Lorenco Braun (©FIBA)
Lorenco Braun (©FIBA)

Don Sergio y San Lorenzo de Berlin

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.09.22. | 13:25

Do juče nepoželjan, Amerikanac koji je došao na preporuku italijanskog srtručnjaka, danas slavljen širom Španije

U julu, kada je dobio španski pasoš, bio je nepoželjan. Tokom avgusta "zaboravljen". A od sinoć, kada je spasao Furiju sa ivice ponora u koji nije upala još od Gana 1977. godine (deveto mesto) i povukao je 21. uzastopni put ka društvu od osam najboljih evropskih ekipa, Lorenco Braun je slavljen širom Španije.

Utrkuju se mediji u hvalospevima Amerikancu koji je u završnici utakmice, računajući i dodatnih pet minuta, s lakoćom otresao s leđa pritisak ne samo litvanskih reprezentativaca koji su konstatno kidisali na njega, nego i "domaće" javnosti, spremne da ako krene sve po zlu, dobar deo krivice "iskipuju" na njega.

Izabrane vesti

Dok su se Litvanci poigravali sa živcima svojih navijača - u trećoj deonici imali su 11 poena suficita, a u četvrtoj osam - Braun se poigravao sa Litvancima, "ogrnut" licem dečačića s lokalnih basket terena, na kojem se ne iscrtava nijedna emocija.

A onda, oduševljenje u timu Serđa Skariola koje je "preplavilo" celu Španiju, kao kada su izabranici tadašnjeg selektora Pepua Ernandeza 2006. godine u Japanu zavladali svetom.

Imaju ipak Španci šta sada da slave, iako su dobili "samo" meč osmine finala, jer su Litvaniju izbacili iz društva favorita za medalju kome ni sami nisu bili svesni da pripadaju, bez obzira na stare zasluge braće Gasol, Navara, Rodrigeza... i Ljulja koji je neposredno pred početak šampionata zbog povrede napustio reprezentaciju, ostavljajući je sa čak sedam debitanata na velikim takmičenjima, nekolicinom epizodista i jednim iskusnim igračem - Rudijem Fernandezom, koji je počeo da "tapka" loptu pre nego što se većina njegovih saigrača rodila...

Da bi realnost mogla da bude čak i surovija od očekivane, zabrinuli su se Španci posle serije pripremnih mečeva, odnosno više igrački nego rezultatski ubedljivog poraza od kompletne Grčke (drugi duel je rival igrao bez Adetokunba), te dva poraza od Litvanije.

Dve ubedljive pobede u kvalifikacijama za Mundobasket, nad Islandom i Holandijiom, nisu skinuli brige, koje su se umanjile s pobedama na Evrobasketu s nejakom Bugarskom i raštimovanim domaćinima, ali su se naglo pojačale posle kiksa sa Belgijom.

Ipak, selektora Serđa Skariola koji je za osam godina u dva mandata na klupi Crvene furije prevalio mnogo toga dobrog (jedno svetsko, tri evropska zlata i još tri medalje od kojih su ve sa OI), ali i lošeg (poraz od Srbije u četvrtfionalu SP 2010, eliminacija u četvrtfinalu OI 2021), nije hvatala panika.

Ostao je hladan kao kao kada je cela Španija skočila na noge što Lorenco Braun dobija španski pasoš. A i što bi se uzbuđivao i tada i sada, kada je kao Italijan na klupi Furije podario Špancima najlepše dane košarkaške radosti.

-----------

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 16 parova. Da li možeš bolje?

-----------

Dok su se u Tbilisiju, pa i šire, mnogi bavili organizacijom takmičenja, kukanjem na sudije... italijanski stručnjak je pripremao tim za "najvažniji" meč - prvu rundu nokaut faze. Sa predsednikom Horheom Garbahosom, negovim nekadašnjim učenikom. Bio je branik svojih igrača ispred španskih medija, a onda je sinoć Braunu, Rudiju, braći Ernangomez i društvu prepustio glavnu pozornicu...

Nije bilo mnogo španske publike u berlinskoj dvorani da se uživo nakloni reprezentaciji, ali je zato štampa "prenela ljubav" od kuće. Tako Marka pod naslovom "Veliki američki heroj", diže u nebesa Brauna koga je As proglasio za "Svetog Lorenca Berlinskog", a El Pais konstatuje da "Španija je i dalje Španija".

"Godine prolaze, generacije i imena se smenjuju, nikad toliko kao na ovom Evrobasketu na kome je ekipa nastupila sa sedam novajlija. Ali Španija je i dalje Španija, tim sa neuništivim takmičarskim DNK, sposoban u Berlinu za još jedan podvig..." - piše ugledni madridski dnevnik...


tagovi

EvrobasketEvrobasket 2022Lorenzo BraunSerđo Skariolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara