Ostin Holins zakucava pored Zorana Dragića (©MN Press)
Ostin Holins zakucava pored Zorana Dragića (©MN Press)

Dobitna formula polufinala: Spusti težište, kontroliši skok i napravi balans

Vreme čitanja: 6min | uto. 24.05.22. | 13:59

Kako je Crvena zvezda izgradila prolaz u finale

Analizirajući pobedu kojom je Crvena zvezda stigla do sedmog uzastopnog finala i šanse da osvoji šestu titulu regionalnog prvaka, Dejan Radonjić istakao je dve stvari - zalaganje celog tima i napredak u igri ostvaren kroz tri odmeravanja snaga sa Cedevitom Olimpijom. Shvata najtrofejniji stručnjak u istoriji kluba da tri odigrane utakmice u jednomesečnom intervalu kroz koji se protkala duža pauza ne mogu da garantuju optimalan nivo forme, ali je finale sa Partizanom najavio u optimističnom tonu, znajući da postoji veliki prostor za dodatni napredak.

Izabrane vesti

"U nekim momentima bili smo blizu", bio je Radonjićev odgovor na pitanje koliko je jučerašnje izdanje bilo daleko od onoga što njegovi igrači zaista mogu.

Još u najavi majstorice kao ključni elementi pobede isticala se bolja igra u odbrani što automatski sa sobom povlači i kontrolu skokova, ali i čvršći pristup u duelima. Izuzev poslednjeg elementa Cedevita Olimpija sinoć nije mogla drugačije da parira braniocu titule, koji je posle Ljubljane napravio ozbiljan zaokret u pristupu utakmici i vratio se dobro poznatoj formuli uspeha - spustilo se težište igre i tako napravio balans u napadu potreban da se nadmudri jedna od najpotentnijih ekipa jadranskog regiona.

Petak, 20.00: (1,60) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,55)

Poprečni presek sve tri utakmice daće jasan odgovor na pitanje kako je Crvena zvezda na svom parketu kontrolisala dešavanja i obezbedila novo finale. Na Cedevitinu tranziciju Zvezda je odgovorila igrom u reketu iz pozicionog napada, čime je odbrana gostiju imala problem više. Na početku serije crveno-beli su od 93 poena čak 50 ubacili iz reketa, sinoć 38 od 88. U oba slučaja protivnik je imao po deset poena manje iz polja najbližeg obruču, što je u konačnom rezultatu bila razlika koja je razdvajala pobednika i poraženog. Poređenja radi, Zvezda je u Ljubljani bila izbačena iz reketa u dobrom delu susreta zbog čega je završila sa 28 od 80 poena uključujući i dodatnih pet minuta, dok je domaćin bio na 34 poena. Taj susret košarkaši beogradskog sastava završili su najviše šest poena pod košem, koliko su postigli Volters i Mitrović.

Dominantna figura oba Zvezdina trijumfa u Beogradu bio je Luka Mitrović. Nekadašnji kapiten maksimalno se oslanjao ne samo na dugogodišnje iskustvo već i veliku tranziciju u pristupu igri gde je kao niža petica našao pravu verziju sebe. Prepustio je šut drugima, spustio se dole i počeo da igra najbolju košarku dosadašnje karijere. Iz reketa je kroz te dve utakmice ubacio 20 poena, 12 u prvom i još osam u drugom susretu, s tim da je iznudio i devet faulova protivnika od čega sedam na startu polufinala kada je bio najefikasniji i najkorisniji igrač u oba tima. Od 21 poena tada preostalih devet ubacio je sa linije slobodnih bacanja uz dva promašena slobodna bacanja. Sinoć je zapalio tribine zakucavanjem na asistenciju Nikole Ivanovića za 32:16, kada je Crvena zvezda prvi put uhvatila zalet i napravila razliku od 19 poena.

Nikola Kalinić (©Star Sport)Nikola Kalinić (©Star Sport)

Uz Mitrovića veliki uticaj na Zvezdinu unutrašnju igru imao je Nikola Kalinić. MVP Jadranske lige radio je stvari na svoj način, tražio kontakt leđima i iz driblinga pronalazio rešenja. Alternativa su bile situacije gde bi se po prijemu lopte stsuštio na koš i rešio napad atraktivnim zakucavanjem poput onog sinoć, ili pogotkom iz kontakta. Imao je dobrih i loših procena, ali je kao najkompletniji igrač u ekipi i neko koga selektor Svetislav Pešić vidi kao jaku karijeru reprezentacije Srbije dao pravi ton utakmicama i direktno uticao na konačni ishod. U oba beogradska odmeravanja snaga dao je po osam poena iz reketa.

Jedan od trojice Zvezdinih igrača koji su na jednoj utakmici ubacili dvocifren broj poena iz ove zone je Nejt Volters. Američkog plejmejkera šut nije služio, ali je na startu polufinala napravio dosta toga dobrog kada je iz pika ili direktnog driblinga na koš bacao karakteristične parabole ili jednostavno prolazio do obruča kako bi položio loptu. U majstorici je bio potpuno van napadačkog ritma, mada je doprinos tome dala i odbrana Cedevite Olimpije koja mu nije dozvoljavala da diše. Baš ni Kaliniću koji je često bio udvajan na graničnim linijama reketa ili kada lopta dođe blizu tog polja.

Svoje minijature imali su Ostin Holins i Nikola Ivanović kroz ukradene lopte i lake poene iz kontri, a jučerašnju utakmicu obeležio je i Ognjen Kuzmić. Srpski centar završio je sa dabl-dablom, a iako je bilo trenutaka kada mu rešenja nisu bila najbolja, sve je to nadoknađivao zalaganjem u zagrađivanju i reakcijama na skoku. Daleko najviše uhvaćenih lopti, 17 u te dve utakmice, od čega sedam ofanzivnih.

Upravo je skok takođe igrao važnu ulogu u ovoj seriji. Zvezda je sve tri utakmice završila sa više pohvatanih lopti - 38 u prvoj, 44 u drugoj i 29 u trećoj, naspram 28, 39 i 21. Razliku je pravio segment ofanzivnih skokova. Tim Dejana Radonjića ih je svaki put imala dvocifren broj uz srednju vrednost 12, dok je Cedevita Olimpija prethodne večeri ostala na samo tri skoka. Tako je Crvena zvezda dobijala sekundarne napade iz kojih je ostvarila značajan profit. Na početku serije iz 13 pokupljenih lopti u protivničkom reketu izvuklo se 18 poena, na isto toliko dodatnih napada u Ljubljani 16 poena, a sinoć čak 20 poena iz 10 skokova. Ekipa Jurice Golemca je u ponedeljak uveče imala samo tri poena iz sekundarnih napada! Doduše i 20 iz kontranapada, ali to je glavna odlika Cedevite Olimpije i skoro pa jedini element u koje je bila ispred takmaca.

Grafički prikaz napada dva tima u prvom meču (Zvezda levo)Grafički prikaz napada dva tima u prvom meču (Zvezda levo)
Grafički prikaz napada dva tima u drugom meču (Zvezda desno)Grafički prikaz napada dva tima u drugom meču (Zvezda desno)
Grafički prikaz napada dva tima u trećem meču (Zvezda levo)Grafički prikaz napada dva tima u trećem meču (Zvezda levo)

Balans koji je Crvena zvezda ostvarila raznovrsnijim napadom vidljiv je i kroz oko statistike. U prvoj utakmici ispaljeno je 28 trojki (šest pogodaka i 21,4 odsto uspešnosti) i 41 šut za dva uz 68,3 odsto preciznosti. U Ljubljani je odnos bio potpuno van okvira Zvezdine igre - 42 pokušaja za tri uz pristojnih 14 pogodaka, te 40 izbačaja za dva uz tek dva pogotka više nego sa distance! Crveno-bele je u Stožicama povuklo to što su meč otvorili sa šest uzastopnih pogodaka van linije 6,75 metara i sa istim pristupom išlo se maltene do kraja, mada je i defanzivni pristup Cedevite Olimpije bio takav da je fokus bio na izbacivanju igrača iz reketa i forsiranje šuta. Što je dalo pozitivan rezultat. Ali samo nakratko. Zvezdini košarkaši su opet proširili napadački repertoar i ovog puta bila spremni na reakciju sa strane pomoći, izbegavali udvajanja i pronašli način da probiju bedem. Ponovo je bilo više šuteva unutar polukružne linije (19/35) nego za tri (12/30), ali su pogoci sa distance Zvezdu odveli na maksimalnih 20 razlike (67:47) u finišu treće četvrtine, kada gosti više nisu znali na koji element protivničkog napada da se fokusiraju...

Individualni kvalitet Cedevite Olimpije nije uspeo da nadjača Zvezdin nukleus tima kao funkcionalne celine. I to bi mogla da bude jedna od centralnih stavki predstojećeg finala. Partizan je čvršći, pojedinačno još i bolji od Ljubljančana, a Željko Obradović cele sezone insistira na jačanju timskog učinka. Zato će borba za titulu koja startuje u petak od 20 časova biti još zanimljivija...


tagovi

Ostin HolinsLuka MitrovićNikola KalinićOgnjen KuzmićNejt VoltersNikola IvanovićKK Crvena zvezdaABA ligaplej-of ABA ligeDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara