Aleksa Avramović, (MN Press)
Aleksa Avramović, (MN Press)

Avramović za Mozzart Sport: Kalinić igra jako dobru košarku, ovo je Zvezdin najjači tim poslednjih godina

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.11.21. | 16:21

“Saradnja sa Obradovićem? Zadovoljan sam, kako da ne. Imam ulogu plejmejkera ove godine i stvarno se trudim da sprovedem na terenu šta se traži od mene. Ide u dobrom smeru. Napredujemo kao tim”, kaže “četvorka” crno-belih

Uz Alena Smailagića, Aleksa Avramović je svakako srpski košarkaš sa najvećim uticajem na igru i rezultate Partizana u dosadašnjem delu sezone. Igrom u odbrani često je znao da podigne i saigrače i celu dvoranu na noge, a i u napadu da doprinese polaganjima i ubojitim prodorima kada ekipa nema pravo rešenje.

Sada se Avramović, kao i ostatak ekipe, sprema za večiti derbi, prvi u sezoni, a u najavi nedeljnog spektakla bek crno-belih govorio je za Mozzart Sport i dotakao se Crvene zvezde, same utakmice kao i o saradnji sa trenerom Željkom Obradovićem.

Izabrane vesti

Partizan ulazi u derbi posle prvog poraza u sezoni koji je došao u Andori. Avramović je taj susret završio sa najvećim indeksom korisnosti u svom sastavu (osam poena, sedam skokova, dve asistencije, pet ukradenih lopti, indeks 16).

Ujedno je i treći najbolji kradljivac lopti u Evrokupu (2,25 po utakmici).

Generalno smo u dobroj formi osim ovog poraza od Andore. Imali smo greške, analizirali smo utakmicu. Nisu nas iznenadili, znali smo kakva su ekipa, da mnogo trče. Bio je loš šut, nismo pogađali otvorene situacije. Promašili smo 22 trojke što je baš dosta", kaže Avramović za Mozzart Sport.

Upravo je Aleksa šutirao za pobedu, ali je bilo baš daleko…

"Da, bilo je daleko. Da sam dao, bila bi čista sreća. Samo sam pokušao da ubacim, da je malo otišla u levo bila bi koš. Ali, tu je sreća u pitanju, trebalo je dosta ranije da prelomimo meč, kada smo u drugoj deonici napravili razliku. Trebalo je da ostanemo mirni i izdržimo njihove nalete".

Sada crno-belima sledi derbi, a Avramoviću debi u najvećem srpskom košarkaškom spektaklu. Prvi učinak Partizanovog pleja je da Zvezda igra vrlo snažno u odbrani.

"Meni je prvi derbi. Od ovoga što su mi saigrači pričali, pre svega mislim na Radeta kapitena, posebna je utakmica, puna naboja, intenziteta i svega ostalog. Očekujem derbi pun entuzijazma. Želim da pomognem ekipi da radimo najbolje stvari i da pobedimo. Ispratio sam Zvezdu. Veoma su agresivni u odbrani. Primaju čak i najmanje poena u Evroligi, igraju tvrdu košarku. To su momci koji se znaju dugo, dugo godina. Rade sa istim trenerom, u istom sistemu. I zato im tako ide dobro u odbrani. A napad je relativna kategorija. Danas te hoće, sutra neće".

Iako je start sezone, meč Crvene zvezde i Partizana već sada nosi veliki ulog. Jasno je da će pobednik napraviti važan korak u borbi za eventualno prvo mesto. Avramović kaže da i jedni i drugi računaju na, po kvalitetu gledano, najjače timove poslednjih godina.

ABA liga mi je deluje dobro i kvalitetno. Odskačemo mi večiti, Budućnost i Cedevita Olimpija. Generalno, imamo sedam pobeda, Zvezda je imala kiks u Laktašima. Pobedom na njihovom terenu napravili bismo ozbiljan iskorak ka toj prvoj poziciji i eventualnoj borbi u plej-ofu sa domaćeg terena. Ekipe su se pojačale. Ovo je Zvezdin najjači tim u poslednjih par godina. Svakako to važi i za Partizan po kvalitetu gledano. Isto važi i za Cedevita Olimpiju. ABA liga raste”, zaključio je Avramović.

Večiti derbi kroz prizmu brojki i važno pitanje: Ko igra bolju odbranu?

Radonjićeva četa ima 12 vojnika, ali i neustrašivog komandanta - Nikolu Kalinića

U susret večitom derbiju: Zvezda i Dule "dopratili" Željka na klupu Partizana sa 0-5, a Lučić ga "ispratio" sa 6-3

Radonjićevih 40 derbija: Od vatrenog krštenja do 24 pobede i tri trofeja pred Partizanom

Očekivano, košarkaš Partizana u prvi plan ističe Nikolu Kalinića koji ove sezone igra poput lokomotive koja vuče crveno-beli voz unapred.

Zvezda je tim koji se prevashodno oslanja na dobru odbranu. Nikola Kalinić se izdvaja, igra jako dobru košarku, nosi Zvezdu. Lider je ekipe, donosi svoju energiju i u napadu i u odbrani. Stvarno je dobar igrač, pun iskustva, osvajao je i Evroligu i ABA ligu. Volters je iskusan košarkaš, promenio je dosta ekipa, poznaje sistem. Ali, i mi imamo pregršt dobrih igrača. Moramo da budemo fokusirani, ne sme ništa da nas izbaci iz takta”.

U Partizan se vratio Željko Obradović, čovek sa devet evroligaških titula. Koliko je Avramović zadovoljan saradnjom sa trenerom i saigračima?

Saradnja sa Obradovićem? Zadovoljan sam, kako da ne. Imam ulogu plejmejkera ove godine i stvarno se trudim da sprovedem na terenu šta se traži od mene. Ide u dobrom smeru. Napredujemo kao tim. Plejmejker mora da ima komunikaciju sa trenerom, od njega počinje ideja. Tako da smo i Dalas i Jam i ja sa Obradovićem u komunikaciji, kako bismo znali kako se postavlja napad i sve će ići na viši i viši nivo”.

Kaže prvotimac Partizana da će on i njegovi saigrači biti najviše fokusirani na teren, te da će se truditi da ih ne omete atmosfera na tribinama.

Svakako znamo da je derbi pun naboja, da će navijači navijati za njih i da će probati svim načinima da nas poremete. Međutim, mi znamo što dolazimo na utakmicu. Naš fokus je isključivo teren, bez osvrtanja okolo”.

Bilo je već reči o defanzivi Crvene zvezde koja je najbolja u Evroligi. Imaju i crno-beli čime da se pohvale - primaju najmanje poena u proseku u ABA ligi. A upravo je Avramović bio predvodnik dobre defanzive.

To je neki moj kvalitet koji je ove godine možda više došao do izražaja, zato što nemorno pritiskam plejmejkere protivničkih ekipa. Odbrana je iskreno stvar želje. Znam da pristupom u odbrani mogu da podignem saigrača energetski, kao i navijače, to je normalno. Mnogo puta to čine i moji saigrači, pa podignu mene. Kao lanac se pokrene cela ekipa i to je divna stvar. Ne mora doprinos da bude samo poenterski”, kaže Avramović i dodaje da se sve više adaptira na poziciju plejmejkera.

Videćemo ko će se sutra bolje adaptirati u okršaju koji svi cupkajući iščekuju.


tagovi

Aleksa AvramovićŽeljko ObradovićNikola Kalinić

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara