Večiti derbi kroz prizmu brojki i važno pitanje: Ko igra bolju odbranu?

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.11.21. | 09:00

Partizan prednjači na Jadranu, Zvezdin snažan argument - defanzivna dominacija u Evroligi

Predstojećeg vikenda na programu je večiti derbi, prvi sudar Crvene zvezde i Partizana u sezoni. Mnogi željno iščekuju da vide kako će on proteći i ko će ovaj početni deo sezone zatvoriti na bolji način. Domaćin će biti Crvena zvezda u dvorani "Aleksandar Nikolić", tako da će sa te strane svakako dobiti vetar u leđa, što u ovakvim sudarima svakako nije mala stavka.

Partizan ulazi u derbi kao jedini neporažen tim na Jadranu, sa svih sedam pobeda u prvih sedam utakmica. Crvena zvezda je odmah iza crno-belih sa skorom 6-1, tako da se suštinski obistinjuje polako predviđanje da će beogradski velikani biti glavni konkurenti za titulu ove sezone. Zato je naredni duel još važniji.

Izabrane vesti

A šta kažu brojke (ostvarene u ABA ligi) pred prvi večiti derbi u sezoni?

Zanimljivo je da i jedni i drugi do sada daju identičan broj poena po meču - 79. I u skokovima su vrlo blizu, Zvezda beleži tek jedan više po utakmici od Parnog valjka (34:33). Isti je slučaj i sa asistencijama (18:17), kao i ukradenim loptama (8:7). Ljuti rivali su generalno prilično izjednačeni, mada treba reći da nisu imali protivnike iste snage na startu sezone, pa i to svakako treba uzeti u obzir.

Partizan je do sada bio šuterski raspoloženiji, pa je gađao za tri procenta bolje za dva (59%:56%) i četiri procenta bolje za tri poena (36:32). Kada je šut u pitanju, Zvezda ima prednost jedino u penalima (72,88 naspram 71,43).

Crveno-beli bolje grade svoj obruč pa dopšuštaju 6,7 ofanzivnih skokova, dok Partizan ima mesta za napredak u brojci od 10,57 dopuštenih uhvaćenih lopti pod svojim obručem.

Kada su pojedinci u pitanju, Zvezda najviše u napadu računa na Nikolu Kalinića (11,6 poena po utakmici u proseku), Ognjena Kuzmića (10,9), Nikolu Ivanovića (10,5), Luku Mitrovića (10,4) i Nejta Voltersa (9,3).

Partizanovi poenterski nosilac je Zek Ledej sa 13,6 poena i, zanimljivo, jedini je sa dvocifrenim skorom u proseku po utakmici. Prate ga Kevin Panter (devet poena), Alen Smailagić sa 8,2 i Rodion Kuruc sa osam poena po meču, a blizu su i Rade Zagorac i Jam Madar sa po 7,7 poena po meču na Jadranu.

Individualno gledano, kod Zvezde u skoku prednjače Ognjen Kuzmić (6,29), Luka Mitrović (5,14) i Nikola Kalinić (4,71). Kod crno-belih najviše uhvaćenih lopti po meču ima Zek Ledej (6,57), a prate ga Alen Smailagić sa 5,5 i Balša Koprivica sa 4,4 po utakmici.

Nikola Ivanović je prvi asistent Crvene zvezde sa 5,75 završnih dodavanja, Nejt Volters ga prati sa pet (sa više odigranih mečeva). Kod crno-belih je, zanimljivo, najbolji asistent Kevin Panter sa 3,86 asistencija, dok je Aleksa Avramović na 3,43. I ovde je Zek Ledej u vrhu sa 2,29 asistencija po utakmici.

KO JE BOLJI U ODBRANI?

Sudar Zvezde i Partizana biće ujedno i odmeravanje snaga dve najbolje odbrane u dosadašnjem delu Jadranske lige. Jasno je da i Željko Obradović, kao i Dejan Radonjić, forsiraju snažnu odbranu i ne ljute se kada se utakmice igraju na "primljen poen manje". Zato će i prvi sudar u sezoni večitih rivala otkriti to ko se bolje snalazi u defanzivi. I taj aspekat bi mogao da odredi konačan ishod utakmice.

Možda čak i da bude najvažniji.

Nedelja, 19.00

(1,80) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,15)

Partizan u proseku dozvoljava 0,87 poena protivniku po posedu u ABA ligi i po tome je najbolji u dosadašnjih sedam kola Jadrana. Interesantno je, ali i očekivano, da ga prati Crvena zvezda sa 0,97 poena po posedu i crveno-beli su po ovom parametru na drugoj poziciji, a slede Cedevita (1,02) i Mega Mozzart (1,04). Kada se to pretoči u poene, crno-beli primaju 61,71 poen po utakmici, a Crvena zvezda 67,43 i razlika, može se reći - nije mala.

Ali, Zvezda za sada prima najmanji broj poena u celoj Evroligi što je više nego jak argument. Kada se kaže Dejan Radonjić na klupi crveno-belih, prva asoscijacija je snažna defanziva. Više nego išta, jaka igra u defanzivi karakteriše pristup Radonjićevih izabranika. Nekada to toliko dobro funckioniše da protivnici, čak i u Evroligi, ne znaju gde je obruč. Žargonski rečeno - „ne vide ga“.

Nije ni čudo kada su u timu specijalisti za defanzivu poput Nikole Kalinića i Branka Lazića, ali generalno se crveno-beli dobro brane timski i često Ognjen Kuzmić i Luka Mitrović u ovom smislu rade odličan posao.

Crveno-beli u Evroligi po utakmici primaju samo 67,22 poena i po tome su ubedljivo najbolji. Prate ih Olimpijakos sa 70,75 i Fenerbahče sa 71.00. Dovoljno je samo reći da je Panatinaikos u Beogradu ubacio 48 poena protiv crveno-belih pa da sve bude kristalno jasno.

Sa druge strane, Partizan je zabeležio nekoliko dobrih defanzivnih partija ove sezone, doduše protiv slabijih ekipa nego što je to PAO. Krka je protiv crno-belih ubacila samo 45, Studentski centar na 57, a Huventud se zaustavio na 67. Ipak, da defanziva ekipe Željka Obradovića ume i da popusti govori podatak da je Partizan na gostovanju Hamburgu primio čak 97 poena što je najviše ove sezone.

Predvodnik defanzivne energije u redovima Partizana svakako je Aleksa Avramović. Pokazao je često, kao recimo na meču protiv Borca, koliko je snažan u igri na lopti, a slično je bilo i protiv Turk Telekoma kada je podigao celu dvoranu na noge. Pored njega, Jam Madar unosi agresivnost tako što stalno "čačka" loptu protivničkih bekova, dok je Balša Koprivica više puta "prvim tempom" zalepio protivničke košarkaše rampom.

Kada se sve sabere i oduzme, kakav je vaš proračun? Ko pobeđuje u prvom derbiju sezone?


tagovi

Željko ObradovićDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara