg treneri čupaju kosu na glavi - izgubljenih lopti.

"U toj brzini koja je reflekcija tehničke neobučenosti, dolazi do grešaka. Izuzev selekcije dodavanja, ali i za to treba da postoji određeni kriterijum. Adaptacija na ispravljanje grešaka u pogrešnim dodavanjima je stvar kvaliteta koji može da dođe na kraju do izražaja i iziskuje određeni period".

U derbiju od izuzetne važnosti može da bude i odabir informacija koje treneri budu davali igračima.

"Možda pojedini igrači ne mogu određene informacije da prime i onda dolazi inhibicija, dolaze problemi, greške... Još ako je pritisak negativnog rezultata, onda do izražaja dolaze igrači koji iskusno traže rešenja".

Crvena zvezda je pred derbi angažovala pojačanje - ugovor sa klubom je potpisao Stefan Marković. Utakmicu protiv Asvela pratio je pokraj klupe, pa je još neizvesno da li će moći da pomogne saigračima protiv Partizana. Sedlaček ipak misli da popularnog Pefija ne čeka vatreno krštenje.

"Crvena zvezda sa povratkom Ivanovića ima formiranu konfiguraciju tima i za koju se traži centar. U budućnosti uloga Stefana Markovića daje plus Dejanu Radonjiću da može igrače poput Voltersa i Ivanovića da upari sa njim i rastereti ih”.

Crveno-beli se ove sezone muče u realizaciji, delom i zbog povreda. Gust raspored i brojni maleri koji su zadesili srpskog šampiona opteretili su pojedine igrače i doveli do pomenutih problema. Dolazak Markovića će zato biti od velikog značaja. Sa druge strane, Partizan nije imao većih kadrovskih poteškoća.

"Takva je trenutno situacija, Zvezda ima problem sa izrazitim strelcima i realizacijom jer se bekovi sa jedne strane troše u organizaciji, sa druge izlaze iz određenih povreda. Partizan je imao problema sa Smailagićem, Trifunovićem i Kurucom, ali ne na duže staze".

Na prvom derbiju u takmičarskoj godini prisustvovaće samo domaći navijači - u ovom slučaju Crvene zvezde.

"To je velika prednost, posebno zbog pomenutih osam ili devet igrača koji nikada nisu igrali derbi. Zvezdina publika koja će doći u dvoranu je košarkaška publika i ona će znati da prepozna momenat i pruži podršku. Publika može euforijom nestrpljenja u određenim situacijama da tera na brzopletost i greške. Ovde će biti potrebno strpljenje. Ekipa koja više bude imala prisutan svoj stil igre na terenu će imati veće šanse da pobedi".

Posle duže vremena imamo i specifičnu situaciju u najtrofejnijim srpskim klubovima. Pojedini stranci koji su dovedeni nemaju toliki uticaj na igru u napadu - primer je Ostin Holins u Zvezdi. Kojeg Sedlaček dobro poznaje. Ipak, navijači očekuju više. Sa druge strane Rodion Kuruc je u Partizan doveden kao veliki talenat i igrač sa NBA iskustvom, ali je utisak da se još traži. Derbi bi mogao da mu pomogne.

"Holins nije očekivao toliki pritisak u broju poena koje treba da postigne. Njega je Radonjić selektirao kao jednog od retkih američkih igrača kojem je pod A odbrana, a pod B napad. Mi to dosad nismo imali. Kuruc je igrač koji je dolaskom u Partizan počeo da igra seniorsku evropsku košarku. U NBA je ostavio solidan utisak, najpre u Bruklinu dok nije krenula rekonstrukcija, dok nisu došli veliki igrači. Obradovićeva uloga je više nego mentorska u njegovom sazrevanju. Koliko će on to prihvatiti u jednom kratkom vremenskom periodu, videćemo. Mislim da će biti teško. Mentalitet letonske košarke je napad, šut. On je tu odrastao, to mu je u genima. On je igrač koji sada stiče iskustvo i za njega će derbi biti neprocenjivo iskustvo, jednako 10 NBA utakmica", ističe Sedlaček.

Obradović gotovo uvek u svojim timovima ima jednog klasičnog poentera, kojem je jedini zadatak da probacuje loptu kroz protivnički obruč i ne libi se da mu da svu slobodu u ofanzivi. U Partizanu je to slučaj sa Kevinom Panterom. Košarkaši takvih profila umeju da se "zapale", ali i uđu u seriju promašaja, a utisak je da je popularni Žoc i to spreman da istoleriše. Zašto?

"To se toleriše sve do momenta dok ne počne da mu curi odbrana. Jer to već ne može. Ako promašiš četiri šuta, a tvoj igrač ne da koš - to je u redu. Međutim, ako postigne osam, to ne može da istrpi nijedan trener na svetu. Stvar je u tome što svaki trener ima plan utakmice u glavi. Ipak, sve može da se isplanira, a na terenu se desi nešto treće. Usledi reakcija, ali je pitanje da li su oni koje si uputio da sprovedu tvoju ideju sposobni da to urade".

Mnogi večerašnji duel vide kao prvi veliki okršaj Željka Obradovića i Dejana Radonjića. Ipak, akcenat mora biti na terenu.

"I jedan i drugi trener su vrlo specifični. Ali stvar je u tome što ne igraju oni, već ekipe, igrači".

Treneri po pravilu stanu iza svoijh izabranika posle poraza, a pred velike duele pokušavaju da ih rasterete. Sedlaček je govorio drugoj strani medalje.

"Štite igrače, ali postoji i drugi momenat. Mediji ih ne okrivljuju. To je tendencija koja postoji već 10-15 godina. Da se ne napravi dobronamerna analiza iz koje će neko ko je napravio greške da bude bolji. Već se govor argumentima proglašava govorom mržnje. I zbog toga nemamo napredak. A onda je dovoljno da neko napravi mali uspeh i da se o njemu piše kao šampionu sveta. To je veliko opterećenje, medveđa usluga. Racionalno pronalaženje svakog pojedinca u određenom elementu igre, napadu, odbrani, ulozi na klupi, utiče na sve to. Mogu oni da pričaju da u utakmicu ulaze kao da je svaka druga. Pa nije. Možda to tako zvuči kod onih koji je nisu igrali, ali kod onih koji jesu, a i kod onih u manjini koji na njih vrše pritisak, će proizvesti određenu reakciju. Koliko će biti adekvatna, to ne možemo da znamo. Imali smo hiljade utakmice koje su se rešavale na vrlu čudan način i nijedna nije bila slična prethodnoj. Nijedna".

Koliko će ishod derbija uticati na nastavak sezone u oba kluba?

"Zavisi od strategije kluba. Ako je iskrena, jedna utakmice ne znači ništa. Ako je moranje, od toga može da se napravi svašta."

Partizan je na startu sezone imao manji broj utakmica, više vremena za odmor i treninge. Zvezda je sa druge strane u paklenom ritmu od početka, ali je već odigrala devet mečeva protiv nekih od najboljih evropskih timova. Da li odmeravanje sa kvalitetnijim protivnicima može da posluži kao bolja priprema za derbi?

"To može da bude faktor i uticaće sigurno na rezultat, samo zavisi u kojoj meri. Da li jedno poluvreme, četvrtinu, poslednjih tri, sedam minuta. Postavlja se na kraju pitanje koliko će ekipa to umeti da iskoristi".

Za kraj, Marin Sedlaček podseća na priču sa početka. Zvezdina prednost je što ima više igrača koji su iskusili težinu večitog derbija, ali kada se podbaci lopta - sve pada u vodu.

"Zato i pričamo o broju igrača koji su igrali derbi. To je kao kad igraš premijeru pozorišne predstave na kojoj imaš iskusne glumce i statiste. Statisti su nervozni, iskusni opšteni. Već na drugoj predstavi je drugačija priča. Iskusni će odigrati još bolje, a neiskusni su manje opterećeni. Taj osećaj opterećenja i reakcija će diktirati psihološku pripremu i predstavu igrača na terenu. U derbiju nema pravila. Možemo da pričamo, vagamo, ko je gde bolji. Sve pada u vodu kad se podbaci lopta", zaključuje Sedlaček.

Pišu: Đorđe MATIĆ i Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

Marin SedlačekKK Crvena zvezdaKK PartizanVečiti derbiDejan RadonjićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara